Mi-8

Vše co je maketou, polomaketou ale i nějakou 1/4maketou skutečného stroje.
Pravidla fóra
O dalších nadšencích se dozvíte na Interaktivní mapě heli maketářů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Relax

Re: Mi-8

#91 Příspěvek od Relax »

Tohle mi přijde dobré řešení ( vrtulka Normal podmínkou ). Letový režim pro pojíždění.

Obecně si spíš nedovedu představit přesně chování modelu při pojiždění. Např. optimální poměr výchylek kolektiv / výškovka, aby se to nadlehčilo a jelo vpřed. Vrtulka má obecně obrovský výkon, dost možná by stačilo samostatné řízení předního kola jenomže to je komplikace pro vysílač. Do letového režimu pro pojíždění by se možná ale dal nastavit nějaký mix servo podvozek / servo vrtulka nebo tam udělat spíš jenom mechanicky nepoměr výchylky. Vrtulkové servo udělá pár stupňů a servo pro ovládání kola dvoj - trojnásobek.

Bude to možná ještě náročnější na pilotáž než některé fáze letu :-).A určitě asfalt, trávník by musel být super golfovej.
TREX450PROHC3SX, TREX550Spirit, TREX600B.Demon, TREX600VBarNeo, TF8G
http://relax450.rajce.idnes.cz
Relax

#92 Příspěvek od Relax »

Obě serva by musely jít ze 4 kanálu přes rozbočení. Mix je nesmysl.
Troll

#93 Příspěvek od Troll »

Dane máš to super . A jsi fakt magor :lol: Tuším si budu muset udělat výlet . Jo a to přední kolečko, tam bych servo nedával. Já bych tam udělal jednoduchý vystřeďovací mechanizmus ze slabých pružinek. Řízení vrtulkou funguje bezvadně a zcela bezproblémově. Škoda to více komplikovat. Díky tomu otočnému kolečku se dá s MI-8 točit na místě a i zacouvat. není to úplně snadné a nesmí se to , ale jde to.
pavel123

#94 Příspěvek od pavel123 »

Pánové, smekám, máte to precizní. A to pracovní nasazení, o tom se mi může jen zdát. Tak držím palce, ať to i dál takhle pěkně postupuje :D
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od pkotatko »

Relax píše:Obě serva by musely jít ze 4 kanálu přes rozbočení. Mix je nesmysl.

To prave ne. Podvozkove servo by muselo byt z jineho kanalu aby sly pouzit letove predvolby. Z jednoho kanalu by to neslo. Naopak i mix by mohl byt uzitecny. Ale vsechno je zatim teorie. Mozna zvitezi naprosto jednoduche reseni s pruzinkama. Kdyz se vychyta jejich tuhost, tak to fungovat bude. On i ten servosaver neni vubec spatny napad. Diky za nej.
Petr
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Relax

#96 Příspěvek od Relax »

Pružinky jsou asi lepší volba, méně je více. Při pojiždění se musí citlivě řídit kniplama a mít ještě další ovládání bokem je komplikace. Na rozdíl od reálu máme jenom prsty a chybí ovládání nohama :-).
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od pkotatko »

To jsem nejak nepochopil. Proc ? Pohnul bych kniplem vrtulky a zaroven s vrtulkou by se otocilo i kolecko. Pak bych prepnul letovy mod a ovladal bych jen vrtulku a kolecko by skocilo do neutralu. To neni nijak neuskutecnitelne.
Nechame teorie. Zatim je to zabijacka bez cunika. :wink:
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od pkotatko »

falkon
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od falkon »

Taky mi přijde, že příliš teorie tady komplikuje řešení. Nevím kdo jste už zkoušeli s tříkolovým modelem heli pojíždět, ale praxe je fakt dost jinde.

Např, nadskakování příďáku v zatáčkách fakt nehrozí. Jednak je heli natlačená na čumák a spíš se přizvedávají zadní kola (aby to vůbec jelo) a na zatočení v rychlejší jízdě úplně zapomeň. I při pomalé jízdě se heli při pokusu o zatočení nakloní na druhou stranu než zatáčíš. Navíc podle smyslu otáčení rotoru jde jedna zatáčka blbě a druhá skoro vůbec a musíš řídit i cykliku aby jsi to nepřevrátil.

"... musí na noze být omezení úhlu na míň než +/- 70 až 80°" Omezení úhlu nemám žádné. Ten centrovací zub je jen jeden a kolo se otáčí dokola jako vozík v kauflandu (teda když chytneš funkční :wink: ) a vždy se zatím srovnalo správně. Takže moje rada: buď vlečené kolečko s centrováním při spuštění pístnice, kterou tam tak jak tak musíš udělat, nebo fix, nezatáčecí, pouze spouštění pístnice. I s pevným příďovým podvozkem vrtulkou zatočíš.

Servo bych tam v žádném případě nedal vůbec. Krom všech komplikací co sebou nese, bude navíc slušně namáhané při rozběhu a doběhu rotoru a taky než se ucentruje 5 listů...
Berte to prosím jako můj pohled na věc. V žádném případě nikomu nevnucuju moje řešení.

Jo a kdyby to šlo, zamlouvám si 4tou nebo 5tou sadu dílů na Hipa :wink:

A děkuju za pochvalu. Hind je dlouhodbý projekt, ale ještě listy NR a jdeme na to.
Naposledy upravil(a) falkon dne pon 27.06.2016 10:40, celkem upraveno 1 x.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od pkotatko »

Nikdy jsem s helinou zatim nejezdil. Tak prave proto ta teorie. Jakmile na to dojde, praxe ukaze. :wink:
Uvidime Hinda v Cerchove ? Prosim.
pavel123

#101 Příspěvek od pavel123 »

To je krása... nádherná práce :o
Benzín.heli vl. konstrukce, mot. G290RC, Spirit; heli 120 vl.konstr.; hk250(MD500); Sniper, Spirit
Lark

#102 Příspěvek od Lark »

falkon píše:"... musí na noze být omezení úhlu na míň než +/- 70 až 80°" Omezení úhlu nemám žádné. Ten centrovací zub je jen jeden a kolo se otáčí dokola jako vozík v kauflandu (teda když chytneš funkční :wink: ) a vždy se zatím srovnalo správně. Takže moje rada: buď vlečené kolečko s centrováním při spuštění pístnice, kterou tam tak jak tak musíš udělat, nebo fix, nezatáčecí, pouze spouštění pístnice. I s pevným příďovým podvozkem vrtulkou zatočíš.

Nemáš tam vůbec žádné omezení? Takže při couvnutí by teoreticky mohlo kolo zaskočit i v protisměru?
Michael Gulyj

#103 Příspěvek od Michael Gulyj »

Tak Petře, máš to hotový. Až přiletíš z Afriky, můžeš si to rovnou odvézt. :mrgreen:
Přílohy
aero.jpg
Westland Wessex
Bell 47G Sioux
Futaba T-10CG
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#104 Příspěvek od pkotatko »

Super !! Diky !! Dodelam si jerabnickou boudu a bude to. :wink:
Relax

#105 Příspěvek od Relax »

Ten nápis je tam vložený v PC že ? Netočí se po obvodu trupu v záběru ze šikma :-).
Odpovědět

Zpět na „Heli - makety“