Jak postavit první RC loď?

Pokud to plave na vodě, případně se potápí. Rychlíky, remorkery, plachtnice, makety.
Zpráva
Autor
ufon13
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak postavit první RC loď?

#46 Příspěvek od ufon13 »

osobně bych začal nákupem součástek pro osazení tedy motor jak psáno řady 400 ale oproti návodu bych k němu dokoupil tzv. kompakt hřídel ktrá ti usnadní osazení pohonu do trupu protože nemusíš řešit souosost a spojku mezi motorem a hřídelí, koupíš ji třeba u MP-jet.
dále bych nejspíše koupil levné rádio minimálně pro 4 kanály. na řízení ti sice stačí 2 tudíž i to nejlevnější pistolové řízení někde z bazaru , ale uvidíš , že každý kanál navíc ti pak dá možnost lod trošku oživit- myslím například osvětlení, kouř z komína , či třeba i nějaké ty ,,bouchací,, efekty.Já používám pro začátky a nejen pro začátky tohle:
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... de_2_.html
Regulátor je na tobě zda renomovaný D-sys nebo jít cestou běžných a levných z číny - osobně jsem s nimi neměl nikdy problém ale vždy obousměrný.
Na řízení standart servo ale stačilo by i mini.
a v neposlední řadě akumulátor s odpovídající nabíječkou která umí nabíjet li-pol... akupack li-pol s kapacitou nad 2200mAh pro běžné půlhodinové až hodinové ježdění.
Hlavní ale je trpělivost při stavbě tu nekoupíš a bez ní nebude výsledek dobrý .....
Bořík

#47 Příspěvek od Bořík »

Především nepoužít doporučovaný motor Speed 400 6V, ale místo něj Mig 400 3Li 12V. Původní motor má příliš vysoké otáčky a pracoval by v oblasti nízké účinnosti - přehříval by se. Servo bohatě stačí 9 gramů, standard servo je zbytečně velké a těžké.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od ufon13 »

no joooo té 6V plechovky jsem si ani nevšiml...........už jsem z těch ,,dvoudrátovejch plechovek,, nějak vyšel :wink: :lol:
Baske

#49 Příspěvek od Baske »

dík moc za rady, zjistil jsem že loď byla ve skutečnosti vybavená dvěma motory a měla dva šrouby, má cenu jít do dvoumotorového provedení nebo je lepší držet se plánku a jednoho motoru?
po sestavení trupu a osazení motory a kormidlem je potřeba nějaké podkladové barvy?
díky
Baske

#50 Příspěvek od Baske »

koukal jsem na to rádio a je tam nabídka dalších věcí (related products), co z toho je vhodné/potřebné si pořídit?
díky
Bořík

#51 Příspěvek od Bořík »

dva motory jsou dva motory - je to jako mít terénní auto 2 WD a 4WD. Vyjde to sice dráž, ale je to podstatně obratnější a hlavně to couvá a zatáčí na obě strany. A pokud bude mít každý motor svůj regulátor, otočíš se na místě a je s tím mnohem víc zábavy s podstatně lepší manévrovatelností.
K té vysílačce: další věci k tomu nejsou až tak moc potřeba - jde především o díly pro telemetrii, abys na vysílačce viděl, jaké je napětí akumulátoru v lodi, jakou mají motory spotřebu a popř. teplotu ... pro takové lodě jsou to většinou zbytečné informace, protože se hodnoty pohybují v oblastech, kde nehrozí žádná kritická situace. Nejnutnější věc je, aby regulátor hlídal napětí baterek a nedovolil jejich podvybití. Ostatní hodnoty nejsou důležité.
Pokud budeš objednávat vysílačku, je vhodné si přikoupit ještě jeden přijímač. Pokud nezůstane jen u té jedné lodi, bude se hodit.
Ještě k akumulátorům: pokud chceš mít klid a dlouhou životnost, podívej se po Lionkách, nejlépe zde: http://eshopnet.cz/baterie-do-e-cigaret ... bulk/74606 Čtyři tyto články ( dvojice paralelně a obě dvojice do série ) a budeš mít spolehlivý zdroj na několik hodin jízdy, který se dá za hodinu znovu nabít.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od ufon13 »

jen doporučuju pokud budeš upravovat na dva pohony , výhody co bořík píše jsou , ale je třeba mít je osazené pravotočivým a levotočivým lodním šroubem pak se opravdu lépe couvá.... jinak bych ale na začátek do této úpravy nešel, zjednodušení stavebnice je úmyslně právě pro začátečníky a soutěžní ambice bych zatím nepředpokládal... i lod s jedním šroubem umí couvat a dá se přitom řídit.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od Hoki »

Mám dotaz na použití pistolové vysílačky. Chci prodat buggy, ale vysílačku Futabu si nechat. Jako loď bych si chtěl postavit Vodouše - hydroglizer. Takže použiji letecký motor a regl. Jak je to s nastavením pro plný chod bez zpátečky a co řekne letecký regl na zapojení k takové vysílačce? Máte někdo zkušenosti?
Bořík

#54 Příspěvek od Bořík »

Není s tím problém - klidně to takto použij.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od Hoki »

Bořík píše:Není s tím problém - klidně to takto použij.

Díky za tak brzkou odpověď. Takže regl si zapamatuje délku pohybu spouště dopředu a bude je brát jako jeho celou dráhu 0-100%. A co když na vysílačce udělám pohyb, jakoby, zpátečkový?
Bořík

#56 Příspěvek od Bořík »

Na vysílačce si nastavíš bod -100% do neutrálu a bod +100% na plný plyn. Pak při pohybu pákou z neutrálu do plného plynu budeš mít celý rozsah plynu od nuly do 100%. Pokud pojedeš plynem z neutrálu do plné zpátečky, tak se nic nebude dít - pro reglec to bude pořád jako nula.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Hoki »

Bořík píše:Na vysílačce si nastavíš bod -100% do neutrálu a bod +100% na plný plyn. Pak při pohybu pákou z neutrálu do plného plynu budeš mít celý rozsah plynu od nuly do 100%. Pokud pojedeš plynem z neutrálu do plné zpátečky, tak se nic nebude dít - pro reglec to bude pořád jako nula.

Dík. Teoreticky chápu, pak to jen převést v praxi a na to je zatím čas.
ufon13
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od ufon13 »

mám pocit , že by se dala i odstranit neutralizace ve vysílači na plynové páce pak by se dalo využít celé dráhy potenciometru.
Nicméně zkusit můžeš i zakoupit levný obousměrný regl :
http://aukro.cz/stejnosmerny-regulator- ... 74675.html
a pak i vrtulí poháněný kluzák s některým takovýmto motorem:
http://www.rcm.cz/katalog/Stejnosmerne-i588
může couvnout z rákosí pokud je třeba.
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#59 Příspěvek od Hoki »

ufon13 píše:mám pocit , že by se dala i odstranit neutralizace ve vysílači na plynové páce pak by se dalo využít celé dráhy potenciometru.
Nicméně zkusit můžeš i zakoupit levný obousměrný regl :
http://aukro.cz/stejnosmerny-regulator- ... 74675.html
a pak i vrtulí poháněný kluzák s některým takovýmto motorem:
http://www.rcm.cz/katalog/Stejnosmerne-i588
může couvnout z rákosí pokud je třeba.

No, já tam chci dávat elektromotor MVVS-2E či 2,5E a střídavý regl letecký, protože to mám doma a jednoduchost montáže. Regl bude v pylonu, pro lepší chlazení. Vysílačku mám Futabu 3PM 2,4GHz.
Odpovědět

Zpět na „Lodě“