kapacita akumulátorů jmenovitá/reálná/využitelná

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomashr

Re: kapacita akumulátorů jmenovitá/reálná - jak to opravdu j

#91 Příspěvek od tomashr »

novfra píše:Sice se pár výrobců snažilo (a snad ještě snaží) dodávat ke kapacitě kromě celkového napětí a "C" i údaj Wh. Ale to je zase pro spoustu lidí něco jako nadávka a s hodnotou Wh neumí pracovat.

Mám dojem, že údaj Wh na baterkách spíše přibývá, ale je získaný čistě jako jmenovitá kapacita krát jmenovité napětí bez jakéhokoli měření. Důvodem jeho udávání jsou bezpečnostní předpisy pro zasílání či leteckou dopravu, které jsou často odvozeny právě od Wh, s lepší deklarací parametrů to nemá nic společného. Z hlediska zmíněných předpisů tomuto postupu asi není moc co vytknout, jako informativní hodnota je to přesné až dost, ale pokud by si od toho někdo sliboval lepší definici parametrů, tak to sotva :-(
novfra

#92 Příspěvek od novfra »

tomashr píše:Mám dojem, že údaj Wh na baterkách spíše přibývá, ale je získaný čistě jako jmenovitá kapacita krát jmenovité napětí bez jakéhokoli měření. Důvodem jeho udávání jsou bezpečnostní předpisy pro zasílání či leteckou dopravu, které jsou často odvozeny právě od Wh, s lepší deklarací parametrů to nemá nic společného. Z hlediska zmíněných předpisů tomuto postupu asi není moc co vytknout, jako informativní hodnota je to přesné až dost, ale pokud by si od toho někdo sliboval lepší definici parametrů, tak to sotva :-(

Ale jasně, mluvíš o spočítané energii, já o změřené.
Už na začátku téhle debaty (10. července) jsem napsal:
Pokud se budeme chtít dopracovat k nějakému rozumnému výsledku, začneme se bavit o energii a ne o kapacitě. Jenom nevím, kolik lidí si udrží přehled o čem je vůbec řeč, pokud budu udávat hodnoty třeba 11,1V / 13,7Wh při 15A.
Ale zase se tady už bavíme o přesnějších číslech, než jen u kapacity. Navíc to může částečně nahradit napěťovou křivku, ale stejně není nad graf.

A jasně vidíš, že mluvím o energii změřené pod nějakým zatížením, nikoli o spočítané.
Grugh

#93 Příspěvek od Grugh »

novfra píše:Ale jasně, mluvíš o spočítané energii, já o změřené.
Už na začátku téhle debaty (10. července) jsem napsal:
Pokud se budeme chtít dopracovat k nějakému rozumnému výsledku, začneme se bavit o energii a ne o kapacitě. Jenom nevím, kolik lidí si udrží přehled o čem je vůbec řeč, pokud budu udávat hodnoty třeba 11,1V / 13,7Wh při 15A.
Ale zase se tady už bavíme o přesnějších číslech, než jen u kapacity. Navíc to může částečně nahradit napěťovou křivku, ale stejně není nad graf.

A jasně vidíš, že mluvím o energii změřené pod nějakým zatížením, nikoli o spočítané.

Ale "změřená" bude extrémně závislá na vybíjecím proudu a baterie by musela být popsána spoustou čísel nebo na sobě mít grafy. Navíc vyhledávat baterii v eshopu podle energie při nějakém vybíjecím proudu a požadovaném napětí by bylo dost problematické. "Přesnost" v tom každopádně nevidím.
Ten systém s počtem článků, kapacitou a max vybíjecím proudem v Cčkách tak špatný není. Tedy pokud výrobce nelže :? . A to je asi to nejdůležitější.
Proto bych já osobně spíš ocenil standartizovanou metodiku na měření/výpočet daných parametrů, kterou by se výrobci museli povinně řídit. A která by byla blbuvzdorná (viz Dieselgate).
novfra

#94 Příspěvek od novfra »

Grugh píše:Ale "změřená" bude extrémně závislá na vybíjecím proudu

BINGO!
Lépe bych to nenapsal.

Grugh píše:Ten systém s počtem článků, kapacitou a max vybíjecím proudem v Cčkách tak špatný není. Tedy pokud výrobce nelže :? . A to je asi to nejdůležitější.

To jo, to by mohlo fungovat, ale nefunguje. Při stálém vybíjení mohu jít (podle slov prodejce) na max. polovinu C. Už vidím, jak předávám zákazníkovi baterku s dovětkem, že svítit může napůl (dej si slabší žárovku, místo 20W jenom 10W) nebo vrtat napůl (jak napůl? No míst 10mm vrtáku jenom 5mm) Nebo minutu vrtej a pak nech baterku 5 minut odpočívat....
Jasně, je to přehnané přirovnání :lol: ale pokud to s baterkama půjde dál tak jako doposud, třeba se toho ještě dožijeme. Dříve se k baterce napsal max. vybíjecí proud a ten se dal překročit (podle typu a výrobce) 2-3krát. Dnes se píše maximální použitelný proud, ale použití za těchto podmínek je dále specifikováno a silně omezováno. Modelář si ještě jakž takž poradí, ostatní uživatelé baterek jsou skoro ztraceni. Poslední dobou to vidím dost často.

Grugh píše:Proto bych já osobně spíš ocenil standartizovanou metodiku na měření/výpočet daných parametrů, kterou by se výrobci museli povinně řídit. A která by byla blbuvzdorná (viz Dieselgate).

Tak to by byla nádhera! Ale myslím, že k tomu nikdy nedojde.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od jyrry »

novfra píše:BINGO!

Moc bych nejasal, to je jen jeden.... :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
novfra

#96 Příspěvek od novfra »

jyrry píše:Moc bych nejasal, to je jen jeden.... :mrgreen:

Nejásám.

Napadlo mě jedno přirovnání.
Jdu si koupit auto, týpek mi říká, jestli benzínový, nebo naftový.
HAHA, dobrý pokus, ale já to chci značkový!
Takže diesel.

PS: Iva Pazderková v pořadu Na stojáka.
PS2 O věrné interpretaci nemůže být ani řeč.
LV
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od LV »

novfra píše:

Napadlo mě jedno přirovnání.
Jdu si koupit auto, týpek mi říká, jestli benzínový, nebo naftový.
HAHA, dobrý pokus, ale já to chci značkový!
Takže diesel.

"Řídit diesel je něco jako bejt teplej. V dnešní době nic neobvyklé, ale pořád špatně." :mrgreen:
PS Že ťa to ešte stále baví... :lol:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
horejsi
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od horejsi »

Neni metodika? Je zbytecne mlatit prazdnou slamu, tak si ji vytvorme !
Podle mne je udavana kapacita takova, ktera se dostane z baterie premenou chemicke energie na elektrickou pri dost malem proudovem odberu. To je totiz jednoznacne a docela snadno opakovatelne.
Dalsi kapacita by se mohla merit treba pri polovine udavaneho proudoveho odberu. A take teplota na konci vybijeni.

Ale pozor, neni to jednoduche. Od presnosti nasich pristroju "hobby kvality" az po udrzeni konstatniho odporu.
My jsme to totiz delali. Jako zatez byl ale pouzit elektromotor s namontovanym tramkem a "plackami", vsechno v bedne kvuli bezpecnosti. To neni konstatntni odpor, ale pro porovnani baterek to staci. "Koleno" neni tak ostre, protoze se snizovanim napeti se snizuje i proud. Mereni bylo uverejneno v clanku v RCR. Jeste ho mam schovany.

Mereni odporu v radu miliohmu je sice zajimave ale jen velmi orientacni. Nase merici pristroje (vetsinou nabijece) to neumi s dostatecnou presnosti, mereni je zdlouhave, priprava mereni (hlavne zajistit zanedbatelny odpor v propojeni) je take problematicka.

Vim o fimach, ktere vedome lzou, ale to se nerika.
JosefSvejk

#99 Příspěvek od JosefSvejk »

horejsi píše:

Aha, nová doba, nová doba.....! :roll:
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
graup15

#100 Příspěvek od graup15 »

horejsi píše:Neni metodika? Je zbytecne mlatit prazdnou slamu, tak si ji vytvorme !
Podle mne je udavana kapacita takova, ktera se dostane z baterie premenou chemicke energie na elektrickou pri dost malem proudovem odberu. To je totiz jednoznacne a docela snadno opakovatelne.
Dalsi kapacita by se mohla merit treba pri polovine udavaneho proudoveho odberu. A take teplota na konci vybijeni.

Ale pozor, neni to jednoduche. Od presnosti nasich pristroju "hobby kvality" az po udrzeni konstatniho odporu.
My jsme to totiz delali. Jako zatez byl ale pouzit elektromotor s namontovanym tramkem a "plackami", vsechno v bedne kvuli bezpecnosti. To neni konstatntni odpor, ale pro porovnani baterek to staci. "Koleno" neni tak ostre, protoze se snizovanim napeti se snizuje i proud. Mereni bylo uverejneno v clanku v RCR. Jeste ho mam schovany.

Mereni odporu v radu miliohmu je sice zajimave ale jen velmi orientacni. Nase merici pristroje (vetsinou nabijece) to neumi s dostatecnou presnosti, mereni je zdlouhave, priprava mereni (hlavne zajistit zanedbatelny odpor v propojeni) je take problematicka.

No to já taky..asi tak 90% všech co si lepí nálepky na baterky :-) :-)

Ivane...jinak nemáš pravdu. Metodiku nemusíš dělat...stačí naprosto komparační měření. A navíc máš na čem měřit..prodáváš PowerLaby...nic lepšího na nabíjení a měření není !!!! Jestli ti nestačí 16 bitový AD převod co PowerLab umí,tak už nevím jakou větší přesnost potřebuješ. Spíš mám pocit,že sice nabíječ prodáváš, ale asi moc nepoužíváš :-) Jinak by jsi to věděl.

Ri měří velmi přesně a vybitou kapacitu při konstantním proudu taky. A jestli má baterka 3 mOhmy, nebo 3.5mOhmu při kontrolním vybíjení rozumným proudem např 6A..je naprosto jedno.
Tady jde o to..,že se prodávají POHONNÉ !!!!!!!! baterie, kde je předpoklad,že se nebudou vybíjet proudem 0,1A kdy kapacita samozřejmně vyjde lépe než při proudu 6A.
Taky jde o to,že opravdu mi nasírá..když se na obalu deklaruje např 4500mAh....55C...a již při 10A má baterka využitelnou kapacitu 3500mAh. To je prostě podvod!!! Takže mluvit tu o přesnosti měření..(kdy údaje na nálepkách lžou o desítky procent) je min úsměvné.
Co si mám např myslet o tomto.. (viz obrázek)

Ani to nemá cenu měřit a je jasné,že kapacita bude s velkým štěstím 2600mAh...a zatížitelnost tak 60A. (baterka je velikostí stejná jak 2600mAh reálné kapacity)

Jen pro info...když mi na baterce záleží..a to jsou dnes již jen LiIon,kdy údaje přesně korespondují s datasheetem výrobce. Tak pak ještě dělám naprosto jednoduchý test.
U té mojí naměřeno při 20A..10600 mAh. Dám ji do coptery kde mám OSD s měřením kapacity..a vylétám těch 10600mAh.
Pokud by jsem před dosažením 10600mAh spadnul...je buď měření na hovno, (což se mi ještě nikdy s PowerLabem nestalo)!!! ,nebo jsem letěl na větší vybíjecí proud než při vybíjení PowerLabem. To,že PowerLab vybíjí DC a v kopteře je to PWM..klidně zanedbám. Jak jsem psal lži na štítkách jsou mnohem větší procento..než chyba měření!!.

PS...když jsi prodejce PowerLabu...poptej se výrobce jak obejít vybíjení rekuperací do autobaterky.. (prostě jestli nemají něco co dám na stůl připojený místo autobaterky, ale nabíječ pojede ze zdroje a budu vytápět místnost :-)
Když totiž chci vybíjet 20A musí být PowerLab připojený na víc než z púlky vybitou 100Ah baterku.
A rád bych využil plného vyb výkonu..což je 30A.

Dík Dalibor
Přílohy
WP_20160720_12_23_31_Pro.jpg
LV
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od LV »

graup15 píše:prodáváš PowerLaby...nic lepšího na nabíjení a měření není !!!!

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
graup15

#102 Příspěvek od graup15 »

Laco...nezlob:-)
Myslel jsem v nabíječkách pro modeláře...né pro laborku v Tesla motors . :-)
jio

#103 Příspěvek od jio »

graup15 píše:... Mimochodem..lítám na baterku 4S4P..Q30 Samsung. ...

Zrovna zkouším nabíjet LG INR18650-HG2 a vzpomněl jsem si tento na tvůj příspěvek. HG2 vybijím do 2,5V proudem 0,6A 3060mAh, proudem 1,8A (víc Turnigy při vybíjení nedá) opět do 2,5V 2985mAh. Ri je včetně kabelů a konektorů 2Gold 25mOhm.

Parametry HG2:
Kapacita 3000mAh
Standardní nabíjení 1,5A
Rychlé nabíjení 4,0A
Standardní vybíjení 600mA/2,5V
Rychlé vybíjení 10A/2,0V
Max vybíjecí proud 20A
Ri 15mOhm

Máš nějaký důvod proč sis vybral Samsung INR18650-30Q (3000mah/15A Continuous) a ne LG INR18650-HG2 (3000mah/20A Continuous)?
Drondys

#104 Příspěvek od Drondys »

Návrh specifikace:

Jmenovitá kapacita lithium polymerového akumulátoru v Ah by měla odpovídat vybíjení z plně nabitého stavu až po jmenovité napětí článku obvykle 3,7V, a to při trvalé zátěži odpovídající vybíjecímu proudu vypočtenému z tzv. trvalého vybíjecího faktoru v C uvedeného na akumulátoru. Při dodržení těchto parametrů by měl být na akumulátoru přímo uveden i zaručený minimální počet opakovatelných cyklů.

Začít toto platit závazně a navíc bez zvýšení cen tak to by se najednou spousta výrobců začala naopak předhánět v co nejmenších číslech jak ohledně Céček tak i zaručených počtech cyklů. :lol:
graup15

#105 Příspěvek od graup15 »

jio píše:Zrovna zkouším nabíjet LG INR18650-HG2 a vzpomněl jsem si tento na tvůj příspěvek. HG2 vybijím do 2,5V proudem 0,6A 3060mAh, proudem 1,8A (víc Turnigy při vybíjení nedá) opět do 2,5V 2985mAh. Ri je včetně kabelů a konektorů 2Gold 25mOhm.

Parametry HG2:
Kapacita 3000mAh
Standardní nabíjení 1,5A
Rychlé nabíjení 4,0A
Standardní vybíjení 600mA/2,5V
Rychlé vybíjení 10A/2,0V
Max vybíjecí proud 20A
Ri 15mOhm

Máš nějaký důvod proč sis vybral Samsung INR18650-30Q (3000mah/15A Continuous) a ne LG INR18650-HG2 (3000mah/20A Continuous)?

Jediný dúvod..byla na ně akce na Banggodu..vyšli mi vcelku levně :-)
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“