horejsi píše:Neni metodika? Je zbytecne mlatit prazdnou slamu, tak si ji vytvorme !
Podle mne je udavana kapacita takova, ktera se dostane z baterie premenou chemicke energie na elektrickou pri dost malem proudovem odberu. To je totiz jednoznacne a docela snadno opakovatelne.
Dalsi kapacita by se mohla merit treba pri polovine udavaneho proudoveho odberu. A take teplota na konci vybijeni.
Ale pozor, neni to jednoduche. Od presnosti nasich pristroju "hobby kvality" az po udrzeni konstatniho odporu.
My jsme to totiz delali. Jako zatez byl ale pouzit elektromotor s namontovanym tramkem a "plackami", vsechno v bedne kvuli bezpecnosti. To neni konstatntni odpor, ale pro porovnani baterek to staci. "Koleno" neni tak ostre, protoze se snizovanim napeti se snizuje i proud. Mereni bylo uverejneno v clanku v RCR. Jeste ho mam schovany.
Mereni odporu v radu miliohmu je sice zajimave ale jen velmi orientacni. Nase merici pristroje (vetsinou nabijece) to neumi s dostatecnou presnosti, mereni je zdlouhave, priprava mereni (hlavne zajistit zanedbatelny odpor v propojeni) je take problematicka.
Vim o fimach, ktere vedome lzou, ale to se nerika.
No to já taky..asi tak 90% všech co si lepí nálepky na baterky

Ivane...jinak nemáš pravdu. Metodiku nemusíš dělat...stačí naprosto komparační měření. A navíc máš na čem měřit..prodáváš PowerLaby...nic lepšího na nabíjení a měření není !!!! Jestli ti nestačí 16 bitový AD převod co PowerLab umí,tak už nevím jakou větší přesnost potřebuješ. Spíš mám pocit,že sice nabíječ prodáváš, ale asi moc nepoužíváš

Jinak by jsi to věděl.
Ri měří velmi přesně a vybitou kapacitu při konstantním proudu taky. A jestli má baterka 3 mOhmy, nebo 3.5mOhmu při kontrolním vybíjení rozumným proudem např 6A..je naprosto jedno.
Tady jde o to..,že se prodávají POHONNÉ !!!!!!!! baterie, kde je předpoklad,že se nebudou vybíjet proudem 0,1A kdy kapacita samozřejmně vyjde lépe než při proudu 6A.
Taky jde o to,že opravdu mi nasírá..když se na obalu deklaruje např 4500mAh....55C...a již při 10A má baterka využitelnou kapacitu 3500mAh. To je prostě podvod!!! Takže mluvit tu o přesnosti měření..(kdy údaje na nálepkách lžou o desítky procent) je min úsměvné.
Co si mám např myslet o tomto.. (viz obrázek)
Ani to nemá cenu měřit a je jasné,že kapacita bude s velkým štěstím 2600mAh...a zatížitelnost tak 60A. (baterka je velikostí stejná jak 2600mAh reálné kapacity)
Jen pro info...když mi na baterce záleží..a to jsou dnes již jen LiIon,kdy údaje přesně korespondují s datasheetem výrobce. Tak pak ještě dělám naprosto jednoduchý test.
U té mojí naměřeno při 20A..10600 mAh. Dám ji do coptery kde mám OSD s měřením kapacity..a vylétám těch 10600mAh.
Pokud by jsem před dosažením 10600mAh spadnul...je buď měření na hovno, (což se mi ještě nikdy s PowerLabem nestalo)!!! ,nebo jsem letěl na větší vybíjecí proud než při vybíjení PowerLabem. To,že PowerLab vybíjí DC a v kopteře je to PWM..klidně zanedbám. Jak jsem psal lži na štítkách jsou mnohem větší procento..než chyba měření!!.
PS...když jsi prodejce PowerLabu...poptej se výrobce jak obejít vybíjení rekuperací do autobaterky.. (prostě jestli nemají něco co dám na stůl připojený místo autobaterky, ale nabíječ pojede ze zdroje a budu vytápět místnost

Když totiž chci vybíjet 20A musí být PowerLab připojený na víc než z púlky vybitou 100Ah baterku.
A rád bych využil plného vyb výkonu..což je 30A.
Dík Dalibor