HonzaS píše:Ale fakt mi chceš tvrdit že Liion jsou zdrojem konstantního napětí a proudu?
Tady mas dalsi zkusenost...
Psal Sopta...
JETI Power Ion-ky 2100mAh mám je asi 4 měsíce, mají 17 cyklů (vnitřní odpor 63mOhmu při 4,1V). koupil jsem je přímo u Jeti, protože nejsou moc jinde k mání. Asi se hůř prodávají pro vyšší cenu.. Ale měl jsem dobrou zkušenost s předešlou generací 1300mAh a funguje po 8 letech jako pohoný akumulátor pořád, jen mu klesla kapacita asi na 1000mAh. Tak za tu dobu bych vyměnil asi 3-4 Li-polky..<br /><br />Hlavní benefit vidím v tom, že se Li-Ionky skladují plně nabité. takže můžu jít kdykoliv lítat, protože baterky jsou v pohotovosti.<br /><br />Mám je do elektrovětroně, horno a dolnoplošníku se stejnými motory 2836/1000 (200W). Na max. si berou 22A na zemi.<br /><br />Tyto Li-Ionky (možná obecně Lio-nky) mají trochu pložší charakteristiku napětí. Při plném nabití jedou na 4,1V-4,2V, pak za chvilku klesnou na cca 3,9V a tuto hodnotu drží skoro do konce. Proto se můžou zdát měkčí než Li-polky, ale odpovídá to jejich charakteristice. Je k vidění u Jeti na webu.<br /><br />Pro nabíjení používám Raytronic C60. Ale myslím, že jakékoliv nabíjedlo i pro Lipolky (dají se nabíjet na 4,2V) co mu nevadí nabíjení bez balančního konektoru vyhoví. nabíjím 1C.<br /><br />Nějakou kontrolu jednotlivých článků neplánuju. nevím jestli přímo v článcích nebo pod kapotou obalu to má nějakou elektroniku proti přebití, podvybití a možná i balancování mezi články. Občas jen mrknu na nabíjecí čas vzhledem ke kapacitě a vnitřní odpor. Pokud se to nemění není asi důvod se v tom šťourat.