Badan Vertigo 2m

Sem můžete psát své zkušenosti se stavebnicemi konkrétních modelů.
Odpovědět
Zpráva
Autor
SvataD

Re: Badan Vertigo 2m

#301 Příspěvek od SvataD »

:D Na druhe uz se tesim :D

Baterky pro zapalovani mam na motordomku vedle zapalka a kabelaz vede po stejne strane k Opto spinaci. Ty kabliky jsou prave od baterky a spinace, spojim je a zacvaknu do pojistky servokonektoru. Pak se tam jeste povaluje otackomer, zkousim ruzne vrtule, ten tam uz neni.
Na druhe strane trupu mam kabelaz serv a jejich napajeni, batrie opet na motordomku /teziste na trubce/, ale pomalu je stehuji dozadu spolu s tezistem :wink:
twingosek
Kontaktovat uživatele:

#302 Příspěvek od twingosek »

hates píše:

Ja ten vypinac zapalovani mama i z duvodu pokud by se rozsypalo servo plynu tak porad mam moznost motor vypnout.

Jinak vypinac zapalovani predelam a dam jej nekam co nejvice dopredu a baterku od zapalovani nekde vedle nadrze. Tim se mi dostane docela daleko od prijimace. Jeste je moznost prijimac posunout nekam dozadu.

To nebyla reakce na tebe, ale na kolegu co ti radil to chcípávat uchlastáním, ať si představí co dělá motor když ho uchlastává. Vážně mu to nedělá dobře. osobně jsou s tebou, já bez "kill" nedám ránu. Zažil jsem hasičák v ruce a 200m pod 3sekundy jako Bold :- ))) prdel to nebyla.
Extra260 35%, Vertigo 2m, The Beast 2m, GeeBee 2m, Imperium by J.Špatný, Jeti Duplex DS-14
twingosek
Kontaktovat uživatele:

#303 Příspěvek od twingosek »

SvataD píše::D Na druhe uz se tesim :D

Baterky pro zapalovani mam na motordomku vedle zapalka a kabelaz vede po stejne strane k Opto spinaci. Ty kabliky jsou prave od baterky a spinace, spojim je a zacvaknu do pojistky servokonektoru. Pak se tam jeste povaluje otackomer, zkousim ruzne vrtule, ten tam uz neni.
Na druhe strane trupu mam kabelaz serv a jejich napajeni, batrie opet na motordomku /teziste na trubce/, ale pomalu je stehuji dozadu spolu s tezistem :wink:

Chápu, tedy jedním nabíjíš baterky a pak je prostě zacvakneš, to vše máš dle mne fajn. U Beasta to mám stejně. Stačí když ty dva kablíky a otáčkoměr u nádrže dáš od přijímače co možná nejdál a máš klid v duši. Já je dal u Beasta pod motor domek k nádrži na dvě lepky a stahovací pásek. Vždy vytáhnu nabiju spojím a fuck off. Dle mne vedle nádrže u hrdla máš místa dost a kablík vždy odpojíš. Těžiště mám osobně na přední hraně trubky, tedy od středu trubky cca 1,5-2cm k motoru. Lítá se mi tak líp.

Mám Vertigo na elektriku nějak mi k němu duševně benzín nepasuje, jak jsi vyřešil ukápnutí benzínu do trubu? Přemýšlím o druhém Vertigu :-) HeHe
Do podvozku si prosím dej hliníkové L na obě strany. Pokud tam máš ještě možnost teda vstoupit.
Extra260 35%, Vertigo 2m, The Beast 2m, GeeBee 2m, Imperium by J.Špatný, Jeti Duplex DS-14
SvataD

#304 Příspěvek od SvataD »

Na obrazku je videt, jak to vypada, kdyz jsou baterie zapojeny. Otackomer je pri litani odpojen, a na XT60ky davam jeste stahovaci pasku, pro jistotu :)
Na nadrzi mam soustruzene vicko s okrouzkem. Dalo by se ale natrit epoxydem prvni pole polystyrenu az po trubku. Tohle me nepadlo, holt je to muj prvni spalovak... Priste :)
Na prepazce podvozku mam jeste jednu preklizku 6mm, Lko opet az priste :D, ale dekuji za dobre rady.
Přílohy
1.jpg
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#305 Příspěvek od thsoft »

Můžu dotaz ? Kde se dají sehnat ty pěkný úhlový čvonče na hadičku do nádrže ?

Tomáš

SvataD píše:Na obrazku je videt, jak to vypada, kdyz jsou baterie zapojeny. Otackomer je pri litani odpojen, a na XT60ky davam jeste stahovaci pasku, pro jistotu :)
Na nadrzi mam soustruzene vicko s okrouzkem. Dalo by se ale natrit epoxydem prvni pole polystyrenu az po trubku. Tohle me nepadlo, holt je to muj prvni spalovak... Priste :)
Na prepazce podvozku mam jeste jednu preklizku 6mm, Lko opet az priste :D, ale dekuji za dobre rady.
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
SvataD

#306 Příspěvek od SvataD »

AVALON57

#307 Příspěvek od AVALON57 »

twingosek píše:
Takže navrhuješ uchlastávat motor ke zdechnutí, ono mu to dělat dobře nebude. Já bych to tak nechtěl nikde, ale podle chuti každého soudruha :-). Lepší varianta je ponechat volnoběh pouze na trimu, ( červíky dát do pryč ) zhasínat motor klapkou plynu do nulové polohy, což se dá napípat všude. Dle mne čistější a pro motor lepší.

Možná jsem se přesně nevyjádřil - postup zhasínání motoru po přistání - 1/ přijedu k sobě na volnoběh a vypnu vypínač /ručně/ 2/ varianta - zhasínání trimem přesně dle Tvého postupu - používám tento způsob od roku 97, někdy dle 1/
Zhasínání sytičem - pouze v krizovce /odejde servo plynu, praskne koleno výfuku a trimem nejde zhasnout/. Závěr - když mám servo i na sytič, pak el. vypinač je zbytečná komplikace = další bazmek :-)
Avalon57
hates

#308 Příspěvek od hates »

tak jak pises tak to dava logiku.

Momentalne mam na radiu engine cut, ktery na nejakou dobu potahne servo tak aby bylo soupatko uplne zavrene. No jeste to promyslim. Nicmene nejaky vypinac zapalovani tam byt musi a ta SP06 byla docela levna varianta.

Ale jelikoz mam ted optic 6 a na toto letadlo jiz nestaci tak bude nove, ale porad se nemohu rozhodnout.
Jsem ochoten prejit i na jiny system nez hitec, protoze max 9 kanalu mi prijde v dnesni dobe na radio malo (mam na mysli AURORU).

A to je prave dalsi orisek co poridit. Litam palce a mam problem si vybrat. Ve vyberu je tohle od nejpreferovanejsiho

GRAUPNER MC-20
GRAUPNER MX nebo MZ minimalne 20 ale spise 24
JETI DS 14

Nejradeji bych JETI DS 16 ale investovat cca 32k do radia odmitam. Strop mam nekde k 15k a v tom jiz i ta DS 14 je trosku mimo.
Hlavni ve vyberu je cena prijimacu a tam prave vede GRAUPNER. Ale Jeti je zase o tridu dal.
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#309 Příspěvek od thsoft »

A nevybíjí se ti to když nelétáš ? Zvykl jsem hned po lítání éro nabít a čeká připravené na
další lítání.

Já mám zapalko ve Veloxu udělaný přes dva vypínače, mechanický a elektronický
a to z toho důvodu aby to baterku nevybíjelo pomalým vybíjením. Už nevím přesně kolik ale nějaký
proud tam tekl i když elektronický vypínač byl vypnutý a třeba přes zimu by to baterku komplet
vylágrovalo.

Tomáš

hates píše:tak jak pises tak to dava logiku.

Momentalne mam na radiu engine cut, ktery na nejakou dobu potahne servo tak aby bylo soupatko uplne zavrene. No jeste to promyslim. Nicmene nejaky vypinac zapalovani tam byt musi a ta SP06 byla docela levna varianta.

Ale jelikoz mam ted optic 6 a na toto letadlo jiz nestaci tak bude nove, ale porad se nemohu rozhodnout.
Jsem ochoten prejit i na jiny system nez hitec, protoze max 9 kanalu mi prijde v dnesni dobe na radio malo (mam na mysli AURORU).

A to je prave dalsi orisek co poridit. Litam palce a mam problem si vybrat. Ve vyberu je tohle od nejpreferovanejsiho

GRAUPNER MC-20
GRAUPNER MX nebo MZ minimalne 20 ale spise 24
JETI DS 14

Nejradeji bych JETI DS 16 ale investovat cca 32k do radia odmitam. Strop mam nekde k 15k a v tom jiz i ta DS 14 je trosku mimo.
Hlavni ve vyberu je cena prijimacu a tam prave vede GRAUPNER. Ale Jeti je zase o tridu dal.
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
arkudo

#310 Příspěvek od arkudo »

HonzaS píše:Ale fakt mi chceš tvrdit že Liion jsou zdrojem konstantního napětí a proudu?

Tady mas dalsi zkusenost...

Psal Sopta...

JETI Power Ion-ky 2100mAh mám je asi 4 měsíce, mají 17 cyklů (vnitřní odpor 63mOhmu při 4,1V). koupil jsem je přímo u Jeti, protože nejsou moc jinde k mání. Asi se hůř prodávají pro vyšší cenu.. Ale měl jsem dobrou zkušenost s předešlou generací 1300mAh a funguje po 8 letech jako pohoný akumulátor pořád, jen mu klesla kapacita asi na 1000mAh. Tak za tu dobu bych vyměnil asi 3-4 Li-polky..<br /><br />Hlavní benefit vidím v tom, že se Li-Ionky skladují plně nabité. takže můžu jít kdykoliv lítat, protože baterky jsou v pohotovosti.<br /><br />Mám je do elektrovětroně, horno a dolnoplošníku se stejnými motory 2836/1000 (200W). Na max. si berou 22A na zemi.<br /><br />Tyto Li-Ionky (možná obecně Lio-nky) mají trochu pložší charakteristiku napětí. Při plném nabití jedou na 4,1V-4,2V, pak za chvilku klesnou na cca 3,9V a tuto hodnotu drží skoro do konce. Proto se můžou zdát měkčí než Li-polky, ale odpovídá to jejich charakteristice. Je k vidění u Jeti na webu.<br /><br />Pro nabíjení používám Raytronic C60. Ale myslím, že jakékoliv nabíjedlo i pro Lipolky (dají se nabíjet na 4,2V) co mu nevadí nabíjení bez balančního konektoru vyhoví. nabíjím 1C.<br /><br />Nějakou kontrolu jednotlivých článků neplánuju. nevím jestli přímo v článcích nebo pod kapotou obalu to má nějakou elektroniku proti přebití, podvybití a možná i balancování mezi články. Občas jen mrknu na nabíjecí čas vzhledem ke kapacitě a vnitřní odpor. Pokud se to nemění není asi důvod se v tom šťourat.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#311 Příspěvek od jyrry »

arkudo píše:Psal Sopta....

Ja s nejakym nadsenim pro LiIonky radsi pockam na uspokojive odpovedi na moje otazky v tom vlakne, nejsou tam uvedena vsechna fakta a mam duvody domnivat se ze to je ponekud zkreslene/neuplne konstatovani.
jyrry.webnode.cz
arkudo

#312 Příspěvek od arkudo »

jyrry píše:Ja s nejakym nadsenim pro LiIonky radsi pockam na uspokojive odpovedi na moje otazky v tom vlakne, nejsou tam uvedena vsechna fakta a mam duvody domnivat se ze to je ponekud zkreslene/neuplne konstatovani.

Kazdeho vec. O Lipol toho bylo napsano mnoho o Lion temer nic. Ale tak je to se vsim. Urcite pred lety kdy prisly Lipolky jsi tohle stejne psal o nich a radsi zustaval u NiCd a Nimh... :-)
Kazdopadne pro me hraje prim bezpecnost baterii. Mam je na pevno v letadle a v byte....
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#313 Příspěvek od jyrry »

arkudo píše:O Lipol toho bylo napsano mnoho o Lion temer nic.
Napsáno tu o LiIon bylo dost, jen jsi to nejspíš nečetl.

arkudo píše:... Urcite pred lety kdy prisly Lipolky jsi tohle stejne psal o nich a radsi zustaval u NiCd a Nimh... :-)
Určitě. Používám LiPol (Kokam) od roku 2003. Od kdy ty?
(V té době ovšem měly LiPol poněkud jiné parametry než ty dnešní...)

arkudo píše:Kazdopadne pro me hraje prim bezpecnost baterii. Mam je na pevno v letadle a v byte....
Sám sis odpověděl:
arkudo píše:Kazdeho vec.

Můžem to dodebatovat zítra v Koprníku :mrgreen:
jyrry.webnode.cz
arkudo

#314 Příspěvek od arkudo »

jyrry píše:
Napsáno tu o LiIon bylo dost, jen jsi to nejspíš nečetl.

Ale cetl...myslel jsem obecne...Lipol ma kazdy a Lion skoro nikdo. Od toho se odviji i popsane zkusenosti.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#315 Příspěvek od jyrry »

arkudo píše:... Lion skoro nikdo. Od toho se odviji i popsane zkusenosti.

Měl jsem LiIon (modré od Bidovského) z té první použitelné série, asi 20ks.
V současnosti jsme se bavili se dvěma kolegy kteří LiIon používají na trochu vyšším levelu než je 3s pro 200W motůrek. Dost toho ví místní kolega novfra.
Vzájemně nám zkušenosti a poznatky souhlasí, sedí to i podle datasheetů. Není dál co řešit.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“