problémy s přijímači Frsky TF (Futaba kompatibilní)

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
jio

Re: problémy s přijímači Frsky TF (Futaba kompatibilní)

#166 Příspěvek od jio »

petrfm píše:jio : já naopak vidím tvou zoufalou snahu stavět hračky z hypermarketu pro děti od 6 let na roveň obřích modelů a maket a jejich majitele, kteří si koupili hračku v lídlu srovnávát s modeláři, ....

A to je právě omyl. Já nemám potřebu kohokoliv srovnávat, pro všechny to jsou hračky. Jen si to někteří nechtějí připustit a mají potřebu srovnávat.
petrfm

#167 Příspěvek od petrfm »

Netřeba srovnávat, ale je třeba rozlišovat. Jinou škodu způsobí havarovaný kelímek od jogurtu a jinou 20Kg obřík. I AK47 je pro někoho hračka, přesto se na něj nemůžeš dívat stejně, jako na plastovou pistolku z poutě. Nic víc, nic míň. A IMHO se tohle LV snažil říci, jen ty sis to vzal moc osobně.
DX8, DX6i || T-rex 600ESP, 500ESP FL, 450PRO, 450S || Algol, MaxiSwift
baui

#168 Příspěvek od baui »

ddano007 píše:Nuž, rýpavá otázka, rýpavá odpoveď:
Že by to bolo tým, že dneska už Futabu skoro nikto nelieta a všetci prešli na Taranis? Veľa ľudí, veľa otázok 8)

Teď jsem byl třeba o víkendu na jedné akci (tuším lehce přes 100 pilotů) a nepotkal tam ani jednoho Taranise :P

HonzaS píše:To není tak úplně pravda... třeba s MZ 18 moc lidí nepotkávám, a na akcích se pohybuju docela dost. Vím že i kluci vrtulníkáři přímo sponzorovaní futabou jednu dobu lítali T8FG, protože je to dobrý lehký rádio.

Jo, no... Ona je docela sranda vidět na těch špičkových vrtulníkových akcích (myslím mistrovské soutěže na světové úrovni), jak tam sponzorovaní kucí drtí manévry složitější, než software Taranise a spousta z nich má prostě obyčejnou T14SG, rádio střední třídy. Mohli by mít sponzorované 18MZ, ale kdo by se s tou cihlou tahal, když je 14SG úplně stejně spolehlivá a rychlá...
Tom
BoŠ

#169 Příspěvek od BoŠ »

Tady je to jak v mateřské školce. Copak někdo nutí někomu nějakou značku rádia? Předpokládám, že každý se při pořizování rádia nenechá ovlivnit pouze reklamou prodejců, ale také se rozhlédne po internetu a hlavně po okolí, kdo s čím lítá, jaké má zkušenosti, jak se rádio drží, jaké má přijímače, vyhodnotí si poměr výkon/cena, své priority, a pak teprve koupí rádio. Tak proč proboha hádky o to, co je nejlepší, když si ani nestanovíte, jaké parametry vyhodnocujete, a jaká jsou kritéria. A hlavně už je tato diskuse dost daleko od tématu.
Btw, většina firem, která přišla s něčím novým, měla problémy s nějakými bugy, proč by teda nemohla mít bugy i Frsky?
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
BoŠ

#170 Příspěvek od BoŠ »

baui píše:Teď jsem byl třeba o víkendu na jedné akci (tuším lehce přes 100 pilotů) a nepotkal tam ani jednoho Taranise :P

.

... že by to byl Jeti meeting?? :D
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
baui

#171 Příspěvek od baui »

BoŠ píše:

... že by to byl Jeti meeting?? :D

Říkal jsem si, jestli se někdo chytí :D A hezky to ukazuje, že vhodně nastavené zrcadlo dokáže realitu skoro vždycky ohnout "správným" směrem. Občas vlastně ani není moc potřeba zrcadlo, někomu stačí jen vysadit prášky :D
Tom
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#172 Příspěvek od ddano007 »

BoŠ píše:Tady je to jak v mateřské školce... Tak proč proboha hádky o to, co je nejlepší...

To nie sú hádky, len také doberanie sa :D A už vôbec nie o tom, jestli FrSky, alebo Futaba. Keby oboje nerobili rádiá, ktoré ľuďom vyhovujú, tak by dávno skrachovali. Že robí Futaba aj špičkové rádiá o tom žiadna dišputa.
LV som trochu naťahoval len preto, že ma vždy pobaví postoj typu "tá a tá značka je najsamsuper a na tú sa nepadá". Na také rozprávky neverím, občas sa padá na všetko možné...

BoŠ píše:... A hlavně už je tato diskuse dost daleko od tématu...

Hej, tak od piatej strany... dobre, že je v smetisku :lol:
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
HonzaS

#173 Příspěvek od HonzaS »

ddano007 píše:To nie sú hádky, len také doberanie sa :D A už vôbec nie o tom, jestli FrSky, alebo Futaba. Keby oboje nerobili rádiá, ktoré ľuďom vyhovujú, tak by dávno skrachovali. Že robí Futaba aj špičkové rádiá o tom žiadna dišputa.
LV som trochu naťahoval len preto, že ma vždy pobaví postoj typu "tá a tá značka je najsamsuper a na tú sa nepadá". Na také rozprávky neverím, občas sa padá na všetko možné...

Ano, ale LV psal že jde o frekvenci výskytu problémů :wink: Jak už se tu v mnoha vláknech řešilo, Frsky je firma která problémy s kvalitou má, ale neustále se to tu zamazává. A pak se někteří uživatelé diví proč někdo používá frsky ve větších maketách. No jasný, ušetřili pár procent ceny za něco, o čem se na diskuzi přece tvrdí, že je sqělé a funkční stejně jako futaba. A mohlo by být dokonce funkčnější než originál kdyby to používalo stejný hardware :lol: To byla fakt nejlepší myšlenka tohohle vlákna, kdo byl autor si už nepamatuju, ale fakt dík... to si musím zapsat.

Pořád může být hůř žejo... místo toho aby začali dělat věci pořádně by mohli zkusit trochu víc out of the box myšlení, jako se používá na jaderný elektrárně:
Bezpečný a spolehlivý provoz požehnal elektrárně Temelín farář vltavotýnské římskokatolické farnosti páter Marek Donnerstag.

zdroj: http://www.tnv.cz/VismoOnline_ActionScr ... menty=8297
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
baui

#174 Příspěvek od baui »

ddano007 píše:To nie sú hádky, len také doberanie sa :D A už vôbec nie o tom, jestli FrSky, alebo Futaba. Keby oboje nerobili rádiá, ktoré ľuďom vyhovujú, tak by dávno skrachovali. Že robí Futaba aj špičkové rádiá o tom žiadna dišputa.

To zase musíš brát trochu s rezervou, že jo... Vezmi si, co by museli Futabisti dělat, kdyby alternativní hardware a tyhle vlákna nebyly? Vždyť bychom se neměli ani o čem bavit, když Futaba s revoluční funkcionalitou přijde jednou za 10 let a jinak nemáme vlastně o čem kecat :D
Tom
ferocut

#175 Příspěvek od ferocut »

Pěkná diskuze, jen co je pravda. Taky jsem měl na začátku kariéry Turnigy s OPENTX (wow, tolik kanálů a možností za tak málo peněz), nikdy jsem neměl výpadek a s FrSKY to bude podobné, ale když jsem zjistil, že je určitá pravděpodobnost, že tím můžu na letišti někoho zarušit a navíc jsem jeden model programoval celý večer, poslal jsem ji pěkně rychle za pět stovek do světa. Prostě Open TX a tyhle blbiny jsou pro lidi, co se v tom chtěj vrtat, kdo chce lítat bez starostí, nechť si pořídí něco normálního, třeba i DX9 :) Ale to pozná každý, čím víc modelů bude mít. Svědčí o tom i počet příspěvků - 4 nebo kolik témat o Taranisu se stovkami příspěvků, ten chudák prodejce snad nedělá nic jiného, než odpovídá pořád dokola na dotazy. Sorry, já nebudu dělat betatestera číňanům, který umí akorát vykrádat nápady a léta vývoje jiným - taky by mě fakt na..alo, kdyby moji práci nějaký podobný blb kopíroval. Můj čas je moc drahý na to, abych ho ztrácel s Opensourcem - jak v modelařině tak v IT. Sakra dřu jak vůl a vydělám nějakou docela pěknou korunu, tak si koupím něco pořádného a Taranis, Open Office, Gimp a spol. nechám nemajetným studentům.
DX9 / HERON / XENO / Meridian / Edge 540QQ / Visionaire / Radian Pro / Bl 120S / Bl 230S / TRX Aton
BoŠ

#176 Příspěvek od BoŠ »

HonzaS píše:
Ano, ale LV psal že jde o frekvenci výskytu problémů :wink: Jak už se tu v mnoha vláknech řešilo, Frsky je firma která problémy s kvalitou má, ale neustále se to tu zamazává. A pak se někteří uživatelé diví proč někdo používá frsky ve větších maketách. No jasný, ušetřili pár procent ceny za něco, o čem se na diskuzi přece tvrdí, že je sqělé a funkční stejně jako futaba. A mohlo by být dokonce funkčnější než originál kdyby to používalo stejný hardware

Ano, to co jsi napsal ale ukazuje hlavně na naivitu těch uživatelů, kterým stačí reklama výrobců a prodejců. Prodejce chce produkt prodat, takže je logické, že nebude nikde hlásat, kolik problémů se musí řešit s jeho produktem.
Na druhou stranu osm roků létat s přijímačem frsky, to i ve skupině s dalšími, a poté, co dojde k výpadku právě dvěma Frsky přijímači vybavených modelů vše automaticky hodit na Frsky přijímače bez dalšího zkoumání mi přijde trošku unáhlené.
HonzaS

#177 Příspěvek od HonzaS »

Boš: Ano, s tím souhlasím. A mně vůbec nevadí, že dělá reklamu prodejce, ale asi by se nemělo úplně zatloukat. Konkrétně popsaný problém v tomhle vláknu se nedá 100% vyřešit, ale ruku na srdce, byly tu ukázky (z youtube), že klony futaby nejsou zdaleka tak dobré, jako originály - takže pravděpodobná příčina je asi jasná. Ve vzduchu prý byly i další modely které nespadly, takže sestřelení wifi a podobný konspirační teorie považuju (z úst člověka co ví o čem mluví) za hloupý pokus o vtip. Obviňování vysílačů mi přijde jako mlžení, a to fakt nemám rád. Hlavně když z praxe vím, že stát blíž u sebe je sice pro některý systémy (resp přijímače) náročnější, ale je to běžná praxe provozu na modelářských plochách. Nedovedu si představit, jak někdo řekne Martinovi Pasáčkovi a Honzovi Hofmanovi, že nemají stát tak blízko u sebe, když závodně lítají synchronní akrobacii s třímetrovýma Extrama :lol: V praxi prostě musí stát do metru od sebe. Některý argumenty v tomhle vlákně jsou trochu mimo, jenže ne všichni mají šanci to rozeznat. Co jsem pro laika já se svýma "zkušenostma" z "praxe" proti autorizovanému servisu, nebo prodejci s dobrou karmou na heuréce, žejo. :wink:
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
tomashr

#178 Příspěvek od tomashr »

Výživná diskuse...
Ale přeci jen si dovolím pár poznámek. Futabu FASST mám strašně dlouho, byl jsem dost možná vůbec první v ČR, kdo ji létal v opravdu nabušeném hotlineru atd., rovněž tak mám docela dlouhé zkušenosti s klony přijímačů.

Nedá se říct, že by vyloženě nechodily, zkušeností mám více pozitivních než negativních, ale je třeba férově říct, že to je ve své podstatě opravdu poněkud bastl.
Podstata je v tom, že Futaba FASST je jediný systém, který opravdu jede na speciálních modulech pro tento účel (Futaba si je zřejmě odvodila ze svých průmyslových systémů a dělá si je sama), od toho se odráží vysoká kvalita a spolehlivost, ale zároveň i vyšší cena (což nakonec i Futabu přivedlo k levnější alternativě FHSS). Všechny ostatní systémy jedou na "klasických wifi modulech", jen s patřičným softwarem, který řeší, jak který systém skáče, komunikuje, atd.
Klony FASST od FrSky/Orange jsou vzniklé reverzním inženýrstvým (protokol nebyl plně zveřejněn) a navíc jde defakto o softwarovou emulaci toho, co u Futaby dělá přímo čip. A je celkem bez diskuse, že ta emulace NENÍ přesná!!! Tohle se plně prokázalo právě nyní v souvislosti s nástupem nové EN normy - i nejstarší FASST přijímače s vysílačem s novým firmware chodí perfektně (dokonce i vyloženě historický R606FS, což je první air přijímač Futaby - mám ho doma), naproti tomu všechny klony šly do kytek a prostě nejely. Pro řadu přijímačů FrSky udělala opravený firmware, ale otevřeně řečeno to docela názorně ukazuje, že emulace FASST má ke korektnosti daleko. Zrovna tak u většiny klonů nechodí plnohodnotně failsafe (u originálu v Mult režimu pošle failsafe info do přijímače vysílač, u klonů to často návod výslovně zakazuje), atd.
Osobně si myslím, že popisovanou situaci by mohl zlepšit právě ten nový "EN kompatibilní" firmware - i když byl použit vysílač, který ho nevyžaduje, tak úprava pro EN bude celkově zlepšovat synchronizaci při výpadcích. Pokud se dané RXy dají upgradovat, tak bych do toho asi šel. Nicméně do dražších modelů bych se opravdu držel spíše originálů...

A ještě jednou opakuji - výše uvedené se týká vyloženě TF klonů FASST!!!! FrSky Taranis či Horus s tímto nemá nic moc společného, jejich kvalita je sice na delší diskusi, ale je to zkrátka a dobře diskuse JINÁ, do threadu o TF bych to netahal.
tomashr

#179 Příspěvek od tomashr »

LV píše:Prvý bol spektrum s DSM, Potom Graupner s nepoužiteľným IFS. Futaba prišla až o pár rokov neskôr. Tá ale použila svoj priemyselný systém modifikovaný na modelárske účely. Čuduj sa svete FASST funguje od začiatku až doteraz a dovolím si tvrdiť, že je to najspoľahlivejší systém. Mali spočiatku problém s nulovým GUID u pár vysielačov 6EX a T7C, ale to sa rýchlo odstránilo. U vyšších rád také problémy neboli.

Trochu upřesním tu historii...
První bylo DSM pro auta. Následovalo Spektrum DSM pro letadla, upřímně ale to první DSM byl hodně mizerný systém. Pak přišlo DSM2, které lze označit za první plnohodnotně použitelný systém pro letadla, bohužel ale toto v plném rozsahu platí jen v USA, v EU je to trochu horší (legislativní odlišnost).
Futaba FASST a systém XPS jsou prakticky současníci, oba systémy přišly na trh celkem krátce po DSM2. FASST je plně funkční dodnes celosvětově, mimochodem například řešení antén nikdo nepřekonal a v podstatě to všichni převzali... Naopak XPS se ukázal jako bez nadsázky podvod - avizovaný systém přeskoků byl naprosto nefunkční. To mimochodem byl poslední hřebíček do rakve Graupnera, který to zvolil jako svůj systém na 2,4GHz pod označením IFS, ovšem na následném programu výměny za jakžtakž opravený IFS3 po prasknutí podvodu museli prodělat spoustu peněz...
Toto je ostatně jednoznačně příčinou úspěchu Duplexu, který byl z řady důvodů dlouho optimální alternativou pro uživatele starších Graupnerů - u Jeti dokázali této příležitosti plně využít.

Z velkých firem byl pak důležitým momentem pozdější rozchod Spektrum s JR, důvodem byly zřejmě do značné míry legislativní otázky, JR si vyvinulo vlastní systém DMSS (kvalitní, byť u nás méně známý). Spektrum od té doby jede samo, postupně přechází na novější verzi DSMX, ale časy, kdy bylo leaderem jsou dávno pryč.
Graupner již nepřinesl nic, HOTT je od korejské firmy SJ, která posléze Graupnera pohltila.

No a vedle toho tu máme mraky klonů, z nichž se právě FrSky snaží o asi nejucelenější vývoj...
rodzr

#180 Příspěvek od rodzr »

....díky " tomashr "za perfektní tečku za tímhle původně technickým problémem s klonem Frsky. Od začátku jsem to cítil jako problém RX a tak mě zajímalo proč. No někteří udatní rytíři ochrany všehokoliv to cítili jinak, proto ta " výživná diskuse "...
Snad ještě závěr. Moje postižená Frska i když chodí, změnila majitele. Stříbrný šíp má s novým přijímačem Futaba 6303 SB za sebou přes hodinu lítání při simulaci podobných podmínek - a lítáme dál.
O to mi šlo...
Díky všem
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“