nástrek proti palivu

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
blembondo

Re: nástrek proti palivu

#31 Příspěvek od blembondo »

thsoft píše:Dík za tip. Redíš to něčím na stříkání ?

Ředím od 0-20% podle teploty,tužidla/rychlé,standard,pomalé/ a pistole/velikost trysky/.
Ředidlo http://www.algrafix-shop.cz/algrafix-sh ... andard-1-L
veka1
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od veka1 »

thsoft píše:Chci zkusit taky habnu stříknout L285 proti benzínu. Má někdo zkušenost že to bude mít pěkný lesk
jako má potah ? Nezmatní to ?

Nerad bych to předělával. Asi budu muset vyzkoušet na kousku laminátu celý postup (plnič, barvu a
L285).

Tomáš

....nejak mi unika smysl konani. K cemu lak, nebo cokoli jineho na haubnu?Aby byl problem s pripadnou opravou ?

Na trhu je celekm dost ruznych druhu brousitelnych a lestitelnych 2k barev ( obyc i metalickych), ktere jsou netecne vuci benzinu i olejum. Nevidim duvod komplikovat si zivot jakymkoli lakem.

Posledni dobou jsem strikal lak jenom pres metalizy, obcas pres drevene, barevne neupravene povrchy na retromodelech.

Metalizy kryte lakem dobre vypadaji do prvniho poskozeni ....jakakoli oprava je na masli.

Pozn. minuly tyden jsem vyzkousel brousitelnou a lestitelnou 2K metalizu (pouze barva + tuzidlo) a usoudil jsem, ze to by mohla byt schudna cesta. Povrch vynikajici, prace polovicni.

veka1
Lark

#33 Příspěvek od Lark »

Však já to tak mám na metalíze (tmavomodrý LASER-200 od Kostky). Metalízová báze vodou ředitelná a na tom lak (L285). Oprava metalízy je vždycky problém a pokud to má vypadat, je potřeba staré obrousit a vše včetně báze udělat na celém dílu znova, protože napojení není možné.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od veka1 »

Lark píše:Však já to tak mám na metalíze (tmavomodrý LASER-200 od Kostky). Metalízová báze vodou ředitelná a na tom lak (L285). Oprava metalízy je vždycky problém a pokud to má vypadat, je potřeba staré obrousit a vše včetně báze udělat na celém dílu znova, protože napojení není možné.

... vime, mame podobnou zkusenost. :(

Hlasuji za 2K akrylaty, nebo polyuretany se vsim co k nim patri. :)

veka1
blembondo

#35 Příspěvek od blembondo »

Lark píše:Však já to tak mám na metalíze (tmavomodrý LASER-200 od Kostky). Metalízová báze vodou ředitelná a na tom lak (L285). Oprava metalízy je vždycky problém a pokud to má vypadat, je potřeba staré obrousit a vše včetně báze udělat na celém dílu znova, protože napojení není možné.

Že není možné?Ale je.Jen se to musí umět.Je mě jasné že profi lakýrníci z nás asi nikdy nebudou ale pokud dnes třeba autolakýra neumí dělat do přístřiku/rozstřik/ tak si moc nevydělá.Nemusí totiž skoro leštit.Světe div se ve vodních bázích to jde lépe a snáz než v organických rozpouštědlech.
Prosím berte to jen jako osvětu!A ještě jeden odkaz pro doplnění. http://shop.spectrum-franek.cz/katalog/ ... d/QS-5600/
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od thsoft »

Barvy Dupli color co tu mám ve spreji tak benzín narušuje, proto mám v úmyslu to lakování.

Ještě je možnost, že bych je nepoužil a zkusil tu dvousložkovou barvu (asi ji říkáte 2K), ale
nikdy jsem s tím nedělal a řeci jen je to jen haubna tak by mělo stačit relativně málo barvy.
Asi zítra navštívím http://www.dumbarev.cz/ a nechám si 100ml namíchat a zkusím
to.

Předtím jsem vše stříkal spreji, s kompresorem a HVL pistolí začínám ...

Tomáš

veka1 píše:....nejak mi unika smysl konani. ....

veka1
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od veka1 »

...pristrik je to posledni co me na metalize trapi.Ja se na opravovanem,miste nedokazu trefit do stejneho odstinu v mistech ,kde se napojuje puvodni a novy nastrik. Je to pro me podobny problem jako se zlutou. :(

Pozn. nemuzu zrovna najit fotku opravovaneho trupu Mustanga strikleho metalizou , ale tam jsem si pomohl zneuzitim panelaze, abych nemusel zabrusovat prechod tj. napojovani barev jsem situoval na hrany plechu. Ale stejne tam ten rozdil odstinu byl trochu znat (jeden nepamatuje pocet vrstev kdysi strikle metalicke baze).

Ale se zlutou jsem si neporadil, viz oprava kridla pred 5 lety ( posledni fotka) :

mustang p51_ oprava  zlute 001.jpg

mustang p51_ oprava  zlute 002.jpg

mustang p51_ oprava  zlute 003.jpg

mustang p51_ oprava  zlute 004.jpg

toz, porad jak na to, aby prekryti barev nebylo videt , ...vzdyt vis, ze v barvach jsem amater. :wink:

veka1
Lark

#38 Příspěvek od Lark »

blembondo píše:Že není možné?Ale je.Jen se to musí umět.Je mě jasné že profi lakýrníci z nás asi nikdy nebudou ale pokud dnes třeba autolakýra neumí dělat do přístřiku/rozstřik/ tak si moc nevydělá.Nemusí totiž skoro leštit.Světe div se ve vodních bázích to jde lépe a snáz než v organických rozpouštědlech.
Prosím berte to jen jako osvětu!A ještě jeden odkaz pro doplnění. http://shop.spectrum-franek.cz/katalog/ ... d/QS-5600/

Tak o tom přístřiku jsem akorát čet a viděl nějaká videa, ale to sou chlapi co to dělají denně. Když stříkáš jednou za rok, tak jsi rád, že to vůbec nějak dopadne, takže pro mě je určitě snazší to stříknout celé, protože bych to určitě sprznil. :lol: :lol:
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Celeron »

Nojo, jenže když stříknaš znova celý, tak skoro vždy naložíš na ocas a je z toho většinou problém těžiště. Nevím, ale mám zkušenost, že po větší pohavárkový GO to už nikdy "není ono" než před havárkou.
Jirka
Lark

#40 Příspěvek od Lark »

Já měl na mysli třeba tu haubnu, nebo kryt kabiny a podobně. Pokud jsou to opravy na trupu, nebo křídle, tak to samozřekmě nestříkám celé, ale ta oprava je jak píšeš vidět. To ale už tolik neřeším a smířím se s tím. :D
VTjr

#41 Příspěvek od VTjr »

Vím, že v mém posledním dlouhém příspěvku se asi ta podstatná otázka zamotala :oops: (i když jsem ji zopakoval na jeho konci), ale mohl by mi někdo z vás sdělit své zkušenosti s přestřikem nitrocelulózových barev lakem. :?:
Tedy jak na to aby to nevybublalo :?:
Nikdy v minulosti jsem s tím problém neměl ať už jsem na závěr stříkal dvousložkový Epolex, nebo natíral štětcem Parketolit (ten byl ale svinský - po zaschnutí tvrdý jako sklo a taky s postupem času hodně křehký), nebo pak později štětcem perfektně roztíratelné jednosložkové PU laky. A teď najednou po koupi nové piksly PU Profilaku si s tím nevím rady. :? Může to být tím, že podkladové vrstvy nebyly dostatečně vysušeny a mohou to dělat všechny laky, nebo je to nějakou změnou receptury Profilaku? :?:
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Lark

#42 Příspěvek od Lark »

Na to je asi dost těžké odpovědět. Obojí je asi možné a navíc si nejsem jistý jestli se ta barva s lakem vůbec snáší. V dnešní době se receptůry běžně mění, takže nejlepší je asi zkouška na nějakém vzorku. Jednou se mi stalo, že jsem měl na podkladové barvě (akrylová ve spreji) potekliny, tak jsem to jen zabrousil ale už znova nestříknul. No a po stříknutí 2K lakem se v tom podkladu udělaly trhlinky. Prý je to tím, že v té vrstvě barvy je vespod víc sušiny a tu glazuru navrch jsem odbrousil, no a ta sušina nemá takovou odolnost proti ředidlu v tom laku. Někdy je to opravdu alchymie. Ideální je používat barvy a laky, které k sobě patří a nejlíp od jednoho výrobce.
blembondo

#43 Příspěvek od blembondo »

Lark píše:Na to je asi dost těžké odpovědět. Obojí je asi možné a navíc si nejsem jistý jestli se ta barva s lakem vůbec snáší. V dnešní době se receptůry běžně mění, takže nejlepší je asi zkouška na nějakém vzorku. Jednou se mi stalo, že jsem měl na podkladové barvě (akrylová ve spreji) potekliny, tak jsem to jen zabrousil ale už znova nestříknul. No a po stříknutí 2K lakem se v tom podkladu udělaly trhlinky. Prý je to tím, že v té vrstvě barvy je vespod víc sušiny a tu glazuru navrch jsem odbrousil, no a ta sušina nemá takovou odolnost proti ředidlu v tom laku. Někdy je to opravdu alchymie. Ideální je používat barvy a laky, které k sobě patří a nejlíp od jednoho výrobce.

Ten podkladový sprej asi nebyl moc akryl ale trochu víc alkyd.Proto se to mohlo potrhat.Výrobci dnes v některých případech neradi uvádějí na obal "o co vlastně jde".Příklad tzv. hybridních materiálů.Smíchám akryl s alkydem v nějakém poměru tak že výsledná barva se svými vlastnostmi dost podobá čistému akrylu.Co napíšu na obal? :mrgreen:
Ten samý případ bude Vlado i s Tvým "Polyuretanovým lakem".Něco se ve výrobě změnilo.Na limity VOC dost výrobcu muselo zareagovat radikální změnou receptur.Tenhle blázinec naštěstí nezasáhl výrobce autolaků.Tam se jen materiály na auta přesunuly do kategorie průmysl.Kdyby se dodržovala litera zákona tak si dnes bez Živ.listu už žádný autolak normálně nekoupíme. :roll: Jako rozpouštědlo v tom laku je aceton,xylen a hlavně etylacetát.Dokážu si představit že to rozpustí to nitro pod sebou.Vznikne podivná směs a jak seschne ten lak z horní strany vrstvy tak to rozpouštědlo nemá kam odtěkat.Udělají se bubliny a je to hotové.Možná by to šlo stříknout v několika tenkých vrstvách.
blembondo

#44 Příspěvek od blembondo »

veka1 píše:...pristrik je to posledni co me na metalize trapi.Ja se na opravovanem,miste nedokazu trefit do stejneho odstinu v mistech ,kde se napojuje puvodni a novy nastrik. Je to pro me podobny problem jako se zlutou. :(

Pozn. nemuzu zrovna najit fotku opravovaneho trupu Mustanga strikleho metalizou , ale tam jsem si pomohl zneuzitim panelaze, abych nemusel zabrusovat prechod tj. napojovani barev jsem situoval na hrany plechu. Ale stejne tam ten rozdil odstinu byl trochu znat (jeden nepamatuje pocet vrstev kdysi strikle metalicke baze).

Ale se zlutou jsem si neporadil, viz oprava kridla pred 5 lety

toz, porad jak na to, aby prekryti barev nebylo videt , ...vzdyt vis, ze v barvach jsem amater. :wink:

veka1

Snad můžu taky Tykat...Petře jestli Ty jsi amatér lakýrník tak hodně těch s výučním listem by ho měli vrátit. :wink:
Z těch fotek je to hodně těžký posoudit ale roztřik by měl vypadat trochu jinak.Máš tam moc ostrou konturu a v malé ploše.Ten roztřik bych natáhl až do půlky křidélek.Pak je otázka jestli to má cenu.
Já jsem tady reagoval jen na povzdech že třeba metla nejde místně opravit.To bylo vše.Musím s Tebou souhlasit že v pastelových odstínech je nej 2K barva a leštit/pro naše účely/ ale někdy je to tak že 10 cest a jeden cíl.Takže i bází a lakem to jde už jen pro to že v 2K barvě nejdou namíchat některé odstíny zatímco v 1K bázi s lakem to jde.Důležitý je výsledek a jak se dívám na ty fotky Tvých Mustangů Tobě to jde na jedničku! :wink:
Lark

#45 Příspěvek od Lark »

Takhle do hloubky tomu zas nerozumím a nemám přehled. Ale v tom mém případu to spíš odpovídá tomu, že ta vrstva barvy nemá v celé síle stejné složení a tím odbroušením poteklin, kde byla ta vrstva silná, jsem se dostal na tu spodní část, která se s tím ředidlem asi nesnesla, protože to popraskání se objevilo jen na těch obroušených místech. Při opravě jsem to řešil právě tím lehkým přestíkáním a pak teprve normální vrstvu.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“