jio píše:Taky jsem to tak dělal. Pak jsem si ale uvědomil, že nezávodím a nepotřebuji extra výkony a jde mi jen o to si tak nějak polétat a vyčistit si hlavu. No a když přijdu z práce a je letové počasí a mi se chce jít létat, tak už je podvečer a než bych to nabil a dojel na místo, kde létám, tak je tma.
Jinak v používání mám stále LiPolky z roku 2009 a nedávno jsem ještě používal i 3Ah 3články 9 let staré. Stačilo to.
Mohu se zeptat,kolik maji priblizne za sebou LiPolky stare sedm let nabijecjch cyklu?
Jedná se o 2S Zippy 500mAh. Mám 3 sady. Počet cyklů nevím, ale vedu si evidenci kdy jsem byl létat a při každém létání mají tyto baterky skoro vždy (pokud jsem neboural) každá minimálně po jednom cyklu. Těch létání s nimi bylo od doby pořízení 117. Takže každá má kolem 100 cyklů.
Podotýkám, že s nimi nelétám na čas, ale do doby, kdy už to netáhne. Na kolik se to vybije neřeším. Jediné v čem je možná šetřím, je vybíjecí proud. Odběr je kolem 5A. Zatím je pořád používám a pokud se nic nestane, tak přečkají ve službě asi i příští rok.
Jo, a lítám nejčastěji s těmito prcky a ty 500 jsou v těch prvních 2 zleva. Takže žádná velká modelařina.
jio píše:Jedná se o 2S Zippy 500mAh. ..... Odběr je kolem 5A. ..... Takže žádná velká modelařina.
No, ono to v trochu větším měřítku může být obdobné
Tříleté (nenafouklé, trvale skladované plně nabité) Turnigy 2x 6s (přesněji 2x 3s+3s) 5000mAh 20C, odběr lehce přes 50A, éro má 10,5kg. Tedy v obou příkladech je to kolem 10C a to těm baterkám sluší; navíc při jejich výběru se nehoním na "Céčky", beru jen ty 20C. Jsou to ovšem specifické pohony, nehodí se to samozřejmě všude ale jen tam kde (průměrných) 10C stačí k motorovému letu po celou dobu od startu do přistání.
S tou směrovkou - každý podle svého gusta a podle modelu. Jinak ale - pokud člověk chce létat a ne jen "si polítat" (jak rozlišuje Ing. Lněnička), tak je dobré se směrovkou počítat. Cvičný model se vzepětím je v reakci na směrovku "hodný", vzepětí působí proti zatáčení a pro pěknou zatáčku si člověk vystačí i se směrovkou a s kontrolou výškovkou. Pro ostřejší zatáčku použije i křidélka nebo dokonce jenom křidélka. Akrobatický model se souměrným profilem reaguje ale na směrovku zcela jinak - pouze vybočuje a téměř si drží směr letu. Je to takový smyk ve vzduchu. Motor sice táhne ve směru vychýlení trupu, ale aerodynamické síly nezpůsobují náklon a setrvačnost táhne model v původním směru, proto je zatáčka nepřirozeně plochá. Samotná křidélka bez směrovky zatáčku vyvolají, protože vodorovně letící letadlo musí být kvůli souměrnému křídlu mírně natažené, křídlo musí mít nenulový úhel náběhu, aby proudění vyvolávalo vztlak. A tenhle vztlak při vychýlení křidélek a naklopení křídel působí šikmo, nikoli rovně nahoru, a letadlo zatáčí. Ovšem zatáčka není "vykroužená", zadek modelu jde po menší kružnici než předek - jako u nedotáčivého auta. Aby byla zatáčka vykroužená, je potřeba přidat směrovku. Ta ovšem v šikmé poloze působí i jako potlačená výškovka a letadlo ztrácí výšku. Kompenzovat to výškovkou znamená přidat k vybočující síle od směrovky další sílu (i výškovka je šikmo, obrazně: působí napůl jako směrovka a napůl jako výškovka) a zatáčka se utahuje, navíc při srovnání letadlo díky natažené výškovce letí nahoru. Pěkně vykrouženou zatáčku lze dosáhnout kontrováním křidélky - na začátku křidélka tak, aby způsobila náklon, pak směrovka, jakmile jde ale nos dolů (hlavně díky směrovce) dát mírná opačná křidélka. Vodorovnou polohu pak kontrolovat ještě výškovkou. Směrovka a křidélka se v podstatě "přetlačují". To je dobré vědět a už s cvičným modelem se pokoušet o kombinaci křidélek a směrovky (pořadí je dle názoru - např. Lněnička připomíná, že začít směrovkou a pak přidat křidélka znamená nejmenší ztrátu výšky (tedy bez další kompenzace výškovkou), ale spousta lidí létá opačně, nejdřív křidélky naklonit a pak s křidélky téměř v neutrálu - a ono to vypadá lépe, není tam ten prvotní "smyk"). Typická chyba je v začátcích používat jen křidélka a snahu modelu o sestupnou spirálu kompenzovat opačnou směrovkou (působící "napůl" jako výškovka). Pak se zadek modelu "plouží po zemi" (prostě je níž než čumák) a do elegance to má daleko. Dobré je tedy třeba: "Kopnout tam křidélka, přidat směrovku a držet, srovnat křidélka a při zvyšování náklonu křidélky na opačnou stranu vyvažovat, výškovkou si pomoci proti snižující se výšce - ale bacha, utahuje to zatáčku." Je ovšem fakt, že u malých EPP rozdíl vykroužené a "jiné" zatáčky vidět není a často ani směrovku nemají, takže není co řešit. U cvičných modelů se vzepětím a nesouměrným profilem i nesprávně vyvolaná zatáčka nevypadá nijak strašně, jen je dobré si předem říci, jestli člověk chce "létat" nebo si jen tak "polítat". V první případě je potřeba se vyvarovat špatných návyků, které potom komplikují život.
Ahoj, mel bych takovou laickou otazku. Pro vetrone se hodi spis mala vrtule s vetsim stoupanim, nebo vetsi prumer vrtule s mensim stoupanim. Je to jen pro ujasneni pojmu, takze velikost era a motoru nehraje roli. Priklad treba 9x5 vs 11x4 Dik Honza
Funfly píše:Ahoj, mel bych takovou laickou otazku. Pro vetrone se hodi spis mala vrtule s vetsim stoupanim, nebo vetsi prumer vrtule s mensim stoupanim. Je to jen pro ujasneni pojmu, takze velikost era a motoru nehraje roli. Priklad treba 9x5 vs 11x4 Dik Honza
Pokud je to rychlý model (i "větroň" může být rychlý), tak menší průměr s větším stoupáním, u pomalého modelu naopak. Obojí tak, abys neupekl motor.
jio píše:Pokud je to rychlý model (i "větroň" může být rychlý), tak menší průměr s větším stoupáním, u pomalého modelu naopak. Obojí tak, abys neupekl motor.
Tak přesně tohle jsem si myslel, ale chtěl jsem to slyšet od jiného... díky za info H.
Ahoj, dneska si jedu pro první letadlo k peckovy. Sky Surfer x8. Mám jen rychlý dotaz. Co si tam mám ještě koupit? Myslím jako nějaké lepidla, lepící pásky, případné nějaké úchyty, panty a tak. Abych měl prostě vše potřebné pro případnou opravu. Děkuji za radu.
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
To záleží na tom, co je obsahem stavebnice a co už máš doma. Pokud nebude v prodejně nával, tak si na místě otevři krabici a spolu s prodavačem (pokud to není jen podavač) asi doplníte potřebné.
Jestli je to první letadlo, tak doporučuji koupit trup, křídla, výškovu a směrovku. Budou se hodit. )
A teď vážně: upřímně řečeno si myslím, že na to co skutečně potřebuješ přijdeš až časem. Samozřejmě rada od jio platí, poradit se na místě s prodavačem je v tuto chvíli nejlepší východisko.
Jen bych doplnil - budeš nejspíše potřebovat nějakou slušnou nabíječku. I kdyby v setu nějaká byla, pochybuji že bude s balancerem. Otázka je jak si představuješ své létání, ale na baterku co je v setu toho nejspíše moc nenalétáš (myslím tím do vybití a opětovného nabití). Takže bych zvážil ještě nákup druhé baterie.
Jinak samozřejmě vteřiňáky, alespoň dvě hustoty (např. střední a řídký), aktivátor. Pak záleží na tom, jestli máš doma nějaké nářadí. Pokud ne, tak pinzetu, sadu modelářských šroubováků apod.
Ahoj, díky za rady. Ono je to první letadlo, ale né první model. Takže vše potřebné jako vysílačka, baterky, nabíječky mám. A kupuju verzi bez rádia, nabíječky, baterky. Jen tu se servama, regulátorem a motorem. Spíš sem myslel takové ty prvky na opravy, abych si pak třeba neulomil kousek něčeho a nemusel kvůli tomu dělat objednávku. Nářadí mám taky. Jen vyloženě nemám věci na tyhle polystyrény. Co jsem koukal hodně se používá UHU POR, ten mám na seznamu a ještě skelnou pásku. Jen nevím jestli to lze použít úplně na všechno. Aktivátor a vteřiňáky si připisuju.
Lítám letadla a malé koptéry, občas přes FPV. Zatím jen bubliny.
Lepidlo ci jak se tomu rika, na pojisteni sroubku, pokud uz nemas. To chybelo me. Jinak se to fakt vystribri. Taky se snazim vzdycky koupit/objednat vse naraz, ale samoze se vzdycky na neco zapomene, ci neco noveho co chybi objevi.
Sent from my Nexus 5 and I will remove the signature
Hezky popsané, ale dovolím si opravit .. Náklon modelu při řízení POUZE se směrovkou je díky vzepětí. Zatáčka akrobatů se souměrným profilem a bez vzepětí není způsobena pouze "úhlem náběhu", ale souběhem "šípového křídla" a "úhlu náběhu". Většina akrobatů má totiž křídlo se šípem, které model stabilizuje podobně jako vzepětí, ovšem s výhodou, že stejně funguje i za letu na zádech.
Mizerné chování větroně pouze při řízení křidélky je většinou způsobeno mizerně odvedeným záletem. Je nezbytné doladit diferenciaci křidélek, tak aby jejich vychýlení model uvedlo do způsobné zatáčky. Zde je naprosto nezastupitelná role zkušeného modeláře, který model KVALITNĚ zalétne. Začátečník tohle sám nedokáže, protože nerozezná rozdíl mezi chybou modelu a chybou pilotáže. Pokud zkušený modelář odevzdá nedokonale zalétnutý model se slovy "to ti stačí", tak je to "zločin proti modelařině".
A kvalitně seřízený a zalétnutý model velmi urychlí začátečnické období. Rychle se vytvoří důvěra v model.
Já pokládám za špatné návyky jiné věci než pořádí řízení: Pouštění kniplů na vysílači (k vidění téměř vždy), digitální řízení (plná výchylka a pak nic), chůze během pilotáže (ztratí se tím pojem o prostoru kolem).