Celeron píše:
Hmm a jakej je v tom na Rebelovi rozdíl?
Jirka
Rozdíl je všude stejný, nejen na Rebelovi – extruder je ta věc, co tlačí (podává) strunu, tj. motor s "zubaticí" (direct drive extruder), motor s převodem a zubaticí (geared extruder), nebo třeba motor se zubaticí a bowdenem (bowden extruder).
No a hotend je ta věc, co "taví" a nanáší materiál, tj. tryska + topný element + break a chladič. A tyhle dvě věci (extruder a hotend) máš obvykle nezávislé, můžeš je zaměňovat. U Rebela můžeš třeba mít direct extruder a pod tím třeba hotend E3D, ale taky můžeš extruder předělat na geared (s převodem), a přitom hotend ponechat stejný (nedo dát úplně jiný).
Já reagoval proto, protože jsi psal doslova "
To bych chtěl teda vidět, jak se ti při 55 stupních v boxu uchladí extrudér" a on se i ten extrudér dá aktivně chladit, nejen hotend – prostě foukáš samostatným větrákem na tu "zubatici" s motorem, pokud máš klasický rebel extruder s přímým náhonem zubatice motorem. On totiž motor bez převodu jede v dost blbém režimu – chceš velmi malý pohyb a přitom velký krouticí moment, takže je nutné do něj ládovat dost proudu a on hřeje. A to horko přenáší skrz svou kovovou hřídelku na tu opět kovovou "zubatici", která se prostě časem hodně nahřeje. No a pak se v extrému klidně stane, že se od ní zahřeje i struna natolik, že změkne natolik že zubatice ji snadno "prohrábne". Proto někteří uživatelé aktivně foukají na extruder (tj. to, co jsi zmínil v původním dotazu, ale zřejmě jsi myslel chlazení hotendu).
Já ale extruder zatím nechladil, i v těch 55°C mi tisk PLA po cca 35 hodin "prošel" bez problému. Tiskl jsem polovinu trupu remorkéru... Je možné, že teplota uvnitř nebyla přesně 55°C, protože to měřím čínským teploměrem. Je možné, že tam bylo třeba o 5°C míň, ale to je asi jedno