reprap 3D tiskárny v modelařině - II

Pokrok se nedá zastavit. Nástroje řízené pomocí počítače ulehčují výrazně práci. Výroba strojů, příprava podkladů výkresů. I poptávky a nabídky mezi rcmaniaky.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Re: reprap 3D tiskárny v modelařině - II

#1006 Příspěvek od Celeron »

TomasC píše:
Máte kluci nějakou fotku. Asi už tiskárnu v pokoji nenechám a bude se stěhovat do sklepa. Tam to bude chtít něco kolem. Žádný podrobný návod asi není třeba, ale inspirace se hodí vždycky. Díky.

P.S.
Celeronův průhledný mám zkouknutý. :wink:

Ale nevíš důležitou věc, box má mezi deskou stolu na kterým stojí 10 mm fuku, aby se tiskárna při tisku a chlazení odsáváním nahoře neudusila. :lol: To na fotkách vidět není. A parametry topení jsem taky asi nikde nepopisoval, protože tu topnou infra fólii 200W/1m2 většina lidí neví kde sehnat.

to AndroidCZ: To bych chtěl teda vidět, jak se ti při 55 stupních v boxu uchladí extrudér. :roll: Já jsem musel končit na 40 stupních, protože pak se zakusovala struna a bylo celkem jedno, jestli ABS nebo PLA. Mám celokov a chlazení jen origo 25 mm. S teflonem by to mohlo zvládnout o trochu víc.
AndroidCZ

#1007 Příspěvek od AndroidCZ »

Celeron píše:
Ale nevíš důležitou věc, box má mezi deskou stolu na kterým stojí 10 mm fuku, aby se tiskárna při tisku a chlazení odsáváním nahoře neudusila. :lol: To na fotkách vidět není. A parametry topení jsem taky asi nikde nepopisoval, protože tu topnou infra fólii 200W/1m2 většina lidí neví kde sehnat.

to AndroidCZ: To bych chtěl teda vidět, jak se ti při 55 stupních v boxu uchladí extrudér. :roll: Já jsem musel končit na 40 stupních, protože pak se zakusovala struna a bylo celkem jedno, jestli ABS nebo PLA. Mám celokov a chlazení jen origo 25 mm. S teflonem by to mohlo zvládnout o trochu víc.

Jak se uchladí to fakt nevím, ale tiskne to. Asi mám přítlak zvolený tak akorát. Ale je pravda že rychlosti tisku nijak nehoním, takže to prostě stíhá podávat.
bv9
Kontaktovat uživatele:

#1008 Příspěvek od bv9 »

................
Naposledy upravil(a) bv9 dne sob 17.09.2016 21:04, celkem upraveno 1 x.
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus
bv9
Kontaktovat uživatele:

#1009 Příspěvek od bv9 »

Amper píše:Nezlobi ti ten ofuk pri tisku ? S foukanim chladnejsiho vzduchu na tisknouci tiskarnu mam nejhorsi zkusenosti

Odsávání teplého vzduchu a přístup venkovního je těsně u stropu a promíchává se díku větráku u elektroniky a trysky a nedochází tak ke skokovému poklesu teploty. Chlazení se zapíná při 41stupních a vypíná při 40 a ten pokles o jeden stupeň trvá asi pět minut. Takže ochlazení je pozvolné a tisk je v pohodě.
Sky Surfer,XENO,FunCub,Sky Cruise,Bixler II,Blazer,FrSky TARANIS-plus
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1010 Příspěvek od Celeron »

AndroidCZ píše:Jak se uchladí to fakt nevím, ale tiskne to. Asi mám přítlak zvolený tak akorát. Ale je pravda že rychlosti tisku nijak nehoním, takže to prostě stíhá podávat.

Ale to nemá s přítlakem nic společnýho. Pokud je okolo moc vysoká teplota, tak větráček neuchladí hotend a struna se nataví po větší délce než je potřeba a udělá se na ní boule, která potřebuje mnohem větší sílu na protlačení a skončí to přeskakováním zubatice. To samý se stane i za pokojový teploty, pokud se začne přidírat větrák ofuku hotendu.
Jirka
AndroidCZ

#1011 Příspěvek od AndroidCZ »

Celeron píše:
Ale to nemá s přítlakem nic společnýho. Pokud je okolo moc vysoká teplota, tak větráček neuchladí hotend a struna se nataví po větší délce než je potřeba a udělá se na ní boule, která potřebuje mnohem větší sílu na protlačení a skončí to přeskakováním zubatice. To samý se stane i za pokojový teploty, pokud se začne přidírat větrák ofuku hotendu.
Jirka

Nojo, ale tys psal o uchlazení extrudéru, ne hotendu – to jsou dvě rozdílné věci. Ten dlouhý tisk (35 hodin) byl z PLA, tištěno celokovovým hybridním hotendem. Hotend je chlazený klasickým 30 mm větráčkem.
kroxigor

#1012 Příspěvek od kroxigor »

AndroidCZ píše:Nojo, ale tys psal o uchlazení extrudéru, ne hotendu – to jsou dvě rozdílné věci. Ten dlouhý tisk (35 hodin) byl z PLA, tištěno celokovovým hybridním hotendem. Hotend je chlazený klasickým 30 mm větráčkem.

Jen taková drobnost celokovový hybridni hotend je blbost.
Buď je to celokov, nebo hybrid :wink:

Problém ucpavaní PLA je problém celokovu a natavení PLA příliš vysoko nad melt zónu kde se PLA "lepí" na kov, což právě odstraňuje PTF trubička u hybridu.
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
AndroidCZ

#1013 Příspěvek od AndroidCZ »

kroxigor píše:
Jen taková drobnost celokovový hybridni hotend je blbost.
Buď je to celokov, nebo hybrid :wink:
No je možné že se pletu, ale měl jsem za to, že je základní dělení hotendu na "peek" a "celokovový", s tím že jde spíš o konstrukci těla hotendu nežli o různé doplňky v něm. A u těch celokovových existují i hybridní verze s teflon trubičkou uvnitř, zbytek je pořád komplet kovový. A já mám právě ten s tou trubičkou :wink: Pokud jsem tím zmátl tak se omlouvám.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#1014 Příspěvek od Celeron »

AndroidCZ píše: uchlazení extrudéru, ne hotendu – to jsou dvě rozdílné věci.

Hmm a jakej je v tom na Rebelovi rozdíl?
Jirka
kroxigor

#1015 Příspěvek od kroxigor »

AndroidCZ píše: No je možné že se pletu, ale měl jsem za to, že je základní dělení hotendu na "peek" a "celokovový", s tím že jde spíš o konstrukci těla hotendu nežli o různé doplňky v něm. A u těch celokovových existují i hybridní verze s teflon trubičkou uvnitř, zbytek je pořád komplet kovový. A já mám právě ten s tou trubičkou :wink: Pokud jsem tím zmátl tak se omlouvám.

Celokov je prostě celokov, pokud do něj narveš PTFE trubičku je z toho hybrid :wink:
Fyziku respektuji, ale nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/1139 NE = už nelítám
AndroidCZ

#1016 Příspěvek od AndroidCZ »

Celeron píše:
Hmm a jakej je v tom na Rebelovi rozdíl?
Jirka
Rozdíl je všude stejný, nejen na Rebelovi – extruder je ta věc, co tlačí (podává) strunu, tj. motor s "zubaticí" (direct drive extruder), motor s převodem a zubaticí (geared extruder), nebo třeba motor se zubaticí a bowdenem (bowden extruder).
No a hotend je ta věc, co "taví" a nanáší materiál, tj. tryska + topný element + break a chladič. A tyhle dvě věci (extruder a hotend) máš obvykle nezávislé, můžeš je zaměňovat. U Rebela můžeš třeba mít direct extruder a pod tím třeba hotend E3D, ale taky můžeš extruder předělat na geared (s převodem), a přitom hotend ponechat stejný (nedo dát úplně jiný).

Já reagoval proto, protože jsi psal doslova "To bych chtěl teda vidět, jak se ti při 55 stupních v boxu uchladí extrudér" a on se i ten extrudér dá aktivně chladit, nejen hotend – prostě foukáš samostatným větrákem na tu "zubatici" s motorem, pokud máš klasický rebel extruder s přímým náhonem zubatice motorem. On totiž motor bez převodu jede v dost blbém režimu – chceš velmi malý pohyb a přitom velký krouticí moment, takže je nutné do něj ládovat dost proudu a on hřeje. A to horko přenáší skrz svou kovovou hřídelku na tu opět kovovou "zubatici", která se prostě časem hodně nahřeje. No a pak se v extrému klidně stane, že se od ní zahřeje i struna natolik, že změkne natolik že zubatice ji snadno "prohrábne". Proto někteří uživatelé aktivně foukají na extruder (tj. to, co jsi zmínil v původním dotazu, ale zřejmě jsi myslel chlazení hotendu).
Já ale extruder zatím nechladil, i v těch 55°C mi tisk PLA po cca 35 hodin "prošel" bez problému. Tiskl jsem polovinu trupu remorkéru... Je možné, že teplota uvnitř nebyla přesně 55°C, protože to měřím čínským teploměrem. Je možné, že tam bylo třeba o 5°C míň, ale to je asi jedno :wink:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#1017 Příspěvek od TomasC »

To Celeron: díky za upřesnění.

To AndroidCZ: tohle jsem myslím viděl na rebel fóru, na základě toho vznikl nápad zapracovat tiskárnu do nepoužívané IKEA skříňky. Nicméně musím přiznat, že nejvíc inspirativní jsou ty "tlustý dveře s poličkami na drobnosti.
Amper

#1018 Příspěvek od Amper »

me nejvic laka vysoka bedna s moznosti ulozit plasty a vyresit tak X much jednou ranou. Suseni, skladovani atd......
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
AndroidCZ

#1019 Příspěvek od AndroidCZ »

TomasC píše:To Celeron: díky za upřesnění.

To AndroidCZ: tohle jsem myslím viděl na rebel fóru, na základě toho vznikl nápad zapracovat tiskárnu do nepoužívané IKEA skříňky. Nicméně musím přiznat, že nejvíc inspirativní jsou ty "tlustý dveře s poličkami na drobnosti.
Ano ukazoval jsem to na Rebelím fóru. Tlusté dveře jsou fajn, jen to mám krapet nedodělané, nejsou lidi...

Jinak jak píše níže Amper, vysoká bedna s komplet vybavením mně taky láká. To mé řešení je spíše provizorium, v hlavě mám tiskárnu řešenou tak, že je v podstatě mobilní box obsahující vše vč. náplní (které se suší během provozu). Pokud na takové koncepci někdo pracujete a nemáte předchozí zkušenosti s provozem v boxu, tak doporučuju nepodceňit snadný přístup ke všemu. K normální otevřené tiskárně se člověk dostane krásně ze všech stran, pokud je to box a ne snadno odnimatelný, tak to může dost znepříjemňovat údržbu. U své tiskárny v boxu za současného stavu zvládnu uvnitř sotva sundat výtisk z podložky (a ani to někdy ne, musím často vyndat sklo ven), na vše ostatní tiskárnu obvykle vyndávám ven. Prostě to chce hodně promyslet předem, aby pak uživatel nebyl při údržbě příliš sprostý :wink:
kroxigor

#1020 Příspěvek od kroxigor »

Konečně finálně hotovo, zajeto vyzkoušeno ...

Motor: Tamyia ss540 (z kitu bez udaných parametrů)
Regl: HK X-CAR 45A
servo: HK 9g
Hromada šroubků od MPJet a 6 ložisek z Tobexu
Přílohy
P1010958.JPG
P1010957.JPG
P1010956.JPG
Zamčeno

Zpět na „CNC dílna“