Letiště Ostrava-Výškovice

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
JFV

Re: Letiště Ostrava-Výškovice

#16 Příspěvek od JFV »

Nedá mi to, tak reagují. Z velmi "strohých" podkladů mi vychází, že by se měla zamýšlená dráha nacházet těsně vedle příkopy (odvodňovacího kanálu nebo co to vlastně je). A její osa vede přímo na vzrostlé stromy u zahrádkářské kolonie a celá se nachází nedaleko od této vegetace, tak bude mít maximálně význam pro malé elektrolety, které se daji volně hodit i z ruky. Aby ta dráha měla smysl, musela by být někde dál od zahrádek. Pak tu ale nastává problém s dostupností, protože oficiální příjezdová cesta končí v úrovni zahrádek a dál je to cyklostezka. Už vidím majitele velkých modelů, jak je nesou minimálně 200 metrů, aby je pak mohli provozovat. Nehledě na to, že parkování u konce oficiální cesty je velmi omezené a pak přichází v úvahu jako parkovací místo křiovatka o dalších sto metrů dál. Veka to tu již vyhodnotil podobně a mám za to, že zde nikdy nebyl a čerpal jen z leteckých map. Já zde mám něco nalétáno a to, co jsem viděl v návrhu mám za utopii. Mimochodem každoročně v létě je zde tráva vysoká jako p...se a je plná komárů, kteří mnohdy ani nedovolí svou krvelačností lítat. :-) Omlouvám se za "román", ale nedalo mi to. V současné podobě to vidím jako vyhozené peníze.
Ryko
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Ryko »

Samozřejmě já jsem taky pro ,ať to stojí co to stojí . Moc místa na lítání není ,všechno je soukromé tak by to přišlo vhot. A ty stromy mi vůbec nevadí když to někomu vadí ať tam nechodí! :D
Lark

#18 Příspěvek od Lark »

Ryko píše:Samozřejmě já jsem taky pro ,ať to stojí co to stojí . Moc místa na lítání není ,všechno je soukromé tak by to přišlo vhot. A ty stromy mi vůbec nevadí když to někomu vadí ať tam nechodí! :D

Taky názor. 8O Asi tě spoluobčani budou milovat.
veka1
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od veka1 »

Ryko píše:Samozřejmě já jsem taky pro ,ať to stojí co to stojí . Moc místa na lítání není ,všechno je soukromé tak by to přišlo vhot. A ty stromy mi vůbec nevadí když to někomu vadí ať tam nechodí! :D

.... stromy v rozumne vzdalenosti od modelu v prubehu letu nevadi. Vadi jejich pozice vuci draze ... tj. pokud bude situovana tak , jak je v projektu.
Staci mirny vetrik nevhodnym smerem a bude znacny problem bezpecne vzletnout a pristat ( model na velkem uhlu nabehu,temer bez rychlosti v rotujicm ci svislem proudeni vzduchu).

Proto si myslim ze penize a vlastnictvi pozemku mestem je sice hezka vec, ale smysluplne dlouhodobe vyuziti plochy druha...
Aktualni uzemni situace se muze celkem rychle , nebo pozvolna zmenit (zastavba,rust vegetace ...)
Bylo by je rozumne s tim pocitat a tomu prizpusobit rozhodovaci proces ... tj. kdyz uz jsou ty penize a chut neco rozumneho zrealizovat . :wink:

Mam letite zkusenosti s provozem modelu (hmotnost cca 1,5-2kg, plosne zatizeni 30-45g/dm2, rychlosti 60-100km/h) v blizkosti stromu a muzu rict ,nekdy je to boj o existenci modelu. A to mam primou zpetnou vazbu na reakce modelu vzhledem k rozbitemu ovzdusi, coz u radiaku nepripada v uvahu.

Pisu o arelech v HK.

http://veka1.rajce.idnes.cz/Udrzba_area ... i_Kralove/

Kdyz zacina byt litani mezi stromy na hranici moznosti modelu i pilotu ,je nutno vyhrnout rukav a razantne zasahnout do vzrosleho porostu:

http://www.modelklubhk.cz/index.php?mac ... 60&page=60

Podobna situace se zacina rysovat i zde:

http://www.juniorklubhk.cz/letiste.htm

Puvodne to byla celkem bezproblemova plocha...( oba arealy znam od roku 1981) postupne obrusta mohutnym stromoradim a uzavíra se okolni zastavbou. Njn ,nejaky ten patek nam celkem dobre slouzila, ale ....

Cca 14 roku litam na nasem klubovem letisti ( mam to z Bohumilce cca 2,5km) : https://mapy.cz/letecka-2012?vlastni-bo ... 0Pardubice

Je celkem rozumne situovane ,presto obcas resime na obecnim zastupitelstvu stiznosti obcanu na modelarsky provoz.
Krome toho jsme se museli vyporadat s celodennim letovym provozem Centra leteckeho vycviku Pardubice ( nekolik dnu v tydnu) kteri nam tu litaji bezne ve vyskach pod 100m a obcas sebou i mrsknou o zemekouli ( Mi 2,Mi 17, Z142, L 410... a obcas L39) a s neukaznenymi piloty UL ( rogala ,motorove padaky...) Ta draha je vsechy pritahuje jako magnet, pritom je to soukromna plocha.
Bohuzel z duvodu povolene vystavby dalnice , koncime. Teleso dalnice protina nasi drahu ... jiz je vykolikovano. Takze jiz nejakou chvili hledame v okoli vhodne pozemky pro nove letistatko ... zatim se nedari. . 8)

Ty informace jsem davam pro ilustraci, jak to resime v jinych mestech ... treba to pomuze v rozhodovacim procesu, pokud se dostanou k spravnym lidem.

veka1
lukáš.G
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od lukáš.G »

No dle návrhu, asfaltová nebo betonová dráha 50x10m je blbost, to se hodí jen na nějaké elektrolety typu FunCub apod. Větší éra budou mít problém....minimálně když už se sedne tak po vyjetí z asfaltové dráhy na travnatou plochu. A pánové ruku na srdce kdo se při přistání trefí přímo akorát na práh dráhy. Z deseti lidí jeden nebo dva.
Druhá věc je ty stromy...
A třetí, oblast CTR od LKMT, viz:
http://lis.rlp.cz/ais_data/aip/data/val ... t-vfrc.pdf
Pokud by to nějakým zázrakem prošlo na LKMT, tak bude maximální povolená výška 150m možná ještě míň.

Za čtvrté, za stromy je nějaká zahradkařská oblast a kurty, jsem zvědav na nadšení lidí když se tam budou denně provozovat modely letadel.
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od MakoBear »

Nejdřív jeden zásadní fakt - jsem přiznivcem každé inciativy, které umožní létání s RC modely a líbí se mi i myšlenka popsaná panem Pláničkou . Nicméně když čtu některé příspěvky mám dost negativní pocit - protož jsou snad nějaké obecné principy . Takže když čtu :

ať to stojí co to stojí - jde o prachy z daní a z rozpočtu města , přeci není normální, že pokud někdo předloží nekonkrétní projekt, který vzbuzuje pocit, že je finančně nadhodnocen, tak to přeci nemůže být jednoduše ospravedlnitelné tím, že jde o vznešenou zalibu RC létání

Lidičky, nejde o mezinárodní letiště.Je to pouze jeden z návrhů, na využití peněz, které uvolnil úřad městského obvodu Ostrava-Jih. Když se kouknete na jejich stránky, těch návrhu je tam víc, od pískovišť po ciklostanky...atd. - no podle ceny mi osobně příjde že skoro jde o mezinárodní letiště :-) - ano návrhů je více, ale všechny ostatní jsou řadově levnější a přesto jsou více popisnější

Na druhou stranu, když si přečtu Letiště je navrženo v místech kde již cca 30 let létají modeláři, byť na travnaté a neudržované ploše. a Mimochodem každoročně v létě je zde tráva vysoká jako p...se a je plná komárů, kteří mnohdy ani nedovolí svou krvelačností lítat tak mne napadlo řešení kferé ušetří 950.000 :-) - přemýšlím nahlas - pokud je pozemek města, je neudržovaný, v létě zarostlý travou, ale přesto se tam hemží 30 let modeláři - co se dohodnout s městem a plochu si udržovat jako travnatou a svépomocně ? Obzvlášt pokud místní názory Větší éra budou mít problém... ( Pro spalováky je to hóódně malé, a pro bublinky zase ten asfalt asi není tak nutný./ Město ušetří - maximalně zakoupí nějakou sekačku a vznikne udržovaná velka travnatá plocha s min. morálním přednostním právem pro modeláře.

Co se týče ohledně vztahu k veřejnosti, což bych rozhodně nepodceňoval za stromy je nějaká zahrádkařská oblast a kurty, ono to létání pro větší modely a spalováky asi stejně nebude a malé elektry zase tak nikomu nevadí , V případě spalováků bych to za chvíli viděl na petice a zcela určitě po pádu prvního letadla. S peticemi místních a s následným obcházením místních zastupitelů, kteří se budou s minimálními náklady a maximání efektivitou před voliči předvádět, jak všechno řeší mám svoje zkušenosti ze dvou letišt u nás a stejně - ty velká era tam stejně nikdo jen tak asi nedoveze viz Pak tu ale nastává problém s dostupností, protože oficiální příjezdová cesta končí v úrovni zahrádek a dál je to cyklostezka. Už vidím majitele velkých modelů, jak je nesou minimálně 200 metrů, aby je pak mohli provozovat. Nehledě na to, že parkování u konce oficiální cesty je velmi omezené a pak přichází v úvahu jako parkovací místo křiovatka o dalších sto metrů dál
Ryko
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Ryko »

Nemusíte to brát tak vážně cílem tohoto projektu bylo získat nějaké peníze a pokud to vyjde tak se zpracuje nový projekt samozřejmě odborný s tím že posoudí místo,velikost a tak. Snad si někdo nemohl myslet že toto byl finální projekt a konečná cena !
(cena se ještě navýší) :D
Lark

#23 Příspěvek od Lark »

No nevím, mám dojem, že před rozhodováním o výši nákladů by snad mělo být přesně jasné jak ten projekt přesně vypadá, a né že se po schválení bude teprve definitivní projekt navrhovat. Nějak tomu nerozumím. A pokud tam chcete lítat spalováky, určitě by taky neměl chybět souhlas okolních obyvatel a spolků.
Ryko
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Ryko »

Náklady jsou jen orientační jde především o nápad projekty podávají občané a nemůžete chtít aby si byli schopni spočítat a vyprojektovat nějakou stavbu. Na to jsou potom odborníci! Od toho byli dvě prezentace a každý se mohl přijít podívat. Ted jde především o to jestli budeme mít nové cvičiště pro psy ,boxy na kola nebo plochu pro lítání.
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od MakoBear »

Ryko píše:Náklady jsou jen orientační jde především o nápad projekty podávají občané a nemůžete chtít aby si byli schopni spočítat a vyprojektovat nějakou stavbu. Na to jsou potom odborníci! Od toho byli dvě prezentace a každý se mohl přijít podívat. Ted jde především o to jestli budeme mít nové cvičiště pro psy ,boxy na kola nebo plochu pro lítání.

No :-) tipuji spiše na ty psy a stojany na kolo ...
Budu to s napětím sledovat jak to u Vás dopadne :-)
Jinak : jasně, že jsem na tom webu nečekal projekt, ale alespon něco v rozsahu těch psů a stojanů na kolo - tzn šlo mi o myšlenku a konkretní představu
Když to zvládnou pejskaři evidentně a bez odborníků , tak to zvládne jiste každy občan, natož modelář, který by měl mít větší sklon k technikaliim, dokumentaci a k různým sw
P.S. jsem osobně modelář, pejskař i jezdím na kole - takže to beru bez výhrad vůči jakékoliv skupině občanů :-)
veka1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od veka1 »

.... pokud by nekoho zajimali uzitne vlastnosti VPD umistene v blizkosti prekazek davam k dispozici odkaz na sken textu pojednavajici o tomto problemu :

http://veka1.rajce.idnes.cz/Experimenta ... ou_001.jpg

veka1
Ryko
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Ryko »

Diky ,určitě užitečné informace
MakoBear
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od MakoBear »

Tak mne to zajimalo, jak to celé dopadne a hlasování mne přijemně překvapilo (ostravští modeláři mají svoji lobby :-) tím, že PRO hlasoval druhý největší počet lidi ale chcíplo to na pravidlo, že pokud nevyjdou peníze, je na řadě další projekt v řadě. Tím se tento projekt vyřadil právě a pro svojí cenu - podle mne těžce a zbytečně nadhodnocenou. Zároveň je zajímavé i to, že byl třetí i v počtu nejvíce hlasů PROTI.... To možná také něco znamená ....
Je i zřejmé, že podle počtu nesouhlasných hlasů nemají rozhodně v této ostavské části cyklisty moc rádi :-)

Hlasování : http://rcmania.cz/gallery/image.php?album_id=753&image_id=6055&view=no_count
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“