Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a Ali
Re: Cleanflight - firmware pro naze32, CC3D, CJMCU, sparky a
Cleanflight je fakticky mrtvola, Betaflight od verze 3 je funkčně lepší úplně ve všem (možná jsi srovnával v minulosti, kdy to bylo trochu složitější).
iNav samozřejmě smysl má, to je zaměřené trochu jinak, ale s tím nemám tolik zkušeností.
Jinak k tomu baru - no právě že ta detekce hw různé bugy měla, v releasenotes různých verzí to bylo zmiňované docela často, je klidně možné, že v BF (či dokonce jiném buildu CF) ti to pojede, ač v tvém CF ne.
iNav samozřejmě smysl má, to je zaměřené trochu jinak, ale s tím nemám tolik zkušeností.
Jinak k tomu baru - no právě že ta detekce hw různé bugy měla, v releasenotes různých verzí to bylo zmiňované docela často, je klidně možné, že v BF (či dokonce jiném buildu CF) ti to pojede, ač v tvém CF ne.
No dobře, tak já teda vezmu ještě Betu na milost a večer jí tam zkusím nalít, zdálo se mi to proto CF ale nějak funkčně dost chudé, alespoň, co ukazoval konfigurátor, dáím jí ještě šanci a zahrábnu se do toho.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Vubec neni pravda ze cleanflight je mrtvej. Věci z betaflight se portuji zpet do cleanflight. Pokud nechces resit bugy tak bych zustal u cleanflight. I stabilní verze betaflightu jsou zabugovane. Je to dan za rychly vyvoj.
Odesláno z mého E2303 a podpis odstraním
Logo 600 + spirit
Jasne, staci pockat cca rok a ony se nejake zakladni vychytavky v CF jiste objevi
.
BF fcne chudy proti CF? Ale notak. Pouzivas spravny konfigurator? Expert mode zapnuty?
BF fcne chudy proti CF? Ale notak. Pouzivas spravny konfigurator? Expert mode zapnuty?
Porad lepsi nez vecne bugy v betaflightu. Kdo je hracicka tak at si hraje, ale rozhodne bych betaflight nedoporucil nekomu kdo chce proste litat.
Logo 600 + spirit
Mě přijde, že jak ty, tak Bitovod jste tak o 6 měsíců pozadu...
Před tím cca půlrokem jsem tvrdil něco podobného a stojím si zatím, byla to tehdy pravda... Betaflight byla tehdy fakt spíš beta k testování novinek bez nároku na extrémní stabilitu, ty se pak po odladění postupně převáděly do stabilního Cleanflightu.
Jenže s nástupem BF3 (září 2016) se přístup hodně změnil - betaflight je již míněn jako standardní stabilní řešení, s tím souvisí i nový konfigurátor, který je podle mne daleko přehlednější než ten od CF atd.
Mimochodem bych neřekl, že je vývoj BF až tak překotný, aktuální stabilní verze je 3.0.1 a ta je z 18. října, tedy už tři měsíce beze změny. Teprve před pár dny se začaly publikovat "veřejné bety" nové verze 3.1, ale jako stabilní to venku ještě není. Pokud se bude uživatel držet stabilních verzí, tak by moc problémů mít neměl.
Před tím cca půlrokem jsem tvrdil něco podobného a stojím si zatím, byla to tehdy pravda... Betaflight byla tehdy fakt spíš beta k testování novinek bez nároku na extrémní stabilitu, ty se pak po odladění postupně převáděly do stabilního Cleanflightu.
Jenže s nástupem BF3 (září 2016) se přístup hodně změnil - betaflight je již míněn jako standardní stabilní řešení, s tím souvisí i nový konfigurátor, který je podle mne daleko přehlednější než ten od CF atd.
Mimochodem bych neřekl, že je vývoj BF až tak překotný, aktuální stabilní verze je 3.0.1 a ta je z 18. října, tedy už tři měsíce beze změny. Teprve před pár dny se začaly publikovat "veřejné bety" nové verze 3.1, ale jako stabilní to venku ještě není. Pokud se bude uživatel držet stabilních verzí, tak by moc problémů mít neměl.
errore, errore, co se takhle zamyslet nad vyznamem pojmu stable a release candidate. Nedej boze do toho zapojit jeste nightly builds, to teprve bude prekotnost 
netusim na co narazis ale jestli si me potreboval zdelit ze znas tyhle vyrazy tak budiz. V repu betaflightu jsem nasel RCx a release, a kompilaci jsem provadel jen z master vetve a stejne to nedosahovalo stability ani nocnich sestaveni.
Logo 600 + spirit
Tak jsem večer znova vyzkoušel Betu a ejhle, té už se mag nepodařilo nahodit vůbec. A kromě toho taky GPS (proč mi vytrvale přepisuje nastavené z UBLOX na NMEA?) a baro... Po nahrání zpět do CF všechno jakž takž chodilo (teda kromě toho magnetometru, ten se rozhejbal až po softresetu), po nahrání iNAV to chodilo všechno na první dobrou, bez potřeby resetů a jiných ptákovin.
A protože jsem tomu chtěl dát ještě šanci, chtěl jsem nahrát zpátky Betu - a jeb ho, bootloader timeout a od té doby nejde nahrát nic. Už se mi to nechtělo pitvat (mám to v krabičce, blbě se spojuje boot pin), takže mám zatím mrtvou Naze (jo, vím, jak to flashnout přes boot, už jsem to párkrát dělal, jen se mi do toho večer už nechtělo).
Čekal jsem trochu optimističtější výsledek
No ale abych vyloučil chybu HW, objednal jsem dneska z EU Bang další Naze32 10DOF, tentokrát už F3, tak uvidíme.
A protože jsem tomu chtěl dát ještě šanci, chtěl jsem nahrát zpátky Betu - a jeb ho, bootloader timeout a od té doby nejde nahrát nic. Už se mi to nechtělo pitvat (mám to v krabičce, blbě se spojuje boot pin), takže mám zatím mrtvou Naze (jo, vím, jak to flashnout přes boot, už jsem to párkrát dělal, jen se mi do toho večer už nechtělo).
Čekal jsem trochu optimističtější výsledek
No ale abych vyloučil chybu HW, objednal jsem dneska z EU Bang další Naze32 10DOF, tentokrát už F3, tak uvidíme.
Naposledy upravil(a) bitovod dne úte 17.01.2017 21:21, celkem upraveno 1 x.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Zajímavý, přes recovery jsem tam zase nasypal iNAV a už to vypadá zase dobře (dokonce se mi podařilo odstranit nějaký kraviny, se kterejma jsem předtím válčil - někdy fakt stačí číst manuály
). Tak nevím, jestli ještě chci experimentovat s Betou... Jdu to vrátit zpátky do potvory a zkusit celé i s rádiem a odarmováním.
Ahoj, po letech jsem se vrátil ke kopterům a pořídil si FC Skyline32+OSD a na 3D si vytiskl 180kový rám. Vše je OK, funguje jak má-mimo OSD. Video signál jsem zatím nezkoumal, takže nemám zapojený ani videoIN ani videoOUT, to asi poběží bez problému (snad), ale snažím se dostat do nastavení OSD. Přednahraný by měl být MWOSD, ale MWOSD Chrome konfigurátorem se s OSD nespojím (ani tou starší verzí s EXE souborem). Připojuji se přes sdílený USB port (stejný USB jako FC). Posuvný přepínač (OSD SWITCH) přepnu, ale nepřipojím se. MWOSD konfigurátor napíše "connected" a "waiting to OSD". OSD status LED na desce bliká rychle žlutě. Je třeba v konfigurátoru (létám s BetaFlight v3.1.0) v "Configuration" v "Other Features" zapnout OSD? A v "modech" OSD mód? Zkouším, ale ani to mi nepomáhá. Asi jsem něco nepochopil.
Můžete PLS někdo poradit?
Tohle je ona deska: TADY
Dík ZZ
Můžete PLS někdo poradit?
Tohle je ona deska: TADY
Dík ZZ
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E
zz2012 píše:...Přednahraný by měl být MWOSD, ale MWOSD Chrome konfigurátorem se s OSD nespojím (ani tou starší verzí s EXE souborem).
Pokud nemas jistotu, co je tam flashnuto, nahrej tam MWOSD znova. Doporucuju pak spis ten stary processingovy konfigurator (.exe) nez Chromi appku. Ta appka je od jineho autora, kompatibilita nemusi byt 100%
zz2012 píše:Je třeba v konfigurátoru (létám s BetaFlight v3.1.0) v "Configuration" v "Other Features" zapnout OSD? A v "modech" OSD mód? Zkouším, ale ani to mi nepomáhá.
Ne, tyto volby se tykaji OSD integrovaneho do BF a rizeneho primo STM32 chipem. Tva deska je takovy hybrid s STM32 + Atmega328p
ondrascz píše:Doporucuju pak spis ten stary processingovy konfigurator (.exe) nez Chromi appku. Ta appka je od jineho autora, kompatibilita nemusi byt 100%
Aplikace je sice od jineho autora ale ShikOfTheRa na chrome aplikaci spolupracuje a planuje se ze chrome aplikace bude brana jako hlavni. V soucasne dobe je jeste ve vyvoji, planuje se ostre nasazeni az vyjde mwosd 1.7. Melo vyjit na novy rok ale protahly se upravy kvuli mavlinku.
Logo 600 + spirit
Děkuji za odpovědi. Zkoušel jsem samozřejmě i ten .EXE soubor. Připojím se (v mém případě na COM4), ohlásí že je spojeno, ale stále to píše "waiting OSD" a problikává TX (RX svítí trvale zeleně). Mne to spíš připadá, že se nelze připojit přes mikroUSB port na desce, ale jen přes piny OSD RT. Takže až mi dojde rozhraní, tak to zkusím. Potom ale nechápu to sdílení portů a nutnost přepínání (OSD SWITCH) přepinače pro odpojování USB pro FC.
Rychlost spojení jsem zkoušel 115k, 56,6k, 19,2k. Žádná změna.
Dík, ZZ
Rychlost spojení jsem zkoušel 115k, 56,6k, 19,2k. Žádná změna.
Dík, ZZ
MC-20hott, MC-22s, Taranis X9E
error414 píše:Aplikace je sice od jineho autora ale ShikOfTheRa na chrome aplikaci spolupracuje a planuje se ze chrome aplikace bude brana jako hlavni. V soucasne dobe je jeste ve vyvoji, planuje se ostre nasazeni az vyjde mwosd 1.7. Melo vyjit na novy rok ale protahly se upravy kvuli mavlinku.
Můžu říct, že zatímco to staré Java GUI mi šlape s MWOSD perfektně, tak Chrome aplikace je u mne fakticky nefunkční. Sice se posléze propojila, ale pomalé a po chvíli vytuhlo. Jiné konfigurátory ve formě ChromeApp mi šlapou v pohodě.
Neříkám, že se to časem neodladí, mě by to naopak vyhovovalo, spíš tím chci říct, že problémy s MWOSD Chrome konfigurátorem mne v tuto chvíli moc neudivují a chyba nemusí být na straně uživatele ani jeho hardwaru...