Výztuhy trupu letadla
Výztuhy
Ahoj,
mám letadlo vlastní konstrukce. Po precizním vyvážení a zkontrolování zda vše funguje, jsem šel na zálet. První hod byl malý jen pro ujištění se zda všechno je jak má. Následoval větší hod. Letadlo letělo udělalo nádherné plachtění až k zemi. Přistání bylo hladké, přesto se asi 10 cm za křídly se trup zlomil. Naprosto určitě za to mohly výztuhy. Lepím asi 10cm smrkové nosníky vždy 2 mezi dvě části trupu. Jsou zapuštěné pěkně do trupu a zalité lepidlem Polyurex Rapid. Ale zlomilo se to vytrhly se i výztuhy. Prosím o jakoukoli radu, která by mi mohla zpevnit letadlo.
Díky O.
mám letadlo vlastní konstrukce. Po precizním vyvážení a zkontrolování zda vše funguje, jsem šel na zálet. První hod byl malý jen pro ujištění se zda všechno je jak má. Následoval větší hod. Letadlo letělo udělalo nádherné plachtění až k zemi. Přistání bylo hladké, přesto se asi 10 cm za křídly se trup zlomil. Naprosto určitě za to mohly výztuhy. Lepím asi 10cm smrkové nosníky vždy 2 mezi dvě části trupu. Jsou zapuštěné pěkně do trupu a zalité lepidlem Polyurex Rapid. Ale zlomilo se to vytrhly se i výztuhy. Prosím o jakoukoli radu, která by mi mohla zpevnit letadlo.
Díky O.
Výztuhy trupu letadla
Ahoj,
Díky O.
Díky O.
Re: Výztuhy
Jaké to je letadlo? Rozměry, nákres, foto. Detailní foto postiženého místa. Tohle jsou naprosto základní informace, bez kterých je Tvůj dotaz jen výkřikem do tmy.
BTW - opravdu se po hladkém přistání zlomil trup? Buď to nebylo až tak hladké přistání nebo je v konstrukci něco tak špatně, že bych neměl odvahu s tím jít do vzduchu.
BTW - opravdu se po hladkém přistání zlomil trup? Buď to nebylo až tak hladké přistání nebo je v konstrukci něco tak špatně, že bych neměl odvahu s tím jít do vzduchu.
Ahoj, vůbec neuvádíš o jaký model jde - větroň, cvičný motorák, akro. Usuzuju, dle obratu "nádherné plachtění", že půjde o větroň. A teď, jak je to velké, jaká je konstrukce trupu, hlavně v místě poškození. Konstrukce je žbrdlinková, z plných bočnic, jiná - jaká? Je otázkou, zda vlepení nějakých krátkých výztuh jen přes místo poškození tomu opravdu pomůže, aby to třeba při dalším pokusu o let neprasklo hned vedle. Hoď se, nebo třeba jinam, pár fotek, včetně místa poškození, a můžeme se začít relevantně bavit.
P.S. Bobiku.cz nepředbíhej
.
P.S. Bobiku.cz nepředbíhej
Hitec Aurora 9X
Na takový dotaz se nedá rozumně odpovědět.
Měl bys to upřesnit.
Je to kluzák, motorák, volný, řízený? Jak je velký? Jaká je konstrukce? Vlastní konstrukce? Stavebnice? A mnoho dalších...
Alespoň fotka by pomohla.
Edit: Třetí místo taky ujde
Měl bys to upřesnit.
Je to kluzák, motorák, volný, řízený? Jak je velký? Jaká je konstrukce? Vlastní konstrukce? Stavebnice? A mnoho dalších...
Alespoň fotka by pomohla.
Edit: Třetí místo taky ujde
OK zítra bude foto 
přidám alespoň plán (rozpětí 1 m, váha 500-600g, zlomení část 8 v plánku)
Omlouvám se
přidám alespoň plán (rozpětí 1 m, váha 500-600g, zlomení část 8 v plánku)
Omlouvám se
Přidej i materiál 
Za křídlem to praská dost často, pokud je to poddimenzované.
Ale určitě ne k krásném klouzavém letu. Pokud ano, pak je něco hodně špatně.
Za křídlem to praská dost často, pokud je to poddimenzované.
Ale určitě ne k krásném klouzavém letu. Pokud ano, pak je něco hodně špatně.
Re: Výztuhy trupu letadla
Předpokládám, že to je řezané z nějakých bublinek a po segmentech, které jsou poté slepeny. Bylo by asi vhodné po hřbetu a břiše a z obou boků tam nalepit pásnice uhlíku. Při stavbě se to dalo vyztužit zevnitř, ale teď už to nepůjde jednoduše. A pokud si pamatuju, motoráky se už dávno nezaklouzávají, jde se rovnou s motorem.
Hitec Aurora 9X
Jsem taky začátečník, ale při rozpětí 1m je délka trupu jaká? Řekněme 850mm? Proč jste nedal přes celý trup alespoň nějakou smrkovou lištu, třeba 4mm? Těch pár gramů vás už nezabije, ne? Co jsem se díval na bublinkách od známých, tedy originál koupených, tak vždy tam jsou výztuhy z uhlíku nebo smrkové lišty.
Samozřejmě, že nějakou takovou pásnicí (např. smrk 2x5) by to zpevnit šlo, za současného ne zrovna fatálního nárůst hmotnosti. Lepší je ale tyto úpravy dělat hned při stavbě a ne dodatečně, obzvlášť pokud tam bude mít nějaký potah. Podle výkresu soudím na XPS, nebo něco tomu podobného. Už při řezání dílů by se do toho dala také říznout drážka pro pásnici (osobně bych volil na plocho).
Hitec Aurora 9X
Však já to tak myslel. Proč tam majitel něco nedal.
- kocour
- Kontaktovat uživatele:
Z toho, co jsem viděl, mne napadá: Ty výztuhy, pokud nejsou plynule zeslabené na koncích, mohou při nárazu způsobit koncentraci napětí. Je to celkem běžné u nosníků v křídle, kde by měly být směrem ke koncům plynule zeslabené -třeba přes 2 žebra, ale určitě ne rovně useknuté.
Lítám blbě, ale rád http://www.kocour111.rajce.idnes.cz
-
JardaRůžička
Re: Odpovědi na začátečnické otázky
Ten popis konstrukce je příliš mlhavý, skoro žádný. Chtělo by to nějakou fotku.
Re: Odpovědi na začátečnické otázky
JardaRůžička píše:Ten popis konstrukce je příliš mlhavý, skoro žádný. Chtělo by to nějakou fotku.
To je dobry, to je jen zbytecne duplicitni otazka...
(přesunuto z "Odpovědi na začátečnické otázky")
jyrry.webnode.cz
-
JardaRůžička
Všiml jsem si pozdě.