Co se zde nesmí vyslovovat

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
LemonX

Re: Co se zde nesmí vyslovovat

#76 Příspěvek od LemonX »

OK2BUH píše: Doba pokračovala a dnes to mají koupené všichni, nemá cenu už nic vyrábět.

Hmmm.. to jsem si taky myslel, než jsem si z Číny objednal Pixie. Ten adrenalin, když to poprvé vykřiklo se nedá popsat:
http://ok1mhk.blogspot.cz/2016/10/pixie-pixie.html
Nakonec mě to po cca 20 letech donutilo a cvičím telegraf :mrgreen:
A objednal jsem si ještě tohle: http://www.ebay.com/cln/twistedxknights ... 7313167013 ( jen TRX+DDS )
Není nad to si postavit něco svého, byť je to stavebnice! Člověk má pak ze spojení mnohem větší radost.
Koupit si to umí každej blbec :lol: To samozřejmě platí i v modelařině...

Ale to už jsem úplně mimo mísu 8O
Shorty

#77 Příspěvek od Shorty »

JirkaA píše:A celkem se těším, až ta bedna zdechne, protože novou už nekoupím.

Přesně to samý. 8)
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.
OK2BUH

#78 Příspěvek od OK2BUH »

@LemonX, jasně, kdo má chuť tak si může i dnes rukama postavit něco malého pro radost, tomu fandím. Ale něco většího třeba na závodění nebo DXing je lepší koupit hotové protože stavebnice třeba Elecraftu by vyšla dráž. Prostě musíš zaplatit za to, že ti je dovoleno si to postavit sám. :)
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od JirkaA »

Mám to tak půl na půl. Elektronika mě živí a tak jako téměř vždy, když si člověk udělá z koníčka práci, už mě moc neláká se v tom hrabat ještě doma. Nějaká ta samodomo zařízení z dob před listopadem mám taky za sebou a poměrně často se hrabu i v těch "japoncích", protože díky zkušenostem a kontaktům na náhradní díly to docela umím opravovat (nějak se to rozkřiklo i když to o sobě nedávám nijak vědět). I to moje rádio jsem koupil na ebay jako zgarb na součástky (IC-756) a za pár šupů opravil (displej, typická závada tohoto rádia, nahrazen lepším typem který je narozdíl od originálního dílu dostupný, a krokový motor v automatickém tuneru), což saturuje můj "chtíč po technice" :). Jako bastlící projekt pro budoucnost plánuju postavit nějaký to topení mezi základní TRX a anténu, pár set Wattů navíc by tomu slušelo.

Laco, srovnávat to s telefonem je úplně stejná blbost, jako kdybych ti já tvrdil, ať se vykašleš na makety a koupíš si nějakýho toho vícevrtulovýho zgarba.. Taky s tím dokáže lítat kdejakej blb :D
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od JirkaA »

Celeron píše:Vy dva (či více) radioamatéři. :) Neříká Vám něco jméno Vít Štamberský, odhadem tak 65? Kdysi jsem s ním dělal, odstěhoval se do Prahy a já na něj ztratil kontakt. Byl hodně dobrej, umísťoval se i na bedně v nějakých světových soutěžích. Dva roky v práci pokud to šlo furt motal na papírový válečky od papíru do psacích strojů cívky ze smalťáku 0,063mm a pak z toho zakrucoval VF lanko a navíjel cívky. :wink: Jo to byly časy...
Jirka

Dle callbooku OK1AXD, ta značka mi není neznámá ale osobně ho neznám.
OK2WY
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od JirkaA »

Jen pro zajímavost propojení modelařiny s radioamatéřinou - náhrada aušusovýho, nedostupnýho a v originálním kabelu předraženýho napájecího konektoru v KV transceiveru (teče tam při 12V až 20A) - 3D tisk z PETG a čínskej XT90:
IMG_20170417_143011_resized_20170516_125550859.jpg

IMG_20170417_144624_resized_20170516_125550414.jpg

IMG_20170417_145948_resized_20170516_125551401.jpg
OK2WY
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od TomasC »

Osobně nemám rád rád dělení na víc /míň modelář, ale tohle ať má každý jak chce.

Za mě je důležité chování a přístup k ostatním na letišti. Abych uvedl, jaký jsem to odpůrce coptér, tak jsem trenétem FPV racingu za SMČR, pořádal jsem několik závodů a Honza Mitner je členem klubu MK RCMANIA.cz. Moje první coptera byl 4gyrový tricopter.

Občas se stane, že někdo přijede na letiště a chce si polétat. Jak přijde a poptá se, tak to obecně není problém a dostane se mu rad možnosti si to zkusit. Taky se dozví, že pokud letí F3Ačko nebo pyloňák, tak by létat neměl, aby nerušil.
Taky se už párkrát stalo, že u letiště zaparkovalo auto. Chvilku se nic neděje a najednou letí "Phanton" nad našima autama, blízko pilota. Pak se osoba dozví, že to nemá dělat a má vypadnout jinam. Není důvod pomáhat, tohle má buď naučené nebo nemá a já s ním ztrácet čas nebudu.
Za mě kdo létá by měl dodržovat alespoň Kodex leteckého modeláře.

Modelářská mládež:
Klub leteckých modelářů při Svazu Modelářů ČR rozdal stovky stavebnic VOSA a to včetně radia, serv do modelářských kroužků. Odezva je docela zajímavá a už se vyjednává o pokračujícím modelu.
Snad tomu pomůže, želetecké modelářství je sport který uznává Mezinárodní olympijský výbor. Co tomu naopak nepomůže je pozastavení dotací z ministerstva školství.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LsJiiPmBHTE[/youtube]
LemonX

#83 Příspěvek od LemonX »

TomasC píše:Abych uvedl, jaký jsem to odpůrce coptér, tak jsem trenétem FPV racingu za SMČR, pořádal jsem několik závodů a Honza Mitner je členem klubu

Podle mě tahle "disciplina" je přesně to, co dnešní kluci potřebujou. A to co je určitě zaujme . Odlepit se od obrazovky počítače a místo hraní onlajnovek si "reálně" zalítat. Ona to nakonec taková hra je, ale ve skutečnosti.
I mě se to moc líbí , byť už jsem poněkud starší tak si plánuju takovou koptéru ( FPV250 ) postavit. A počítám, že k tomu přitáhnu i syna.
Teď stavíme FPV autíčko, ovládat by se to mělo herním volantem, náhled na monitoru...

Jinak Honzovi Mitnerovi vzkazuji velikou gratulaci! Je to borec! Nemohli bycho vědět nějaké podrobnosti? S čím závodí - vybavení, rám, motory, kamera rádio atd...
Předem díky!
pepin

#84 Příspěvek od pepin »

LemonX píše:
Podle mě tahle "disciplina" je přesně to, co dnešní kluci potřebujou. A to co je určitě zaujme . Odlepit se od obrazovky počítače a místo hraní onlajnovek si "reálně" zalítat.

možná jsem mimo realitu, nic méně moje děti vyrustali taky v době počítačové a internetu--kluk se věnoval skejtu--od cca 15 let jsem ho v podstatě už vubec nešatil, bo každý týden mu chodili balíky oblečení od sponzoru, který nebyl schopný unosit.

holce bylo o 9 let méně, věnovala se zájmově tancování,pak jako trenérka, tento víkend vyhrála soutěž nováčku v soutěží fitness a více méně je nominovaná na mistrovství světa

http://www.natural-sport.cz/agrofert-natural-cup-2017/

já jsem se po plácání na modelářském letišti přihlásil na soutěž halových modelu a v prdelářské soutěžní kategorii přizdisráču jsem nakonec taky uplně špatně nezkončil---já si myslím, že to odvolávání na dobu počítačovou se vám pouze hodí do krámu, ale realita je uplně jiná.

to, že vaše děti sedí u počítače ještě neznamená, že u počítače sedí i děti ze zbytku světa--je ale potřeba počítat s tím, že se vám třeba právě vaše děti s prominutím vyserou na to, aby s vámi lepili v dílně večer co večer letadlo a pak ho šli o víkendu rozmlátit na sračky na modelářské letiště :lol: není špatná a počítačová doba, je pouze špatné, že se sanažíte děti satáhnout ke svémuá koníčku--mnodelařině, možná by je víc bavilo, kdyby bylo vašim koníčkem třeba sbírání známek a cestování po světě.

já jsem modelář a moje děti tedy budou taky--to si myslím, že je možná špatný názor.

muj osobní názor na coptéry--jasně, klasickým modelářum přinesou problémy, ale tak to je, je to vývoj a jako vývoj i beru přechod ze 35fm na 2,4mh--po pravdě, raději si tedy jednou udělám papíry na ero, než v rámci zamrznutí vývoje neustále obíhat kdo létá a kde na případně mém FM kmitočtu oproti 2,4mhz a že jsem si toho užil v dobách přechodu, kdy se pravověrní domáhali, abych jim nahoru na vrchol Rané přišel oznámit, že mohozu být opravdu v pohodě, že na jejich 27 am modele už opravdu nelétám.

.
s těma dětma a vnoučatama ale fakt bacha, modelář určitě není střed vesmíru, všeho s mírou.
pepin

#85 Příspěvek od pepin »

TomasC píše:Taky se dozví, že pokud letí F3Ačko nebo pyloňák, tak by létat neměl, aby nerušil.

z mojich zkušeností ale toto není rozhodně problém nové doby a coptéristu.

docela jsem s tím měl problém trénovat s F3A i v době předkoptéristové, aniž bych musel na ploše zohlednovat pohyb jiných modelu--nešlo to moc rozumě domluvit, pokud si chěl do party na letišti zapadnout, starší modelářští mazáci měli opravdu podle mého vcelku problém s tím, že zalítáš víc, než oni se svým v dílně poslepovaným spitfire ze špejlí--hodnmě jsem to zjednodušil, ale v principu to tak na mě tak pusobilo.

jak je to dnes netuším, poslední roky trávím pouze ve společenství padáčkářu--rogalistu.

občas se někdo z nich pomlátí, nebo zabije, takže mám i už trošku jiný názor na to, jak je to lítání super free pohoda a víkendový relax, třeba oproti obyčejné vyjíždce na šlapacím kole.
BoŠ

#86 Příspěvek od BoŠ »

pepin píše:
možná jsem mimo realitu, nic méně moje děti vyrustali taky v době počítačové a internetu--kluk se věnoval skejtu--od cca 15 let jsem ho v podstatě už vubec nešatil, bo každý týden mu chodili balíky oblečení od sponzoru, který nebyl schopný unosit.

holce bylo o 9 let méně, věnovala se zájmově tancování,pak jako trenérka, tento víkend vyhrála soutěž nováčku v soutěží fitness a více méně je nominovaná na mistrovství světa

http://www.natural-sport.cz/agrofert-natural-cup-2017/

já jsem se po plácání na modelářském letišti přihlásil na soutěž halových modelu a v prdelářské soutěžní kategorii přizdisráču jsem nakonec taky uplně špatně nezkončil---já si myslím, že to odvolávání na dobu počítačovou se vám pouze hodí do krámu, ale realita je uplně jiná.

to, že vaše děti sedí u počítače ještě neznamená, že u počítače sedí i děti ze zbytku světa--je ale potřeba počítat s tím, že se vám třeba právě vaše děti s prominutím vyserou na to, aby s vámi lepili v dílně večer co večer letadlo a pak ho šli o víkendu rozmlátit na sračky na modelářské letiště :lol: není špatná a počítačová doba, je pouze špatné, že se sanažíte děti satáhnout ke svémuá koníčku--mnodelařině, možná by je víc bavilo, kdyby bylo vašim koníčkem třeba sbírání známek a cestování po světě.

já jsem modelář a moje děti tedy budou taky--to si myslím, že je možná špatný názor.

muj osobní názor na coptéry--jasně, klasickým modelářum přinesou problémy, ale tak to je, je to vývoj a jako vývoj i beru přechod ze 35fm na 2,4mh--po pravdě, raději si tedy jednou udělám papíry na ero, než v rámci zamrznutí vývoje neustále obíhat kdo létá a kde na případně mém FM kmitočtu oproti 2,4mhz a že jsem si toho užil v dobách přechodu, kdy se pravověrní domáhali, abych jim nahoru na vrchol Rané přišel oznámit, že mohozu být opravdu v pohodě, že na jejich 27 am modele už opravdu nelétám.

.
s těma dětma a vnoučatama ale fakt bacha, modelář určitě není střed vesmíru, všeho s mírou.

Pepine, nevím jak máš staré děti (skejty byly in poměrně nedávno - tak dvě generace dětí zpět), ale dnešní generace dětí (mám 13,10 a 7 roků staré děti) je těžce online generací, a současně i instantní generací - pokud nějaká činnost nepřinese okamžité výsledky, tak o ni ztrácejí zájem . Takže pokud se podaří dnešní dorost dotáhnout k nějakému koníčku, a odlepit je od tabletu, telefonu či počítače, tak je to skvělé.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
OK2BUH

#87 Příspěvek od OK2BUH »

Nedávno jsem viděl 12-ti letého kluka jak parádně lítal s Extrou. Bylo to proto, že tatík modelář ho k tomu vedl. Jenomže aby se zastavilo vymírání tak by musel každý dědek vychovat jednoho mladého. A to se už s dnešní tabletovou mládeží těžko podaří. Takže jsou dvě možnosti: buďto se přizpůsobit myšlení mladých a nebo v tichosti vymřít. Radioamatéři se tento problém snažili vyřešit zmírněním zkoušek a zrušením zkoušky z telegrafie. Ale přiznejme si, že to pomohlo jen na chvíli, nahnali se k nám noví ale ti taky nebyli zrovna nejmladší.
FlyBear

#88 Příspěvek od FlyBear »

Někdy je to ale tak, že takový mladý parádně lítá s Extrou a může klidně i vyhrávat soutěže, ale to letadlo dostal jako RTF hotovku od otce modeláře, takže sám mladý možná o konstrukci, stavbě nebo seřizování letadla neví vůbec nic. Jen lítá - ale zaplať Allah za to :D A ti piloti závodních koptér na tom budou mnohdy podobně: trénují perfektní pilotáž, o model se však stará mechanik. On už to pak snad ani není model, ale spíš sofistikovaný závodní stroj... :) Skoro bych to spíš nazval novým odvětvím motoristického sportu než modelařinou :mrgreen:

Zjednodušení cesty ke získání koncese radioamatéra může být dobrá cesta. Přeci jen pro úspěšný provoz na pásmu se zakoupenou výbavou snad nemusím být navíc ještě inženýr-elektronik - nebo jo? Stáhnul jsem si zkušební otázky se správnými odpověďmi a docela mne zarazila nutnost se doslova nabiflovat třeba desítky azimutů pro směrování z Prahy na Kleť, do Japonska nebo na Madagaskar. Proč se tohle musí umět zpaměti a proč zrovna z Prahy? K čemu mi bude v Brně směrování z Prahy na Kleť?
LemonX

#89 Příspěvek od LemonX »

Pepine,možná, že tvoje děti jsou přesně z té řady, kde vyjímka potvrzuje pravidlo. A taky v té době ( před X-lety, soudím dle "věnoval se, ....,věnovala se" ) šlo něco rozumného hrát na PC? Online? Měl každý doma svoje PC, tablet připojení 20Mbis/s a víc?
Za nás letěla Rubikova kostka a ruská hra zajíc a vlk a u toho jsme vydrželi měsíce, protože nic jiného nebylo...a věřím tomu, že kdyby byla k dispozici IT co dnes a byla dostupná , tak u toho taky budu sedět a 90 procent kámošů též. S IQ 151 toho moc nešlo a cena taková, že si to naši z běžnýho platu nemohli dovolit. Když mi později nadělili první 386, tak na tom dost vykrváceli. A to nebylo o hrách, ale o učení s tím něco umět, programovat.
Já mám děti dvě, holka hraje 6 let na klavír, ale nebaví jí to už , protože hraje samý s****y, árie a Beth_hovny což i mě rve uši a písničky co se jí líbí se prostě v hudebce nehrajou. Tak začala s Judem, jsem rád, že se trochu hýbe.. Celkem dost energie vynaložím na to, abych kluka dostal třeba k Merkuru, něco jsme postavili, nebo z koupené el. stavebnice ( hotové desky a součástek ) postavili třeba házecí kostku. A když nám to autíčko z Merkura po 14 dnech jezdí a vezmem ho ven na buzerák, tak tam jeho kamarádi jezdí s koupenejma ofroudama s pěti sadama baterek a předháněj se, kdo to má rychlejší.
A když to rozmlátí, tak maj druhej tejden nový a lepší, tatínek koupil... Opravdu je je těžký v týhle době děti motivovat k nějaký stavbě něčeho a k nějaké tvůrčí činnosti a to se mě to ještě jakž takž daří, v porovnání s ostatníma, kteří opravdu žijou jen v "modelu" škola - počítač. ( souded)
Holt Ti Pepine můžem závidět, že máš tak vychované a motivované děti :) Zřejmě dobrej oddíl, no...
pepin

#90 Příspěvek od pepin »

LemonX píše:Holt Ti Pepine můžem závidět, že máš tak vychované a motivované děti :) Zřejmě dobrej oddíl, no...

že bych byl vzornej tatínek, to si teda rozhodně nemyslím, spíš to možná byla náhoda.

určitě je ale pravda, že jsme nikdy doma neměli ten nejmodernější nejvýkonější počítač, na kterém by šli bez sekání mastit ty nejmodernější hry, tak to ty děti pak tolik k tomu počítači třeba netáhlo.

kluk mě ale s modelařinou poslal do háje, lepit něco v dílně ho vubec nebavilo---bejt v dílně, nebo na letišti s tatínkem , když muže být s kamarádama.

hodně jsme ale s dětma jezdili trempovat na kole.

možná je to boj s větrnými mlýny a vrátit se v čase, tak by se neandrtálci pozastavovali nad tím naším modelařením a pokud by se dal čas posunout dopředu, kdo ví, jak budeme jednou vypadat

https://www.google.cz/search?q=mimozem% ... 2azjluV0VM:
Naposledy upravil(a) pepin dne stř 17.05.2017 11:59, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“