Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
blesk píše:právě jsem to dočetl,takže ruším závody RCEJ jelikož tato kategorie je pohřbená,dále prodávám všechny termické větroně,jelikož s třímetrovkou jsem v 100m během 7-8s ta kW jde poznat,
vidím to na konec s modelařinou,hezký den...
Ještě bych neházel flintu do žita.Je spousta možností,ale to se musí aktivně zapojit vedení SMČR. V tvém případě a v ostatních větroňářskýh kategoriích bych to viděl takhle.Jedna z možností by mohla být ve smyslu jako u velkých letadel a to zakázané a omezené prstory pro let.činnost AIP. které by byly aktivované po dobu já nevím soutěžní treningová .s výškovým omezením atd. Ovšem z jakého statutu že .....,
Ale to je vyjímečný extrém který se najde všude. myslíš že mezi vámi "skutečnými piloty" nejsou obdobní magoři? teď se tady bude zase na tři stránky řešit nalítávání na tebe (pokud to tedy opravdu tak bylo)
Pozor, především to co teď vyšlo není zákon, ale jen jakési opatření. Opatření jsou sice závazná, nicméně zde chybí jakékoli sankce - úředník ví, že pro ně nemá právní podklad. Nicméně nový zákon o civilním letectví se chystá a tam jistě bude zmínka i o modelech.
A tady je jediná šance pro modeláře. Opravdu není jiná možnost než do toho začít přes modelářský svaz "kecat". Pokud se totiž jedna skupina, jíž se předpis týká neozve, nemá samozřejmě tvůrce zákona žádný důvod brát na ni ohledy. Jinými slovy "kdo víc řve, víc si prosadí".
Každopádně je potřeba se začít smiřovat, že modelařina bude svazována. Ale stejně si myslím, že se to reálně nedotkne větroňů, ani "normálních" modelů. Bude, ale jistě složitější provozovat pětimetrový 100 kg monstra s 250 ccm motory.
čáp píše:100 metrů chápu, jako výšku, kde mám 50 metrů rezervu mezi provozem velkých letadel - ty můžou nejníže 150 metrů nad terén. Většina lidí jsou slušný a normální, ale bohužel i mezi modeláři je pár magorů. Už jsem o tom psal - zažil jsem osobně nalétávání třímetrového akrobata na moji Cessnu se kterou jsem prolétal nad loukou, kde dotyčný modelář lítal. Jak někdo zde již podotkl, platí pravidla přednosti. Ale dodržuje to i modelář?? Z dálky, když vidím ve svý hladině takový éro - nepoznám, je-li to model, nebo normální letadlo. Vyhýbám se jak mám, a on pořád na mě. Nakonec se přiblížil na velmi malou vzdálenost. A přede mnou se vyhnul svíčkou. Takže jsem ho pak už vůbec neviděl. Velmi nepříjemné. Co by dělali v takovém případě modeláři zde z fóra na mém místě? A to je jen jeden případ.
Nechci ti do toho kecat kolego,ale nacházel jsi se prvp. v prostoru G do 1000ft a v tzv. neřízeném prostoru což je od 0 -300m takže jsi se mohl i pohybovat v 50ti metrech byla li to louka,žádná překážka (nad obydlenou oblastí atd.) tak by jsi ten model mohl potkat i tam takže co snížit ten modelařský polet na 10m ?
F104 píše:Ale to je vyjímečný extrém který se najde všude. myslíš že mezi vámi "skutečnými piloty" nejsou obdobní magoři? teď se tady bude zase na tři stránky řešit nalítávání na tebe (pokud to tedy opravdu tak bylo)
Jo magoři jsou všude. Jenže je-li s něčím problém, stát to pomalu, ale jistě začne prostřednictvím úředníků řešit. Na magory za kniplem je předpisů asi tak metr na vejšku. Na magory s modelama nic. A tak to holt chodí. Nalítávání na mě řešit nechci, jen jsem chtěl, aby modeláři věděli, že to co ze země vypadá jako bezva sranda, může způsobit hodně velkej průser. Když si vzpomenu, jak nás kdysi, jako kluky hnali z letiště a to jsme měli jen balzový házedla. A pak stačilo jen přijít a zeptat se. Ovšem taky jsme občas slyšeli odpověď "dneska to kluci nejde, je tu moc velkej provoz".
čáp píše:Každopádně je potřeba se začít smiřovat, že modelařina bude svazována. Ale stejně si myslím, že se to reálně nedotkne větroňů, ani "normálních" modelů. Bude, ale jistě složitější provozovat pětimetrový 100 kg monstra s 250 ccm motory.
Ano, na tom co rikas se shodneme. Taky mam strach z velkych tezkych modelu (a nemusi to byt 100kg, uz z 20kg akrobata mam sakra velkej respekt).
Doufam, ze SMCR se bude nejak angazovat, kazdopadne na to zkusim na letisti zavest rec s predsedou klubu.
Takze si to probereme hezky cele poporade, at je jasno:
Bezpecnostni opatreni MD – blabla – č. 216/2008
1. Lety s bezpilotnim prostředkem smi byt provadeny jen takovym způsobem, aby nedoslo k ohrozeni bezpecnosti letového provozu, osob a majetku na zemi. – Tak to snad samozrejme kazdy chape , ze samozrejme SOUHLAS. Jen bz me zajimalo a co osoby a majetek ve vzduchu? 2. Vlastnik, provozovatel nebo pilot bezpilotního systemu musi na zadost Uradu pro civilni letectvi (dale jen „Urad) umoznit Uradu provedeni kontroly bezpilotního systemu k rozhodnuti o pouzitelnosti tohoto bezpečnostního opatreni. – Asi maji spis rozhodnout o pouziti bezpilotniho systemu, jinak to dava stejny smyl asi jako manual k japonskemu videu. Kontrolu jim pro me za me klidne dovolim, ale pokud si budou chtit zkusit let, tak je nakopu do zadku. 3. Bezpilotni systém smi byt vyuzivan pouze k ucelu, ke kteremu byl konstruovan a vyroben. – A k cemu jinemu bych tak asi model vyuzival? K terroristickemu utoku? 4. Lety s bezpilotnim systémem, jehoz technicke parametry nebo zpusob provozu vyzaduji vyjimku z tohoto bezpečnostního opatreni nebo nejsou v souladu s provozními instrukcemi stanovenymi vyrobcem bezpilotního systemu, se nesmi provádět. – SOUHLAS. Takze konec montaze pofiderních zarizeni na modely a nepovolenych uprav panove. 5. Bezpilotni prostredek se nesmi pouzit k preprave nebezpecnych latek nebo zarizeni, ktere by mohly zpusobit obecne ohrozeni. – Samozrejme SOUHLAS. Prichazi era RC modelu na gumovy pohon! Palivo je nebezpecna latka, stejne tak i obsah baterek elektroletu! 6. Bezpilotni prostredek se nesmi pouzit ke shazovani predmetu za letu. – Takze konec RC parasutistu? Konec modelu bomb? Je vypustena balastni zatez vetrone předmět? 7. S vyjimkou, kdy tak dovoli Urad na zaklade predchoziho souhlasu prislusneho spravniho organu ci opravenen osoby, se lety bezpilotniho prostredku nesmi proavdet v ochrannych pasmech, zejmena pak v ochrannych pasmech:
a) podel nadzemnich dopravnich staveb – Sbohem litani nad mistni polni komunikaci, byt tam projede jednou auto za den a hloucek silničního moru. b) podel tras nadzemnich inzenyrskych siti – SOUHLAS. Taky nelitam kolem vedeni vysokeho napeti napr. c) podel tras nadzemnich telekomunikacnich siti – SOUHLAS. Staci prekopnout telefonni kabel pri vykopu a kouka z toho prokurator. d) v okoli vodnich zdroju – Sbohem modely hydroplanu. e) podel hranic zvlaste chranenych uzemi – PRESNE TAK! Ještě bychom mohli plasit Tetrevy! Pak se nebudou parit a vyhynou. f) v okoli nemovitých kulturnich pamatek, památkových rezervaci, památkových zon, apod. – Bez komentare, snad jen ze nevim co si mam predstavit pod pojmem „a podobne”. g) v blizkosti prirodnich lecivych zdroju a zdroju nerostneho bohatstvi. – Konec letani u mineralnich pramenu, konec letani v lomech a dolech. Hruza!
8. S vyjimkou, kdy tak povoli provozovatel letiste, se lety bezpilotních prostredku nesmi provadet v horizontalni vzdalenosti mensi nez 5 500m od vztazneho bodu letiste. – Tak mam dojem, ze nekdo na Uradu civilního letectvi nemá predstavu, jaka to je vzdálenost 5,5km. Je to sakra daleko! Holt si najdem vztazny bod, odkrokujem 5 500m a budem litat. 9. S vyjimkou, kdy tak povoli prislusne stanoviste rizeni letového provozu na zaklade předchozího souhlasu Uradu, se lety bezpilotnich prostredku nesmi provadet v rmenem vzdušném prostoru. – Tak to si kluci v Praze, Brne a jinych mestech uz moc nezalitate! 10. Lety bezpilotnich prostredku se nesmi provadet v zakazanych, omezenych, nebezpecnych, rezervovanych a vyhrazenych prostorech s vyjimkoum, kdy tak povoli Urad. V takovem pripade zadatel o vyuziti vzdusneho prostoru postupuje s postupy uvedenymi v Letecke informacni prirucce CR, casti ENR 1.1.9. – Chudak ten kdo bydli u vojenskeho prostoru, vojenskeho ujezdu a nebo v blizkosti napr. Atomove elektrarny. 11. Provoz bezpilotniho prostredku mimo dohled pilota je mozny pouze v rezervovaných nebo vyhrazenych vzdušných prostorech. Zadatel o vyuziti takového vzdušného prostoru postupuje v souladu s postupy uvedenymi v Letecke informacni prirucce CR, casti ENR 1.1.9. Za let bezpilotniho prostredku mimo dohled pilota se povazuje let, pri kterem pilot nemá trvale vizualni kontakt s bezpilotnim prostředkem, pripadne pri kterem jsou prekrocena omezeni platna pro bezpilotní prostředky provozovane vyhradne v dohledu pilota. – Takze kdo chce litat nad vysku 100m a dale nez 700m, at si kouka najit vyhrazeny proctor a poda si zadost. Jiste to bude za “maly” spravni poplatek. 12. S vyjimkou provozu bezpilotniho prostredku mimo dohled pilota, musí pilot trvale udrzovat vizualni kontakt s bezpilotnim prostředkem, pricemz prostredek musi zustat pro pilota viditelny i bez vizuálních pomucek. Za vizualni pomucky se nepovazuji bryle a kontaktni cocky na lekarskyc predpis. – Diky aspon za ty bryle pani urednici! 13. Pilot bezpilotniho prostredku musi trvale sledovat okoli a okolni letovy provoz, kteremu musi davit prednost a vyhybat se mu. Let smi byt provaden jen tehdy, kdyz dohlednost a hustota ostatniho letoveho provozu umoznuji pilotvi zabranovat srazkam za letu. – Tak to da snad rozum ne?!! 14. Pokud ma pilot pochybnosti o sve schopnosti dokoncit bezpecne let nebo za okolnosti, které by mohly vest k ohrozeni ostatního letového provozu, osob a majetku na zemi, musi let bezpilotniho prostredku v nejkratsi mozna době bezpecne ukoncit. – Tady uz mam dojem, ze tvurce textu si pekne slehnul. Ponekud zmateny smysl. 15. Lety bezpilotnich prostredku se nesmi provadet v noci. – Tak sup panove, zahodte svoje nocni osvetleni a koncime! 16. S vyjimkou provozu bezpilotních prostredku mimo dohled pilota, se nesmi lety bezpilotních prostredku provádět ve vysce vetsi nez 100m nad zemi. – NEMAM SLOV! 17. Pilot muze s bezpilotnim prostředkem jen do takove vzdalenosti, která mu umoznuje vyhodnoti pripadny konfliktni provoz a bezpecne se mu vyhnout. S vyjimkou bezpilotniho prostredku mimo dohled pilota, nesmi byt tato horizontální vzdálenost vetsi nez 700m. – Nemam vyhrad. Nebo snad nekdo z vas vidi kam leti model v takove dalce?
Ke clanku 18. nemam vyhrad, model s vahou nad 7kg by mel zachovat vetsi bezpecnost. A clanek 19. se me netyka.
Kazdopadne je to pekny paskvil, jak rika Abu "gumovy zakon". Nak
Tak už jsem to taky přečetl, i fórum na mojehobby, a jako svůj hlavní problém vidím bod 8. vzdálenost od letiště 5,5 km. Já létám tady v HK u Pileťáku což je asi 1,5km od středu dráhy, ale dle mapy.cz je díky tomu v podstatě nepoužitelná velká část severního předměstí HK. No řekl jsem si že tedy přejdu pod Juniorklub HK na oficiální letiště to je ovšem necelý 5km od letiště a navíc v podstatě i v přistávacím koridoru letiště , tak nevím jak to s ním vyřeší. Výška do 100m mě zas při mých houboletech o rozpětí 0,6m tak netrápí - na 100m už to éro ani nevidím, fakt je že větroně taky mám tam je to v prd.... No tak jsem si řekl nic budu létat na chalupě - Klášterec nad. Orlií - ten je zase na hraně chko, tak se na to asi vyprdu a budu létak dále tak jako dosud, kde není žalobce není soudce a 99,5% lidí o tomto nemají ani ponětí tak si myslím že nikdo prudit nebude.
Pročetl jsem a po jistém rozčílení včera, se pustil do studování.
Osobně to cítím teď jako v pohodě.
V bezpečnostním předpise MD je na konci napsáno:"Po tomto termínu bude porušení omezení stanovených tímto bezpečnostním opatřením považováno za ohrožení bezpečnosti ve smyslu zákona č. 49/1997 Sb., o civilním letectví,....
Nicméně v zákoně č. 49/1997 Sb., o civilním letectví (který by snad mohl být porušován) je definice přímo v základních pojmech:
§ 2 Základní pojmy odst. (2) Letadlem se rozumí zařízení schopné vyvozovat síly nesoucí jej v atmosféře z reakcí vzduchu, které nejsou reakcemi vůči zemskému povrchu. Pro účely tohoto zákona se nepovažuje za letadlo model letadla, jehož maximální vzletová hmotnost nepřesahuje 20 kg.
Z principu nemůže být "opatření" NADřazeno zákonu. Vzpomeňme na nutnost zákona o provozu na pozemních komunikacích. Vyhláška přestala stačit.
Zkouknul jsem i NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 216/2008 o společných pravidlech v oblasti civilního letectví. Zde je bezpilotní prostředek na který se toto vztahuje definován jako težší 150kg.
Snad vtipná poznámka.
Pokud bych měl mít nějaký návrh, tak co zvednout výškový limit pro letadla. Řekněme na 1000m. Protože se většina pilotů a jejich pasažérů zabije o zem, větší vzdálenost by určitě prospěla. Samozřejmostí by byl padák a každý v letadle by musel absolvovat para výcvik. JDE mi hlavně o bezpečnost!!!!