Bezpečnostní opatření Ministerstavy dopravy

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
rohe
Kontaktovat uživatele:

#91 Příspěvek od rohe »

Asi se budu opakovat timto bodem:
16. S vyjimkou provozu bezpilotních prostredku mimo dohled pilota, se nesmi lety bezpilotních prostredku provádět ve vysce vetsi nez 100m nad zemi.
Tímto bodem je vysloveně určená hranice 100m? A nebo co je myšleno tím "mimo dohled pilota"? Díky za vysvětlení.
Marcos
Kontaktovat uživatele:

#92 Příspěvek od Marcos »

Pokud mas povoleno pilotovat letadlo mimo dohled, tak muzes letet vys, nez je 100m :P
¡ǝuıɯ ǝq ןןɐɥs ʎɹoʇɔıʌ
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#93 Příspěvek od Nakadah »

"bezpilotni prostredek mimo dohled pilota" tzn model ktery ma na palube kameru a predava obraz pilotovi ktery sedi nekde pred obrazovkou a ridi ho.

Tzn ze nase normalni modely jsou timto omezeny do vysky 100m.

Ale TomasC uz to vyresil za nas. Potvrdilo se, ze CR se snazi byt papezstejsi nez papez. Nak
Foxmeister
Kontaktovat uživatele:

#94 Příspěvek od Foxmeister »

voza píše:Tak už jsem to taky přečetl, i fórum na mojehobby, a jako svůj hlavní problém vidím bod 8. vzdálenost od letiště 5,5 km. Já létám tady v HK u Pileťáku což je asi 1,5km od středu dráhy, ale dle mapy.cz je díky tomu v podstatě nepoužitelná velká část severního předměstí HK. No řekl jsem si že tedy přejdu pod Juniorklub HK na oficiální letiště to je ovšem necelý 5km od letiště a navíc v podstatě i v přistávacím koridoru letiště :-), tak nevím jak to s ním vyřeší. Výška do 100m mě zas při mých houboletech o rozpětí 0,6m tak netrápí - na 100m už to éro ani nevidím, fakt je že větroně taky mám tam je to v prd.... No tak jsem si řekl nic budu létat na chalupě - Klášterec nad. Orlií - ten je zase na hraně chko, tak se na to asi vyprdu a budu létak dále tak jako dosud, kde není žalobce není soudce a 99,5% lidí o tomto nemají ani ponětí tak si myslím že nikdo prudit nebude.

My jsme na to ještě hůř jsme na stejném place jako aeroklub, přistávací plocha od 'velkých' je asi 100m od naší přistávací plochy a kdyby jsme měli chodit lítat 5,5km od letiště tak musíme chodit pomalu lítat buď do Polska kde také nesmíme lítat protože zde jsou hranice a nebo někde na pole odkud nás vyhodí zemědělci. V klubu nás je asi 35, máme upravenou asfaltovou plochu a čekáme na výstavbu nové buňky. ¨Když chceme jít lítat v době kdy je na letišti provoz tak první co musíme udělat je že musíme zajít za řídicím letu se kterým se domluvíme. Pokud svolí k letu můžeme lítat ale musí sledovat provoz a lítat ve vymezeném provozu.
V buňce máme radio z blaníka takže můžeme poslouchat co se kde děje.Většinou si ale zalítáme až večer kdy to začínají uklízet, přes týden je to bezproblémů pokud se nerozhodnou 'velcí' že budou vlekat. Ale i když je letiště volné tak je třeba dávat pozor protože jak už se mi stalo se může objevit letadlo ani nevíte jak :-) když se někdo rozhodne že si udělá průlet nad letištěm a vy to nečekáte tak to může být celkem velké překvapení a může dojít i k nehodě a potom to bude samozřejmě na modeláře... 8O :?
http://www.foxmeister.wz.cz
blesk
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od blesk »

Foxmeister píše:když se někdo rozhodne že si udělá průlet nad letištěm a vy to nečekáte tak to může být celkem velké překvapení a může dojít i k nehodě a potom to bude samozřejmě na modeláře... 8O :?

not o mi povídej,my stojíme uprostřed runwaye našeho modelářského letiště,klábosíme s kolegama,já blbnu s třímetrovkou a naraz někde zařve "ultralight" když jsem se otočil tak jsem ho viděl v 10m nad zemí,50m před náma a přesně na dráhu,otočím se spátky a třímetrovka se blíží v průletu v 10m nad dráhou asi 50m předemnou přesně proti ULL. Nestihl jsem udělat nic jiného kromě toho že jsem udělal sestupnou zatáčku,tím jsem ho "podletěl" a ze zatáčky vyletěl asi 25m za ním v jeho směru a jeho výšce,bez motoru jsem mu stačil... tohle bych nechtěl už nikdy zažít...
DD
Kontaktovat uživatele:

#96 Příspěvek od DD »

Mno ja to vidim tak ze podle toho zakona 49 blablabla jak psal TomasC tak asi tak nejak ze bych se tim nevzrusoval pac jinak treba ve znojme jak je Modelcity .... asi to tam kluci zavrou a pujdou chlastat misto litani... narazim na bod 18 tykajici se limitu vzdalenosti od osob a staveb... JE TO DEMENCE muj nazor je ze jim na to s*ru
DD
Kontaktovat uživatele:

#97 Příspěvek od DD »

Foxmeister píše:V buňce máme radio z blaníka

tady bacha na telekomunikacni urad pokud nemas prukaz radiotelefonisty muzou ti naparit jako fyzicky osobe flastr 150 000 chechtaku bo tak nejak.... jen rejpu a upozornuju na absurdnosti, ze te muzou sejmout i za to ze se snazis predejit timto zpusobem nehode. jinak je ta modelarina krasna zejo kluci :)
Foxmeister
Kontaktovat uživatele:

#98 Příspěvek od Foxmeister »

DD píše:
Foxmeister píše:V buňce máme radio z blaníka

tady bacha na telekomunikacni urad pokud nemas prukaz radiotelefonisty muzou ti naparit jako fyzicky osobe flastr 150 000 chechtaku bo tak nejak.... jen rejpu a upozornuju na absurdnosti, ze te muzou sejmout i za to ze se snazis predejit timto zpusobem nehode. jinak je ta modelarina krasna zejo kluci :)

I když použiváme rádio jako přijímač a nevysíláme ??
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#99 Příspěvek od Nakadah »

Myslim ze i tak, i kdyz nevysilate a jenom prijimate. Porad mas v pouzivani radiostanici a nemas omezeny prukaz radiotelegrafisty. Idealni je pro tohle pouziti pouze prijimac leteckych frekvenci.

Vis jak to je, kontroly vetsinou chodi na udani (rozumej nejlepe pisemna udani bez podpisu) a urednici jsou taky jen lidi. Trefis na spatne vyspaneho hnupa a je problem. Kdyz mas stesti tak se domluvite. Nak
Foxmeister
Kontaktovat uživatele:

#100 Příspěvek od Foxmeister »

Díky za informaci uvidíme co vymslíme :-)
kottel
Kontaktovat uživatele:

#101 Příspěvek od kottel »

Nevi nekdo jak nizko smnej litat stíhačky(ne model...)???Mně totiž minulej rok přeletěla jedna nad hlavou (vlastne to byly3) byla asi 5 m nademnou...ze bych je zazaloval :lol:
Ja osobne na to seru ke mne na louku stejne nikdo nepříde... :wink: a pokud jo tak záhadně zmizí :twisted:
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#102 Příspěvek od Nakadah »

To je otazka v jakem prostoru to bylo. Pokud to byl prostor tridy G, tedy 0-300m kopirujici zemi, je to minimalne 150m nad zemi.

Pokud to byl nejaky omezeny prostor, ktery se vyuziva pro prelety stihacu a vojenska cviceni, tak tam bohuzel nevim. Nak
kottel
Kontaktovat uživatele:

#103 Příspěvek od kottel »

No bylo to na svahu kde litam jo a patří to tam JZD a je to hned za našim barákem...
msob

#104 Příspěvek od msob »

BINGO - tohle je podstatné
TomasC píše:Nicméně v zákoně č. 49/1997 Sb., o civilním letectví (který by snad mohl být porušován) je definice přímo v základních pojmech:
§ 2 Základní pojmy odst. (2) Letadlem se rozumí zařízení schopné vyvozovat síly nesoucí jej v atmosféře z reakcí vzduchu, které nejsou reakcemi vůči zemskému povrchu. Pro účely tohoto zákona se nepovažuje za letadlo model letadla, jehož maximální vzletová hmotnost nepřesahuje 20 kg.

Z principu nemůže být "opatření" NADřazeno zákonu. Vzpomeňme na nutnost zákona o provozu na pozemních komunikacích. Vyhláška přestala stačit.

Zkouknul jsem i NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 216/2008 o společných pravidlech v oblasti civilního letectví. Zde je bezpilotní prostředek na který se toto vztahuje definován jako težší 150kg.

To je první věc - takže majitelé modelů do 20 kg mohou zůstat v klidu, neboť z principu nemohou porušit uvedený zákon, když jsou z něho vyjmuti.

Další věc je ta, že pokud kdokoliv v tomto státě chce něco nařizovat a omezovat, musí to být činěno prostřednictvím ZÁKONA, NAŘÍZENÍ VLÁDY, případně pak právními předpisy nižší právní síly, kde na konci jsou Obecně závazné vyhlášky jednotlivých obcí - možná se mýlím, ale nařízení ŘLP se mohou vztahovat pouze na území a činnost přímo spadající pod ŘLP.

Takže mě z výše uvedeného tento paskvil jaksi moc nezajímá a nemíním se jím jakkoliv zabývat a případnou kontrolu po 19.6. pošlu s klidným svědomím do patřičných míst, anžto nebude mít jakýkoliv právní základ k provedení kontroly.
EXTRA 330S, VENTUS 2bx, FW 190 A-4, Super Zoom, IL-10, JAK-3, ...
a taky nějaké lodě :-)
Namor
Kontaktovat uživatele:

#105 Příspěvek od Namor »

Tak, tak. Jak cituje TomášC zákon 49/1997 v definici co je model, stejně tak tento zákon definuje, co múže "úřad" vyžadovat při kontrole. Je to pilotní průkaz a osvědčení o technické způsobilosti letounu. Toť vše. Takže kdo z modelářů má pilotní průkaz na svůj model? a kdo má "techničák? Asi nikdo, protože nám to zákon neukládá jako povinost. A legitimovat se mám povinnost ze zákona pouze příslušníkovi PČR, MP a orgánu celní správy. Všichni ostaní mají stejná práva a povinnosti jako JÁ. Takže strejda v pršiplášti, který po mě chce občanku je tak trochu mimo.
Plně souhlasím se msobem. Jako občan tohoto státu jsem povinen řídit se pouze zákony nebo nařízeními mající charakter zákona. Tím " bezpečnostní koncept MD" není ani náhodou. To by mohli přijít popeláři a chtít mě doma kontrolovat, jestli správně třídím odpad. Na to jsou přece také různé obecní "koncepty". Práce popelářů si vážím neskonale více, než práce packala, který tento pamflet zpotvořil.
Jediný možný problém vidím v "mezinárodní" výšce 300feet. Ta bude zřejmě v nějaké směrnici ES (možná v 216/2008), ale při zběžném projíždění této směrnice jsem tam tuto výšku nenašel a nenašel sem ani nic o modelech. Celá směrnice je pojata hovoří o klasickém letovém provozu. Nikoli o leteckém modelářství.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“