ddano007 píše:Díky moc za ochotu, ja som tiež niečo vybádal nakoniec som skončil pri Ede a Timer. Timer generoval pulzy 0.3 na 0.3 sek a Edge generoval potrebnú dĺžku pulzu, aby Timer vypľul potrebný počet pulzov. Len...
Problém je ten: chcem ovládať spínač osvetlenia, kde potrebujem vygenerovať na jednom kanále jeden až 4 impulzy povedzme 0,3/ 0,3 sek ale - a teraz príde pikoška - po skončení musí byť napr. 1.5 sek pauza.
Čiže - keď som to skúšal len na jednom trojpolohovom prepínači - v default polohe je nič, prepnem do stredovej vygeneruje 1 pulz a 1.5s medzeru ( zapne prvé svetlo ), prepnem do hornej polohy a vygeneruje 2 pulzy a 1.5s medzeru ( zapne druhé svetlo ).
Tým sú zapnuté dve svetlá a ideme späť: prepnem naspäť do stredovej polohy - vygeneruje to dva pulzy a 1.5s medzeru ( vypne druhé svetlo ), prepnem naspäť do default polohy a vygeneruje jeden pulz a 1.5s medzeru ( a tým vypne prvé svetlo ).
Kým to človek robí pomaly, tak je to OK.
Ale keď náhodou precvakne z default až do hornej polohy, tak by to malo vygenerovat jeden pulz - medzera 1.5s - dva pulzy - medzera 1.5s. Mne to vyhodilo tri pulzy plus 1.5s medzeru, čo je špatne, tým sa zapína až tretie svetlo
A pikoška č. 2: ak by som použil ešte jeden trojpolohový prepínač na ďalšie dve svetlá ( tri a štyri pulzy ) tak to treba stážiť navzájom... Čiže keby som napríklad precvakol oba prepínače do horných polôh tak by to malo v nejakom poradí vygenerovať jeden pulz - pauza 1.5s - dva pulzy - pauza 1.5s - tri pulzy - pauza 1.5s - štyri pulzy - pauza 1.5s. A tam som už definitívne skončil
No dobre, možno nie definitívne, ale aspoň fčera

Ahoj,
vrtal my hlavou ten nápad s pozičními světly.
Přes křivky a další funkce jsem se nakonec dopracoval k výsledkům několika způsoby a nejlepší se mi zdají světla přes logické spínače.
Varianta 1)
Pokud bych chtěl jeden záblesk do nekonečna se opakující př. 0,3sec s pauzou 1,5sec př. světlo na směrovce nebo pod trupem
lze to provést logickému spínači vybrat volbu STCKY, pak zadat přepínač př. SC kterým to chci mít zapnuté, zvolit pozici pro vypnutí př. ten samí vypínač s tou stejnou pozicí (převrácenou hodnotou !SC) nastavit dobu zapnutí 0,3sec a dobu zpoždění 1,5sec
Dále v příslušném kanálu př. na vstupech nastavit jako zdroj ovládání tímto logickým spínačem.
Varianta 2)
Když potřebuji nekonečný počet opakování v určité sekvenci př. 4 krátké záblesky 0,3sec s pauzami 0,3sec a pak jedna dlouhá pauza 1,5 sec.
lze to provést logickými spínači př. L36 vybrat volbu STCKY, pak zadat přepínač př. Pp kterým to chci mít zapnuté, zvolit pozici pro vypnutí př. ten samí vypínač s tou stejnou pozicí (převrácenou hodnotou !Pp) nastavit dobu zapnutí 0,3sec a dobu zpoždění (doby všech svícení+všech pauz ze všech řádků kromě prvního + dlouhá pauza 1,5sec v prvním řádku)
Dále se mi to nechtělo popisovat viz foto.
Logický spínač L40 použiji jako zdroj pro ovládání kanálu.
MAXIMÁLNĚ ZJEDNODUŠENÁ VARIANTA!!!
lze to provést logickými spínači př. L36 vybrat volbu STCKY, pak zadat přepínač př. Pp kterým to chci mít zapnuté, zvolit pozici pro vypnutí př. ten samí vypínač s tou stejnou pozicí (převrácenou hodnotou !Pp) nastavit podmínku že musí být zapnutý součastně i spínač L37 dobu zapnutí spínače L36 0,3sec a dobu zpoždění 0,3sec.
Spínač L37 nastavit vybrat volbu STCKY, pak zadat přepínač př. Pp kterým to chci mít zapnuté, zvolit pozici pro vypnutí př. ten samí vypínač s tou stejnou pozicí (převrácenou hodnotou !Pp)
do doby trvání nastavit násobek všech dob svícení i pauz z řádku L36 2,4sec do zpoždění nastavit dobu dlouhé pauzy 1,5sec.
Spínač L36 nastavit jako zdroj kanálu to je vše!!!!
Ještě mi napadla další varianta 3)
To byl takový "vývojový" mezičlánek.
Varianta přesně definovaný počet stejně dlouhých záblesků se stejně dlouhými pauzami na jedno přepnutí vypínače nebo zmáčknutí tlačítka. př. simulace kulometů.
Tato varianta by mohla být výhodnější u vyšších počtů opakování podařilo se mi vypnutí opakujících se cyklů se stejnou dobou svícení a stejnou délkou pauzy, následované dlouhou pauzou a zase krátkým stejným/jiným zábleskem ale poslední záblesk se mi nepodařil opakovat ani se mi nepovedlo uzavřít smyčku/cyklus začít o začátku a dořešit vypínání. (třeba to dořeším v budoucnu nebo mně někdo předběhne).
Tuto variantu lze provést logickými spínači př. L36 vybrat volbu STCKY, pak zadat přepínač př. Pp kterým to chci mít zapnuté, zvolit pro vypnutí př.L37nastavit dobu zapnutí 0,3sec a dobu zpoždění př.0,3
logickému spínači př. L37 vybrat volbu STCKY, pak zadat přepínač př. Pp kterým to chci mít zapnuté, pro vypnutí nic nezadávat nastavit dobu zapnutí př. totožnou 0,3sec a dobu zpoždění natavit na počátek námi požadovaného posledního cyklu (maximum je jen 25 sec.)
Varianty řešení 1 a 2 v modifikacích dle Vašich požadavků by měli pokrýt asi všechny varianty světel. Dál se mi to nechce momentálně dále zkoumat trvalo mi to cca 6hodin dojít k těmto řešením.
Dejte mi prosím vědět jestli Vám to pomohlo.
Honza