Odevzdání LiPo aku do sběrného dvora

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Odevzdání LiPo aku do sběrného dvora

#61 Příspěvek od zdzd »

vitahavlicek píše:dnes uz seale nove baterie kupiji is konektorem tak by doma zustavali zbytecne konektory

Pojem "zbytečný konektor" neznám. Každý se časem vždycky hodí. Nehledě k tomu, že servisní konektory jsou různé na různých baterkách a silové tam většinou nejsou vůbec.

Byl bych úplný magor, pokud bych nechal zhnít třeba silové MPJ konektory na staré baterce s tím, že pro novou bych kupoval zase nové...
FlyBear

#62 Příspěvek od FlyBear »

Minulý týden jsem kupoval nové LiPol akku sady pro helinu. Pohonné i na serva, všechno od FlightPower.

Tak jsem si teď pro zajímavost přečetl návod, který k tomu výrobce přikládá a který obsahuje i pasáž s doporučeným způsobem likvidace. Zde je tedy přímo výrobcem doporučovaný postup:

1) Vybít akumulátory co nejvíce to jde, ale aspoň na hodnotu pod 1V na článek, za pomoci příslušného nastavení na nabíječce/vybíječe. Popřípadě připojit za účelem vybíjení motorek přes ESC bez ochrany proti podvybití.

2) Takto skoro vybité akku vložit do kýble se slanou vodou. Vody cca 2,5 - 3 galonu (cca 10 litrů), soli se dává půl hrníčku na galon (velikost hrníčku nebyla specifikovaná, asi to není tak kritické). Akku ponechat v této slané vodě minimálně 14 dní (docela doba...).

3) Potom je možné akku vyhodit do komunálního odpadu.

Tož tak... :mrgreen:
novfra

#63 Příspěvek od novfra »

FlyBear píše:Minulý týden jsem kupoval nové LiPol akku sady pro helinu. Pohonné i na serva, všechno od FlightPower.

Tak jsem si teď pro zajímavost přečetl návod, který k tomu výrobce přikládá a který obsahuje i pasáž s doporučeným způsobem likvidace. Zde je tedy přímo výrobcem doporučovaný postup:

1) Vybít akumulátory co nejvíce to jde, ale aspoň na hodnotu pod 1V na článek, za pomoci příslušného nastavení na nabíječce/vybíječe. Popřípadě připojit za účelem vybíjení motorek přes ESC bez ochrany proti podvybití.

2) Takto skoro vybité akku vložit do kýble se slanou vodou. Vody cca 2,5 - 3 galonu (cca 10 litrů), soli se dává půl hrníčku na galon (velikost hrníčku nebyla specifikovaná, asi to není tak kritické). Akku ponechat v této slané vodě minimálně 14 dní (docela doba...).

Ale tohle nikdo nezpochybňuje, že se ve slaném roztoku akumulátory vybijí.
Zmiňuje se návod, jak zlikvidovat roztok, ve kterém proběhla elektrolýza?
dudaj

#64 Příspěvek od dudaj »

FlyBear píše:

Nesnaž se , tady budou lidi, co s kilem soli a litrem vody udělali žíravý roztok a do toho dali nabitou baterku a budou tvrdit, že nejsi ekolog a že jsi vlastně čuně , když vybíjíš baterky ve slaný vodě :mrgreen: . Jiní zase budou tvrdit , v jiném vlákně , že ohnout 3mm palivovou hadičku o 30° při nouzovém přistání je velký problém a že vymýšlíš nesmysly .
Tak to tady chodí :mrgreen: :mrgreen:

ona totiž vlastní elekrolýza pouze rozkládá vodu na vodík a kyslík . Ostatní doprovodné projevy jsou o tom, žes dal moc soli.
Kreyson

#65 Příspěvek od Kreyson »

dudaj píše:

ona totiž vlastní elekrolíza ...

Dnes je lepší zjišťovat vybití baterie nějakým měřákem. Lízání elektřiny patří minulosti (taky jsem jako kluk lízal).
dudaj

#66 Příspěvek od dudaj »

Kreyson píše:
Dnes je lepší zjišťovat vybití baterie nějakým měřákem. Lízání elektřiny patří minulosti (taky jsem jako kluk lízal).

Kde jsi to četl :mrgreen: ?
jio

#67 Příspěvek od jio »

novfra píše:
Ale tohle nikdo nezpochybňuje, že se ve slaném roztoku akumulátory vybijí.
Zmiňuje se návod, jak zlikvidovat roztok, ve kterém proběhla elektrolýza?

Vzhledem k tomu, jak často se v domácnostech používá louh pro vyčištění odpadů a i k tomu že i když tam probíhalo něco jako elektrolýza, tak ten roztok obsahuje mimo soli pravděpodobně jen rozpuštěnou povrchovou vrstvu konektorů nebo izolace. Takže nevidím problém s vylitím do kanalizace.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#68 Příspěvek od jyrry »

Kreyson píše:... (taky jsem jako kluk lízal).
No... já to nevylučuji ani ve vyšším věku :mrgreen:
Pardon, ale nedalo mi to :oops:

Pamatujete někdo vlákno "rovnání ocelové struny"? Kromě místního vývoje elektroletadel (taky horký kandidát) to bylo jedno z nejúspěšnějších vláken na mojehobby :wink:
jyrry.webnode.cz
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#69 Příspěvek od ujovko »

Ahoj, podľa rozsahu diskusie asi aj u vás fúka a prší ako tu a nedá sa lietať......
My na letisku vybíjame baterky rýchlo, ľahko a spoľahlivo až do nuly: http://www.4k.sk/rc/rc-tech-batmer.htm
guchar

#70 Příspěvek od guchar »

DOTAZ - PROSBA Někde bylo porovnání zbytku náboje v LiPol před likvidací A) vybití všech článků na 0 V
B) Ponořením do slané vody. Zbytek se náboje porovnával jako efekt, při proražení hřebíkem. Jasně vyhrálo A) .
Celé to bylo jako názorný návod. Nevíte (nenajdete) někdo kde to bylo? Dík. (Já zatím při hledání neuspěl.)
ujovko
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od ujovko »

skybreaker

#72 Příspěvek od skybreaker »

tady je moje ekologická likvidace lipolky
https://www.youtube.com/watch?v=OSFcuA7U8UI
jio

#73 Příspěvek od jio »

Když to nejde silou, tak to jde ještě větší silou? :|
guchar

#74 Příspěvek od guchar »

- @ujovko Bingo. Přesně na hlavičku. VELKÝ DÍK. Ač jsem tušil obsah, a vlastně hledal zejména podle
_- Blurcak: "Haleluja :D konecne nekdo normalni. Dik za ten link ten by chtel nekam pripnout :D
_ můj zrak byl raněn VLČÍ MLHOU a v "» Pohon » Akumulátory » Odevzdání LiPo aku do sběrného dvora" str. 1
_ potřebné NEVIDĚL, NEVIDĚL a NEVIDĚL .
("Hľadáš toto? http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=42&t=81254#p1367684
https://www.youtube.com/watch?v=E0dBCeOPw4c ")

- @skybreaker Asi jsem typ s nižším stropem adrenalinu. Takže už samotné oddělení konektoru bych modifikoval..
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od JirkaA »

Schovávači konektorů, uvědomte si, že každý konektor se používáním opotřebovává. Běžně používané typy mají životnost bez změny parametrů několik desítek cyklů. A zrovna třeba pelikánovic MPXy z Číny na tom nejsou bůhví jak dobře. Odrbanej konektor ze staré baterky patří do odpadu, ne do modelu.
OK2WY
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“