jyrry píše:Tyhle odhady procenta kapacity () mi přijdou trochu... pofidérní a duchařské. Demonstrovat něco na grafu vybíjení nejvýš 2C pro nás myslím taky nemá moc vypovídající hodnotu. Až se někdo vzepne k podobnému grafu ale se zátěží třeba 10C (je to taky málo ale chce to aby to vybíjení trvalo alespoň 5 minut) a vždy po minutě s minutovými odlehčeními (čti odběr 0A) aby bylo vidět kam padne napětí při trochu smysluplné zátěži a kam v daném časovém bodě zase vystoupá po odlehčení, pak bych to viděl jako počin trochu naznačující jaká je ta problematika.
Zatím se mi zdá jako nejjistější a nejrychlejší pořídit nabíječku která umí ukázat dodaný náboj (není to taková děsná investice aby se tím argumentovalo, na baterkách to pak zase ušetří) a po nějaké době ježdění/létání/plování zjistit kolik že to nabka do baterky dodala a podle toho si pak nastavit stopky na plynu.
Na tom grafu je naopak nejdůležitější křivka 0.2C. Resp. čím nižší, tím bližší bude ustálenému stavu bez zátěže. O kolik spadne napětí při vysokém odběru, závisí na akumulátoru (jeho vnitřním odporu), ale především to není pro odhady kapacity vůbec důležité.
Po dolétání, odpojení, vychladnutí ... atd. akumulátoru se dá přibližně podle této křivky zjistit, kolik v něm zbývá kapacity (a podle toho nastavit příště časovač). A pak nestane (resp. se sniží pravděpodobnost), že nějaký Jindra nebo jemu podobný bude tvrdit, že 3.7V na článku znamená totálně vylétanou kapacitu na 100% a baterii na vyhození.
Navíc se nemusí pouze jednat o akumulátor v letadle. Může to být napětí akumulátoru ve vysílači apod., kde prostě znalost křivky pomůže.
A mimochodem, co se stane, pokud baterie třeba přes zimu degraduje a část kapacity ztratí? Neselže (jinak podle mě dobrá a správná) metoda počítání kapacity ve vysílači?