Teda už toho mám plný zuby. Plachty, co jsem ředil metylem stále lípou, obrousit nejdou, okamžitě zacpou šmirgl. Musím udělat nový. A ani testovací vzorky, co jsem včera zkusil udělat nedávaj moc nadějný výsledky.
Výsledky vzorků:
1- pokud se na balzu nalaminuje 1 vrstva 30-ky neředěnou 285, tak po 12 hodinách je to tvrdý jak kámen a vzorek 20 x 10 cm nejde ohnout přes náběžku, balza se rozlomí po létech, protože se na olaminovaný straně nestlačí. Strhnout tkaninu z balzy nejde ani náhodou. Tohle může fungovat jen když se nalaminovaná plachta hned plácne na polystyrén a do pytle. Jenže na to nemám zdroj a regulaci podtlaku a v okolí to taky nikdo nemá.
2- zkusil jsem to samý s Epoxydem 531. Pokud se nenaředí, tak ztvrdne, po 12 hodinách nejde strhnou ale vzorek se dá ohnout. Je možný, že to ještě dotvrdne, epoxydy mají většinou konečnou pevnost po 48 hodinách. Jenže 531 je trochu hustější než 285 a na prosycení by ho muselo být nejspíš víc, tudíž vyšší váha.
3- pokud jsem Epoxyd 531 nechal najet 2 hodiny a pak naředil 10% acetonu nebo metylu, tak po 10 hodinách jde velice obtížně strhávat z balzy a vytrhává vlákna. Taky by to mohlo ještě dotvrdnout.
4- další vzorek byl to samý jako 1 jen jsem po 2 hodinách po prosycení k tomu zkusil PU-čkem přilepit kus polystyrénu. Veka má pravdu, nedrží to, po 10 hodinách se to rozdělilo celkem malou silou mezi epoxydem a PU-čkem. Chemie PU-čka se evidentně nesnáší s nevytvrdlým 285. Takže to vypadá, že 285-kou laminovaný plachty nepůjdou přilepit na polyš PU-čkem ani za tvrda (popraskají), ani za měkka (nedrží).
Ráno jsem na nelepivý, skoro vytvrdlý vzorky 1-3 přilepil PU-čkem další balzu, odpoledne se uvidí, jestli budou držet.
5- Na zkoušku jsem vyhrabal poslední tubu LA tmelu a kus 10 x 10 cm z vzorku 2 jsem přilepil na polystyrén. Musí se našpachtlovat obě plochy, takže to bude trochu těžší. Po asi 20 minutách jsem vzorek 2 připlácnul na polystyrém a přimáčkl jen tak rukou. Po pár minutách jsem to zkusil odtrhnout a ani náhodou, polyš se rozlámal ale LA Tmel nepovolil. Prostě se musí hned napoprvé přesně trefit při pokládání plachty na polyš, druhej pokus není.
Už jsem si Unilep LA a ředidlo LA v Brně objednal na pokusy.
6- když jsem viděl, jaká je to s epoxidem pakárna, ještě jednou jsem zkusil na našpachtlovanou balzu položit 30-ku tkaninu ve dvou vrstvách a přimáčknout na polystyrén. Po asi 5 minutách jsem to snadno odtrhl a prohlídl kolik PU-čka je na polystyrénu. Tam co byla jedna vrstva, tam byl polystyrén žlutý od PU-čka, tam co byly dvě vrstvy třicítky, bylo jen pár zažloutlých fleků a i na tkanině bylo vidět neprosycení. Bohužel, na tkaninu nejde PU-čko přidat, při roztírání se hrne tkanina po balze. Tak jsem našpachtloval protější polystyrén a splácnul. Uvidí se odpoledne. Pokud to bude držet, byla by to nejjednodušší technologie. Nalaminování ale určitě nebude tak pevný jako epoxydem, uvidím, jak se bude chovat vzorek.
Teda nikdy bych neřekl, že mě dal polyšový křídla takhle zabrat. Před 30 lety jsem technologií s metylem ředěným epoxydem 1200 postavil 7 ks F3D (z toho 3 měly plachty lepený LA-tmelem) a 9 ks Club20. Nic jinýho na výběr nebylo a fungovalo to.

Možná právě proto jsme to moc nezkoumali a věřili. Dnes si člověk může vybrat a zase to nefunguje, nebo neví proč, nebo to neumí.
Jirka