Elektronický "opačný" vypínač

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
Celeron
Kontaktovat uživatele:

Elektronický "opačný" vypínač

#1 Příspěvek od Celeron »

Někam jsem zasel schémátko na jednoduchej "opačnej" vypínač s FETem. Někde jsem ho kdysi stáhnul, asi na Letecký akadimii ale nemůžu to znova nalýzt. Byl v tom nízkonapěťovej N-kovej FET, vypínač, dva odpory a jedna nebo dvě diody. Funkce byla jednoduchá, FET byl stále otevřenej přes odpor do gate, takže přijímač byl napájenej. Pro vypnutí se sepnutím vypínače zkratoval gate se source a FET se rozepnul. Z toho ta "obrácená" funkce, rozsypání vypínače nemá vliv na spolehlivost napájení. Asi bych to ubastlil z hlavy ale byly tam doporučený odzkoušený FETy s kterejma to chodilo už od Ugs 2V. A to každej FET neumí.
Nemáte to prosím někdo stažený?
Díky!
Lark

Re: Elektronický "opačný" vypínač

#2 Příspěvek od Lark »

jyrry
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jyrry »

Mám na něj i plošňáček - download/file.php?id=52470&mode=view to vlevo nahoře ...

Odpojuje se mínus:
Mosfet_spínač.gif
Mosfet_spínač.gif (3.69 KiB) Zobrazeno 3072 x

Ale někdy se hodí odpojovat plus:
Obrázek
jyrry.webnode.cz
bapalo53

#4 Příspěvek od bapalo53 »

ElVypinac.JPG
Ja by som doplnil - tento používam cca 4 roky a spokojnosť.

Mám aj tento bez stabilizátora: http://www.rceo.eu/elektronika/Jednoduc ... torem-BEC/

Miesto Vyp1 používam konektor JACK . Mám to odladené aj z magnetickým spínačom od Jeti , no každý bazmek navyše je len ďalší možný zdroj porúch. Pre väčšie prúdy som raz dával 2 Fety paralelne. No 10A bez chladenia z jedným Fetom mi vyhovuje. Možností je veľa treba si tú najvhodnejšiu len vybrať .
Naposledy upravil(a) bapalo53 dne pon 19.02.2018 18:16, celkem upraveno 3 x.
zdzd

#5 Příspěvek od zdzd »

jyrry píše:Ale někdy se hodí odpojovat plus:
Obrázek

Svatá pravda. Na helinách se používají dva spínače paralelně. Namašlil jsem všechnu elektroniku a chyba lávky. Pořád sepnuto. Každý zvlášť chodil, do kupy ani Ň. Chvilku to trvalo, než jsem přišel na to, že jeden vypíná plus, druhý mínus, oba dohromady tedy nic...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jyrry »

Jojo, já tím zase vypínal zvukový modul a když jsem mu vypínačem odstříhnul mínus napájení, on si jel dál. No, samozřejmě ten mínus dostal po servokabelu :-D
Tak to musel pořešit vypínač v plusu.
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Celeron »

Díky!
Já jsem tušil, že to bylo na nějakým starým modelářským webu ale na XXL jsem ouplně zapoměl.
Na plošák kašlu, i poprvé jsem to udělal na terčíkovou univerzálu a dodnes (8 let v benzínoj) to maká bez problémů.
Ten plusovej se taky na něco hodí, akorát že P-FETů se na PC mámaprknech neválí žádnej. :wink:
Jo a ty proudy. Pokud FET spíná už někde pod 2,5V Ugs, tak na 6V je už dávno otevřenej na plný pecky a má odpor hodně pod 0,05R.
Já ho na chladiči nemám, těch nárazovejch 10A od serv ho ani neohřeje.
bapalo53

#8 Příspěvek od bapalo53 »

Pre úplnosť ešte toto:

zapínanie rc paluby.png

Najviac používam IRL 2003N - má najmenší vnútorný odpor /0,007 ohm/
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tak to už je velice propracovaný. :wink: Plošák by náhodou nebyl, pěkně prosím?
Díky!
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od jyrry »

Tisící variace na jedno téma :mrgreen:
Mám to včetně rozvodu "siloviny" pro serva - download/file.php?id=38248&mode=view , plošňák navržen pro frézování mezer (červené čáry; leptat mně už dlouho nebaví :-D )
Diody jsou paranoidně řazené paralelně :-) a plošňák umožňuje i jejich řazení 2s2p pro případné snížení napětí zdroje 2s LiPol či raději 2s LiFe.
jyrry.webnode.cz
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tohle má ale rozdělený napájení serv ze dvou baterek a smíchanej pouze přijímač. Není lepší smíchat rovnou serva jako to má bapalo53? Pokud u toho Tvýho nejde jedna baterka, tak nejde půlka serv...
Zatím jsem tyhle vypínače řešil jen jako jednoduchý a pokud bylo do krávy potřeba dvojtý napájení, dal jsem rozvodku TVR od Kocába.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od jyrry »

Celeron píše:Hmm, tohle má ale rozdělený napájení serv ze dvou baterek a smíchanej pouze přijímač....

Jo, zapomněl jsem poznamenat že pro společné napájení stačí propájet plošky (pod číslíčky 2 a 5), nebo to nechat půl napůl, dle zvyklostí a víry uživatele :-D
jyrry.webnode.cz
bapalo53

#13 Příspěvek od bapalo53 »

Plošák sa mi nedarí nájsť. Ja som si to ešte upravil - miesto štyroch diód som použil jednu dvojitú- STPS 3045CT /2x15A/ a Fet som osadil len jeden - čo bohate prúdovo stačí. Nakoniec som zavrhol aj zvlášť napájanie serv a prijímača - pretože po otvorení prijímača a overení šírky spoja napájacej zbernice mi prišli veškeré rozvodové dosky zbytočné , ak model nepresiahne cca 2,25m , čím je daný aj počet serv. Takže nakoniec z pôvodnej schémy zostal - zlučovač bat.,spínač a diodou oddel. napájanie prijímača.
Keďže vlatnim súpravu Graupner - napájanie prijímača cca 8,4V používam servá HV a tým je celá elektronika jednoduchá a aj spoľahlivá. Takže si treba vybrať čo vyhovuje.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Celeron »

Jasně, ale diodový alternativy musej být v obou kanálech stejný, jinak by si ten s čtyřma proti dvěma ani neškrt. Jako inspirace dobrý, ale mě tam přebejvá křídlovej MPX a zase chybí zdvojení servokonektorů výškovky, křidýlek a vztlaků jako má TVR.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Celeron »

bapalo53 píše: pretože po otvorení prijímača a overení šírky spoja napájacej zbernice mi prišli veškeré rozvodové dosky zbytočné

Já mám na 2,2m s 5x NiCd jen tenhle jednofetovej vypínač. Serva přímo do přijímače. Ale z toho obrácenýho vypínače mám dva napájecí kábly, který strkám do krajních pozic přijímače. U 14 kanálovýho přijímače je úbytek jednoho servovýstupu nepodstatnej. Tak nějak pocitově nevěřím, že pin JR konektoru přenese proud 7 serv, co v tý 2,2m mám.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“