Úchyty vzpěr křídel Piper

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Zpráva
Autor
Woita
Kontaktovat uživatele:

Úchyty vzpěr křídel Piper

#1 Příspěvek od Woita »

Ahoj všichni,
poradíte někdo, kde koupit takovéto (nebo podobné) úchyty vzpěr křídel letadla typu Piper? (Na rozpětí cca 2m)
Nebo myslíte, že by (pevnostně) vyhvěly např. tištěné na 3D tiskárně? Vzpěry jsou funkční, sice křídlo je na trubce, ale při zátěži jistě vzpěry budou přenášet sílu.
Děkuju za tipy!
Vzpěry křídel.jpg
Naposledy upravil(a) Woita dne pon 23.04.2018 18:38, celkem upraveno 1 x.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Amper

Re: Úchyty vzpěr křídel Piper

#2 Příspěvek od Amper »

kdybych to delal ja (mam 3d tiskarnu i frezu) tak bych to udelal z preklizky (3mm pokud by to nebylo moc kravske letecka) nebo 1.5 sklotextitu a zapustil az do kridla. Kridlo bych udelal tak aby pod tim drzakem mel zebro v kterem bych idealne ukoncil rouru (nevim teda zda by nebyla moc dlouha) a do nej zakotvil todle

3D tisk by to mozna zvladl pri vhodne orientaci tisku ale z preklizky/sklotextitu by to bylo rychlejsi, odolnejsi a hmotnostne to vyjde na stejne nic
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Woita
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Woita »

Sklotextit by snad přicházel v úvahu, ale přijde mi že kdybych ten držák slepil ze 3 kousků, tak by to pevnostně nebylo nic moc. Držák bych chtěl přišroubovat za jeho základnu a síla od vzpěry by se přenášela přes ty dvě bočnice. A mezi tím ten lepený spoj... Sklotextit jsem nikdy nedokázal superpevně slepit (vteřiňák či epoxid)

Možná by se ty držáky mohly vypilovat z jednoho kusu hliníkovéko "U" profilu? Je to taková titěrná součástka, tak myslím že by to moc vzhledně nedopadlo (v mém podání a s mým vybavením) :(
Woita
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Woita »

A nebo mě teď napadlo, nechat si z plechu (antikoro např. - to je pevné i při slabé tloušťce) vypálit laserem takovýto tvar, a ohnout si to.
Drák_vzpěry_plech.jpg
Drák_vzpěry_plech.jpg (4.41 KiB) Zobrazeno 3180 x

Váha? To éro váží 5980g, tak holt by mělo 5990.
Teď tam totiž mám tohle a nemám z toho dobrý pocit:
Drák_vzpěry_původní.jpg
Lark

#5 Příspěvek od Lark »

A co použít tyhle vidličky a do křídla dát jen oko? Cena tě možná nepotěší, ale funkčnost je výborná. Nabízí i M4.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od TomasC »

Nedobrému pocitu se nedivím.

Dal bych tam dílky z Merkuru. Pásek se tak na 3 otvory.
dudaj

#7 Příspěvek od dudaj »

Woita píše:Nebo myslíte, že by (pevnostně) vyhvěly např. tištěné na 3D tiskárně?

lze to i vytisknou velmi pevně . Záleží na návrhu dílu a jeho nadimenzování , na nastavení teplot tisku, na materiálu z čeho tisknout . Na směru vláken při tisku . Prostě dá se to vytisknou správně i špatně . A výsledek je o testech . Prostě vytisknu jeden díl a otestuji pevnost . Pokud nevyhoví, udělám to mohutnější . Například ABSka je velmi odolná rázově . Ale musí se tisknout za vysokých teplot (270 °C) Pak to drží .
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

Lark píše:A co použít tyhle vidličky a do křídla dát jen oko? Cena tě možná nepotěší, ale funkčnost je výborná. Nabízí i M4.

Tyhle vidličky mám na dolním konci (teda na závit asi M4 nebo M5), na ten horní konec bych mohl tyhle M3 použít, ale nepotřebuji rozebiratelné spojení, pouze otočné. "Do křídla dát jen oko" - tohle právě řeším, jaké oko tam dát aby to trochu drželo a nebylo to náchylné na vylomení jako moje staré řešení. Tedy něco aspoň na 2 šrouby.
Něco jako ty dílky z Merkuru :wink:
Líbily by se mi ty díly co jsem vyfotil u toho žlutého Pipera, nabo asi vytvaruju něco z plechu, možná nějaký originální tvar :idea: :D
roman_b
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od roman_b »

Mám 2 hornoplošníky (rozpětí 2 m a 2,7 m) a u obou jsem uchycení vzpěr vyřešil pomocí koncovek s drážkou od mpjetu a je to v pohodě
http://www.mpjet.info/market/index.php? ... ts_id=1513
roman_b
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od roman_b »

StanleyP
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od StanleyP »

Ahoj. Mám tie konzolky ohnuté z 1mm plechu. pozri sem, je tam jeden obrázok ako to tam je uchytené.
https://www.rcalbum.cz/model/7768-piper-j3-cub.html
Přílohy
KONZOLKA4.stl
(835.5 KiB) Staženo 147 x
Amper

#12 Příspěvek od Amper »

no, ja tu mam nejaky zbytek profilu 10x10 (myslim) z bauxxx. Kdybych to mermomoci chtel mit motnovane na plochu tak vemu ten hlinikovy jekl a proste ho riznu pod uhlem. Vznikne ti polotovar hodne blizky tvaru ktery vyzadujes. Pak se to da poslechtit pilnikem / bruskou a je to.
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
Amper

#13 Příspěvek od Amper »

jakub37

#14 Příspěvek od jakub37 »

Mám tu kus profilu, jestli chceš, tak ti kus odříznu.
Přílohy
IMG_5161.JPG
Jeti DC-24, Element F5J, Enjoy3, Piper 2,8
lodě Tito Neri, Smit Japan, Parat, Ragazza, Genesis.
kornutek

#15 Příspěvek od kornutek »

Bacha na ty profily z ....marketů je to bláto.Na mém modelu se očka roztrhly materiál něco jako hliníková lžička.
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“