Gyro místo kýlu v plachetnici ?
Gyro místo kýlu v plachetnici ?
Klucí , už někdo přemýšlel , nebo realizoval stabilizovat plachetnici místo kýlem, head lock gyrem ? Už mě to napadlo dřívávějc, ale pořád jsem se k tomu nedostal. Nicméně stejná hmota co je na kýlu by stačila v lodi . Výhody na rybníku jsou jasný
.
Re: Gyro místo kýlu v plachetnici ?
Ja vzdy bral kyl jako ochranu pred prevracenim v okamziku kdy ti na plachtu tlaci vitr. Pokud beru ze hladin je stred otaceni tak by jsi se absenci kylu pripravil o pakovy efekt a tudiz by hmotnost zavazi v trupu musela byt o dost vetsi pro dosazeni stejneho efektu.
Nebo nechapu kam to gyro chces pripojit
Nebo nechapu kam to gyro chces pripojit
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
aneb proč to dělat jednoduše když mužeme složitě...... mě by zajímalo kam chceš vychylovat to závaží v trupu.
to by mělo smysl pouze v případě ovládaných nadhladinových výložníků se závažím, nebo v případě řízených ploutviček pod čárou ponoru.
to by mělo smysl pouze v případě ovládaných nadhladinových výložníků se závažím, nebo v případě řízených ploutviček pod čárou ponoru.
No ale takový nakláněcí kýl pokud by se dokázal zvednout víc do boku k hladině by nebyl marný...
Taranis+ T2-2008, E-REVO, Diablotin,Ariane V6 slow flyer ve výstavbě.
Složité to není ani náhodou .
Páka a tudíž moment vychází stejně , takže není potřeba větší závaží .
Ano, samozřejmě že kýl je kvůli větru . To není třeba rozebírat .
Gyro chci připojit samozřejmě k servu
.
Takže popíši situaci . Vítr zabere a bude chtít plachetnici naklonit na bok . V tom okamžiku ale bude reagovat gyro a zvedne závaží. Když dokáže držet ocas heliny jak kdyby byl přibitej v jedný poloze , udrží i trup loďky . Kdo má vrtulník snad tohle chápe.
Výhodnost je taky jasná - lze připlout až ke břehu, aniž by se člověk zachytil v blátě . Jednodušší přeprava loďky - není potřeba vysokej stojan, nebo rozebírat kýl . Menší odpor loďky ve vodě . Jsem línej něco složitě kreslit, ale snad z přiloženého obrázku je vše jasné . Jo a než vyrobím kýl, tak tohle za tu dobu zvládnu taky .
Páka a tudíž moment vychází stejně , takže není potřeba větší závaží .
Ano, samozřejmě že kýl je kvůli větru . To není třeba rozebírat .
Gyro chci připojit samozřejmě k servu
Takže popíši situaci . Vítr zabere a bude chtít plachetnici naklonit na bok . V tom okamžiku ale bude reagovat gyro a zvedne závaží. Když dokáže držet ocas heliny jak kdyby byl přibitej v jedný poloze , udrží i trup loďky . Kdo má vrtulník snad tohle chápe.
Výhodnost je taky jasná - lze připlout až ke břehu, aniž by se člověk zachytil v blátě . Jednodušší přeprava loďky - není potřeba vysokej stojan, nebo rozebírat kýl . Menší odpor loďky ve vodě . Jsem línej něco složitě kreslit, ale snad z přiloženého obrázku je vše jasné . Jo a než vyrobím kýl, tak tohle za tu dobu zvládnu taky .
nejaky kýl potrebujes drží smer
když ma kyl 400mm azavaží 2kg tak budes muset do trupu nacpat XX kg budes mit vetší ponor a iodpor vyhoda žádná.... ukotvení stežne dimenzovani trupu
ale nekdo to uzv nns použil
když ma kyl 400mm azavaží 2kg tak budes muset do trupu nacpat XX kg budes mit vetší ponor a iodpor vyhoda žádná.... ukotvení stežne dimenzovani trupu
ale nekdo to uzv nns použil
neni problem v tom, ze pri velkem vetru (velkem naklonu) zacina byt problem zachovat odpovidajici paku?. zhruba receno by muselo byt zavazi uvnitr lodi (s pouzitim gyra) tolikrat tezsi , kolikrat by se zkratil "kyl" ?
Myslenka je to ale zajimava.
Myslenka je to ale zajimava.
zjednodusene jedna paka je stezen druha kyl/je kratsi proto ma zavaží ale ve skutecnosti jeto o hodne složitejsi lateral teziste pruřez trupu
Akorát to bez kýlu bude splouvat, tj pojede ti to jen po větru, na boční, nebo předoboční ti to už nepojede...
To ten vychylovací kýl, jako je u závodních "dospělých" plachetnic, to už zní zajímavějc.
pro Skay . Ten kýl se může naklonit jen tak, aby plachetnice nenabírala . Takže platí mou nakreslená páka a náklon pouze do určitého úhlu .
prostě váha závaží pro stejnou účinnost se nemění .
Pro Checker
Jasně, ale jsou plachetnice s kýlem velice malým a po celé délce plachetnice a plavou normálně . A nechceš říct, že historické velké plachetnice jezdily jen po větru
. Obrázky si najdeš určitě sám - nechci se dostat do kofliktu s autorskými právy
.
Pro Walter2 nesouvisí to s délkou kýlu, ale s maximálním možným náklonem lodi, aby nenabírala . A pak musíš měřit páku vodorovně od svislice a vyložení závaží v kýlu . Koukal jsem na to - mám doma malou plachetnici a moc se naklonit nemůže. Takže i to vyložení není moc velké . V podstatě nemůže dál než je obrys trupu . Pak už by nabírala vodu. Takže závaží stačí stejné váhy nebo nepatrně větší .
prostě váha závaží pro stejnou účinnost se nemění .
Pro Checker
Jasně, ale jsou plachetnice s kýlem velice malým a po celé délce plachetnice a plavou normálně . A nechceš říct, že historické velké plachetnice jezdily jen po větru
Pro Walter2 nesouvisí to s délkou kýlu, ale s maximálním možným náklonem lodi, aby nenabírala . A pak musíš měřit páku vodorovně od svislice a vyložení závaží v kýlu . Koukal jsem na to - mám doma malou plachetnici a moc se naklonit nemůže. Takže i to vyložení není moc velké . V podstatě nemůže dál než je obrys trupu . Pak už by nabírala vodu. Takže závaží stačí stejné váhy nebo nepatrně větší .
SKAY píše:... stejne se mito nezda
No, kdyby se gravitace, gravitační působení a ramena sil chovaly tak jak bys potřeboval pro svůj obrázek tak by to to fungovalo. Ale ono to má svou hlavu a chová se to podle sebe, přesněji podle fyziky ze ZŠ
Teda, jestli gravitace v daném obrázku působí svisle dolů, ne šikmo či vodorovně jako ve tvém
jyrry.webnode.cz
SKAY píše:tak som zvedavy stejne semito nezda
Jak píše samozřejmě Jyrry
Heleď , to že jsi chyběl na češtinu v základce už všichni víme
Tohle ale vypadá, žes tam nechodil ani na fyziku
Kýl na plachetnici přeci není jen kvůli nenaklánění. Generuje boční sílu, bez které by plachetnice plula jen víceméně po větru. Kýl proto mají i katamarany.