ufon13 píše:
já jen čekám kdy se přestane psát a začne se stavět.........
model trupu už mám v počítači, jenom ještě uvažuji , jestli některé věci neupravit. Jakmile vše promyslím, tak tisk už bude rychlej.
Zrovna dneska to fouká moc pěkně
ufon13 píše:
já jen čekám kdy se přestane psát a začne se stavět.........
dudaj píše:psal mi kluk do mejlu, že se mýlím s tím kormidlem . Neuvědomil jsem si, že vítr bude plachetnici stáčet proti větru, dokud nebude volně plápolat plachta . Takže kormidlem se musí dorovnávat do prava a tím ty síly fungují správně (kormidlo, kýl )
Steve píše:
Není to tak docela pravda.
Může tě klidně stáčet i po větru.
Stejně by jsi napsal že to znáš
VTjr píše:Vliv těžiště plachet a laterálu, já zjednodušeně chápu tak, že pokud natáhneš pouze jen kosatku, tak loď se bude sama stáčet po větru, pokud jen vratiplachtu, tak se bude stáčet proti větru a pokud se natáhne ve správné míře obojí, tak může být neutrální.
dudaj píše:... se serfem to asi moc srovnávat nelze. Ty plachetnice s více plachtami - tam to bude ještě zajímavější ...
dudaj píše:model trupu už mám v počítači, jenom ještě uvažuji , jestli některé věci neupravit. Jakmile vše promyslím, tak tisk už bude rychlej.
Zrovna dneska to fouká moc pěkně. Vše musí uzrát
.
ufon13 píše:paneboooože zase tisk trupu lodi........
ale proč né....alespon to nebude taková ztráta času a lidské energie...........
dudaj píše:
nechápu tvou poznámku , můžeš víc rozepsat jak si hraji na všeználka ?
Jsou věci o znalostech a pak věci technicky logický a jasný .
pokud bude plachetnice potřebovat srovnat stáčení po větru, pak nebudou fungovat ty hydrodynamický tlaky, který by rovnaly loď do svislosti.
pokud třeba napíši, že kormidlo má dlouhou obtěžující páku a někdo napíše že to tak musí být, není to o zkušenostech, ale o těžišti a páce - učivo zš . A pak je zbytečná diskuze o potřebných velkých silách. Protože jde pouze o způsob uchycení kormidla .
Steve píše:Protože jsi nejdříve psal, že tomu nehovíš a že ti to nic neříká a pak jsi napsal, že "to" všechno samozřejmě víš a pod....
Hledat ti to nebudu.
.
Steve píše:Něco jsem měl nedávno v ruce, tak jestli to najdu, tak ti to přepošlu.
Jestli máš zájem
dudaj píše:
Hele Ufoune , děláš něco kromě rejpání?
Já už tady neviděl tvoje výtvory ani nepamatuju