Mikro FPV koptérky

Pokud se dá copter koupit v obchodě, tak všechno patří sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tomashr

Re: Mikro FPV koptérky

#586 Příspěvek od tomashr »

Takové lehké zamyšlení po delší zkušenosti s brushless whoopem 65mm - měl jsem BetaFPV skoro mezi prvními...
Funguje dobře, jsem v dost ohledech spokojen, v tomto směru vše hezké. Musím ale říct, že rozdíl proti dobře vyladěnému "brushed" whoopu, třeba 67k motory s třílistými vrtulemi je menší, než by se čekalo. Limitem je opravdu malá 1s baterka, reálně se z ní dá dostat tak maximální proud pořád relativně malý a jsme v hodnotách, kde jsou brushed motory pořád tak účinné, že přidaná hodnota stříďáku není moc velká. Zrovna dneska mi to nedalo a brushless betu jsem mezi lety prohazoval s "klasikou" s 67k brushed motory a pro létání v malém bytě popravdě rozdíl nestál za řeč, rozdíl byl spíš daný trochu odlišným naladěním obou copterů, mám silný pocit, že při sjednocení setupu by byl rozdíl spíš nulový...

Připadá mi, že přechod na brushless směřuje spíš k použití 2s, viz třeba Beta 65X ( https://www.rotorama.cz/sety/betafpv-beta65x-2s-whoop ), tam se dá dostat na dvojnásobný výkon při polovičním (reálně dokonce ještě menším) proudu, ve výsledku bude při klidném létání doba letu dvojnásobná anebo pro stejnou letovou dobu bude výkon fakt velký. Tohle se u mikrovelikosti 65mm už s brushed udělat opravdu nedá. Naproti tomu ale přínos brushless na 1s se může jevit velký proti lowend E010C, ovšem proti optimalizovanému whoopu to může být až lehce zklamání...

Berte to jen jako zamyšlení z praxe, nikoho tím nechci žádným směrem ovlivňovat - prostě jen takové rozjímání :lol:
BANE

#587 Příspěvek od BANE »

Pokud se budem bavit o tom co je lepsi, tak bezesporu to co ma vic clanku a tipadem hlavne asi na venkovni letani bude lepsi beta s 2x 1s baterkama. Je to ale jako ve vsem otazka preferenci. Ja uz tady treba jednou psal, ze nepotrebuju na whoopa nejaky vykon. Prinos ohledne motoru je pro me prave v tom, ze je nemusim kazdy tyden menit, jako brushed motory. Potrebuju teda brushless motory, osd, antenu na vtx, ktera se nebude nicit pady na strechu a jsem stastny clovek. A to splnuji UR65 a UK/US65 perfektne. Jako ruku na srdce pri cene 3400,- za tu betu, uz se dostavame trochu do jine kategorie kopter, ale to jen k tomu zamysleni.
RC: X9D+ 2019
Cop.: Puda X220, UR65
tomashr

#588 Příspěvek od tomashr »

Ad cena - tohle je dost dáno tím, že BetaFPV je (i při nákupu z číny) pojata jako top značkové zboží, proti Eachine dražší, v podstatě nejlepší brushed 65S stojí stejně jako od Eachine brushless... Fakt tedy je, že některé vychytávky u BetaFPV se u lowend nevyskytují, ale v praxi to zas tak velký rozdíl není.
Pokud si to budeš skládat z komponentů sám, tak je reálně u 2s brushless asi o 150 korun dražší řídící deska (dost možná spíš kvůli tomu, že jde o novinku, technicky je 2s deska spíš jednodušší než 1s), jinak se ceny liší minimálně.

Co bych se ale naopak zeptal já - kolik toho s whoopem nalítáš v počtu startů, že píšeš u brushed o výměně motorů "každý týden"? Já jsem popravdě moc brushed motorů nezničil, tak mi vrtá hlavou, o kolik létáš více (nebo zda není někde chyba).
Naopak musím říct, že jsem měl dost problémů s brushless, při loňské koupi (a to mám motory značkové BetaFPV) byl z první dodávky perfektní vlastně jen jeden, jeden byl úplně nefunkční a dva sice funkční, ale s dost mizernými ložisky (jeden jakž takž, druhý ale fakt blbý). Vyreklamoval jsem dva nové grátis, tak vesele létám, ale fakt je, že ten brushless whoop je proti brushed pořád o dost hlučnější, zjevně právě kvůli ložiskům.
Možná se to dnes trochu zlepšilo, moje motory byly značeny jako "druhá generace", teď už je třetí, nicméně zrovna s tou zátěží ložisek je u těchto mrňavých brushless problém dost z principu :-(

Popravdě momentálně po těchto zkušenostech trochu uvažuji o pořízení "top verze" brushed od BetaFPV (65S), má o chlup větší motory 7mm průměr a hodně dotaženou elektroniku, kameru, atd. Může to vypadat jako krok zpět, ale...
tomashr

#589 Příspěvek od tomashr »

A ještě poznámka k tomu, že na Whoopa moc nepotřebuješ výkon... S tímhle souhlasím ve smyslu výkladu, že nepotřebuješ nějak extrémní výkon, to fakt ne. Na druhé straně ale při příliš slabém výkonu je prakticky nemožný let v acro režimu a i v level se snadno dostaneš do "divného stavu" při nějakém ostřejším manévru, je to dáno rezervou výkonu pro přidání určitého motoru.
Podle mne "brushed" létá opravdu dobře až ve verzi s 67k motory, 59k je sice funkční, ale právě jen pro klidnější létání.
Fofan

#590 Příspěvek od Fofan »

Ahoj, koupil sem na uruava baterie beta fpv 300mAh a chci se jen zeptat jestli ste prodluzovali vodice z desky nebo to resili jinak, pokud pouzivate taky baterie bez vodicu s vestavenym konektorem. Zapojit to jde i bez prodlouzeni ale baterie je posunuta hodne dopredu a tim padem je koptera dost nevyvazena, dekuju
romko1

#591 Příspěvek od romko1 »

Suhlasim s tomashr ohladne hlucnosti - lietania vo vnutri - byte/dome medzi brushed a brushless.
Z vlastnej skusenosti -> je to fakt sakramensky rozdiel medzi brushed a brushless motormi.
Podla mna brushless motorceky na pohodove vnutorne polietanie su uplne zbytocne...
Taka piatkova uvaha: naco mi je prebytok vykonu s brushless motorcekmi vo vnutri, ked kopterka dokaze katapultovat/stupnut za cca. sekundu o 25m??? :?:

Na vnutorne polietanie, kludne aj neskoro vecer (nikoho nerusim) pouzivam hracku - Eachine H8 mini s upravenym FW a pripojenu cez multiprotokol s X9D+.
Mal som Eachine H8 3D mini s vylepsenymi brushed motorcekmi, ktory som pouzival aj vonku, ale narazil som na obmedzeny dosah prijimaca-multiprotokolu, slaba kvalita videjka/dosahu FPV, nachylny na trocha vacsi vietor...vsak co by som chcel od 34g (aj s bateriou 1S 260mAh) kopterky.
Tak som si postavil vlastnu 92mm brushless kopterku s HD kamerkou, vlastne tu je jedna vyhoda brushless motorcekov/kopter - unesu HD kamerku v pohode...
Avsak na vnutorne polietanie - v tom pripade pouzivam len 2S bateriu mam tam chranice, vychylky nastavene na cca. 1/3, angle mode, aby som mohol v pohode manevrovat v malej miestnosti cca. 1x2m :) , ale je to dost hlucna a aj nebezpecna kopterka.
Na druhej strane dana kopterka pri pouziti vonku, ked nahodim 3S ci 4S bateriu, vychylky na maximum, tak vietor do 10m/s skoro necitim...pozor... nie poryvy vetra 10m/s. :)
H8mini+TX06,Leader160HM,Leader130HM,Leader125HM,ThunderTigerXXT,HydrotekF1+SKY-HD01,Taranis X9D+
BANE

#592 Příspěvek od BANE »

Kazdy tyden vymena motoru to byla nadsazka samozrejme. Menil jsem cca 5 motoru a vetsinou se nejak zadrely. Mozna jsem mel smulu, ale nekdy se opravdu extremne zahrivaly a jednou jsem dva oddelal jednim padem na pisek. I Fofan si tim prosel a celkove hodne lidi menilo ty motory.
No a u toho woopa opravdu nepotrebuju nejake kone, protoze litam doma na angle, abych preckal zimu a nejake akro neresim u takoveho prcka. Je to jen hracka na doma a nic vic od toho necekam.
Treba se jednou dockam a woop bude zvladat akro opravdove, jako 5ti palec a uveze kameru, ale ted je to jen prcek a tak ho beru.
Kazdy to ma nastavene jinak a ma na ruzne veci, ruzne pozadavky. Na 5ti palec taky nelitam 6s, ale 4s a taky ziju.
tomashr

#593 Příspěvek od tomashr »

Co se týče měnění po pádu, tak je u velikosti TinyWhoop popravdě riziko u brushless spíš vyšší, ty motory nejsou mechanicky právě skvělé.
Přijde mi, že brushless jsou plně zvládnuté tak od 11xx (viz třeba SplitPearl) ale ty menší 0603 atd. jsou dost problém.
"Upéct" bys je neměl, v tom je riziko proti brushed asi menší, ale mechanicky žádný zázrak.
Fofan

#594 Příspěvek od Fofan »

Ja pak dal ty fiaolovy brushed myslim ze to byly 54k a ty teda drzely uz paradne. Me by spis zajimaly dalsi nevyhody oproti brushless motorum, treb co se nastaveni a ruznych ficur tyce, jde vubec na brushed motorech nastavit anti turtle?
tomashr

#595 Příspěvek od tomashr »

Fofan píše:Ja pak dal ty fiaolovy brushed myslim ze to byly 54k a ty teda drzely uz paradne. Me by spis zajimaly dalsi nevyhody oproti brushless motorum, treb co se nastaveni a ruznych ficur tyce, jde vubec na brushed motorech nastavit anti turtle?

Nejde, revers podle mne žádná deska pro brushed nemá (u brushless je zrovna tohle jednodušší). Tedy ale mimochodem - já to na brushless Whoopu mám aktivní a popravdě v bytě se mi to snad ještě nepodařilo použít - vesměs když spadnu, tak někam "zapadne" a přínos turtle je nulový. Určitě to bude super v tělocvičně, když se narazí do branky a prostě spadne na rovnou podlahu, to bez diskuse, v bytě ale nevím nevím...

Jinak bych řekl, že v Level mode není další rozdíl už žádný. V Acro by snad měly mít regly pro brushless víc promakané dynamické brždění, což se pozná při ostřejším létání (v bytě zase spíš ne).

Ad brushed typy - mě nejlépe šlapou fialové Racerstar 67k s vrtulí 3 listy. Před tím byly 59k, ty celkem šly s 4list, ale rozdíl byl cítit. Teď dělá ještě BetaFPV 72k, ale jsou hnusně drahé a podle mně už to moc nedává smysl. Víc zajímavé jsou dvě jiné brushed variace od BetaFPV- jednak malinko větší 7x16mm 65k (ale už vyžadují jiný rám) a pak ještě mají prodloužené 6x17mm (normální je 6x15), které jdou i do běžného rámu a ty jsou opravdu hodně nadupané (kv25000, což je v přepočtu na ty výše udávané hodnoty něco k 90 tisíc). Ty prodloužené asi zkusím, teď by měly být na AliExpressu v akci 11.11. za celkem slušnou cenu a možná by mohly dávat zajímavé výkony i s dvoulistými vrtulemi...
tomashr

#596 Příspěvek od tomashr »

Ještě obecná poznámka, aby snad někdo méně zkušený nebyl zmaten...

Zaprvé - to jak se tu celkem pozitivně vyjadřuji o brushed verzích se týká výhradně pokojového TinyWhoopu ve velikosti 65mm, vrtule 31mm a 1s baterka! Pro větší coptery počínaje už někde u 75mm a 40mm vrtulí už je brushless lepší více. To platí případně i ve spojení s malým whoopem, ale provozovaným venku či v hale. A u něčeho jako je venkovní SplitPearl (88mm, vrtule 2inch a tříčlánek) už to bez brushless vlastně vůbec nejde :D

Zadruhé - ani pro provoz v bytě nechci nikomu brushless rozmlouvat. Sám s ním létám a po příchodu UR65/US-UK65 je to i cenově dostupné, tak proč ne. Spíš bych ale ve spojení s pokojovým létáním varoval před přehnanými iluzemi o nějakém skoku proti starším brushed, ve srovnání s dobře odladěným brushed by to mohlo vést i ke zklamání.

Spíš pro zajímavost uvažuji o tom, že bych přeci jen poskládal ještě jeden (poslední?) brushed Whoop s využitím nejnovějších dílů od BetaFPV - nejnovější F4 deska s lepšími regly, nové motory, atd. Ale jestli se do toho pustím si sám nejsem úplně jistý...
BANE

#597 Příspěvek od BANE »

Fofane tys tam daval novej BF a asi se ti to nastavilo defaultne na pendrek. Kdyz nastavis protokol DSHOT 600, tak ti pujde turtle nastavit.
Fofan

#598 Příspěvek od Fofan »

Ano, jako default je nastaveno myslim dshot125 tak to zkusim prepnout, ale dostal uz i jinou odpoved a ta je ukryta tady https://docs.google.com/document/d/11h4 ... obilebasic [emoji41][emoji41][emoji41] a ted povinne vsichni precist a pokud by nekoho zajimal brushed tak je tam taky prej popsana uprava, hlavne sem zvedavej na to jejich nastaveni angle racing, vypada to dost zajimave. O turtle modu se tam taky pise ale musi se taky flashnout regl myslim. Doted litam indoor na acro a uz mi to jde i lip nez angle, a ted to zas budu zkpuset asi naopak ze srandy [emoji1]
Marek_Km

#599 Příspěvek od Marek_Km »

Ještě když se vrátím k těm stejnosměrům. Mám to chápat tak, že když má upradovaný motor udávané vyšší otáčky, tak že využije víc kapacitu baterky? Jako třeba kV u stříďáků, kde při stejné voltáži točí motor s vyššími kV víc otáček za minutu? Tedy že by při stejné voltáži na baterce měl ten stejnosměr s vyššími otáčkami delší letový čas? Je to tak, nebo to chápu blbě?
S koptérkama se stejnosměry už skoro vůbec nelítám. Na QX90 se mi nikdy nepodařilo sehnat třílisté vrtule o rozumném průměru. Dvoulisty mi rvou uši. E010C je na tom líp, ale zase nemá výkon. Po chvilce vlažných přesunů je i zánovní baterka k ničemu a tohle mě nebaví. Přemýšlel jsem, jestli se mám slitovat a jít do těch lepších motorů s vyššími otáčkami, ale zase si říkám, jestli i těch pár stovek není zbytečně vyhozených. Zlomil jsem nad tím hůl a nelítal. Dnes jsem to po dlouhé době zkoušel a i když se baterky trochu rozhýbaly, tak stejně ubohé. Fakt nevím, jestli radši nejít do stříďáků využívajících 2 kusy jednočlánků (kterých mám dost) do série zapojených a lítajících úplně jinak, třeba Beta65X nebo Mobula 7...
tomashr

#600 Příspěvek od tomashr »

Marek_Km píše:Ještě když se vrátím k těm stejnosměrům. Mám to chápat tak, že když má upradovaný motor udávané vyšší otáčky, tak že využije víc kapacitu baterky? Jako třeba kV u stříďáků, kde při stejné voltáži točí motor s vyššími kV víc otáček za minutu? Tedy že by při stejné voltáži na baterce měl ten stejnosměr s vyššími otáčkami delší letový čas? Je to tak, nebo to chápu blbě?
S koptérkama se stejnosměry už skoro vůbec nelítám. Na QX90 se mi nikdy nepodařilo sehnat třílisté vrtule o rozumném průměru. Dvoulisty mi rvou uši. E010C je na tom líp, ale zase nemá výkon. Po chvilce vlažných přesunů je i zánovní baterka k ničemu a tohle mě nebaví. Přemýšlel jsem, jestli se mám slitovat a jít do těch lepších motorů s vyššími otáčkami, ale zase si říkám, jestli i těch pár stovek není zbytečně vyhozených. Zlomil jsem nad tím hůl a nelítal. Dnes jsem to po dlouhé době zkoušel a i když se baterky trochu rozhýbaly, tak stejně ubohé. Fakt nevím, jestli radši nejít do stříďáků využívajících 2 kusy jednočlánků (kterých mám dost) do série zapojených a lítajících úplně jinak, třeba Beta65X nebo Mobula 7...

Zaprvé jak jsem psal výše - stejnosměr mi dává smysl fakt jen na malém 65mm Whoopu, na QX90 je to překonané skutečně absolutně ve všem... I kdybys ho nějak s brushed optimalizoval, tak v této velikosti už je lépe vzít bezproblémové 1103-1104 střídáky na 2s-3s a budeš úplně jinde.

K těm motorům - když to vezmu hodně zjednodušeně, tak s vyšším kV ti klesají ztráty ve vinutí a roste účinnost (platí pro ss i stř), ale jaksi jde o to, zda to využiješ, neupečeš atd. Proto se běžně jeví u motorů s vyšším kV lépe vrtule s méně listy atd.
Co se týče využití baterky, tak to je jak kdy (záleží na tvrdosti baterky atd.), ale obecně mohu potvrdit, že "nadupanější" ss Whoop s 67k motory má letový čas proti "slabšímu" s 59k minimálně stejný při lepším projevu. Jiná věc je, že to je nápor na baterku a s dlouhodobou životností je to všelijaké.
Ale k tvé situaci - ano, proti E010C se lze dostat na hodně jiný výkon ve stejné velikosti, trochu ale může být problém s možnostmi jeho řídící desky, já mám ve všech brushed plnohodnotné F3 desky, tu standardní z E010 jsem vlastně nikdy neměl.

Ad "raději stříďáky na 2s v sérii" - no to je to, co jsem psal výše... Tvrdím, že 65mm whoop na 1s není se stříďákem proti stejnosměru zas takový pokrok, naopak u 2s se to ale posune docela o hodně. Takže v tomto směru za mne ano - použití dvou baterek v sérii není blbý nápad.
Odpovědět

Zpět na „Coptery - komerční výrobky“