MP Jet 1ccm detoňák - spotřeba

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: MP Jet 1ccm detoňák - spotřeba

#16 Příspěvek od DAF »

dub píše:Díky za info, motor je objednaný, ale ještě nedorazil, tak se zatím jen tak ptám a sbírám informace. Jak jsem psal výše chtěl bych to do Vipana a nebo Kosa od Fary . Takovou relaxační poletuchu :-)

Jako relaxační poletuchu teď dokončuju Pluta. Ovšem protože to bude muster pro kluky na kroužek, dal jsem tam elektriku. Na soudobou jedničku, raději ve žhavíku, by to byla paráda. Pokud vybereš dobrý, tedy lehký materiál, a ještě to vhodně odlehčíš (ovšem bacha na zachování pevnosti konstrukce), mohl by ses dostat na nějakých 600 - 650 g, při kompletním ovládání. S tím by se už blbnout dalo, a dobře. Ber to jen , že jsem se "pochlubil", odkaz na můj model najdeš v patřičném vlákně, a v žádném případě ti to nevnucuju.
Hitec Aurora 9X
JardaRůžička

#17 Příspěvek od JardaRůžička »

Ta nádrž bez bimbátka u Vipana opravdu snesla až překvapivě hodně. O Přemetu se ani nebavím, tam je přetížení stále kladné. Ono to ale zvládalo i výkruty (samozřejmě kopané, bez křidélek) a motor ani neškytl. Sám jsem se divil, jak je to možné.
dub
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od dub »

Daf- uvidímjak bude šlapat ten detoňák , myslím, že by nebyl problém ho předělat na žhavíka :-). Když se dívám na modely Pluto, Vipan, Kos, Citabria, tak je vidět, že jsou od jednoho konstruktéra,. Mimo Pluta všechny plány mám ještě ty modrý za 4,-Kč. Citabria je černá, ta byla asi za 5,-Kč, Dneska jsem koupil tonovací barvy, tak budu barvit Vlies. Modelspan mám taky, ale zjistil jsem, že co mám Asterixe potaženýho Modespanem, tak ten potah za skoro 30 let hodně skřehnul.
Jarda R. taky uvažuji jen o kladných G :-)
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
pert
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od pert »

čau Jirko,
Kdyby ti ta 1ccm netáhla, tak dej vědět. Já ti poskládám MK-17ku. Mám ještě asi 3-4. Sice je to takovej malej žrout ale tahoun. :wink:
PB
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Celeron »

Mirek D píše:Na detonační palivo mi neztvrdly ze současné hadičky zn. Tygon. Používají se i pro benzínové palivo.

Díky ale je v tom problém. Tygon je totiž společný název hadic ze spousty materiálů, silikon, PVC, polyuretan, fluoropolymery, termoplastické elastomery a další. Takže si vybrat správnou.
Namátkou třeba:
Tygon® F-4040-A: poloprůhledná, žlutá hadice pro transport ropných látek s obsahem bioetanolu max.10%. Odolná stárnutí, ozonu a UV záření.
Tygon® LP-1200: elastická hadice pro transport ropných látek s obsahem bioetanolu do 100%. Velmi nízký koeficient průniku aromatických uhlovodíků stěnou.

Takže kterou? Dělají se v vnitřních průměrech 2, 2.4, 3.2 a 4.8 mm. Na 3 mm trubku pro malý nádrže je 3.2 mm volná a 2.4 se už asi nenatáhne. Navíc tu 2.4 mm nemají ani specializovaný fy na hadice.
dub
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od dub »

pert píše:čau Jirko,
Kdyby ti ta 1ccm netáhla, tak dej vědět. Já ti poskládám MK-17ku. Mám ještě asi 3-4. Sice je to takovej malej žrout ale tahoun. :wink:
PB

Díky Petře , snad nebude potřeba, ale díky za nabídku, člověk nikdy neví synu :-)
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
JardaRůžička

#22 Příspěvek od JardaRůžička »

dub píše:Jarda R. taky uvažuji jen o kladných G
To předpokládám. Já jsem to psal jen kvůli tvojí zmínce: "Loping to dá, na tu chvilku stačí palivo v hadičce." protože tam jsou G trvale kladná a problém s dodávkou paliva není. Já jsem se spíš divil, že mi ty motory tenkrát nechcípaly ani při těch výkrutech. Napadá mě, že když jsem měl nádrž z plechu, hned za motorem a natvrdo vlepenou do trupu, mohlo v ní palivo díky vibracím pěnit a to možná detoňák při jeho malé spotřebě stačilo nějakou chvíli uživit i na zádech. :idea:
dub
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od dub »

Podle mě je za letu, takovýho normálního, palivo natlačeno na zadní stěnu nádrže . Taky se ta trubička dává právě k tý zadní stěně a pro sichr je šikmo seříznutá. Na účkách jsem v nádrži tu tubičku umístňoval do pravého zadního rohu, tam se odstředivou silou tlačilo palivo i když už ho bylo v nádrži málo. Co jsem dělal nádrž na účko s 6,5 motorem, tak tam jsem ještě dovnitř pájel takovou děrovanou přepážku. Dělal jsem to podle knížky polskýho účkaře Piotra Zawady . No to už jsem odbočil od tématu. Ale strašně rád na tu dobu vzpomínám. Velikou radost udělalo i to, že člověk sehnal měděnou trubičku 3-ku a 3-ky podložky :-). To jsem si jezdil z Litoměřic na kole do Ústí na Fučíkovku do mladýho technika pro balzová prkýnka a nosníky :-)
Ladislav

#24 Příspěvek od Ladislav »

Zdravím. Loni jsem uspesne zprovoznil originálního Vipana s trikolovym nerizenym podvozkem, postaveho někdy po vyjití planku potazeneho trup Modelspanem a osazeneho mototem MVVS 1,5 D. Ovladan původně jeste na elekromagnet pouze smerovka. Predelal na 9 gramove servo, pridal ovladane kormidlo na vyskovku a přidal RC karburator taktéž obě na 9gr. serva. Motor bez tlumice, vrtule originál MVVS Modela od pana Šíbla drevena, palivo mnou namichane. Originál nadrz podle planku, nepristupna asi kolem 50 ccm, bez bimbatka. Model v podstate premotorovany. Da se s nim primerene zaakrobatit, nejlépe s plnou nadrzi.
Problém malých nadrzi je i v ohebnosti hadicky. PVC elektr. buzirky rychle tvrdne, vyprcha a vymyje se palivem zmekcovadla, kdysi originálních hadicek Modela pro detonacni motory jsem ztencoval nahratim a natahovanim steny. Byly kdysi i Graupner vhodnejsi tenké průhledné použitelné hadicky a byly u něj i neoprenove. Snad by mohli byt pokud by se sehnaly PUR polyuretanove. Co je vhodné pro benzin je vhodné i pro eterove palivo....
XDan
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od XDan »

Pro Celeron
Já používám na detoňácích hadičky od firmy MPjet. Jsou tuhé už jako nové, ale ohebné. Časem (asi po půl roce) ztvrdnou, na bimbátko by nešly použít už jako nové, ale při použití na pevné palivové soustavě jsou vynikající. Nebobtnají, nepraskají a dají se koupit do 20Kč za 1m. Hadičky s rozměry 2/1 používám na trubičky o průměru 2,8 mm a abych je mohl navléknout, tak je předtím nahřeji nad párou varné konvice (ony výrazně změknou). Pak se dají nasadit i na průměr 4 mm. Jsou opravdu hodně přizpůsobivé a po roztažení nepraskají.

https://www.modelcentrum.cz/produkt/410 ... -1m-i78942
Naposledy upravil(a) XDan dne pát 01.02.2019 14:36, celkem upraveno 1 x.
danielskop.xf.cz
XDan
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od XDan »

Na detonačním MVVS 1,5ccm mám nádrž o objemu 25ccm a motor vydrží běžet 4 min při správném seřízení.
danielskop.xf.cz
dub
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od dub »

Díky, tak ta nádrž vychází asi kolem těch 50 ccm a mělo by to běžet zhruba těch 10 minut. Ta 1-ka MP jet má dvoj jehlový karburátor, tak by to mohlo žrát na volnoběh míň, nez z klasickým. Vždy jsem se divil tomu, že pro pomalejší běh musí být motor bohatší jakoby uchlastanější. Když se palivová jehla přivírala, tak se otáčky zvyšovali. Motor se dal naladit na nejvyšší otáčky bez otáčkoměru, stačilo jen poslouchat výšku zvuku motoru. Nejdříve jehlou na maximum otáček, pak ještě zkusit přitáhnou kompresní páčku. když se otáčky zvyšovali dobrý. V maximu nechat a pak trochu povolit asi o 10 stupňů a bylo to :-) maximální otáčky ladit když bylo ero čumákem nahoru. Ve vodorovné poloze trochu poklesly ale v lopingu si to přidalo :-)
dub
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od dub »

Tak dneska konečně dorazil motor. Při brouzdání na netu a čerpání informací jsem našel skvělý článek o míchání modelářských paliv pro motory od Jana Kubeše
http://www.khmm.cz/2011/11/22/paliva-pr ... be-motory/
motor.jpg
DAF
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od DAF »

Tak hurá do toho, jó, já zapomněl, je ještě zima. Tak až se oteplí. Hoď se potom pár zkušeností s tím motorem. Hlavně jak je to se spotřebou, a když ještě napíšeš, jak chodí karneval a jak to jde seřídit.
Hitec Aurora 9X
dub
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od dub »

Zkusím natočit nějaké malé video ze záběhu a nahazování. Myslím, že by to mohlo být v pohodě. Motor zaběhnu bez tlumiče a RC karbecu. Po záběhu přijde na řadu seřízení RC karburátoru. Moc si od něj neslibuji,ale v nouzi by mohl sloužit, jako chcípák motoru. karburátor je dvoujehlový , takže s přivíráním vzduchu přivírá i palivo Uvidíme necháme se překvapit :-). Pořád jsem sháněl Amylnitrid a včera jsem se dočetl, že obsahuje stopy kyseliny dusičné a proto dochází k vnitřní korozi motorů. Věřím tomu, že motor bude běhat i bez této přísady. Takže palivo bude klasika etér, ricinový olej a petrolej . Míchat si ho budu sám v malém množství, které stačím spotřebovat :-)
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“