Upoutaná maketa letadla Delfín s pulzačním motorem
Re: Upoutaná maketa letadla Delfín s pulzačním motorem
Sranda je, ked to zdochne, to este nejakych 10s pocujes ten randal prichadzat z okolia ako ozvena :- )))))))))))))))
Na živo som "pulzák" bežať nikdy nevidel, turbínový prúdový motor áno (a veľakrát, či už len skúšky samotného motora na zemi, ale aj modelu v lete). Ale videl som viacero videí s pulzačnými motormi, aj RC maketu strely V-1. To z videa sa samozrejme nedá celkom porovnať s očitým vnemom, ale aj tak je ten rachot strašný. Viem si predstaviť ako museli pôsobiť na obyvateľov Británie nálety striel V-1, s tým obrovským motorom, keď mnohonásobne menšie modelárske "prdítka" robia taký hluk. Už len keď sa to blížilo, muselo to vyvolávať strach. Ale vôbec si neviem predstaviť pocity pilota v zrejme samovražedenej stíhačke Reichenberg-IV, keď by mal ventilovú nasávaciu stenu takého motora hneď za kabínou. Ten by najprv zaručene ohluchol kým by s tým strojom vôbec niečo zacielil, a vyskočiť s tej kabíny padákom, nebyť pritom vcucnutý motorom alebo uškvarený na jeho povrchu - to je už asi úplné SciFi. Ani sa nečudujem, že k bojovému nasadeniu týchto "zvráteností" nakoniec nikdy nedošlo. Chvalabohu to nacisti už jednoducho nestihli. 
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Ono z žádného videa ten reálný rachot neuslyšíš, protože tahový nízkofrekvenční hřmot žádná kamera není schopná zaznamenat.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
.....ten se s tim nedrbe , jeste si k tomu zmastil i samoprd na snurku
:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FViCP-2dgC4[/youtube]
veka1
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FViCP-2dgC4[/youtube]
veka1
VTjr píše:Já si myslím, že právě Ty's nepochopil smysl mé poznámky.
Jak jsi to myslel pochopitelně vědět nemohu. Mohu pouze posuzovat co jsi napsal. A spousta sdělení jde interpretovat různě.
Je na pisateli to napsat pokud možno tak, aby nedocházelo k omylům.
Lark píše: ... Tenkrát to byl rychlostní upoutanec, a i za plotem jsem měl docela bobky, co by se stalo, kdyby se to urvalo z drátů. ...
Zajímalo by mne ale jakou s tím dosahovali rychlost ???
Lark píše:P.S. To s tím IQ a inteligencí mi naopak někdy připadá pravdivé a zdá se mi, že to tak vnímám už delší dobu, jak se pořád mladší generace rozhodůjí, kam směřuje jejich zájem o získávání dalších vědomostí a jaké mají preference. Někd mi to připadá, že lidstvo degeneruje a směřuje k zániku. Nakonec tak v historii skončily i staré civilizace po dosažení nějakého vrcholu.
Ono nám starším odjakživa připadá, že mládež je zkažená a nic pořádného nedovede
A nemusíme jít ani tak daleko do minulosti. To co je dnes samozřejmostí jsme si před 30 lety nedovedli ani představit. Pamatuji, když jsem se na konci 80. let dost věnoval AD/DA převodníkům a kolegům říkal, že po nástupu CD přijde nepochybně doba, kdy se budou písničky distribuovat na nejakých ROM čipech, jen musíme počkat na dostatečné zvýšení paměťové kapacity. Půjdeš do obchodu a místo desky/CD/kazety si koupíš integrovaný obvod s nahranou písničkou, ten strčíš do nějaké patice a posloucháš. Mnozí tomu nevěřili, nebo tvrdili, že něčeho takového se nedožijou. Ale dnešní skutečnost výrazně předčí má nejsmělejší očekávání, kapacita flešek jde do desítek GB a SSD disky se blíží k TB a vše je za opravdu lidové ceny. Na jednu flešku lze dnes nahrát tolik hudby, co nevyslechneš za několik let.
Takže Tvá pesimistická prognóza, o tom vrcholu a konci civilizace nemá vůbec žádný racionální základ, je to jen o subjektivním pocitu.
Ono totiž, zatím nejsou žádné známky o tom, že bychom viděli nějaký vrchol a už vůbec nějakou propast za ním. Ani ty eurovolby nakonec nedopadli tak strašně jak se prognózovalo. Spíš věřím, že se blíží vrchol euroskepticizmu a lidé pomalu budou zas dostávat rozum.
Prostě si přiznej, že trpíš tzv. "vzpomínkovým opimismem", kdy se ti stejně jako Karlu Gotovi v písničce "Hej páni konšelé" pořád zdá, že "... svět bejval ráj a ptá se, proč nezůstal jen chvíli dál ..." Ale on byl tehdy velice mlád, to jen zpíval text, který napsal někdo starší, navíc pod dojmem okupace 1968. Přiznejme si, že jsme tehdy prostě byli mladí, zdraví, milovali krásné holky a jen proto to byl z dnešního pohledu ráj i když ve skutečnosti tehdejší společnost měla od ráje hodne daleko. A dnes jsme bohužel už staří, nemocní a už nás staré plesnivé dědky žádná hezká holka nechce, ani za peníze, které navíc ani nemáme.
veka1 píše:.....ten se s tim nedrbe , jeste si k tomu zmastil i samoprd na snurku![]()
Tak to je fakt len lietajúci motor sa krídlom.
Ale ako to štartuje, to by ma fakt zaujímalo.
dudaj píše:Je na pisateli to napsat pokud možno tak, aby nedocházelo k omylům.
Jistě, to máš pravdu.
Navíc Murphyho zákony rozhodne neradí podceňovat blbce. Znáš asi:
"Nic se nedá udělat naprosto blbuvzdorně, protože blbci jsou ohromně vynalézaví!"
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Zde jsou videa toho typka z predchoziho videa jak dela rambajs na stolici v lese:
https://www.youtube.com/channel/UC_s7EH ... 7vJSr6Zf9Q
ad provozni spousten napr:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_h6D47Lkfcw[/youtube]
veka1
https://www.youtube.com/channel/UC_s7EH ... 7vJSr6Zf9Q
ad provozni spousten napr:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_h6D47Lkfcw[/youtube]
veka1
Lark píše:Ono z žádného videa ten reálný rachot neuslyšíš, protože tahový nízkofrekvenční hřmot žádná kamera není schopná zaznamenat.
To nepochybně.
Nicméně záznam nepřenese reálně ani zvuk turbíny. Ten naživo znám, tak si můžu porovnat videa s turbínou a pulzákem.
No pulzák je prostě šílenost.
Mne kdysi v mládí k dostatku adrenalínu stačil i zvuk nastartované detonační jedenapůlky bez ztlumiče (tehdy žádné nebyly). To když jsem šel k rukověti podél drátů, tak se mi z toho řádně klepala kolena.
S ostatními je to asi stejně, proto k tomu "echt" pocitu potřebují dostat do vzduchu čím dál tím větší obludy, nebo jety či pulzáky.
- Solim Namez
VTjr píše:Ono nám starším odjakživa připadá, ...
Napsal jsi to fakt pěkně.
- HavelAircraft
- Kontaktovat uživatele:
Ke zvuku.
Pulzák hlukově překonává všechno co znám. Včetně proudového motoru s přídavným spalováním.
Ale je to dané tím že ten hluk je odlišný takový poměrně hodně nezvyklý.
Nepovedený start jde přirovnat k výstřelu třeba z brokovnice.
Pak když chytne frekvenci tak už je to něco jiného.
Ale kamera to opravdu nezachytí. A i kdyby se to povedlo nahrát tak to stejně nejde pustit z repráků.
Pulzák hlukově překonává všechno co znám. Včetně proudového motoru s přídavným spalováním.
Ale je to dané tím že ten hluk je odlišný takový poměrně hodně nezvyklý.
Nepovedený start jde přirovnat k výstřelu třeba z brokovnice.
Pak když chytne frekvenci tak už je to něco jiného.
Ale kamera to opravdu nezachytí. A i kdyby se to povedlo nahrát tak to stejně nejde pustit z repráků.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
-
psmotokary
Ani bych nevěřil kam se až dostaneme s původní otázkou týkající se plánu
ale paradoxně i mě připadá, že mladší generace je na tom cca hůře. A přitom nejsem zase tak starý a mohl bych se k ní asi ještě řadit, ale když se podívám kolem sebe, tak mi připadá, jako by vůbec nedokázali mladí používat zdravý rozum. Ano, v nejmodernější technice se vyznají, či mají prostě dnes přístup ke věcem, o kterým se nám jen zdálo, ale jinak mě přijdou silně omezení a s výší IQ bych si jistý nebyl, paradoxně bych se opravdu přikláněl k názoru, že větší masa lidí ho má spíš nižší. Za komárů se nám zdálo školství možná cca nedostačující, ale myslím si, že dnes je to teprve v rici, viz veliké problémy většiny studentů s celkem logickou matematikou aj., raději to nerozvádět.
Tak ještě něco k čemu jsem se dostal, sice ve špatné kvalitě, ale jako zajímavost dobré, mělo by se jednat o dříve zmiňovaného pana Urbana, který zde prý jako jediný dokázal celkem snadno nastartovat dva pulzační motory v modelu.....
Tak ještě něco k čemu jsem se dostal, sice ve špatné kvalitě, ale jako zajímavost dobré, mělo by se jednat o dříve zmiňovaného pana Urbana, který zde prý jako jediný dokázal celkem snadno nastartovat dva pulzační motory v modelu.....
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
V 70 tych letech jsem touzil po Panorama Jet, bohuzel nebyli k dispozici zurichvosty v potrebnem mnozstvi..
Jeste v 85 jsem si ten lezak chtel koupit v modelarskem krame v Humennem ...to jiz byl dostatek zurichvostu. Proc z toho seslo?
Je to divne,ale po nastupu k bojovemu utvaru v roce 1984, jsem s proudovymi motory bdel i spal, montoval je do masin ,serizoval ,podilel se na reseni zavad i setreni smrtelnych nehod .... cca do roku 1997 .
V prubehu teto cinnosti jsem i modelaril. Ukazalo se,ze pomalu a jiste se u mne zvetsoval vnitrni blok, ve smyslu montaze pulzaku do jakekoli polomakety, vybavene v realu proudovym motorem.
Realizmus letu mi prijde pro modely kategorie F4 celkem zasadni. O provozni spolehlivosti pohonu nemluve.
Asi jsem se z velkych masin nakazil a ztratil chut v modelovem meritku to zprasit randalozni ,nenazranou rudou trubkou.
Poz. dokumentace k realizaci pulzaku mam celkem dostatek. Ta byla v 50 - 60 letech bezne dostupna v leteckych a modelarskych casopisech...mam v archivu.
Zazil jsem i par ostrych letu s timto pristrojem na nekolika uckarskych stadionech u nas i v zahranic ve dne i o pulnoci ( i prerazene pletivo na vratech kruhu ve Svitavach ) .....a vysledek?
Za mne do polomaket a maket urcite ne . Neco jineho jsou C/L rychliky a RC ucelovky, tam ten pohon muze mit jako technicka zajimavost sve opodstaneni , ale ....
veka1
Jeste v 85 jsem si ten lezak chtel koupit v modelarskem krame v Humennem ...to jiz byl dostatek zurichvostu. Proc z toho seslo?
Je to divne,ale po nastupu k bojovemu utvaru v roce 1984, jsem s proudovymi motory bdel i spal, montoval je do masin ,serizoval ,podilel se na reseni zavad i setreni smrtelnych nehod .... cca do roku 1997 .
V prubehu teto cinnosti jsem i modelaril. Ukazalo se,ze pomalu a jiste se u mne zvetsoval vnitrni blok, ve smyslu montaze pulzaku do jakekoli polomakety, vybavene v realu proudovym motorem.
Realizmus letu mi prijde pro modely kategorie F4 celkem zasadni. O provozni spolehlivosti pohonu nemluve.
Asi jsem se z velkych masin nakazil a ztratil chut v modelovem meritku to zprasit randalozni ,nenazranou rudou trubkou.
Poz. dokumentace k realizaci pulzaku mam celkem dostatek. Ta byla v 50 - 60 letech bezne dostupna v leteckych a modelarskych casopisech...mam v archivu.
Zazil jsem i par ostrych letu s timto pristrojem na nekolika uckarskych stadionech u nas i v zahranic ve dne i o pulnoci ( i prerazene pletivo na vratech kruhu ve Svitavach ) .....a vysledek?
Za mne do polomaket a maket urcite ne . Neco jineho jsou C/L rychliky a RC ucelovky, tam ten pohon muze mit jako technicka zajimavost sve opodstaneni , ale ....
veka1
VTjr píše:
Nicméně záznam nepřenese reálně ani zvuk turbíny. Ten naživo znám, tak si můžu porovnat videa s turbínou a pulzákem.![]()
Ver tomu ze nie, kym to nepocujes nazivo, proste namas predstavu ... najblizsie by som to popisal ako keby si mal nejaku reprosustavu ake sa pouzivaju na otvorenych koncertoch, proste kilowatty ... a teraz si predstav ze stojis pred tym a ze do toho nepustis normalnu hudbu ale len tak proste skrtnes drotikom vstupu na nejaku baterku (urcite si sa s nejakymi reprakmi hral a skusal ci funju skrtnutim on nejaku batercicku), to je zvuk ktory to vydava pri pokusoch o start ... ked sa to rozbehne, tak uz je ten zvuk potom cyklicky, ale furt rovnako rachotivy ... nepocujes ani tak usami, ktore to odfiltruju znizenim citlivosti ako skorej prsiami ... a srandovne ked sa pokusis hovorit, v rambajzi obycajne clovek pucuje aspon sam seba (nie svoj zvuk, ale aspon otrasy vedene telom v hlave), tu nepocujes ani to lebo aj to je prehlusene tym rachotom
a co sa tyka startovania, mozes vidiet videa kde vidis ako sa to da lahko nakopnut, v reali je to obycajne porod, sem tam to streli, sem tam pobehne, ale dostat to do vzduchu som zatial vzdy videl ako taky maly porod a velku slavu ked to vzlietlo ... pravdepodobne dane malou praxou lebo clovek to normalne pouzivat nemoze, ale viem ze su aj skutocne zadrhely v podobe nevhodne tvarovanej trysky, zlej palivovej sustavy (nenacucne benzin lebo je nadz pod urovnou trysky), niekedy je tomu treba pomoct nahriatim rury a porodbne veci ... ked to uz ide, potom sa to da na YT lebo tak skoro to clovek urcite nezopakuje