Lark píše:S tím randálem je to dobře vidět v tom videu co dal odkaz veka1...
Proč asi používají ta hluchátka? I pohled na toho v oranžovém triku.

Modelářská turbína se dá vydržet i bez hluchátek.
No asi dá, já to vydržel. Ale když na stativu osolil plný kotel, tak jsem měl taky dost. Ale dost záleží i na tom, na které straně člověk stojí, když stojí zboku, tak to jde, ale vzdu za dýzou je to taky k nevydržení. V tomto je asi hluk pulsačního motoru víc všesměrový.
Lark píše:VTjr to co píšeš o mezigeneračních názorech ale vůbec nic nevypovídá o IQ a inteligenci, ... mladší generace odnaučují sami přemýšlet a hloubat nad problémy ve větším měřítku než dříve. Nakonec je to vidět všude kolem nás, že spousta lidí přestává používat zdravý rozum ...
Jistě máš pravdu. Vůbec nejhorší je, když se soudobé technické vymoženosti dostanou do rukou komunit se středověkým uvažováním a výchovou - to je pak studnice terorismu.
Nicméně záleží na tom, zda si myslíme, že IQ je vrozené nebo nabyté, či jen zčásti nabyté.
Tvůj pocit, že mladší generace nepřemýšlí, může pramenit jen z toho, že oni nepřemýšlejí o tom, o čem Ty, ale o něčem úplně jiném.

To že si nezatěžují hlavu encyklopedickými znalostmi ještě neznamená, že blbnou. Oni Ti řeknou, že vše co se dá vygůlit je přece zbytečné se učit. Já jsem ale taky toho názoru, že nemají pravdu. Nejde jen o to, že když nemají internet, tak jsou v koncích

, ale hlavne o to, že to co je zapamatováno v hlavě je kdykoli připraveno k okamžitému použití.

Navíc lidská paměť je asocativní a díky tomu fungují i takové věci jako intuice, schopnost předvídat, či podvědomé rozhodování. Ten kdo si vše musí nejprve vygooglit na to, aby nakonec udělal správné rozhodnutí, tak si stejně musí alespoň na dobu toho rozhodování všechna získaná fakta zapamatovat.
Kdysi na VŠ nám jeden moudrý pán přednášel matematiku, kde jsme probírali rozvoje funkcí do řad, Rolleho větu, Taylorův rozvoj a pod. Pomocí toho si lze i v poušti hůlkou do písku odvodit třeba hodnotu sin(38,5°), či jakou koli jinou funkční hodnotu bez použtí tabulek (a kalkulačky, samozřejmě). Taky celý aparát matematické analýzy si lze od píky odvodit. Jenže to sežere spoustu času, tak abychom ho ušetřili, říkal, musíme se hodně věcí prostě naučit. Gůgl to sice zrychlí, ale co je v hlavě to je prostě hned.
Jinak vzdělání s inteligencí přímo nesouvisí. Existují vzdělaní blbci ale i moudří analfabeti. Ja se proto spíš přikláním k tomu, že IQ je z větší části vrozené a blbec zůstane blbcem ať už má jakékoli školy a tituly před i za jménem, nebo obrovský majetek.