Spolehlivost LED žárovek.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spolehlivost LED žárovek.
Taky jsem se těšil, že nebudu muset měnit žárovky při přechodu na LED. Pocitově je to velmi podobné. Speciálně v chodbě, kde jsou uzavřená svítidla.
Tam jsem to při poslední výměně řešil tak, že jsem zcela odstranil kryt a do patice vyvrtal otvory, aby mohl alespoň trochu proudit vzduch. (S dremelem a odvahou tak minuta práce). Uvidíme...
Tam jsem to při poslední výměně řešil tak, že jsem zcela odstranil kryt a do patice vyvrtal otvory, aby mohl alespoň trochu proudit vzduch. (S dremelem a odvahou tak minuta práce). Uvidíme...
- malé zvíře
S LED žárovkami si průběžně "hraju" už od dob co se začaly objevovat první kousky. Ještě takové ty "zázraky" kde bylo třeba 50ks 5mm LEDek. Za tu dobu jsem vypozoroval že ty dražší "značkové" žárovky vydrží výrazně víc, než ty levné čínské "NoName". Třeba nedávno jsem našim měnil v koupelně jednu z prvních Philips LEDek po cca 7 letech téměř nonstop provozu. Rodiče totiž ráno vstanou, první co, tak rozsvítí v koupeně a poslední co, než jdou spát, tak tam zhasnou. Žárovka byla v utěsněném světle s krytím proti vodě. Za mě velmi dobrý výkon.
Last one alive, lock the door!
Já je při kupování vždy potěžkám v ruce. Beru jen ty těžké, ty mají chladič. To platí pro led větších výkonů (nad 10 W). Ale ani to není záruka úspěchu.
U niektorých sa ten driver už osadzuje medzi plát s ledkami, aby bol voľne v priestore toho clonítka. Mne práve odišla aj tá drahá, ťažká.
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
jsem na LEDkách už 4 roky v celém baráku kupované v obi, tescu, a mobelixu.... dřívější mnohaledkové kusy z polska jsem nahradil pro malý výkon právě před těmi 4mi roky ale jen v koupelně a záchodu.... ledky z nich mi slouží stále ale zcela jinde a jinak montované.
co se týče spolehlivosti těch novějších. nejméně spolehlivé byly ty z mobelixu, jednou prostě nenaskočily pátral jsem proč a porucha byla banální . Prostě stratil se kontakt mezi drátkem od tištáku k patici a to jen díky tomu , že spoj je jen nalisován mezi plast a kov oprava cínem a vše běží dále, další problém byl s Obi 14W ve velké mléčné kouli u té odešel kondík za 3,50 ,-kč a po opravě svítí stále. jinak vše jde jak má a hlavně pánové , poté co jsem obvykle doplácel za el. kolem 3-4 litrů ročně nyní mi i s nižšími zálohami vrací 4-6 litrů ročně.za mě jsem rád , že jsem vytrval a nezkoušel mezičlánek s rtutovými úsporkami.
co se týče spolehlivosti těch novějších. nejméně spolehlivé byly ty z mobelixu, jednou prostě nenaskočily pátral jsem proč a porucha byla banální . Prostě stratil se kontakt mezi drátkem od tištáku k patici a to jen díky tomu , že spoj je jen nalisován mezi plast a kov oprava cínem a vše běží dále, další problém byl s Obi 14W ve velké mléčné kouli u té odešel kondík za 3,50 ,-kč a po opravě svítí stále. jinak vše jde jak má a hlavně pánové , poté co jsem obvykle doplácel za el. kolem 3-4 litrů ročně nyní mi i s nižšími zálohami vrací 4-6 litrů ročně.za mě jsem rád , že jsem vytrval a nezkoušel mezičlánek s rtutovými úsporkami.
TomasC
- ako si zhodil tie kryty /tienidla/. Nasilu si ich v ruke odkrutil, alebo odrezal dremelom?
Tiez pozhadzujem tie gule z LEDiek, co mam v stropniciach s mliecnym sklom.
Niektora je iba nacvaknuta, niektore asi nalepene.
- ako si zhodil tie kryty /tienidla/. Nasilu si ich v ruke odkrutil, alebo odrezal dremelom?
automet píše:TomasC
Vycvaknou se šroubovákem (je tam zámek, pojištěný silikonem)
- ufon13
- Kontaktovat uživatele:
automet píše:TomasC
jde to bez destrukce koule jen se musí třeba ulamovákem projet celý spoj mezi koulía tělesem krytu elektroniky, šroubovák obvykle rozbije to či ono a dost spolehlivě.... zde neplatí ,, když něco nejde , vezmi větší kladivo,,......
Uz som zo vsetkych, ktore mam v uzavretych mliecnych stropniciach vypacil srobovakom tie gule. Je to trochu "ohryzene" ale vsak to nevidno.
Diky za rady.
Diky za rady.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Mám na schodišti v IP44 svítidlech místo žárovek takový mnoholedkový na jednu stranu svítící placky, co se daly v patici E27 natočit do potřebnýho směru. Už se několik let v obchodech nevyskytují. Nevím jak je to dlouho co jsem je tam dal, možná už přes 12-15 let. Koupil jsem je tehdá za spoustu peněz jako pokus jestli to k něčemu vůbec je, jak se objevily na trhu a dodnes obě svítí.
S led kuličkama E27 a E14 jsem osadil před 5 lety celej barák a zatím neodešla ani jedna. Ale asi 50% je v neuzavřených svítidlech jako jsou lustry s kalíškama. Ale před tím byly v hlavních místnostech úsporky a ty odešly podstatně rychleji.
S led kuličkama E27 a E14 jsem osadil před 5 lety celej barák a zatím neodešla ani jedna. Ale asi 50% je v neuzavřených svítidlech jako jsou lustry s kalíškama. Ale před tím byly v hlavních místnostech úsporky a ty odešly podstatně rychleji.
- Jindra_S
- Kontaktovat uživatele:
Mám s životností LED zajímavou zkušenost v obyváku, kde máme 10 žárovek v trošku nestandardní montáži - místo původních halogenů jsem dovnitř dal gumičku a žárovka tak byla za patici velmi lehce tahána nahoru. Zvenku žárovce kouká svítící část, zbytek je pod sádrokartónem. Koupili jsme v Baumaxu sadu Kanlux a během záruční doby jsem jich asi 6 vyměnil. Říkal jsem si, že to je prostě šmejd, nicméně dokud to bylo v záruce, jednou za čas jsem se je stavil vyměnit jak pravidelně odcházely.
Pak jsem upevnění z jiných důvodů změnil - vynechal jsem gumičku, žárovka standardně vicí v objímce a kolem žárovky je teď v sádrokartónu velmi málo (cca milimetr místa). Výsledek - žárovky drží druhým rokem bez náznaku problémů. Vím, že se LEDky musí chladit, ale toto mě překvapilo - mezírka je skutečně malinká a zbytek je ve stejném podhledu, nicméně funguje to.
Pak jsem upevnění z jiných důvodů změnil - vynechal jsem gumičku, žárovka standardně vicí v objímce a kolem žárovky je teď v sádrokartónu velmi málo (cca milimetr místa). Výsledek - žárovky drží druhým rokem bez náznaku problémů. Vím, že se LEDky musí chladit, ale toto mě překvapilo - mezírka je skutečně malinká a zbytek je ve stejném podhledu, nicméně funguje to.
-