Vysílač taranis Q X7S začátečník, výběr

Pravidla fóra
Než položíte dotaz, jaký vysílač koupit, tak pročtěte zde již napsané, ať se témata neopakují.
Do názvu tématu uveďte, které vysílače zvažujete.
Myslete na to, že výběr vysílače je otázkou osobních preferencí!!!
Zpráva
Autor
eleven
Kontaktovat uživatele:

Re: Vysílač taranis Q X7S začátečník, výběr

#16 Příspěvek od eleven »

Děkuji za objasnění teď konečně vím...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jyrry »

prikrylm píše:Doufám, že to není moc zmatečné.

Je. Dostatečně na to aby to někoho odradilo od koupě :-)

Ale vážně, je to jeden z důvodů proč jsem rád že tento systém nemám. Lavírování mezi přenosy, opouštění slepých uliček, hledání za pochodu. Ale podobně to má i Futaba :-D
jyrry.webnode.cz
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

No jo, doba je složitá a prakticky neexistují jednoduchá řešení. Všude.

Taranise jsem si pořídil před příchodem ACCESS a zatím necítím žádná omezení. Navíc i ACCESS rádia se zmíněným multiprotokolovým modulem prakticky na žádná omezení nenaráží. Tedy pokud člověk nechce ovládat JETI nebo FASST přijímače. Ale myslím, že s dalšími asi 70 protokoly si vystačím.

Za mě: ACCESS je šikovný protokol, FrSky nabízí opravdu rozumné přijímače a senzory. ACCST ještě prakticky u všech FrSky přijímačů funguje a je už delší dobu vyzkoušený jako spolehlivý.
Když levně a solidně, tak FlySky AFHDS 2A, nebo klony DSMX. Telemetrii modul umí, třeba i pro HiTec Optimy (vyzkoušeno). Pokud jedou oba moduly současně, dá se ACCST záolhovat třeba DSMX (přes s.bus), v případě potřeby zle dostat do modelu 32 kanálů. Možnosti OpenTX byly diskutovány mnohokrát.

Potřebuje člověk něco víc?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
jio

#19 Příspěvek od jio »

prikrylm píše:Potřebuje člověk něco víc?

<začátek nadsázky>Ano, potřebuje. :-) Potřeboval bych vrátit ty krásné staré časy, kdy všechno se vším fungovalo, všude byl PPM, všechno bylo plug and play. A ono to dokonce i fungovalo obvykle na první dobrou. :lol: To, že jsem přišel na plac a poptal se po kanálu mi až tak nevadilo.</konec nadsázky>
blesk
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od blesk »

Přemýšlím nad QX7 nebo X9D+ lítám palcovou MX16 předělanou na FlySky AFHDS-A z toho důvodu sháním buď modul (již se nedělá, nikde jsem jej nenašel) takže nemá někdo doma? Případně multiprotocol který to umí - doporučte, přijímačů mám asi 20, takže měnit určitě nebudu, ale dále budu dokupovat již Frsky RX.

Teď k volbě... Nějaký zásadní rozdíl mezi 7 a 9? U devítky se mi líbí větší displej z důvodu telemetrie, nicméně u letadle stejně většinou bude využívána hlasová, ale pro nastavování bude větší displej určitě výhodou, druhým plusem jsou boční slidery například pro ovládání klapek, ale nicméně zatím jsme si vystačil s třípolohovým přepínačem.
prikrylm

#21 Příspěvek od prikrylm »

blesk píše:Přemýšlím nad QX7 nebo X9D+ lítám palcovou MX16 předělanou na FlySky AFHDS-A z toho důvodu sháním buď modul (již se nedělá, nikde jsem jej nenašel) takže nemá někdo doma? Případně multiprotocol který to umí - doporučte, přijímačů mám asi 20, takže měnit určitě nebudu, ale dále budu dokupovat již Frsky RX.
Za mě určitě ten multiprotokol. Sice tu ještě starší AFHDS-2 (ne 2A - pochopil jsem správně?) mám, ale s multiprotokolem se otevírají "nekonečné" možnosti.

blesk píše:Teď k volbě... Nějaký zásadní rozdíl mezi 7 a 9? U devítky se mi líbí větší displej z důvodu telemetrie, nicméně u letadle stejně většinou bude využívána hlasová, ale pro nastavování bude větší displej určitě výhodou, druhým plusem jsou boční slidery například pro ovládání klapek, ale nicméně zatím jsme si vystačil s třípolohovým přepínačem.
Rozdíly jsi popsal. Ještě bych možná zvážil RadioMaster. K rozhodnutí -
FrSky
(+) FrSky je podle mě kapku lepší mechanicky (slidery, potenciometry), černobílé displeje mají menší spotřebu, luxustní servist v ČR, pokud se něco pokákne. Pokud budeš chtít ACCESS protokol (u nových FrSky), tak nikdo jiný než FrSky (zatím) neumí. Dražší varianty mají použitelný kufřík.
(-) Dražší, na AFHDS bude potřeba přikoupit modul (doporučuji ten multiprotokol)

RadioMaster s hall gimbaly
(+) ergonomicky oprásknutá Futaba T16SZ (+ dva trimy a 6-ti polohový "přepínač"), elektricky Horus, uvnitř už je zmíněný multiprotokol. Za ty peníze nic podobného není. Tedy je - Jumper T16 a Jumper T18 - vlákno o RadioMaster a Jumper T16.
Pokud se koupí u Hořejšího, tak snad i servis u nás existuje.
(-) malinko horší mechanicky

Zase za mě: RadioMaster je "wow", ale skoro bych šel do Taranise (libovolného, podle uvážení) + multiprotokol. Podle mě s nimi bude v budoucnu méně problémů. Čistě můj názor. Osobně mám (zatím) oba T X9D+ (ne2019), pokud jsi někde kolem Brna, nechám vyzkoušet...

No a pak LV by ti doporučil Futabu T12(cosi) a lepší. Což je luxustní volba, ale neřeší AFHDS.
blesk
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od blesk »

Ano, právě že potřebuju ještě ten starý 2, ne 2A. Byl by odkaz na nějaký konkrétní ten multi? Obě rádia (7 i 9) jsem měl v rukou a problém by nebyl ani v jednom. Určitě chci do Frsky, kolega se v tom výživa a umí udělat krásné telemetrické čidla na "míru" futabáři prominou, ale nikdy jsem této značce nepřišel na chuť...
Naposledy upravil(a) blesk dne čtv 23.07.2020 12:33, celkem upraveno 1 x.
prikrylm

#23 Příspěvek od prikrylm »

7 nemám, ale mám 9 a ten RadioLink. :)

Multimodul asi téměř libovolný. V této chvíli používám iRange. Možná pozor na URUAV multiprotokol, jeden čas tam prý strkali nějaké "levné" NRF čipy, které nebyly úplně kompatibilní s originálem.

Multimoduly se dělají i bez toho "točítka", může být, Tranaisy je umí obsloužit i bez točítka, ale aspoň aby měl vyvedené USB na updaty.

Multimodul umí AFHDS 2 i AFHDS 2A (starší, novější).
blembondo

#24 Příspěvek od blembondo »

S dovolením to trochu poopravím.URUAV TMX5 má osazený procesor STM32F103 s malou pamětí takže nejde nahrát komplet potřebný firmware.Kdybych dnes kupoval MTM tak klidně verzi od Radiomaster/JMT.Je OK a za lepší cenu než Jumper atd. https://www.xt-xinte.com/JMT-JP4IN1-CC2 ... 81592.html V popisu uváděné napájecí napětí jen 4.5-7V je chyba návodu.Mělo by tam být 4.5-9V.
Momentálně je v BG akce na Frsky QX7 X9D plus 2019 Radiomaster TX16S.Kody i k ostatním věcem jsou v odkaze.https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =840305054
dudaj

#25 Příspěvek od dudaj »

blesk píše: měl v rukou a problém by nebyl ani v jednom.

Dnes jsem měl v ruce i nějakou X9 a myslím , že QX7 je lépe vyvážené pro řízení palci a má ze spoda madlo protažené víc dozadu. Mě to vyhovuje, protože držím vysílač hlavně malíčky a prsteníčky.
Šňůru nepoužívám.
Prostě za měsíc používání nemám co bych vytknul.
Zbynda

#26 Příspěvek od Zbynda »

Ahoj,
po různých diskuzích, sem došel k názoru, že než si pořídím jiné éro, koupím si do své Bety nový přijímač s novým vysílačem a třeba nějakým tím senzorem navíc :)
Takže pořád projíždím net a vzhledem k finančním možnostem přichází v úvahu doporučovaný Taranis Q7 Access ( možná Q7s, pač dostupnost Q7 v modu 2 není moc velká ).
Ikdyž co se týče ceny přijímačů a senzorů se mi i líbí RadioLink Vysílač AT10II s přijímačem R12DS + telem. modul, ale vzhledem k tomu, že tu má více lidí víc zkušeností s FrySky, tak si asi dopřeji ten...
Nicméně bych chtěl vědět, jestli mi schválíte tuto kombinaci...vím že do Bety nepotřebuji 8kanalů přijímače, ale jak sem psal, v budoucnu bych koupil jiné letadlo s více funkcema, tak proto....
Vybral sem si zhruba tyto komponenty, chtěl sem i senzor kvůli výšce, ale tento přijímač vario má a ten senzor rychlosti je jen ze zvědavosti :D FrSky Taranis Q X7 ACCESS Mod2
FrSky Archer Plus GR8
ASS-70 ADV
Klidně mě seřvěte a doporučte něco jiného :D
Ale je mi jasné že každý má to svoje :wink:
Igor659

#27 Příspěvek od Igor659 »

Ahoj,
volba mi připadá dobrá. QX7 mám už 4 roky a naprostá spokojenost. Dobře se drží a má dost ovládacích prvků pro běžného modeláře. Malý displej není problém. Alespoň jeden přijímač s výškoměrem a váriem je dobrá věc. Dá se s tím naučit, jak nám to lítá a jestli už nejsme příliš vysoko, nebo kde to nosí a kolik model opadá. To stejné platí o měření rychlosti. Na zemi vyzdvižený model ukáže i kolik to fouká třeba na svahu. Ještě se přimlouvám měřit alespoň celkové napětí baterie jednoduchým děličem do analogového vstupu. Bez toho vůbec nelítám.
Mnoho dobrých startů a hlavně přistání přeje Igor
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
prikrylm

#28 Příspěvek od prikrylm »

MODE se dá, když tak, velmi jednoduše přehodit. Jestli bude rádio z RCStudia, věřím, že p. Urbánek nebude mít problém MODE přehodit.
Zbynda

#29 Příspěvek od Zbynda »

Jasný, díky, včera sem právě psal na podporu RC studia a okamžitá kladná odpověď dorazila v zápětí na mód 2 :wink:
A zřejmě místo senzoru rychlosti, raději koupím senzor napětí, abych nezůstal někde vyset :D ( volil bych asi FrSky FAS40A ADV nebo FLVSS ADV bez displeje ).
Linj

#30 Příspěvek od Linj »

Ten prvně jmenovaný senzor je proudový ale umí změřit i celkové napětí baterie a následně ti vysílačka spočítá vylítanou kapacitu. Ten druhý je "pouze" napěťový a krom celkového napětí ti může hlídat nejnižší napětí libovolného článku baterie.
Odpovědět

Zpět na „Výběr vysílače“