OpenTX (Videa str.5)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
BoŠ

Re: OpenTX (Videa str.5)

#511 Příspěvek od BoŠ »

msk píše:
Pročetl jsem si to, jsem zase o něco chytřejší. Ale můj problém to stejně úplně neřeší. Prohledal jsem internet a našel skvělé instruktážní video od Richarda Mrázka:
https://www.youtube.com/watch?v=qHFdhz94ONA
Přijde mi to jako lepší řešení než z předchozího videa, na které jsem sem dával odkaz. Ale výsledek je stejný - obojí mi při aplikaci klapek posune střed osy výškovky dolů a tudíž se nedá dosáhnout při vytažených klapkách 100% výškovky nahoru. V komentářích pod videem R. Mrázka se někdo ptá na to samé: "Great video. One question: If i activate the Flaps, I can't go 100% on the elevator up anymore, instead it is only possible up to 80%. How can i "override" this and still do a 100% elevator up output when activated flaps?"
Tohle bych chtěl taky vyřešit. Tedy ono se to jednoduše vyřešit dá, když povolím u serv "extended limits" tak můžu výškovku předělat, aby byla na jedné straně třeba na 120%. Jestli to nepůjde jinak, tak to asi budu řešit tak, že zkusím udělat (jestli to jde), že by se s vysunutými klapkami zároveň aktivoval letový mód, který by mi protáhnul osu výškovky třeba na 120%.

Ale díky! :wink:

Proč potřebuješ při klapkách původní plný rozsah výškovky? Aerodynamicky by se i menší horní rozsah výškovky měl blížit účinky jako plný rozsah bez klapek. Mixem kompenzuješ klopný moment právě od klapek, a to potlačením výškovky. Na svých větroních to mám také s "omezením" přitažení, ale zatím jsem nebyl v situaci, kdy by mi to vadilo.

Pokud trváš na plném rozsahu výškovky i při klapkách, tak co třeba od určitých procent přitažení výškovky celý mix od klapek vypnout s plynulým přechodem, a při zmenšení přitažení zase zapnout?
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Martin_HU

#512 Příspěvek od Martin_HU »

Pokud je mírné potlačení výškovky při vysunutých klapkách nastavené pro vodorovný let, tak je vlastně rozsah výškovky 100% ....
prikrylm

#513 Příspěvek od prikrylm »

I se zachováním rozsahu to jde.

V příloze jsou dva modely v Companionu do X9D+.
Oba jsou s výstupy kanálů v pořadí AETR, oba mají klapky a křidélka ovládaná extra kanálem. Pro tento případ je stejně zajímavá jen výškovka + vstup na klapky.

První je standardní mixer, kde při plných klapkách nejde výškovka až do nastaveného maximálního rozsahu při přitažení. Stejně tak potlačení páky v určité poloze narazí na dolní maximum serva a dál páka ještě může, ale výškovka už ne.
Zase pohyb pákou výškovky odpovídá citlivosti výškovky, jako by nebylo použito kompenzace klapek.

Druhý funguje tak, že ve výstupu výškovky posune subtrim. Tím se zachová rozsah, krajní poloha páky odpovídá krajní poloze výškovky/serva, ale změní se citlivost páky - od neutrálu dolů bude hýbat výškovkou míň, od středu nahoru víc (méně citlivé).
Posunutí subtrimu je řešené tak, že subtrim se řídí globální proměnnou GP1(GV1), GP1 je nastavovaná vstupem komenzace klapek FlpC. Nastavením rozsahu a offsetu u tohoto vstupu pak nastvím míru komenzace klapky-výškovka.

Z mého pohledu je asi lepší nechat shodnou citlivost a "obětovat" rozsah. Ale může být, že druhé řešení je potřebné.
Přílohy
klapky.zip
(771 bajtů) Staženo 116 x
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
msk

#514 Příspěvek od msk »

prikrylm píše:I se zachováním rozsahu to jde.

V příloze jsou dva modely v Companionu do X9D+.
Oba jsou s výstupy kanálů v pořadí AETR, oba mají klapky a křidélka ovládaná extra kanálem. Pro tento případ je stejně zajímavá jen výškovka + vstup na klapky.

První je standardní mixer, kde při plných klapkách nejde výškovka až do nastaveného maximálního rozsahu při přitažení. Stejně tak potlačení páky v určité poloze narazí na dolní maximum serva a dál páka ještě může, ale výškovka už ne.
Zase pohyb pákou výškovky odpovídá citlivosti výškovky, jako by nebylo použito kompenzace klapek.

Druhý funguje tak, že ve výstupu výškovky posune subtrim. Tím se zachová rozsah, krajní poloha páky odpovídá krajní poloze výškovky/serva, ale změní se citlivost páky - od neutrálu dolů bude hýbat výškovkou míň, od středu nahoru víc (méně citlivé).
Posunutí subtrimu je řešené tak, že subtrim se řídí globální proměnnou GP1(GV1), GP1 je nastavovaná vstupem komenzace klapek FlpC. Nastavením rozsahu a offsetu u tohoto vstupu pak nastvím míru komenzace klapky-výškovka.

Z mého pohledu je asi lepší nechat shodnou citlivost a "obětovat" rozsah. Ale může být, že druhé řešení je potřebné.

Díky moc! :wink:

Budu to teď testovat, uvidíme co bude lepší řešení. Jestli menší rozsah nebo plný rozsah a jiná citlivost. Abych to vysvětlil, proč to řeším - mám Tundru V2. Pěkný éro, akorát těžký na hlavu, i když jsem měl baterku nacpanou kam až to šlo dozadu. Při nižších rychlostech, když už není výškovka tak účinná, mi pak padá na hlavu. Přistávám, vysouvám klapky, letadlo klesá k zemi, snažím se podrovnat a ono to nejde. :) To bylo ještě s FS-i6. Nastavil jsem pak výškovku na 120% jako kompenzaci za ten mix. Tímhle se to vyřešilo. Samozřejmě jsem nemusel použít tak velkou kompenzaci výškovky a potlačovat manuálně. Ale i na klapkách na 50% šlo letadlo hodně nahoru, takže jsem nakonec z pohodlnosti měl mix asi na 35% výškovky dolů. Pak se mi ale rozbil motor a dal jsem nový, o 20g lehčí a zároveň jsem vyměnil "gumová" kola ze lehčí, tím jsem ušetřil dalších 80g vpředu. Po odtučňovací kůře je to velká změna - už to není vůbec těžké na hlavu. Takže uvidíme - původní plán byl testovat včera, ale nakonec to nevyšlo. Prostě uvidím. Ještě jednou děkuji. :)
Nadšený začátečník.
TX16S + FS-i6 (záloha) + pěnolety
prikrylm

#515 Příspěvek od prikrylm »

V tomto případě asi bude lepší letadlo vyvážit - zjistit, kde má být těžiště a přidat přípaně nějakou zátěž na ocas (třeba těžší zadní kolečko). Výrazně se vylepší letové vlastnosti a bude se s ním i lépe přistávat.
msk

#516 Příspěvek od msk »

prikrylm píše:V tomto případě asi bude lepší letadlo vyvážit - zjistit, kde má být těžiště a přidat přípaně nějakou zátěž na ocas (třeba těžší zadní kolečko). Výrazně se vylepší letové vlastnosti a bude se s ním i lépe přistávat.

To už teď asi nebude potřeba. Předtím by to určitě pomohlo, ale nechtělo se mi zvyšovat váhu letadla. Teď si můžu hrát s těžištěm jen posouváním baterky ve výrobcem doporučených polohách. Předtím, když jsem měl baterku tak, jak píše manuál, to bylo jak kladivo. Zlepšilo se to posunem baterky hodně dozadu, prodloužil jsem kvůli tomu i lože, ale pak už jsem narážel na přepážku v trupu a stejně to nebylo dost. Četl jsem na jiných fórech, že Tundra V2 je těžká na hlavu a manuál výrobce oproti V1 v podstatě neupravoval. Teď už to snad bude dobrý. :) Ještě jednou děkuji.
Nadšený začátečník.
TX16S + FS-i6 (záloha) + pěnolety
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#517 Příspěvek od ddano007 »

Vyšiel OpenTX 2.3.10.
https://www.open-tx.org/2020/10/06/opentx-2.3.10
Zaujala ma podpora Jumper T18, podpora long-range 2.4GHz modulu FlySky FRM302 a pre TX16S pridáva SPORT na UART.
TouchScreen na TX16S zatiaľ nepodporuje :(
Prípadné pripomienky je možné riešiť na oficiálnom fóre:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... ad/page234
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#518 Příspěvek od juraj.jurej »

Vyšla nová verzia 2.3.11
Zatial žiadne info o zmenách.
FrSky Tandem X20
ellet

#519 Příspěvek od ellet »

Změn je tam celá stránka, ale někoho určitě hodně potěší, že by měly ve Windows zmizet problémy s usb joystickem.
chorche

#520 Příspěvek od chorche »

Presene tak, change log je jiz publikovan
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#521 Příspěvek od juraj.jurej »

chorche píše:Presene tak, change log je jiz publikovan

Až teraz. Pred cca.1 hod. ešte nebol. :)
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#522 Příspěvek od juraj.jurej »

Najzaujimavejšie je vo vrzii 2.3.11 asi povolenie R9M v režime „externalaccessmod“ ACCESS. Je nutná HW úprava. Len pre rádia Frsky X10, X12, RM TX16S, Jumper T16, T18.

https://github.com/opentx/opentx/wiki/Externalaccessmod

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=33ehE8QtLgQ[/youtube]
FrSky Tandem X20
prikrylm

#523 Příspěvek od prikrylm »

Na základě dotazu jsem pátral co je v OTX hezkého a objevil jsem další ameriku: od v2.3.6 je v obrazovce serv možnost okopírovat max, min a střed ppm do ostatních kanálů s tím, že subtrimy zůstávají nedotčeny. Pro nastavení modelů s integrovanou dsmx elektronikou, kde je potřeba 1500 us +-400us velmi užitečný nástroj. Posun středu pro Futaby z 1500 na 1520us, jakbysmet.
hrábě

#524 Příspěvek od hrábě »

Dobrý den, jen bych se chtěl zeptat, jak upgrajduji přímač X8R na open tx 2.3.11?
(mám x9l)
chorche

#525 Příspěvek od chorche »

Nijak :D

2.3.11 je posledni verze OpenTX a to je firmware do vysilace - ne do prijimace ani vysilaciho modulu ;-)
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“