Sky Surfer X8
Re: Sky Surfer X8
No asi to bude pravda. Ja som uplný začiatočnik a ten simulator som vynechal lebo sa mi nechcelo čakat na kabel ku vysielaču. Bál som sa štartov lebo vsade sa doporucuje aby to hodil nejaky pomocnik ale hadžem to sam a bez problemu. Horsie je to s pristavanim. Stači trochu zazmetkovat pri pristavani a ked lietadlo zavadi kridlom o zem spravi akoby mlynske kolo
a je zas čo lepiť.
Zkus "přistávat" trochu výš a až ti to půjde, dej to níž. Když učím kluky, až umi zatáčky a rovně letát, zkouší okruh (4 zatáčky, dvě rovinky krátké napříč letištěm a dvě podél), přičemž po 4 zatáčce nasazují a přistání. Výška aspoň 20m, stáhnou plyn a vytrácí rychlost pomalým přitahováním, přitom samozřejmě musí držet směr. Když se jim to daří, zkusí to o těch 20 m níž.
Hitec Aurora 9X
Dik. Skusim to znova ked bude počasie. Mne nepomaha ani to že lietam na svahu. Travnata rovina nablizku neni a aj ked idem lietat iba za bezvetria vzdy trolinku fuka z toho kopca dole takze musim pristavat proti svahu a to mi tiež dava zabrat.
Neříkej, že kolem Nitry není nějaká loučka. Na mapě jsem jich našel dost, ale samozřejmě nevím, jak to tam vypadá fyzicky a jestli tam jde poletovat. Určitě tam někde bude plácek, kde se scházejí modeláři a létají se svými výtvory. V Janíkovcách je "svazarmovské" letiště, tam nějací modeláři nechodí? Hory a kopce jsou na sever od města, na jih je placka.
Hitec Aurora 9X
Do Janikoviec čo som zisťoval môžu chodiť lietať len registrovaní. A keď mám pravdu povedať skôr som tam kde ma nikto nevidí. Zatial
Jasne že sa nájde aj rovina ale zas tam neni tráva ale je to nejaké pole. Ale zas teraz v zime sa dá aj na poli keď primrzne.
Přistáváš letadlem čelně k sobě nebo na něho koukáš zezadu??Taky jsem měl dlouho ty samé potíže jako ty(zmatkování,panika a hvězdice) a pak mi tady jeden kolega poradil tak napiš jak přistáváš a určitě se dá něco poradit.
Nejen podle mě není od věci začátky řešit s někým zkušenějších. Ale to je tvoje věc. Teď trochu z jiného soudku. Sky Surfer patří do společné skupiny jako ES, Beta 1400 a dalších. Zaregistroval jsem stížnosti na slabé reakce na směrovku. Někteří to řešili zvětšením, přidali placku na kormidlo. Reakce se zřejmě zlepšily, ale vzhled šel do kopru. Koupil jsem (víceméně pro kluky) Easy Fly (také jeden z klonů). Směrovku jsem upravil dle přiložené fotky, a funguje to. Pokud bys potřeboval (nebo někdo jiný), popíšu postup podrobněji.
A v odkazu na drátka, to je to, proč doporučuju setkat se s někým zkušenějším. V jednom starém příspěvku jsem si přečetl (něco v tom smyslu): "lepší prokecat pár minut na letišti, než číst stoh stránek na webu".
A v odkazu na drátka, to je to, proč doporučuju setkat se s někým zkušenějším. V jednom starém příspěvku jsem si přečetl (něco v tom smyslu): "lepší prokecat pár minut na letišti, než číst stoh stránek na webu".
Hitec Aurora 9X
klobuk62: S X8 jsem také bojoval, pro začátečníka v pokročilém věku to byl docela problém. Nejméně 2 modely mě připadaly snazší (EzFly trainer, Fík 100) i originál Easy Star 2, který má pevnější trup. Provedl jsem řadu úprav (zesílený trup, zvětšená směrovka, hliníková spoj. trubka) vše je popsáno, vyfoceno a videa na https://premsvo.wordpress.com/sky-surfer-x8/ .
Sem dávám jen kuriozitu, jak dopadl 3-tí let:

to jen abys neztrácel odvahu, i to jsem vše opravil a nakonec s ním létal.
Sem dávám jen kuriozitu, jak dopadl 3-tí let:

to jen abys neztrácel odvahu, i to jsem vše opravil a nakonec s ním létal.
dratek tak pristavam alebo sa snažim aby to bolo z pravej strany a lietadlo smeruje do kopca.
DAF bez mučenia sa priznam že som na smerovku este nesiahol. lietam iba s kridelkami. Zatocim s kridelkami a podvihnem to výskovkou. naposledy som lietal asi 10 minut v kuse ale bez smerovky.A zistil som že mi nepasuje moc vyvaženie lebo ked to mam podla navodu 50mm +2 tak pri hodeni bez motora o.k ale za letu musim potlačat vyskovku lebo stale stupa hore aj na pol plynu. Tak potom musim dat zavažie celkom dopredu ale to zas ked ho dam na vyvažovacie body ide dole nosom a pri hodeni bez motora sa nesklzne.
PremSvo samozrejme tvoje stranky som čital aj viackrat a mam pocit ze tiez ako začiatocnik v pokročilom veku si musim prejst to čo ty,ale hadam to pojde. Chce to vytrvalost a stale to skusat. Skoda ze ide zima.
Edit. teraz som znova pozrel tie videa a keby mi to islo ako tebe tak som spokojný.
DAF bez mučenia sa priznam že som na smerovku este nesiahol. lietam iba s kridelkami. Zatocim s kridelkami a podvihnem to výskovkou. naposledy som lietal asi 10 minut v kuse ale bez smerovky.A zistil som že mi nepasuje moc vyvaženie lebo ked to mam podla navodu 50mm +2 tak pri hodeni bez motora o.k ale za letu musim potlačat vyskovku lebo stale stupa hore aj na pol plynu. Tak potom musim dat zavažie celkom dopredu ale to zas ked ho dam na vyvažovacie body ide dole nosom a pri hodeni bez motora sa nesklzne.
PremSvo samozrejme tvoje stranky som čital aj viackrat a mam pocit ze tiez ako začiatocnik v pokročilom veku si musim prejst to čo ty,ale hadam to pojde. Chce to vytrvalost a stale to skusat. Skoda ze ide zima.
Edit. teraz som znova pozrel tie videa a keby mi to islo ako tebe tak som spokojný.
klobuk62 píše:...A zistil som že mi nepasuje moc vyvaženie lebo ked to mam podla navodu 50mm +2 tak pri hodeni bez motora o.k ale za letu musim potlačat vyskovku lebo stale stupa hore aj na pol plynu. Tak potom musim dat zavažie celkom dopredu ale to zas ked ho dam na vyvažovacie body ide dole nosom a pri hodeni bez motora sa nesklzne...
Pokud ti bez motoru pěkně klouže a nemusíš na nic sahat a pak při letu pod plynem se to zvedá moc nahoru, nemusí být špatné vyvážení, ale špatné seřízení motoru. Aspoň ten dojem to na mě dělá podle tvého popisu. Pokud se ti to podaří, zkus zvětšit vychýlení ještě trochu nahoru. Myslím, že Přemek to někde na svých stránkách má, je tam fotka se zakreslenými úhly.
Hitec Aurora 9X
To znie logicky. Mozno sa to pohlo po prvom lepeni. Ked to polepim tak to skusim vypodlozit. Dik.
klobuk62 píše:To znie logicky. Mozno sa to pohlo po prvom lepeni. Ked to polepim tak to skusim vypodlozit. Dik.
...a to vše bys už věděl, kdybys měl poblíž někoho zkušeného
Hitec Aurora 9X
DAF píše:Vlastní cesta není špatná, ale mnohdy bývá velmi dlouhá a někdy i dost trnitá.
Tohle klidně podepíšu a navíc odpřisáhnu, taky jsem si tím prošel.
Kromě rad, které tady už byly, bych ještě dodal, že pro začátek určitě přistávat raději na rovině a nesnažit se model uzemnit u nohy, pokud model udržíš v rovném klouzavém letu, je určitě lepší ho nechat takto doklouzat o 50 metrů dále, nebo nechat přistát daleko před sebou a projít se, než ho pak lepit. Postupně tak získáš lepší odhad a sebedůvěru, pak bych se teprve pustil do přistávání ve svahu. Je to trochu ošidnější než na rovině, když se snažíš model srovnat na přistání do protisvahu, letí vlastně nahoru, rychleji vytrácí rychlost a tím pádem i vztlak, jak to dopadá jsi už zjistil.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
Není úplně pravda že se nedá na dálku poradit.Mě tady poradil na dálku jeden kolega který tuším byl tady považován dle videí za jednoho z těch nejlepších přistávačů motoráků.Podle té popisované hvězdice lze usoudit že nepřistáváš v hladkém letu ale koriguješ náklony éra křidélky.....ano to dělám také ale já se snažím na to éro vidět ze předu nebo zezadu a to se o hodně lépe koriguje nežli pohled z boku. Samozřejmě pokud máš tu možnost mít vedle sebe někoho kdo ti bude radit tak je to jasně lepší.Mě stačila ta rada na dálku a nedávno jsem si pořídil ALPHU 1500 jen z důvodu super ceny protože větráky (a stavebnice vůbec) mě nenadchly a tahám ji i do hodně silných větrů a i v tom povětří přistání zvládám bez obávaných hvězdic .To že ti pod tahem motoru stoupá bych jako nevýhodu neviděl a dokonce jsem někde četl že by to mělo stoupat pod plynem samo bez potlačení výškovky(pokud ovšem nejde až na lopa
) a zase moje pokusy s pylony mě přesvědčily o opaku než říká DAF pokud jsem motory vyosil nahoru více tak mě to stoupalo strměji. Mě vyhovuje že po vypnutí motoru klouže což je asi pro větrák důležité.Opakuji nemám v oblibě větroně takže moje postřehy nemusí korespondovat s větroňářskou etikou 
Chlapi díky moc. Keď to tak zosumarizujem tak ma čaká polepit lietadielko a hlavne nájsť rovnú lúku. Ten svah mi asi robí najväčší problém. To je pre mňa zatiaľ veľké sústo na pristátie ale zas je pekné stat hore na kopci a lietať dole pod sebou. Tak počkám až sa vyčasí a potom dám vedieť ako to pokračuje až to vôbec po tej havarke vzlietne.