Autostabilizační systémy pro plošníky
Re: Autostabilizační systémy pro plošníky
texan 60cm rozpětí - poradím jinak. Asi ne, jak bys chtěl slyšet. Pořiď si něco většího a ověřeného. Takáto malá blecha bude vždy méně stabilní. Navíc to asi nebude zrovna optimální model pro člověka, který začíná. Navíc každá hmotnost navíc do tak malého modelu ještě zhorší jeho letové vlastnosti.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
Úplný súhlas.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
phantom3aaadvanced píše: doporučit něco konkrétního k tomuto? aby to stabilizovalo cely let?
Jednoduché. Dej vysílač do ruky tomu, kdo už to umí. A ať tě vezme na kabel.
jyrry.webnode.cz
-
soucek.tomi
Chtěl jsem se zeptat, jestli je v případě trvaleho zapnutí stabilizace používat nějaká kvalitnější serva. Přeci jenom jsou asi o dost víc namáhaná. Třeba aby se neodpálila elektronika nebo se brzy nevytvořily velké vůle v převodech.
Stabilizovaný let
Ahoj.
Tady na tomto videu:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hivWUag4n1A[/youtube]
Předvádí stabilizaci modelu za letu, dokáže to i tenhle vysílač Fly Sky FS-I6X 2.4GHz AFHDS 2A vysílač M1 s FS-iA6B přijímačem ?
Spíš by mě zajímalo kdo to používá jak to skutečně funguje a co to zvládne. Například dokáže to srovnat větší nebo menší letadlo např. při kopaném výkrutu? Jaká minimální výška pro takový manévr je zapotřebí? Je mi jasný že se to nedá popsat přesně, záleží na letadlu rychlosti větru profilu křídla. Jde o to když ztratím kontrolu a letadlo nepadá samovolně bez utržení proudnic od křídla.
Tady na tomto videu:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hivWUag4n1A[/youtube]
Předvádí stabilizaci modelu za letu, dokáže to i tenhle vysílač Fly Sky FS-I6X 2.4GHz AFHDS 2A vysílač M1 s FS-iA6B přijímačem ?
Spíš by mě zajímalo kdo to používá jak to skutečně funguje a co to zvládne. Například dokáže to srovnat větší nebo menší letadlo např. při kopaném výkrutu? Jaká minimální výška pro takový manévr je zapotřebí? Je mi jasný že se to nedá popsat přesně, záleží na letadlu rychlosti větru profilu křídla. Jde o to když ztratím kontrolu a letadlo nepadá samovolně bez utržení proudnic od křídla.
Re: Stabilizovaný let
Stabilizace letadla je záležitostí "nějaké" elektroniky, která je v letadle. Vysílač na ni (jako na samotnou akci stabilizace) většinou nemá vliv. Vliv může mít (a většinou má) na přepínání režimu, případně citlivost.
Stabilizace, jako takové jsou v podstatě dvě. Buď "univerzální krabička", do které se připojí nějaký přijímač a ze které se ovládají serva, nebo integrovaná stabilizace do přijímače, to je zrovna případ přijímače FrSky S8R. Obojí se musí "nějak" nastavit. V případě S8R, se dá všechno nastavit z rádia, v případě "krabiček" buď přes PC, některé jen šroubovákem, případně intenzita stabilizace/režim, dalším jedním nebo dvěma kanály.
Takže není vůbec problém nějakou tu stabilizaci k přijímačům od FlySky dokoupit. FlySky přijímač s integrovanou stabilizací neznám. (což neznamená, že neexistuje)
Integrované stabilizace (např konkrétně ten z videa) zvládají většinou nějaké základní prvky, jako
"vypínač větru" - kompenzuje vliv okolí a snaží se dostat letoun do stavu před tím než "fouklo"
"auto level" - uvede letoun do nastavené pozice vůči gravitaci - většinou lehce natažený letoun pro vodorovný let - ovladačem se pak může z tohoto stavu vychýlit, po uvolnění pák řízení se zase vrací zpět do vodorovné polohy.
S8R pak ještě nabízí "nožák", kdy se snaží letadlo udržet v nožovém letu a "svíčka", kdy se snaží letadlo udržet na vrtuli.
externí stabilizace jsou pak ve velmi široké škále funkčností od prostého "vypínače větru" po velmi sofistikované systémy schopné letět naprogramovanou dráhu, vyhnout se střetu se zemí, držet se vymezeného prostoru, u kopter a vrtulníků (snad i letadel) není výjimkou, že umí i samy přistát.
Integrované systémy s kamerou se pak umí vyhýbat překážkám, sledovat osobu atd. atd.
Co pak ten který systém umí se různí. Takový "autolevel" např u S8R může být způsob, jak nabýt kontroly nad letadlem. Pokud ovšem není výška a/nebo energie, nezachrání ho ani sebechytřejší elektronika.
U zmíněného S8R jsem třeba viděl zajímavé použití při ztrátě signálu, kdy se letadlo převedlo do režimu, kdy krouživě doklouzalo na zem.
Stabilizace, jako takové jsou v podstatě dvě. Buď "univerzální krabička", do které se připojí nějaký přijímač a ze které se ovládají serva, nebo integrovaná stabilizace do přijímače, to je zrovna případ přijímače FrSky S8R. Obojí se musí "nějak" nastavit. V případě S8R, se dá všechno nastavit z rádia, v případě "krabiček" buď přes PC, některé jen šroubovákem, případně intenzita stabilizace/režim, dalším jedním nebo dvěma kanály.
Takže není vůbec problém nějakou tu stabilizaci k přijímačům od FlySky dokoupit. FlySky přijímač s integrovanou stabilizací neznám. (což neznamená, že neexistuje)
Integrované stabilizace (např konkrétně ten z videa) zvládají většinou nějaké základní prvky, jako
"vypínač větru" - kompenzuje vliv okolí a snaží se dostat letoun do stavu před tím než "fouklo"
"auto level" - uvede letoun do nastavené pozice vůči gravitaci - většinou lehce natažený letoun pro vodorovný let - ovladačem se pak může z tohoto stavu vychýlit, po uvolnění pák řízení se zase vrací zpět do vodorovné polohy.
S8R pak ještě nabízí "nožák", kdy se snaží letadlo udržet v nožovém letu a "svíčka", kdy se snaží letadlo udržet na vrtuli.
externí stabilizace jsou pak ve velmi široké škále funkčností od prostého "vypínače větru" po velmi sofistikované systémy schopné letět naprogramovanou dráhu, vyhnout se střetu se zemí, držet se vymezeného prostoru, u kopter a vrtulníků (snad i letadel) není výjimkou, že umí i samy přistát.
Integrované systémy s kamerou se pak umí vyhýbat překážkám, sledovat osobu atd. atd.
Co pak ten který systém umí se různí. Takový "autolevel" např u S8R může být způsob, jak nabýt kontroly nad letadlem. Pokud ovšem není výška a/nebo energie, nezachrání ho ani sebechytřejší elektronika.
U zmíněného S8R jsem třeba viděl zajímavé použití při ztrátě signálu, kdy se letadlo převedlo do režimu, kdy krouživě doklouzalo na zem.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Jen malou poznámku.
Ať už je to jak chce, používání stabilizátoru letu na modelech typu Beta nebo EasyStar postrádá smysl.
Tyto modely jsou přece cvičné, jsou určeny na to, aby se začátečník naučil modely řídit, tedy aby sám uměl let modelu řídit tak, aby byl co nejstabilnější. Pokud začne od začátku používat tyto "elektronické berličky" tak se řídit modely nikdy nenaučí. Co na tom, když po dobu učení s tím několikrát třískne, nebo zničí pár modelů. Tím jsme všichni prošli a bez toho to prostě asi nejde. Právě tyto modely jsou na to stavěné tak, aby následky drobných, ale i větších havárií byly co nejmenší.
Takže za mne, stabilizační jednotky jsou dobrá věc, ale používat by je měli piloti až potom, co se modely letadel naučí ovládat bez nich.
Samozřejmě nevylučuji to, že tazatel řídit už umí a to video je jen ilustrace toho, co ho zajímá. Určitě beru to, když si někdo namontuje stabilizační jednotku do jetu, nebo vrtulníku. Ale stejně by tomu měl předcházet dobrý výcvik bez ní, aspoň v simulátoru.
Ať už je to jak chce, používání stabilizátoru letu na modelech typu Beta nebo EasyStar postrádá smysl.
Tyto modely jsou přece cvičné, jsou určeny na to, aby se začátečník naučil modely řídit, tedy aby sám uměl let modelu řídit tak, aby byl co nejstabilnější. Pokud začne od začátku používat tyto "elektronické berličky" tak se řídit modely nikdy nenaučí. Co na tom, když po dobu učení s tím několikrát třískne, nebo zničí pár modelů. Tím jsme všichni prošli a bez toho to prostě asi nejde. Právě tyto modely jsou na to stavěné tak, aby následky drobných, ale i větších havárií byly co nejmenší.
Takže za mne, stabilizační jednotky jsou dobrá věc, ale používat by je měli piloti až potom, co se modely letadel naučí ovládat bez nich.
Samozřejmě nevylučuji to, že tazatel řídit už umí a to video je jen ilustrace toho, co ho zajímá. Určitě beru to, když si někdo namontuje stabilizační jednotku do jetu, nebo vrtulníku. Ale stejně by tomu měl předcházet dobrý výcvik bez ní, aspoň v simulátoru.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Pokud stabilizaci špatně namontuješ, shodí ti model na zem.
Nauč se lítat bez různejch ptákovin a berliček. Pak sám posoudíš, jestli ji potřebuješ.
Stabilizace je výborná pro nestabilní modely (coptery, malé dvouplošníky, heliny a podobně), které se špatně drží v požadovaném kurzu.
Jako začínající pilot s těmito modely pochopitelně začínat nebudeš, tak proč si komplikovat život.
Nauč se lítat bez různejch ptákovin a berliček. Pak sám posoudíš, jestli ji potřebuješ.
Stabilizace je výborná pro nestabilní modely (coptery, malé dvouplošníky, heliny a podobně), které se špatně drží v požadovaném kurzu.
Jako začínající pilot s těmito modely pochopitelně začínat nebudeš, tak proč si komplikovat život.
VTjr píše:Jen malou poznámku.![]()
Napadlo mě, že na tomto typu letadel by se ty stabilizace daly zkoušet => nestabilizuju letadlo, ale zkouším stabilizaci, jestli funguje.
To Pavelev: co myslíš tím "dokáže to srovnat letadlo při kopaném výkrutu"? Jako že jako pilot poletíš kopaný výkrut a na konci budeš chtít po automatu, aby letadlo srovnal? Nebo chceš aby "rovnal" letadlo během výkrutu, aby to nějak vypadalo? Protože tomu nerozumím. Jestli máš ambici létat kopané výkruty, tak asi nejsi zelenáč a stabilizaci nepotřebuješ. A jestli jsi ještě nepáčkoval, tak dotaz na kopaný výkrut je řekněme odvážný.
Dotaz na potřebnou výšku nikdo neodpoví bez znalosti konkrétního letadla a situace, ze které se bude zachraňovat. Ono 700g vážící větroň z bočního náklonu 45° stabilizace asi zachrání i ve dvou metrech. Několikakilovém motoráku řítícímu se na plný plyn kolmo k zemi nemusí stačit ani sto metrů.
To Vtjr: to video točil Rimr a myslím, že Bixlera použil jen jako demonstrátor. Ten člověk létat umí.
To dudaj: na jednu stranu víceméně souhlas s tím co píšeš, na druhou stranu - na tohle se tazatel neptal.
Dotaz na potřebnou výšku nikdo neodpoví bez znalosti konkrétního letadla a situace, ze které se bude zachraňovat. Ono 700g vážící větroň z bočního náklonu 45° stabilizace asi zachrání i ve dvou metrech. Několikakilovém motoráku řítícímu se na plný plyn kolmo k zemi nemusí stačit ani sto metrů.
To Vtjr: to video točil Rimr a myslím, že Bixlera použil jen jako demonstrátor. Ten člověk létat umí.
To dudaj: na jednu stranu víceméně souhlas s tím co píšeš, na druhou stranu - na tohle se tazatel neptal.
Kopané výkruty jsem létal, mám něco nalétáno, 4 vlastoručně postavené letadla které mám. Samozřejmě spousta havárií a dvě totálně na třísky. Ono se to špatně létá na pastvině plné bodláků a trefit kravičky potřebu je lahůdka. Nemám možnost létat na perfektně rovné a posekané trávě. Ten výkrut jsem použil jako extrémní příklad, samozřejmě že je lehce zvládnutelný. Jde mi spíše o to když zazmatkuju (nejsem perfektní a už 15 let jsem nelítal) tak jestli to zvládne nějaký obtížný manévr. Ten větroň, který předvádí se musí sám srovnat když pustí ovládání a přitáhne výškové kormidlo. Já ale větroně nelítám a když vidím co ty dnešní letadla na elektropohon dokážou tak tohle je hodně hluboká králičí nora. Tak hledám po internetu informace než se rozhodnu co dál.
prikrylm píše:Napadlo mě, že na tomto typu letadel by se ty stabilizace daly zkoušet => nestabilizuju letadlo, ale zkouším stabilizaci, jestli funguje.
No zrovna jsem (mimo jine) poridil bazarovy EasyStar 2, kterehy hodlam nalozit iNAV stabilizaci - dostal jsem od kamarada za opravu stroje Airbot F4 V3 stabilizacni jednotku pro kopteru, ktera ma mimo jine moznost PWM vystupu pro serva... tak si budu hrat, krome castecne autonomie je v planu jeste nalozit FPV - tlacny pohon je na to idealni.
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
Posledná stabilizácia /schválne nepoviem názov/ lietala fajn, pekne zvádala všetko a letový prejav bol na 1,2m akrobata naozaj taký ,,dospelý´´, že to letelo naozaj ako veľký akrobat /stabilne a čitateľne/.
Sranda ale nastala keď som model prehodil cez vrtuľu na chrbát tak ono sa to na chrbte bez ďalších zásahov krásne rovno držalo ďalej ale v horizonte sa smerovkou otočilo o 180° a pokračovalo smerom z ktorého som premet urobil.
A bohužiaľ rýchly sled výkrutov vo vertikálnom kruhu už nevydalo, znížilo to výchylky VOP a SOP a bolo vymaľované
Takže na 3D lietanie sa stabilizáciám asi treba aj rozumieť
... ja to ďalej neplánujem.
Sranda ale nastala keď som model prehodil cez vrtuľu na chrbát tak ono sa to na chrbte bez ďalších zásahov krásne rovno držalo ďalej ale v horizonte sa smerovkou otočilo o 180° a pokračovalo smerom z ktorého som premet urobil.
A bohužiaľ rýchly sled výkrutov vo vertikálnom kruhu už nevydalo, znížilo to výchylky VOP a SOP a bolo vymaľované
Takže na 3D lietanie sa stabilizáciám asi treba aj rozumieť
Pavelev píše:...Jde mi spíše o to když zazmatkuju ...
Na takové situace si něco, co umí zmíněný "autolevel" dokážu představit.
U vrtulníků se taky používá "záchrana", která v případě nouze vrtulník srovná a snaží se dostat nahoru. U vrtulníků je asi "potřebnější", protože nemá tak výraznou "siluetu" (křídla) a v případě ztráty orientace (trénuju nějaký "šílený" prvek) se hůř poznává, jak je vrtulník orientovaný. Někde tady na fóru je popsaný záchranný systém pro vrtulníky, který výše popsanou záchranu zapíná na základě malé výšky (ta se navíc počítá z vertikální rychlosti a vzdálenosti od země).
Ale i pro letadla může být právě pro potřeby "paniky" elektronika přínosem.
Bezhlavě spoléhat na takovou elektroniku asi není dobré, ale vědět, že mi v případě nouze může aspoň trochu pomoct, může zklidnit prsty a předejít problémům, aniž se od ní nechám "zachránit".
BoBik_CZ píše:
To je vždy problém u nějaké otázky. Nevíš, co dotyčný umí a co teda odpovědět.
Vzhledem k tomu, že tazatel nedávno řešil co si koupit za lacinou soupravu a ze způsobu jakým se zeptal jsem dospěl k názoru že chce aby stabilizace řešila jeho nedostatky v ovládání letadla. Tak jsem odpověděl s předstihem jak by se měl zachovat. Je na něm hodnotit, jestli moje odpověď mu byla k něčemu dobrá. Ne na tobě
Vzhledem k tomu, že se ptal, jestli může stabilizovat něco jeho vysílač, je zřejmé, že na učení s elektronikou, naprogramování vysílače a jednoduchými modely toho bude mít víc než dost. To video samo hodně řeší a je jasné, že Taranis je někde úplně jinde, než Fly Sky.
Doporučoval jsem mu QX7 a aby si ty věci napřed nastudoval. Nestalo se a vybral si Fly Sky. Je potřeba v první řadě, aby si lidi sami vyhledali potřebné info a teprve potom , když už si opravdu neví rady, se tady zeptali. Věci jsou mnohem komplikovanější ve svých funkcích a možnostech, aly taky jsou veškeré informace k dispozici a je potřeba se napřed zorientovat, ujasnit si co od toho požaduji, pak se to naučit a to co nedám požádat o pomoc.
Sám jsem přešel na Taranise ze Spektra před půl rokem, takže vím dobře co obnáší shánění informací. A taky vím, že dotazy typu co si mám koupit, jak se to programuje, co to umí a podobně nikam nevedou. Ale vše je k dispozici a při troše snahy se dá dohledat. Rozhodoval jsem se několik měsíců a po tom , co s ním celé léto létal, jsem s QX7S naprosto spokojen.
Takže když vidím, že někdo sem píše jen začátečnické dotazy snažím se jednoduše odpovědět. Fakt není smysluplné v této chvíli s tazatelem řešit co zvládá stabilizace.