Ještě jednou, je registrace provozovatelů dronů, a registrace pilotů. Tyto registrace jsou primárně individuální. Na dronu musí být vyznačena registrace provozovatele. SMČR si pro své členy vyjednala trochu odlišný způsob registrace - všechny drony - modely členů SMČR budou označeny jednotnou registrací, pod kterou je jako provozovatel registrován SMČR + budou označeny sportovní licencí člena SMČR. Registraci pilotů provedlo SMČR hromadně. Takže registrační značka privátního provozovatele bude apriori vždy odlišná od svazové.DAF píše:Pokud tam dám nálepku jako člen a současně jako individuálně registrovaný modelář - nečlen SMČR, tak mi to připadá, jako bych při silniční kontrole předložil jeden řidičák na náklaďák a druhy na fichtla (a navíc pojedu s kombajnem [emoji38]). Ovšem teď je otázkou, zda to řešit přes ÚCL, protože zjevně určitá část členů se současně zaregistrovala jako indiviualisti, takže jsou tam 2x a zkresluje to počty. To jen aby na ÚCL někoho nenapadlo zrušit evidenci členů (kvůli dublování) a tu jednou pro vždy nahradit registrací individuální.
Označovaní - legislativa, výklady
Re: Jak označit model QR kódem
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Pokud budeš mít na letadle svazovou registraci, musíš mít vyznačenou i sportovní licenci, to je snad jasná věc. Pokud nebudeš závodit, tak můžeš mít registraci provozovatele i licenci jako QR kód, pokud budeš závodit tak musí být letadlo označeno v souladu se sportovním řádem SMČR.jio píše:Nějak jsi při tom zapomněl na sportovní licenci a Identifikační číslo. Ale to je asi detail.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Řešíte technický problém s jednoduchým řešením. Tak si tu nálepku s QR kódem (nebo číslem) přilepte na na suchý zip (dovnitř modelu) a měňte podle potřeby. To ještě nikoho nenapadlo?
Akorát budete muset tvrdit, že je to maketa
Akorát budete muset tvrdit, že je to maketa
BoŠ píše:Pokud budeš mít na letadle svazovou registraci, musíš mít vyznačenou i sportovní licenci, to je snad jasná věc. Pokud nebudeš závodit, tak můžeš mít registraci provozovatele i licenci jako QR kód, pokud budeš závodit tak musí být letadlo označeno v souladu se sportovním řádem SMČR.
Jen poznámka, možná jsem se jen špatně díval, ale neviděl jsem informaci, že by to byl model určený pro závody.
Tady to nevyřešíme a zdaleka netvrdím, že to je jasné. Argument o potřebě jednoznačnosti označení není zcela mimo. Jen mě překvapuje, že už tato odpověď není v nějakých FAQ od spuštění celé záležitosti, protože to byla jedna z prvních nejasností, která mě taky napadla. Uvidím, co sdělí UCL.
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
DAF píše:Pokud tam dám nálepku jako člen a současně jako individuálně registrovaný modelář - nečlen SMČR, tak mi to připadá, jako bych při silniční kontrole předložil jeden řidičák na náklaďák a druhy na fichtla (a navíc pojedu s kombajnem).
nakladak je Cecko, kombajn Tecko, fichtl A1. a na ridicskem prukazu je mas vyznaceny vsechny, je to jen jedina karticka. Ale pokud bys mel teoreticky dva oddelene ridicaky, i tak bych to nevidel jako problem. Ridicsky prukaz je neco jineho ridicske opravneni i kdyz spolu souvisi. Takze bys az te zastavi v tom kombajnu ukazal ridicak na fichtla, tim bys identifikoval sebe jako osobu DAF, soudruzi prislusnici by se na dalku podivali do registru a videli, ze DAF ma opravneni k rizeni nakladaku i kombajnu a byli by spokojeni. Teoreticky je prestupkem jizda pokud nemas u sebe ridicsky prukaz, ale nechat si za to dat flast vyzaduje soucinnost z tvoji strany, kdyby ses nejak vyznamneji a sikovneji branil, tak to nedostanes ani ve spravnim rizeni..
Muj nazor je takovy, ze i svazova licence s cislem pilota a klubu vede jednoznacne k identifikaci majitele letajiciho aparatu, naplnuje tedy duch zakona a narizeni. Dulezity bude, na jake verzi budete trvat v pripadnem spravnim rizeni, ze jste zrovna letali (jako individual nebo jako svazovy modelar). Ale je to muj nazor a jak znamo, nazor je jako zadni dira do cloveka - kazdy ma ten svuj.. takze at se kazdy zaridi dle vkusu a chuti kazdeho soudruha a nalepi si co uzna za vhodne. Pripadne at svaz pozada UCL o vyklad.
Co se tyce zavodu, tam asi zalezi na poradatelich, jak co budou pozadovat, protoze to je soukromy podnik kam kazdy leze dobrovolne.
Klasika-dva právníci=tři názoryKuba78 píše: Ale je to muj nazor a jak znamo, nazor je jako zadni dira do cloveka - kazdy ma ten svuj
Moc mě tato problematika netíží ale dle mého pohledu bych řekl proč zde nemůže fungovat jistá nadřazenost ?Tzn. klubové označení povoluje větší výšku tak proč by se mněl pilot ještě znova označovat jako soukromník pro nižší kategorii s tím že klasicky dodržuje pravidla při poletování s modely pro soukromníky které jsou asi samozřejmostí při klubovém školení. Jak psal DAF o kombajnu tak se to dá i přirovnat ,pojedu s traktorem a mám na to plné oprávnění T a pojedu s kombajnem nebo malotraktorem .....a využívám k tomu nadřazenou skupinu T. Je to jednoduché zrovna jako pochopit a uznávat obojí označení na modelu nalepené současně (alespoň pro mně)
dratek píše:Moc mě tato problematika netíží ale dle mého pohledu bych řekl proč zde nemůže fungovat jistá nadřazenost ?Tzn. klubové označení povoluje větší výšku tak proč by se mněl pilot ještě znova označovat jako soukromník pro nižší kategorii s tím že klasicky dodržuje pravidla při poletování s modely pro soukromníky které jsou asi samozřejmostí při klubovém školení. Jak psal DAF o kombajnu tak se to dá i přirovnat ,pojedu s traktorem a mám na to plné oprávnění T a pojedu s kombajnem nebo malotraktorem .....a využívám k tomu nadřazenou skupinu T. Je to jednoduché zrovna jako pochopit a uznávat obojí označení na modelu nalepené současně (alespoň pro mně)
Problém není řidičák, ale techničák - přijedu s kombajnem a s techničákem na kombajn, a odjedu s traktorem, ale techničák mám stále na kombajn.
dratek píše:Moc mě tato problematika netíží ale dle mého pohledu bych řekl proč zde nemůže fungovat jistá nadřazenost ?Tzn. klubové označení povoluje větší výšku tak proč by se mněl pilot ještě znova označovat jako soukromník pro nižší kategorii s tím že klasicky dodržuje pravidla při poletování s modely pro soukromníky které jsou asi samozřejmostí při klubovém školení. Jak psal DAF o kombajnu tak se to dá i přirovnat ,pojedu s traktorem a mám na to plné oprávnění T a pojedu s kombajnem nebo malotraktorem .....a využívám k tomu nadřazenou skupinu T. Je to jednoduché zrovna jako pochopit a uznávat obojí označení na modelu nalepené současně (alespoň pro mně)
Asi vám uniklo že klubová registrace platí dočasně pouze na modelářských plochách, proto chudáci normální modeláři řeší dvě registrace a dva QR kódy, neboť si chtějí zalítat na modelářské ploše s větroněm (300m) ale také legálně zalétat za barákem na poli.
Dodnes není výklad na stránkách UCL změněn a vzhledem k tomu že oficiální zástupce svazu se bojí UCL dotázat na jiné věci tak se asi ani na oficiálním výkladu UCL nezmění.
cituji https://www.caa.cz/provoz/bezpilotni-le ... -modelaru/
Uvedené přechodné opatření se nevztahuje na provoz bezpilotních letadel (včetně modelů letadel a hraček), který není provozem v rámci klubu nebo sdružení leteckých modelářů a dále na provoz, který probíhá mimo oblasti provozu spravované kluby a sdruženími leteckých modelářů
jio píše:Jen poznámka, možná jsem se jen špatně díval, ale neviděl jsem informaci, že by to byl model určený pro závody.
Tady to nevyřešíme a zdaleka netvrdím, že to je jasné. Argument o potřebě jednoznačnosti označení není zcela mimo. Jen mě překvapuje, že už tato odpověď není v nějakých FAQ od spuštění celé záležitosti, protože to byla jedna z prvních nejasností, která mě taky napadla. Uvidím, co sdělí UCL.
Ano, rešíme problém letadla využívaného s kamerou a bez kamery, a to, zda lze označit jak registrací SMČR a licencí pilota, tak registraci privátní, potřebnou při letu s kamerou. Můj názor je, že letadlo by mělo být označeno jednoznačně, čili letím s kamerou - je označeno privátní registrací, letí bez kamery - je označeno registrací SMČR a licencí pilota. QR kódy bych určitě menil dle toho, jaký let konám, registraci klidně na kusu sucháče, a přehazovat. Takhle jsem to pochopil já, a nikomu svůj názor nechci vnucovat.
bahora píše:
Asi vám uniklo že klubová registrace platí dočasně pouze na modelářských plochách, proto chudáci normální modeláři řeší dvě registrace a dva QR kódy, neboť si chtějí zalítat na modelářské ploše s větroněm (300m) ale také legálně zalétat za barákem na poli.
Dodnes není výklad na stránkách UCL změněn a vzhledem k tomu že oficiální zástupce svazu se bojí UCL dotázat na jiné věci tak se asi ani na oficiálním výkladu UCL nezmění.
cituji https://www.caa.cz/provoz/bezpilotni-le ... -modelaru/
Uvedené přechodné opatření se nevztahuje na provoz bezpilotních letadel (včetně modelů letadel a hraček), který není provozem v rámci klubu nebo sdružení leteckých modelářů a dále na provoz, který probíhá mimo oblasti provozu spravované kluby a sdruženími leteckých modelářů
Tato problematika byla nedávno na rcmanii i na FB řešena, nemáte pravdu, je to jinak. Stačí trochu pohledat, autorem příspěvku byl TomášC.
- TomasC
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
bahora píše:Asi vám uniklo že klubová registrace platí dočasně pouze na modelářských plochách
Spíš něco uniklo tobě.
https://svazmodelaru.cz/klem/2020/12/24 ... -modelaru/
Stačí se podívat na datum...
Nebo zde: viewtopic.php?f=11&t=89075&start=15#p1498226
Tomáši, obdivuji Tvoji nekonečnou trpělivost .....
Ano ano TomasC je trpělivý.... proto je taky tak úspěšný pilot
Boši, myslím že ani ty "techničáky" jak popisuješ takto nelze kvalifikovat protože přijedeš s kombajnem po silnici 1. třídy s platným TP a můžeš bezproblémově odjet po silnici 3. třídy, záleží jen na tom T a je to zcela stejné jednoduché přirovnání s létáním do 120m a do 300m pro členy klubu. Je to jen můj pohled a obyčejné přirovnání ,žádný pokus o nemožné(úprava v předpisech)