Epoxidový spoj a mikrovlnka

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Odpovědět
Zpráva
Autor
FlyBear

Epoxidový spoj a mikrovlnka

#1 Příspěvek od FlyBear »

Nevíte někdo, jestli je možné porcelánový hrnek slepený epoxidovým lepidlem používat v mikrovlnce?
dudaj

Re: Epoxidový spoj a mikrovlnka

#2 Příspěvek od dudaj »

Teplotní odolnost epoxidu je dána teplotou při vytvrzení + cca 30 °C - nebo tak nějak.
Každopádně pokud hrnek slepíš epoxidem a dotvrdíš ho při 100 °C, můžeš v něm vařit i v mikrovlnce.
Ale já bych slepený hrnek na jídlo obecně už nepoužíval.
FlyBear

#3 Příspěvek od FlyBear »

Díky za informaci.

On to ani není hrnek na vaření, jde o malou konvičku se zobáčkem pro pohodlnější nalévání mléka do kávy.
Používám tuto konvičku jenom k ohřátí mléka, takže jde do mikrovlnky tak na 30 vteřin (plus minus).

Špička toho nalévacího zobáčku se odlomila při nárazu, proto se muselo lepit.

Po slepení a vytvrzení jsem vzorek epoxidu otestoval v mikrovlnce, co to s ním udělá.
Šel tam nejprve na 30 vteřin a hned poté asi na minutu jednak ve formě malého kolečka (zbytek z misky po namíchání lepidla) a jednak na špejli (zbytek po nanášení).
Za celkovou minutu a půl na plný výkon se vzorek ani neohřál (bez měření, jen pocit na prstech :-))

Takže asi dobrý...
automet

#4 Příspěvek od automet »

Mikrovlnka ohrieva priamo H2O v potravinách. Predpokladám, že v epoxide voda nebude, takže samotný epoxid zrejme neohreje.
mior
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od mior »

dudaj píše:Ale já bych slepený hrnek na jídlo obecně už nepoužíval.

Úplne presne!

Mám nejaké skúsenosti s epoxidom a potvrdzujem, že na kontakt s jedlom je skutočne nevhodný. I na krátku dobu (lebo 100 krát jedna krátka doba = jedna veľmi dlhá doba).

Ale je tu dosť machrov cez epoxy, napr. veka a tak skús sa spýtať jeho.

To už sekunďák je na tom trochu lepšie - prvotne bol vytvorený na zalepovanie rán v kórejskej (či vietnamskej?) vojne, čiže ľudskému telu pomerne prijateľný...
Ale aj tomu by som sa radšej vyhol.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Bandikut

#6 Příspěvek od Bandikut »

Ahoj,

třeba u obligátního Epoxy 1200 vytvrzeného P11 je tato informace:
Pokud se kompozice po vytvrzení opakovaně omyje teplou vodou a poté 3% roztokem kyseliny citronové, vyhovuje podmínkám pro přímý styk s potravinami a pitnou vodou.
mior
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od mior »

To sa ale myslí so studenou vodou.

Mám skúsenosti, že epoxy - konkrétne 1200 sa pri styku s teplou (vriacou) vodou správa inak a chuť vody sa zmení!
Čiže niečo sa vyluhuje...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Bandikut

#8 Příspěvek od Bandikut »

Díky za upřesnění, to mě nenapadlo.
Zatím jsem Epoxy 1200 použil jen na slepení ucha keramického hrnku, tam je to v pohodě, nedochází ke kontaktu s obsahem. V mikrovlnce s tím nebyl problém.
malé zvíře

#9 Příspěvek od malé zvíře »

Epoxy a další lepidla, tmely atd nemají s mikrovlnkou problém, ale jak tady už bylo zmíněno - rozhodně bych z toho nepil, nejedl. Ale kdysi dávno jsem měl nějaký lepící-tmel, který byl food-safe; tak pokud máš s konvičkou nějaký srdečný vztah, tak zkusit sehnat něco takového a vytmelit to tím...
Last one alive, lock the door!
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“