Epoxidový spoj a mikrovlnka
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Epoxidový spoj a mikrovlnka
Nevíte někdo, jestli je možné porcelánový hrnek slepený epoxidovým lepidlem používat v mikrovlnce?
Re: Epoxidový spoj a mikrovlnka
Teplotní odolnost epoxidu je dána teplotou při vytvrzení + cca 30 °C - nebo tak nějak.
Každopádně pokud hrnek slepíš epoxidem a dotvrdíš ho při 100 °C, můžeš v něm vařit i v mikrovlnce.
Ale já bych slepený hrnek na jídlo obecně už nepoužíval.
Každopádně pokud hrnek slepíš epoxidem a dotvrdíš ho při 100 °C, můžeš v něm vařit i v mikrovlnce.
Ale já bych slepený hrnek na jídlo obecně už nepoužíval.
Díky za informaci.
On to ani není hrnek na vaření, jde o malou konvičku se zobáčkem pro pohodlnější nalévání mléka do kávy.
Používám tuto konvičku jenom k ohřátí mléka, takže jde do mikrovlnky tak na 30 vteřin (plus minus).
Špička toho nalévacího zobáčku se odlomila při nárazu, proto se muselo lepit.
Po slepení a vytvrzení jsem vzorek epoxidu otestoval v mikrovlnce, co to s ním udělá.
Šel tam nejprve na 30 vteřin a hned poté asi na minutu jednak ve formě malého kolečka (zbytek z misky po namíchání lepidla) a jednak na špejli (zbytek po nanášení).
Za celkovou minutu a půl na plný výkon se vzorek ani neohřál (bez měření, jen pocit na prstech
)
Takže asi dobrý...
On to ani není hrnek na vaření, jde o malou konvičku se zobáčkem pro pohodlnější nalévání mléka do kávy.
Používám tuto konvičku jenom k ohřátí mléka, takže jde do mikrovlnky tak na 30 vteřin (plus minus).
Špička toho nalévacího zobáčku se odlomila při nárazu, proto se muselo lepit.
Po slepení a vytvrzení jsem vzorek epoxidu otestoval v mikrovlnce, co to s ním udělá.
Šel tam nejprve na 30 vteřin a hned poté asi na minutu jednak ve formě malého kolečka (zbytek z misky po namíchání lepidla) a jednak na špejli (zbytek po nanášení).
Za celkovou minutu a půl na plný výkon se vzorek ani neohřál (bez měření, jen pocit na prstech
Takže asi dobrý...
Mikrovlnka ohrieva priamo H2O v potravinách. Predpokladám, že v epoxide voda nebude, takže samotný epoxid zrejme neohreje.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
dudaj píše:Ale já bych slepený hrnek na jídlo obecně už nepoužíval.
Úplne presne!
Mám nejaké skúsenosti s epoxidom a potvrdzujem, že na kontakt s jedlom je skutočne nevhodný. I na krátku dobu (lebo 100 krát jedna krátka doba = jedna veľmi dlhá doba).
Ale je tu dosť machrov cez epoxy, napr. veka a tak skús sa spýtať jeho.
To už sekunďák je na tom trochu lepšie - prvotne bol vytvorený na zalepovanie rán v kórejskej (či vietnamskej?) vojne, čiže ľudskému telu pomerne prijateľný...
Ale aj tomu by som sa radšej vyhol.
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Ahoj,
třeba u obligátního Epoxy 1200 vytvrzeného P11 je tato informace:
Pokud se kompozice po vytvrzení opakovaně omyje teplou vodou a poté 3% roztokem kyseliny citronové, vyhovuje podmínkám pro přímý styk s potravinami a pitnou vodou.
třeba u obligátního Epoxy 1200 vytvrzeného P11 je tato informace:
Pokud se kompozice po vytvrzení opakovaně omyje teplou vodou a poté 3% roztokem kyseliny citronové, vyhovuje podmínkám pro přímý styk s potravinami a pitnou vodou.
- mior
- Kontaktovat uživatele:
To sa ale myslí so studenou vodou.
Mám skúsenosti, že epoxy - konkrétne 1200 sa pri styku s teplou (vriacou) vodou správa inak a chuť vody sa zmení!
Čiže niečo sa vyluhuje...
Mám skúsenosti, že epoxy - konkrétne 1200 sa pri styku s teplou (vriacou) vodou správa inak a chuť vody sa zmení!
Čiže niečo sa vyluhuje...
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk
Díky za upřesnění, to mě nenapadlo.
Zatím jsem Epoxy 1200 použil jen na slepení ucha keramického hrnku, tam je to v pohodě, nedochází ke kontaktu s obsahem. V mikrovlnce s tím nebyl problém.
Zatím jsem Epoxy 1200 použil jen na slepení ucha keramického hrnku, tam je to v pohodě, nedochází ke kontaktu s obsahem. V mikrovlnce s tím nebyl problém.
- malé zvíře
Epoxy a další lepidla, tmely atd nemají s mikrovlnkou problém, ale jak tady už bylo zmíněno - rozhodně bych z toho nepil, nejedl. Ale kdysi dávno jsem měl nějaký lepící-tmel, který byl food-safe; tak pokud máš s konvičkou nějaký srdečný vztah, tak zkusit sehnat něco takového a vytmelit to tím...
Last one alive, lock the door!