Kde je umístěn gyroskop ?

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
TiroP3s

Kde je umístěn gyroskop ?

#1 Příspěvek od TiroP3s »

Zdravím pánové,
omlouvám se ale laický dotaz - kde je vlastně umístěn gyroskop ve vrtulníku? Prosím nekopejte do mě. Hledám a hledám a nenacházím. Nebo je na desce řízení?
Děkuji za případné odpovědi.
Karel Brno
PBS

Re: Kde je umístěn gyroskop ?

#2 Příspěvek od PBS »

Ahoj,
zkusím - jedná se o obecnou otázku, nebo o konkrétní model? Pokud jde o konkrétní model, dej sem označení a majitelé se Ti ozvou.
Obecně (typicky) je gyro samostatná krabička, která se umisťuje různě v trupu. Tedy elektrická sestava má přijímač, který je dále propojen na gyro, a z gyra vedou kablíky k servu vrtulky - anebo u některých novějších jednotek i k servům cykliky (typicky FBL jednotky). Když je tam elektromotor, pak se sestava rozšiřuje o regulátor.
Jsou samozřejmě i modely (hračky), které to všechno v nějaké míře mají na jedné desce. Ale jak píšu nahoře, je to o konkrétním modelu.
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Celeron »

PBS píše:Jsou samozřejmě i modely (hračky), které to všechno v nějaké míře mají na jedné desce.

Přijímače Jeti Assist jsou hračky? To se tady mnohým líbit nebude. :)
TiroP3s

#4 Příspěvek od TiroP3s »

Zdravím PBS,
no v podstatě se jedná o obecnou otázku a zároveň ke konkrétnímu modelu. Jedná se Wltoys v912 a to tady vy zdejší profíci vůbec nebudete znát. Nicméně je to takový "vojákuvzdorný vrtulník" ale jeden můj chybný let, když chtěl porazit sousedovu meruňku :( :( neustál. I vyměnil jsem řídící desku a zůstává pořád stejná závada tj. při přidání plynu se roztočí zadní vrtulka proti směru hodinových ručiček a než se chytne hlavní motor tak se vrtulník začne bláznivě točit kolem své osy no a nevzlétnu. Mám ještě objednány náhradní díly a takže vyměním co se dá ale Číňan má asi hodně práce a zásilka přijde až v říjnu. Ale právě jsem hledal jestli jsem nerozbil při tý havárii "gyro" a já jsem žádné nenašel. Je pravdou, že zadní motorek je připojen přímo k tý desce a ta se prodává skutečně s označením FBL.
No asi tak. Ten stejný problém mám s Blade 120 S. Holt to s vrtulníky neumím ale když oni jsou tak krásní.

Děkuji předem všem za případné reakce .
Karel Brno
TiroP3s

#5 Příspěvek od TiroP3s »

No jedná se o tento vrtulník :
https://www.rcprofi.cz/rc-vrtulnik-sky- ... bgQAvD_BwE

a tato deska :
https://www.aliexpress.com/af/RC-PCB-Re ... 14ad97c37c.

Omlouvám se za předchozí označení, takže ne FBL ale PCB.
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Kuba78 »

Celeron píše:Přijímače Jeti Assist jsou hračky? To se tady mnohým líbit nebude. :)

no, technicky vzato ano, porad je nase hobby de facto hrani si s hrackami.. proti malym detem se lisime jen v sofistikovanosti a cene nasich hracek :-)

PS jeti assisty mam doma dva.. kdysi i Jeti rikalo, ze vyvijeli (mozna stale vyvijeji?) assist jednotku jako samostatnou jednotku. viz zde http://www.jeti-team.com/prijimace-rex-assist-2/ a doted sem na vazkach, co je lepsi.. mozna assist jednotka jako samostatne cidlo, velikosti dejme tomu mvario o hmotnosti par gramu by bylo lepsi nez to mit uvnitr prijimace. Idealni umisteni assist prijimace je vodorovne do teziste modelu, ale to se vetsinou spis nepodari. aspon u me male luftwaffe se spis netrefim, takze mit prijimac nekde bokem a maly sensor v tezisti by bylo asi lepsi..
dudaj

#7 Příspěvek od dudaj »

Zpravidla co nejblíž k ose otáčení hlavního rotoru. Taky jde ale o tuhost připevnění k trupu - lepí se na pružné lože aby se nepřenášely vibrace, ale taky ne
zase moc. Ale výrobci to maj zpravidla správně.
PBS

#8 Příspěvek od PBS »

Celeron píše:Přijímače Jeti Assist jsou hračky? To se tady mnohým líbit nebude. :)

Ok ok :D . Upřesním - měl jsem na mysli právě jednoúčelové výrobky, kde je na jedné desce regl, gyro, přijímač a je to naprosto jednoúčelové pro konkrétní aplikaci. A nedá se to nijak kombinovat a měnit.
No třeba i Spirit GTR už má gyro, FBL jednotku a Jeti přijímač v sobě taky, že - a jako hračku to teda neoznačím.
Takže všem, kterých se ta závorka dotkla, omluva :D
Bel Mondo

#9 Příspěvek od Bel Mondo »

Nepřipojil jsi kablik od vrtulkoveho motorku k desce opačně?
macil

#10 Příspěvek od macil »

Tiež si myslím, že máš opačne pripojený zadný, vrtuľkový motor.
Přílohy
HTB1QKT2elGw3KVjSZFwq6zQ2FXai.jpg
prikrylm

#11 Příspěvek od prikrylm »

Celeron píše:@PBS Jsou samozřejmě i modely (hračky), které to všechno v nějaké míře mají na jedné desce.
Přijímače Jeti Assist jsou hračky? To se tady mnohým líbit nebude. :)

Jeti Assist mají integrované ESC? :-)

TiroP3s píše:Zdravím pánové,
omlouvám se ale laický dotaz...
Karel Brno

Jak píše macil a Bel Mondo. Zkontrolovat, jestli se vrtulka točí správným směrem a jestli se při "drcnutí" do ocasu snaží tento "drc" komenzovat. Jestli drcnutí "zesílí", točí se motor opačně.

Případně můžu pomoct osobně, bo Řečky jsou prakticky Brno, žejo. :)
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
TiroP3s

#12 Příspěvek od TiroP3s »

IMG_1614.JPEG
Zdravím všechny,
ano, rozumím tomu co píšete ale ten konektor od zadního motorku tam podle mě nelze jinak zastrčit, takže k přepólování by nemělo dojít-viz foto.
prikrylm-ano, bo Kénik (u Semáku) je taky Brno, pokud by jsi byl ochoten pomoci byl bych moc vděčen. Samozřejmě to nespěchá, zajedu kam by bylo potřeba.
TiroP3s

#13 Příspěvek od TiroP3s »

Macil
děkuji za foto kde jsi označil gyro.
prikrylm

#14 Příspěvek od prikrylm »

...ono nejspíš nejde konektor zastrčit jinak, ale jestli výrobce třeba nevyrobil desku v2, kde se rozhodl polaritu otočit..
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
macil

#15 Příspěvek od macil »

TiroP3s píše:Macil
děkuji za foto kde jsi označil gyro.

Nemáš za čo. Fakt. To, čo som označil, je totiž prijímačová časť. Sorry. :roll:
Podľa poslednej fotky máš však inú dosku, ako je tá, na ktorú si dal odkaz. Tá tvoja je, podľa všetkého, táto:

RC-Drone-Spare-Parts-Receiver-Board-Mainboard-Circuit-Board-for-WLtoys-V912-4CH-Single-Blade-RC.jpg_Q90.jpg

Gyro je tá súčiastka v bielej zmšťovačke. Ak tú zmršťovačku dáš dole, s najväčšou pravdepodobnosťou tam nájdeš tento gyro senzor:

gyro_murata.jpg
gyro_murata.jpg (3 KiB) Zobrazeno 2190 x
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“