Lehké jednomotorové samokřídlo 950mm
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
Re: Lehké jednomotorové samokřídlo 950mm
zeptam se mozna blbe, ale lina huba hole nestesti.. jaky je duvod aby motor byl na pylonu a zvyseny nad odtokovku? letove vlastnosti? co by se stalo, kdyby byl primo na odtokovce a utopeny v profilu? ma pylon jen funkci drzeni motoru nebo i funkci smerovky?
Z mých zkušeností se samokřídly (Jirka má možná jiné):
- osa motoru je nad profilem protože vyrovnává klopivý moment křídla
- motor může být utopený v profilu do míry, kterou umožní vrtule aby nesekala do odtokovky.
- osa motoru je nad profilem protože vyrovnává klopivý moment křídla
- motor může být utopený v profilu do míry, kterou umožní vrtule aby nesekala do odtokovky.
No, já to mám nakoukané u odborníků 
Zkusil jsem to tak udělat a ono to funguje - sklon pohonů 5° vůči tětivě profilu, míří kousek před těžiště.
Zkusil jsem to tak udělat a ono to funguje - sklon pohonů 5° vůči tětivě profilu, míří kousek před těžiště.
jyrry.webnode.cz
Northropové to mají nejspíš kvůli podvozku, u velkého křídla to mám taky a vejdou se tam významně větší vrtule; u házecích to mám tak ze zvyku.
jyrry.webnode.cz
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
tak ano, ze se inspirujes pracemi Jacka Northropa vim, ale treba YB49 ma motory a vystupy de facto v kridle a vystup v pulce odtokovky. Tak mne jen zajimalo jestli si s tim laboroval nebo rovnou dal pylon. bez pylonu a s motorem v odtokovce by to bylo takove "cistsi" ale netusim jak moc to ovlivni letove vlastnosti.
Jo, proudový, protože ty nemaj vrtule, podle mého. Představ si tam ty větrníky a jak by musel být vysoký podvozek.Kuba78 píše:... treba YB49 ma motory a vystupy de facto v kridle a vystup v pulce odtokovky.
Nelaboroval jsem, vycházel jsem rovnou z N9MB (snažil jsem se o polomaketu) a líbí se mi to i u ostatních mých křídel, jsou tím jiná než ty tuny dalšíchKuba78 píše: Tak mne jen zajimalo jestli si s tim laboroval nebo rovnou dal pylon. bez pylonu a s motorem v odtokovce by to bylo takove "cistsi" ale netusim jak moc to ovlivni letove vlastnosti.
jyrry.webnode.cz
Tady je to dobře vidět, vrtule v rovině odtokovky by měly konce listů už hodně blízko k zemi a to ještě potřebuje při startu a přistání natáhnout, jde to k zemi ještě víc:
Asi to nebude jediný důvod, ale jistě jeden z významných.
No nakonec i tady
Asi to nebude jediný důvod, ale jistě jeden z významných.
No nakonec i tady
jyrry.webnode.cz
- Kuba78
- Kontaktovat uživatele:
tak samozrejme, ze u letadel s vrtuli a podvozkem to tak musi byt. ale tvoje lehke samokridlo, podvozku nemaje, timto neduhem netrpi.. takze je to tedy na pylonu hlavne z duvodu ze se ti to libi 
Kuba78 píše:... takze je to tedy na pylonu hlavne z duvodu ze se ti to libi
Jo a nikdo další to tak nedělá, mám to jen já
jyrry.webnode.cz
Našel bych ještě jeden dobrý důvod. Menší riziko při odhodu, že bude vrtule jyrrymu čechrat chlupy na hřbetu ruky.
Když už si udělal "odhozové madlo" a hází to zespodu za střed.
Další podařené křidélko, že se nevleze do haly, myslím vůbec nevadí.
Další podařené křidélko, že se nevleze do haly, myslím vůbec nevadí.
Rozdíl mezi chlapcem a mužem je pouze v ceně jeho hraček.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
jyrry píše:Tady je to dobře vidět, vrtule v rovině odtokovky by měly konce listů už hodně blízko
Ta XB-35 měla podle fotek zespoda a přední nohy, co jsou na netu, umístěný Wasp Majory hned u náběžky. A podle očouzení od výfuků byly oba vedle sebe a navíc uprostřed mezi vrtulema. Tak mě vychází, že na odtokovku do pylonů vrtulí musel být několikrát zalomený kardanový hřídel. To není asi úplně ideální řešení, není k tomu někde na netu něco bližšího?
Obrázek se mě nepodařilo transportovat, ale motory byly uprostřed křídla v ose s vrtulemi. vpředu byly mimo osu turba a výfuky byly před motory mimo osu.
Tady je to vidět: (kresba je skoro na konci přílohy)
https://www.secretprojects.co.uk/thread ... 969/page-2
Tady je to vidět: (kresba je skoro na konci přílohy)
https://www.secretprojects.co.uk/thread ... 969/page-2
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Aha, díky za info. Ty vypoukliny jsem považoval za dekly hlav motorů a ony to jsou turba. Takže o 180 st otočenej systém jako u P-38.
Trochu jsem potunil těžiště - asi 4mm dopředu a začalo mě to víc poslouchat 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3c8fx5Ck7AE[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3c8fx5Ck7AE[/youtube]
jyrry.webnode.cz