Lehké jednomotorové samokřídlo 950mm
Re: Lehké jednomotorové samokřídlo 950mm
4mm a co to dokáže. 
jio píše:4mm a co to dokáže.
Hlavně je mi divný, že jsem s tím nepraštil při prvním letu, to bylo asi o 10mm vzadu oproti tomu současnému...
jyrry.webnode.cz
Občas se říká, že to je rukama. Tady to má kladný význam. 
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Já byl taky strašen, jak je Arabela citlivá na každej milimetr těžiště a při laboraci jsem posouval 10 mm před a 10 mm za a jedinný co se měnilo bylo míra tlačení na zádech. A propo, zádíčka jsi už letěl?
Celeron píše:... zádíčka jsi už letěl?
Ještě ne, ale zkusím.
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Jyrry, nemáš prosím změřený a nebo nemohl bys příležitostně změřit co Ti staticky na zemi žere ten motůrek 1400-2000 v samokřídle?
Nevím, jestli ten můj je dobrej, zda se mi, že má moc malej tah.
Zkusil jsem ho přes HK wattmetr s GWS vrtulí 5/3 a na plně nabitej dvoučlánek Nanocell 350 mAh bere 12,5W 1,6A. Trochu to nesedí, asi moc velkej úbytek napětí na dlouhých kabelech přes wattmetr.
Díky!
Nevím, jestli ten můj je dobrej, zda se mi, že má moc malej tah.
Zkusil jsem ho přes HK wattmetr s GWS vrtulí 5/3 a na plně nabitej dvoučlánek Nanocell 350 mAh bere 12,5W 1,6A. Trochu to nesedí, asi moc velkej úbytek napětí na dlouhých kabelech přes wattmetr.
Díky!
Tak zatím s vybitýma - 1,7A při 7,2V. A s tím jsem ještě letěl na konci toho videa.
Dal jsem nabít a změřím po nabití.
Měřeno mým bastlem z USB měřáčku:
Dal jsem nabít a změřím po nabití.
Měřeno mým bastlem z USB měřáčku:
jyrry.webnode.cz
Jsou nějak měkký, ty moje baterčičky 370mAh...
1,88A při 7,82V = 14,7W a lítá to s tím celkem svižně, řekl bych.
1,88A při 7,82V = 14,7W a lítá to s tím celkem svižně, řekl bych.
jyrry.webnode.cz
Jo a to mám přívody k motoru skoro přes celou hloubku středu (regl je tak 30mm za náběžkou) krouceným servokablíkem...
jyrry.webnode.cz
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Ty hodnoty jsou stále na GWS 5/3? Já mám černou, červený mají asi trochu jinej tvar.
Rozdíl může být i nepřesností měřáků. Můj HK Wattmetr je na 100A a měříme někde kolem 1,5-2% rozsahu. Měřáky i digitální často na začátku rozsahu moc přesností nevynikají.
K baterkám. Koupil jsem u Pecků do haloletu "čtvercový" Tattu 2S 300mAh / 75C (230 CZK). Na první cyklus z nich vypadlo rovnou 330mAh. Tvrdý jak beton, po ubrání z plnýho 1,6A na ten 14 mm motůrek se napětí zvýší jen o 0,2V celkově. Ale ty asi honíš těžiště tak se ti nehodí a větší čtvercová Tattu je až 450 mAh a pak 550mAh.
Rozdíl může být i nepřesností měřáků. Můj HK Wattmetr je na 100A a měříme někde kolem 1,5-2% rozsahu. Měřáky i digitální často na začátku rozsahu moc přesností nevynikají.
K baterkám. Koupil jsem u Pecků do haloletu "čtvercový" Tattu 2S 300mAh / 75C (230 CZK). Na první cyklus z nich vypadlo rovnou 330mAh. Tvrdý jak beton, po ubrání z plnýho 1,6A na ten 14 mm motůrek se napětí zvýší jen o 0,2V celkově. Ale ty asi honíš těžiště tak se ti nehodí a větší čtvercová Tattu je až 450 mAh a pak 550mAh.
Celeron píše:Ty hodnoty jsou stále na GWS 5/3? Já mám černou, červený mají asi trochu jinej tvar....
Je černá, snad GWS.
jyrry.webnode.cz
Byl jsem si zalítat, 3 baterky a pak už zábly prsty.
Druhé přistání (ze čtyř) bylo vynucené - při odhodu vypadly baterky a bimbaly se na kablíku.
Divný je, že když takhle šouply těžiště dost dozadu tak se to dalo řídit a celkem v pohodě jsem to posadil...
@ Jirka - Celeron: tak záda docela v pohodě; až to sestříhám, dám sem video.
Druhé přistání (ze čtyř) bylo vynucené - při odhodu vypadly baterky a bimbaly se na kablíku.
Divný je, že když takhle šouply těžiště dost dozadu tak se to dalo řídit a celkem v pohodě jsem to posadil...
@ Jirka - Celeron: tak záda docela v pohodě; až to sestříhám, dám sem video.
jyrry.webnode.cz
záda - druhý průlet zprava a zatáčka doprava, je to vidět i podle barviček spodku a vršku křídla 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vktGKjTMe_Q[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vktGKjTMe_Q[/youtube]
jyrry.webnode.cz
Abych nerozmnožoval vlákna, postnu to sem.
Načal jsem další pokus o fakt lehké a opravdu pomalé konstrukční samokřídlo do haly; předchozí výrobky se nehodí než ku létání venku
Použil jsem stejný profil (osvědčil se) i stejnou geometrii křídla, jen jsem odboural ty moje výztuže a páskování žeber.
Vyfrézováno z balzy 1,5mm (žebra), 2 a 3mm (část náběžky a odtokovky u klapek), vnitřní odtokovka je z lehké balzy 5mm, pylonek motoru je z letecké překližky 1,5mm.
Pomocí klínové podložky pod odtokovou částí jsem zajistil stabilizující prvek - negativní nakroucení konců křídla o 3,5°. Na předchozích modelech to funguje bez zbytečných
směrovek, tak proč to nezopakovat 
Dnes je pindík (950mm) poslepovaný, obroušený. Začne vestavba RC a pohonu, vše pak zespodu uzavřou poslední kousky balzy 0,8mm a přístupný bude jen napájecí konektor reglu a táhla ke klapkám. Vychází mi to tak nejlehčí a jednodušší, než se trápit s nějakými deklíky a pod.
Načal jsem další pokus o fakt lehké a opravdu pomalé konstrukční samokřídlo do haly; předchozí výrobky se nehodí než ku létání venku
Použil jsem stejný profil (osvědčil se) i stejnou geometrii křídla, jen jsem odboural ty moje výztuže a páskování žeber.
Vyfrézováno z balzy 1,5mm (žebra), 2 a 3mm (část náběžky a odtokovky u klapek), vnitřní odtokovka je z lehké balzy 5mm, pylonek motoru je z letecké překližky 1,5mm.
Pomocí klínové podložky pod odtokovou částí jsem zajistil stabilizující prvek - negativní nakroucení konců křídla o 3,5°. Na předchozích modelech to funguje bez zbytečných
Dnes je pindík (950mm) poslepovaný, obroušený. Začne vestavba RC a pohonu, vše pak zespodu uzavřou poslední kousky balzy 0,8mm a přístupný bude jen napájecí konektor reglu a táhla ke klapkám. Vychází mi to tak nejlehčí a jednodušší, než se trápit s nějakými deklíky a pod.
jyrry.webnode.cz
Tobě ta hala nedá spát viď?! 
Vypadá to opět dobře, zase je to řidší než posledně a to je samozřejmě dobře, myslím že by si měl při tomhle rozpětí být max do 150 gramů, ale spíš tak 130-140, ideálně ještě o něco méně. Jaký máš váhový předpoklad?
A už se to v konstrukci dost podobá Variante
Vypadá to opět dobře, zase je to řidší než posledně a to je samozřejmě dobře, myslím že by si měl při tomhle rozpětí být max do 150 gramů, ale spíš tak 130-140, ideálně ještě o něco méně. Jaký máš váhový předpoklad?
A už se to v konstrukci dost podobá Variante
Létám jak umím, ale hlavně pro radost z toho co dělám...