Elektromobil na dálnici

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zamčeno
Zpráva
Autor
DAF
Kontaktovat uživatele:

Re: Elektromobil na dálnici

#1291 Příspěvek od DAF »

Cit.: "...V osmdesátých letech 20. století došlo k výraznému omezení mnoha projektů výstavby, mimo jiné i jaderných elektráren. Ve většině případů šlo o ekonomické problémy, které v SSSR nastaly..."
Hned v úvodu je vysvětlení proč byly projekty zastaveny. Když tě tu někdo nazval demagogem, měl pravdu (existují i další názvy). Opravdu vybíráš jen to, co se ti hodí do krámu.
Hitec Aurora 9X
novfra

#1292 Příspěvek od novfra »

OK2BUH píše:No, máte to pěkně popletené. Zdražilo uhlí,

Nojo. Zdražilo. Když je něčeho málo, tak je to dražší. A proč to nebylo dříve dražší? Že by dotace?
Podívej se, kolik peněz teklo do těžby uhlí v EU, nebo stačí jen v Německu za posledních cca 30 let.
OK2BUH

#1293 Příspěvek od OK2BUH »

novfra píše:
Nojo. Zdražilo. Když je něčeho málo, tak je to dražší. A proč to nebylo dříve dražší? Že by dotace?
Podívej se, kolik peněz teklo do těžby uhlí v EU, nebo stačí jen v Německu za posledních cca 30 let.

Ano, to je pravda, uhlí bylo dotované a už není. O zbytek se postarala Čína. A co s tím? Dotovat ho dál? Jinak já nejsem odpůrce atomu, dokonce tomu fandím. Jenom když vidím, že Frantíci mají zpoždění 11 let a cena se jim už zvýšila na dvojnásobek tak se mi moc nechce věřit, že budeme lepší. Uhlí máme vypnout v roce 33, to stejně nemůžeme stihnout.
novfra

#1294 Příspěvek od novfra »

OK2BUH píše:A co s tím? Dotovat ho dál?

Myslíš větrníky a solár? Nebo atom?

A co tak nedotovat NIC?
Nojo, to je blbost :lol: ...že?
OK2BUH

#1295 Příspěvek od OK2BUH »

novfra píše:
Myslíš větrníky a solár? Nebo atom?

A co tak nedotovat NIC?
Nojo, to je blbost :lol: ...že?

Dotovat soláry na rodinných domech je pro stát to nejlevnější řešení. Větší část si lidi zaplatí sami a elegantně se jich zbaví - přestanou užírat ze společného krajíce. Pro ty ostatní musí postavit ten drahý atom. Ze stejného důvodu dotuje i zateplení - budou méně užírat. Samozřejmě, že homo panelacus jim to závidí protože to nemůže využít.
Dotace pro firmy pro stavbu velkých solárů platí ta zlá EU, to zas využije ten ČEZ.
novfra

#1296 Příspěvek od novfra »

OK2BUH píše:
Dotace pro firmy pro stavbu velkých solárů platí ta zlá EU,

A je to ta stejná EU, která dotuje (dotovala) miliony eur těžbu uhlí?
A teď myslím to zlé, ošklivé, neekologické uhlí?
jio

#1297 Příspěvek od jio »

Sákryš, nejsem homo panelacus. Mám barák, který jsem postavil vlastním přičiněním, kolaudoval v roce 89 a je postavený ještě komplet bez dotací.
Zateplení jsem dělal po cca 15 letech za své, okna vyměnil taky za své a kotel změnil na plyn taky. Jak je možné, že to u mě jde bez dotací a na EV, infrastrukturu pro EV, FEV a další to bez dotací nejde. Ze by to bylo tím, že si na to někteří zvykli? Ono je vždy jednodušší když dav něco platí jedincům. Tedy pro ty jedince, zejména když to ani nepotřebují. Jak je tomu velmi často u EV, ať se vrátím k tématu.
OK2BUH

#1298 Příspěvek od OK2BUH »

jio píše:Sákryš, nejsem homo panelacus. Mám barák, který jsem postavil vlastním přičiněním, kolaudoval v roce 89 a je postavený ještě komplet bez dotací.
Zateplení jsem dělal po cca 15 letech za své, okna vyměnil taky za své a kotel změnil na plyn taky. Jak je možné, že to u mě jde bez dotací a na EV, infrastrukturu pro EV, FEV a další to bez dotací nejde. Ze by to bylo tím, že si na to někteří zvykli? Ono je vždy jednodušší když dav něco platí jedincům. Tedy pro ty jedince, zejména když to ani nepotřebují. Jak je tomu velmi často u EV, ať se vrátím k tématu.

No vidíš, já taky. Zateplení i okna za své, kotel taky. Dotaci na soláry si zařídila montážní firma a taky spotřebovala. Kdybych si to poskládal sám tak by to vyšlo nastejno bez dotace. Ale já se celý život držím tisíce let fungující zásady "Přej a bude ti přáno". Ono to opravdu funguje. Nikdy se nezajímám o to co dostávají ostatní.
FlyBear

#1299 Příspěvek od FlyBear »

OK2BUH píše:Větší část si lidi zaplatí sami a elegantně se jich zbaví - přestanou užírat ze společného krajíce.

Nepřestanou - a sám to dobře víš.
Proč pořád používáš tuhle zkratkovitou demagogii?

Po pravdě jsi tady sám napsal, že v zimě dobíjíš svůj EV ze sítě.
Soláry u nás v zimním období moc energie nedodají. Takže i zadotovaní domácí solárníci v zimně hezky "přilezou ke křížku" a vesele "užírají" :mrgreen:
Prostě se smiř s tím, že soláry nejsou řešení. Soláry mohou významně pomoci v určitém období roku, ale na celek samy nestačí bez ohledu na instalovaný výkon.

Tady máš snapshot z dnešního rána:
ElEnergo20220123.jpg

I ti "eko-progresivní" Němci většinu elektrické energie poslední dobou získávají z uhlí.
Snímek je sice k dnešnímnu dni, ale co to posledních pár týdnů sleduju, tak je to furt podobné...
Všimni si, že soláry ze svého instalovaného výkonu nedodaly nic (no jo, je večer, ale ono to při současném počasí není nijak veselé ani přes den, což sám víš).
A například větrníky z instalovaných více než 60GB dodaly jen vcelku malý zlomek.
Jiri

#1300 Příspěvek od Jiri »

OK2BUH píše:..... Rusi s Čínou si postavili plynovod "Síla Sibiře" a mají smlouvu na 30 let. Gazprom už na Evropu prdí.

To je víceméně blábol. Stávajícím plynovodem tam protlačí pouze zlomek toho, co potřebují prodat, aby Ruský chudobinec nezkrachoval. Je pravda, že urychleně jednají o stavbě dalšího, s kapacitou srovnatelnou s (dosud neotevřeným) Nord Stream 2, ale i když by začali stavět ještě letos, je to na pár let. V současnosti odbyt do Evropy nahradit nedokážou (což je celkem dost trápí).
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
OK2BUH

#1301 Příspěvek od OK2BUH »

FlyBear píše:Nepřestanou - a sám to dobře víš.
Proč pořád používáš tuhle zkratkovitou demagogii?

Po pravdě jsi tady sám napsal, že v zimě dobíjíš svůj EV ze sítě.
Soláry u nás v zimním období moc energie nedodají. Takže i zadotovaní domácí solárníci v zimně hezky "přilezou ke křížku" a vesele "užírají" :mrgreen:
Prostě se smiř s tím, že soláry nejsou řešení. Soláry mohou významně pomoci v určitém období roku, ale na celek samy nestačí bez ohledu na instalovaný výkon.

Tady máš snapshot z dnešního rána:
ElEnergo20220123.jpg

I ti "eko-progresivní" Němci většinu elektrické energie poslední dobou získávají z uhlí.
Snímek je sice k dnešnímnu dni, ale co to posledních pár týdnů sleduju, tak je to furt podobné...
Všimni si, že soláry ze svého instalovaného výkonu nedodaly nic (no jo, je večer, ale ono to při současném počasí není nijak veselé ani přes den, což sám víš).
A například větrníky z instalovaných více než 60GB dodaly jen vcelku malý zlomek.

Ano, máš naprostou pravdu. Ani mě není jasné jak chtějí Němci vypnout uhlí. OZE nemohou fungovat samostatně, potřebují 100% zálohu. Původní myšlenka byla záloha plynem. OZE by potom v průběhu roku 80% toho plynu ušetřily. To je nejlevnější řešení pro spotřebitele. Jenomže ten plyn se nám teď jaksi hroutí. Atom je dobrý ale nejde regulovat. Cena elektřiny z jádra je v dnešní době to nejdražší. Ale pokud to chtějí lidi platit tak nejsem proti.

Ještě k té ceně. Dnešní cena na burze je 250 Euro, to vychází s DPH a poplatkem za distribuci na 9 Kč nočního proudu. Vy platíte asi třetinu protože v létě nastoupí soláry a obchodník vám celý rok zprůměruje. Kdyby OZE neexistovaly tak budete platit těch 9 Kč. Frantíci mají jenom atom, cenu mají teď stejnou s námi, Evropa je propojená. Jednou se zkusili odpojit a cena jim vyletěla o 100 Eur nahoru.
BoŠ

#1302 Příspěvek od BoŠ »

OK2BUH píše:...Atom je dobrý ale nejde regulovat. Cena elektřiny z jádra je v dnešní době to nejdražší. Ale pokud to chtějí lidi platit tak nejsem proti....

Atom lze asi v rozmezí 80 až 100% v současnosti regulovat, ale není to úplně optimální.
Cenu jádra odvozuješ od čeho? Z nákladů na výstavbu a provoz nebo dle ceny na burze?
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
OK2BUH

#1303 Příspěvek od OK2BUH »

BoŠ píše:
Atom lze asi v rozmezí 80 až 100% v současnosti regulovat, ale není to úplně optimální.
Cenu jádra odvozuješ od čeho? Z nákladů na výstavbu a provoz nebo dle ceny na burze?

Uvažuji minimální prodejní cenu elektřiny která ještě stačí pokrýt náklady na provoz. U atomek to není cena paliva ale hlavně platy množství kvalifikovaných zaměstnanců. U OZE jsou náklady na palivo nulové a zaměstnanec jeden důchodce se psem na hlídání.
Náklady na stavbu atomky + úložiště rozpočítanou na dobu životnosti do toho radši nepočítám, to by tu elektřinu nezaplatil už nikdo.

Tady jsem našel toto: https://infografiky.ihned.cz/jadro-vyjd ... 47ab5f122/
Ale je pravda, že to je 3 roky staré a cena plynu i uhlí podstatně vzrostla.
jio

#1304 Příspěvek od jio »

Jaderka má oproti OZE (Občasné Zdroje Energie) drobnou výhodu. Funguje v létě v zimě, za deště i za slunka a kupodivu i když nefouká. :-) Jo, a ty nulové emise jsou jen takový drobný bonus. ;-)
OK2BUH

#1305 Příspěvek od OK2BUH »

jio píše:Jaderka má oproti OZE (Občasné Zdroje Energie) drobnou výhodu. Funguje v létě v zimě, za deště i za slunka a kupodivu i když nefouká. :-) Jo, a ty nulové emise jsou jen takový drobný bonus. ;-)

Jo, já vím a jak jsem říkal nejsem proti když to chcete platit. Já na to taky přispěji ale naštěstí jen tou 1/3 v zimě.
Zamčeno

Zpět na „Smetiště“