RC paragliding.

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: RC paragliding.

#1921 Příspěvek od zdzd »

dub píše:Ahoj Rosťo, paráda. S tím Opale mě to mrzí. Mám od nich dost věcí a vše v pohodě. Tak to už se těším na duben. Jinak jistota je od firmy Para Aviation RC, ale nechají si za to řádně zaplatit . U této firmy jsou panáci ,krosny luxus, ale i cenově :-( . Svoje padáky zatím nenabízí , jen od Hackera. O něco levněji vychází firma Cefics , tam jsou podle mě padáky zatím bezkonkurenční , ale také tomu odpovídá i cena. Krosny a panáci o chlup horší .
Tak ať se daří :-)

Já myslím, že by to všude dopadlo podobně. Nemáš to ode mne, neznám, neotravuj...

Já chci dát k psychohammeru krosnu od Opale a potřeboval jsem k tomu nějaké údaje. K psychohammeru jsem žádný návod nedostal a ani nenašel. Tak jsem napsal do Ceficsu jak moc se má tahat za šňůry aby to fungovalo. Joachim odpověděl prakticky obratem, nicméně stylem zeptej se co chceš a já ti odpovím co chci já. Zkrátka nedodal jediný konkrétní údaj a odpověděl jednou větou stylem "udělej to jak to je a bude to fungovat". Tím samozřejmě myslel jeho krosnu. Z duchu odpovědi mi bylo celkem jasné, že opakovat dotaz na rozsah řidiček abych ho mohl nastavit na cizí krosně nemá smysl. Evidentně by to dopadlo jako zmiňovaný dotaz na Opale.

Tak jsem si to nechal změřit od tebe. :wink:
martin z

#1922 Příspěvek od martin z »

Ahoj, já se chci zeptat jak orientované byly při tisku ty díly ochranného kruhu na třetiny, to bylo kruhem dolů a zbytek ve vzduchu s podpěrama? Máš nějakou fotku z tisku nebo jak to vypadalo po tisku?

Díky.
zdzd

#1923 Příspěvek od zdzd »

martin z píše:Ahoj, já se chci zeptat jak orientované byly při tisku ty díly ochranného kruhu na třetiny, to bylo kruhem dolů a zbytek ve vzduchu s podpěrama? Máš nějakou fotku z tisku nebo jak to vypadalo po tisku?

Díky.

Ten tisk byla taky docela sranda. Jednak jsou všechny ty tvary k tisku nekamarádské a k tomu se ještě ASA-275 kroutí. Méně než ASA, ale dost na potíže.

Takže všechno s podpěrami, u klece i pevnými přímo v stl.

Nejjednodušší byly konzoly. Ty mají jen kruhový průřez, takže to spravily standardní podpěry na podložce.

Konzoly
Konzoly

Slicované konzoly
Slicované konzoly

Krapet horší byla vyztuha. Není ji na co položit a potřebuje podpěry všude.

Výztuha
Výztuha

Slicovana vyztuha
Slicovana vyztuha

U klece byl problém ji do tiskárny vůbec vměstnat. A hlavně kroutící se materiál měl tendenci odtrhávat se od podpěr a nadzvedávat se. Pak o něj zakopnul extruder a celé se to strhlo. Nakonec vše vyřešila pevná podpěra v stl, která drží oblouk na podložce a zbytek podepřou podpěry.

Klec s přídržnou podpěrou pro tisk
Klec s přídržnou podpěrou pro tisk

Slicovaná klec
Slicovaná klec

Největší boj byl rám, hlavně kvůli kroucení materiálu. Naplacato marný boj, včetně stl podpěr. Kroutilo se to, hnusný povrch od zbytků podpěr a další potíže. Nakonec vyhrála strategie tisku na boku s ochrannou zástěrkou kvůli kroucení. Navíc ještě skirt k přidržení na podložce a podpěry všude. Podpěry voština, protože standardní "listy" se kroutily taky.

Rám
Rám

Slicovaný rám
Slicovaný rám

Slicovaný rám v průřezu.
Slicovaný rám v průřezu.

Než jsem se k tomu dobral tak to stálo kupu zmetků, času a mnohem více materiálu než vlastní finální tisk...
martin z

#1924 Příspěvek od martin z »

Díky za informace. A klobouk dolů že sis dal takovou práci abys to úspěšně vytisknul.
zdzd

#1925 Příspěvek od zdzd »

martin z píše:Díky za informace. A klobouk dolů že sis dal takovou práci abys to úspěšně vytisknul.

Prototypy jsem tisknul s PLA a to šlo bez problému. Jenže ten materiál je na pikaču a proto jsem konečné provedení začal tisknout z toho ASA-275, což byly moje první tisky z tohoto materiálu. No a to vypukla anabáze.

Ale teď už vím jak na to a výsledek se jeví dobře. Je to pevné, je to houževnaté a na slunci se to snad nerozteče, i když tepelná odolnost je blízká PLA. A holt kdyby bylo neklaplo, tak jsou i další materiálové možnosti...

Celkem by mne zajímalo ASA či PC plněné kevlarem nebo karbonem. Na pokusy ale dost drahá sranda.
martin z

#1926 Příspěvek od martin z »

Mám nějakou dobrou zkušenost s tiskem z materiálu PETG/CF Jet od Plasty Mladeč, dobře se to tisklo (jako normální petka) a výsledný tisk byl tužší než běžná petg. Dokonce jsem si na to pořídil nějakou odolnou trysku proti abrazivním materiálům, ale dnes bych se na to už vykašlal a tisknul normální tryskou za pár korun a pak jí příp. vyměnil.
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1927 Příspěvek od MartinMartin »

Potřebuji prosím poradit jestli neví někdo kde by se dali sehnat ty menší karabiny z obrázku. Jedná se o originální karabiny které byly součástí vrchlíku Nyos. Ta větší karabina je koupená od Hackera https://www.hacker-motor-shop.com/Para-RC/Para-RC-Zubehoer/Para-RC-Schaekel-3-5mm-2er-Satz-.htm?SessionId=&a=article&ProdNr=67002100&p=5004
Je však moc velká a nevleze ani do oka na volném konci popruhu. Mám na cestě padák a nechce se mi pořád přehazovat karabiny, budu jej létat pod stejnou krosnou jako Nyose. Já už je hledal snad všude ale tak malé nejsou nikde, diky za každý postřeh.
[album]7204[/album]
zdzd

#1928 Příspěvek od zdzd »

MartinMartin píše:Potřebuji prosím poradit jestli neví někdo kde by se dali sehnat ty menší karabiny z obrázku. Jedná se o originální karabiny které byly součástí vrchlíku Nyos. Ta větší karabina je koupená od Hackera https://www.hacker-motor-shop.com/Para-RC/Para-RC-Zubehoer/Para-RC-Schaekel-3-5mm-2er-Satz-.htm?SessionId=&a=article&ProdNr=67002100&p=5004
Je však moc velká a nevleze ani do oka na volném konci popruhu. Mám na cestě padák a nechce se mi pořád přehazovat karabiny, budu jej létat pod stejnou krosnou jako Nyose. Já už je hledal snad všude ale tak malé nejsou nikde, diky za každý postřeh.
[album]7204[/album]

A nemůžeš k tomu dát třeba pravítko?
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1929 Příspěvek od MartinMartin »

Tady je to i s tím pravítkem, normálně jdou sehnat karabiny se závitem M4 což je i varianta od Hackera, ale ta menší má závit M3 a ty jsem nikde nenašel.
[album]7214[/album][album]7213[/album]
dub
Kontaktovat uživatele:

#1930 Příspěvek od dub »

K velké spokojenosti používám tyhle " karabiny " :-). Ta 4-ka se vejde do všech popruhů co mám . Oproti Hackerovi cena úplně lidová a navíc jako bonus je to, že je z nerezu. Popruh po ní krásně klouže a nerozdírá jeho jemná vlákna. Hacker nabízí nějaký hrubý pozink či co :-)
https://www.pavlinek.cz/nerezovy-trmen- ... si-316-a4/
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1931 Příspěvek od MartinMartin »

Tu od Hackera jsem objednával zároveň s Nyosem jelikož nikde neuváděli že jsou součástí. Jinak ta od Hackera je také 4mm a do popruhu od Nyose je v žádném případě neprovleču i kdyby byla hladká nerezová. Jak je prosím tě velké to očko dole na té nerezové karabině? Ty od Hackera mají průměr toho spodního oka 8,5mm a ty nerezové M3 6mm a to tam i tak jde dost stuha, proto je nechci pořád vytahovat.
dub
Kontaktovat uživatele:

#1932 Příspěvek od dub »

Doma Ti to změřím a dám vědět .Teď jsem mimo :-). Jo a bude to ještě dnes
Jeti DC-24,DS-12,VBar,PsychoHammer,CrossAlps2.8,Sir Edmund Race,Samba 2.6,Ultra 3.5,Logo700,Logo 200
dub
Kontaktovat uživatele:

#1933 Příspěvek od dub »

Tak jsem to změřil a to oko dole má průměr 8,5mm. Podle mě, kdyby bylo nejhůř, tak by šlo z boku obrousit z každé strany tak 1mm. a potom tu obroušenou plošku na filcovém kotouči zaleštit do kulata a bylo by. Je to zdlouhavé, ale i to k modelařině prostě patří :-)
Jinak jen tak pro zajímavost , také by se mohlo hodit:
https://www.pavlinek.cz/nerezova-retezo ... si-316-a4/
Také je používám , třeba jako spojky na gumicuk a tak :-)
Naposledy upravil(a) dub dne čtv 31.03.2022 9:10, celkem upraveno 1 x.
martin z

#1934 Příspěvek od martin z »

Já koukal na ty svoje třmeny a mám průměr čepu taky 4mm.

A můžu se Martina zeptat co to bude za padák?
MartinMartin
Kontaktovat uživatele:

#1935 Příspěvek od MartinMartin »

Dub, díky moc takže je to stejné jako ta od Hackera. Díval jsem se na fotky popruhu toho nového padáku a oka vypadají větší takže by tam mohly vlézt i ty větší, ale stejně objednám ty nerezové. Jinak jedná se o padák Dudek S-lite 1.5 modro/žlutý. Po delší době jsem se díval na ebay a objevil jsem ho tam za perfektní peníze, takže už je na cestě z Německa. Polétám s ním a pak asi najde nového majitele u nás v klubu.
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“