FrSky ETHOS

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

Re: FrSky ETHOS

#106 Příspěvek od juraj.jurej »

SuperMUF píše:ETHOS není špatný, jen mi tam spousta věcí prostě nějak nejde ( nebo je ještě neumím najít )

aktuální problém je, že jsem se vrátil z letiště a chtěl bych ( jak jsem byl u OpenTX zvyklý ) hodit Trimy do Subtrimů, abych měl zase celý rozsah trimů k dispozici - v OpenTX jednoduché, v Ethosu jsem to nenašel

Prosím o radu, třeba jsem to pouze přehlédl, děkuji

Treba zabudnúť, oslobodiť sa od OpenTX pri používaniu Ethos. Ethos je iný OS. Niečo na ňom síce funguje podobne ako v OTX, ale nie všetko. Tu sa Trimy používajú-využívajú trocha inak. Používajú sa napr. na nastavenie letových režimov.

Stred/subtrim sa nastavuje vo výstupoch.
Přílohy
suubtriim.png
FrSky Tandem X20
prikrylm

#107 Příspěvek od prikrylm »

Chvilkama Ethos zkouším (na X12S a na simu) a zatím jsem přesvědčený, že to hlaní (vlastní mixer) je stejný jako OpenTX, možná s kosmetickými úpravami. Takže z tohoto pohledu se mi oba systémy jeví prakticky shodné (a vzhledem k autorovi se není čemu divit). Jen se ETHOS jinak nastavuje (trochu jiné UI) + je tam spousta "přednastavítek", které "profláklé" mixy naklikají za vás a mohou tak, pravda, mnohým pomoci.
To, že v ETHOSu (zatím?) není čudlík, který přenese trimy na subtrimy je skoro divné, protože pokud subtrimy existují, není důvod tam takové tlačítko nedat.

Jednoho dne jsem si řekl, že si začnu myslet, že přepínání trenér-žák ala Spektrum DX10* je prostě super a že ho chci taky. Vyzkoušel jsem si takové přepínání a už tak nějak nechci jinak. V OpenTX lze realizovat více způsoby, z nichž jeden je hodně rychlý a dá se snadno realizovat i "na poli" a to včetně možnosti výběru, které rádio bude řídit model**. Na ETHOSu je též realizovatelné, ale protože tam chybí to, co je v OpenTX stránka vstupů (nebo jsem ekvivalent špatně hledal?), je pak celý mix v Ethosu mnohem složitější. Totéž bude platit o modelech, kde se jedním vstupem ovládají různé věci v různých režimech (typicky větroň a páka plynu pro plyn nebo brzdu).

Stránka logických vstupů a možnosti přiřazovat logickým vstupům něco na základě nějaké podmínky dělá mixer OTX proti ETHOSu u složitějších modelů mnohem přehlednější.

Příklad toho Spektrum trenéra - v OTX stačí volba toho, jestli je vstup z páky nebo z kanálu trenéra, zatímco v ETHOSu musmím na základě vstupu z ternér kanálu vyrobit všechny mixy znovu, případně mixovat už na straně žáka (mít v žákovi/trenérovi stejný model - pokud lze celý model přenést "na poli" mezi dvěma rádii, tak asi OK.)

Možná je výklad trochu zmatený, ale pořád mi OTX přijde jednodušší, možná i malinko "mocnější". Pokud vezmu v potaz možnost použít i Companion, tak ještě o kousek víc jednodušší a víc "mocnější". :)

----
* trenér pustí žáka přepínačem a zpátky si bere řízení tak, že pohne svými kniply
** to, že řídí model žákovská vysílačka (rozuměj vysílá řídící signály do modelu) mi přijde tak nějak rozumné, zvlášť pokud je model žákův a "učitel" chce jen pomoci, nemusí tak vytvářet žákův model ve svém rádiu a může tak pro všechny "žáky" použít v podstatě jen jedno nastavení co ovládací prvek, to kanál v plném rozsahu.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#108 Příspěvek od juraj.jurej »

Mne OTX nepríde jednoduchší, len je človek za tie roky používania naň zvyknutý.
V niektorých smeroch je dotiahnutejší, ale v iných zas nie. Ethos sa samozrejme vyvíja a nieaké úpravy a doplnenia určite potrebuje, ale už teraz je to super OS, ktorého sa netreba báť. a bude už len lepší.
A hlavne bude stále nasledovať trend vo vývoji FrSky.
Ethos do teraz pracoval hlavne na jeho funkčnosti a spoľahlivosti. Stále sa musí upravovať-dopĺnať pre nové produkty. Prichádza zase napr."Twin". Myslím, že kozmetických úprav a nových "fičúr" sa dočkáme v blízkej budúcnosti. Aj takej funkcie, ako je trim do subtrim. Ani v OTX táto možnosť nebola hneť.

Niečo, ako Companion pre OTX je Ethos Suite. Ale ten vyšiel len nedávno a nieje ešte plne funkčný. Uvidíme čo prinesie nové vydanie :)
https://ethos.frsky-rc.com/
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne pon 25.04.2022 15:24, celkem upraveno 1 x.
FrSky Tandem X20
SuperMUF

#109 Příspěvek od SuperMUF »

Řeknu to asi takto - nechtěl jsem být "rozkročený" mezi dvěma systémy a zvolil jsme si ETHOS ...

a co si budeme povídat, navíc když p.Urbánek tak mocně vychvaluje ETHOS, tak jsme zvolil " ETHOS všude " ... ( bo asi do Horuse X20 OpenTX nebo EdgeTX nehrozí ... )

Navíc jsou zde lidé, kteří tvrdí jak je ETHOS skvělý, nééé ? a že bude ještě lepšejšovatější ...

Jenže ... někdy prostě člověk má nějaké zvyklosti v programování ... a v Ethosu je spousta věcí jinak, něco lépe, něco hůře, něco vůbec a něco jen pečlivě skryto ... tak jsem si říkal, zeptej se, třeba jsi to jen přehlédl ... tak teď už vím, že nepřehlédl
FrSky Horus X12S+Tandem X20, ACES combat a kdejaké jiné poletuchy. www.Smart3D.cz
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#110 Příspěvek od juraj.jurej »

Ja to vidím zase takto. Kúpim si nové lepšie, výkonnejšie auto. A potom budem stále plakať, že na starom som mal ovládanie hmloviek, stieračov atd. inde a prečo nie sú aj tu na tom istom mieste :) Ale že má na novom aute klímu a vyhrievané sedačky to ma nezaujíma.
Ide skrátka o zvyklosti.
Neviem načo stále porovnávať Ethos s OpenTX ktorý nevie ovládať dotykovú obr. Kto nechce peknú dotykovú obrazovku, výkonnejší HW, podporu nových prudoktov FrSky atd. nech ostane pri OTX. Ja používam OTX od jeho vzniku a začiatky boli omnoho ťažšie. OTX je super, ale ak chcem ísť s dobou a ostať pri nových Frsky produktoch, musel som skloniť hlavu a prejsť na Ethos. Ale neľutujem a postupne si zvykám.
Už keď, tak Ethos treba porovnávať s EdgeTX.
Přílohy
W Ethos.jpg
W Ethos.jpg (8.03 KiB) Zobrazeno 1758 x
EthosTx.png
FrSky Tandem X20
blembondo

#111 Příspěvek od blembondo »

Ethos se bude s OTX porovnávat ještě pár let.Protože na něm vyrostl.Kdyby měl někdo potřebu vrátit se k "pramenu" tak má možnost.Mike na tom stále pracuje. https://openrcforums.com/forum/viewtopi ... 79#p155081
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#112 Příspěvek od ddano007 »

juraj.jurej píše:...
Neviem načo stále porovnávať Ethos s OpenTX ktorý nevie ovládať dotykovú obr.
...
Už keď, tak Ethos treba porovnávať s EdgeTX.

Nuž, možno preto, že FrSky vďačí za svoj úspech do veľkej miery práve OTX a otvoreným informáciám, vďaka čomu mohli vývojári pracovať na OTX, ale aj na rôznych DIY bastloch, ako napr. OpenXSensor.
Tým, že v posledných rokoch začali raziť politiku uzavretia sa, čím nasr...dili dosť ľudí, tak vymysleli aj Ethos.
Inak v diskusiách si práve ľudia občas pošomrú, že by prijali na nových FrSky rádiách OTX/ ETX ale žiaľ, lebo FrSky.
Takže je pekne vidieť, ako sa kruh uzatvára: keď začínal OTX, tak "šablónovisti" mu nevedeli prísť na meno, lebo načo takéto panské huncútstva, keď šablónové rádiá sú najlepšie na svete. A dneska sa ľudia, čo si obľúbili OTX/ETX sa musia vracať k šablónam, lebo FrSky, a ešte si to musia prichvaľovať... :lol:
BTW: Pokiaľ ide o ten touchscreen: zo začiatku som k nemu bol zdržanlivý, ale som si velice rýchlo na to zvykol, takže vďaka za EdgeTX.
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#113 Příspěvek od juraj.jurej »

ddano007 píše:Nuž, možno preto, že FrSky vďačí za svoj úspech do veľkej miery práve OTX a otvoreným informáciám, vďaka čomu mohli vývojári pracovať na OTX, ale aj na rôznych DIY bastloch, ako napr. OpenXSensor.
Tým, že v posledných rokoch začali raziť politiku uzavretia sa, čím nasr...dili dosť ľudí, tak vymysleli aj Ethos.
Inak v diskusiách si práve ľudia občas pošomrú, že by prijali na nových FrSky rádiách OTX/ ETX ale žiaľ, lebo FrSky.
Takže je pekne vidieť, ako sa kruh uzatvára: keď začínal OTX, tak "šablónovisti" mu nevedeli prísť na meno, lebo načo takéto panské huncútstva, keď šablónové rádiá sú najlepšie na svete. A dneska sa ľudia, čo si obľúbili OTX/ETX sa musia vracať k šablónam, lebo FrSky, a ešte si to musia prichvaľovať... :lol:
BTW: Pokiaľ ide o ten touchscreen: zo začiatku som k nemu bol zdržanlivý, ale som si velice rýchlo na to zvykol, takže vďaka za EdgeTX.

To nieje iba prichvaľovanie. (možno trochu :lol:)
Ale len môj názor. Vracanie sa k šablónam by som to nenazval. Dokonca žiadnu šablónu ta nikto nenúti používať. Všetko sa dá namixovať cez voľný mix. Ethos nieje určite šablónový systém. Je to niečo medzi OTX a šablónovými OS. Spája výhody oboch systémov. Uľahčuje niekedy zbytočné zdĺhavé a zložité programovanie a na druhej strane ponúka otvorenú všestrannosť a variabilitu z OTX. Ja skrátka asi stárnem a už sa mi nechce toľko pípať, ako pred 10 rokmi.
Naposledy upravil(a) juraj.jurej dne pon 25.04.2022 21:07, celkem upraveno 1 x.
FrSky Tandem X20
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od juraj.jurej »

ddano007 píše:Nuž, možno preto, že FrSky vďačí za svoj úspech do veľkej miery práve OTX.

To je pravda, že Frsky vďačí do veľkéj miery za svoj úspech OTX.
Na druhej strane vďačí rozvoj OTX produktom FrSky. Nebyť Taranisa X9D a Frsky telemetrii tak OTX je tiež inde.
Oni si tak pomáhali v rozvoji spoločne, ale len jeden na tom bohatol :lol:

A teraz na tom všetkom parazituje Radiomaster, Jumper atd.
FrSky Tandem X20
blesk
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od blesk »

Už mám skoro objednanou X10, doteď má X9D+ no a stále tam někde hlodá možnost Ethosu, na OTX si nastavím vše, ale udělat 4 servového větroně s motylem, do toho dvoje výchylky a mixy na zakřivení odtokovky, nebo butterfly bylo prostě na dlouho, na staré MX16 s šablonou bych to měl za 5min. V podstatě co používám na OTX jsou logické spínače na automatické hlášení telemetrie, pak klasika mixy a občas nějaké zpoždění na podvozek, případně zpomalení serv. A teď babo raď... Zůstat u OTX který je občas na dýl, a nebo Ethos o kterém nevím skoro nic? Nikdo v okolí jej nemá... Jedna věc co hraje do karet OTX je to že modely zkopíruju na kartě a nebudu muset vše znova nastavovat (aspoň si to tak představuju :-D )
chorche

#116 Příspěvek od chorche »

juraj.jurej píše:A teraz na tom všetkom parazituje Radiomaster, Jumper atd.

To bych úplně netvrdil, buďme rádi ze máme na vyber z vetší plejády dostupných radii. V jejich zajmu je podporovat nadále vývoj, proto taky došlo k oddělení EdgeTX vývojové větve, když OpenTX (možná záměrně) stagnovalo.
Každý si pak vybere dle svého uvážení. Osobně musím říct ze od Frsky/EthOS mě jako některé ostatní odrazuje nemožnost použití externích modulu které nejsou od Frsky
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s
blesk
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od blesk »

Aaaa takže je rozhodnuto... Já totiž potřebuju Multiprotokol... (D8 a FlySky je pro mě nutností)
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#118 Příspěvek od juraj.jurej »

blesk píše:Aaaa takže je rozhodnuto... Já totiž potřebuju Multiprotokol... (D8 a FlySky je pro mě nutností)

Choď do X10 Expres + Exter. modul Multiprotokol s OpenTX. Ak nebudeš potrebovať multi protokol môžeš si dať Ethos.
FrSky Tandem X20
ddano007
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od ddano007 »

juraj.jurej píše:To je pravda, že Frsky vďačí do veľkéj miery za svoj úspech OTX.
Na druhej strane vďačí rozvoj OTX produktom FrSky. Nebyť Taranisa X9D a Frsky telemetrii tak OTX je tiež inde.
Oni si tak pomáhali v rozvoji spoločne, ale len jeden na tom bohatol :lol:

A teraz na tom všetkom parazituje Radiomaster, Jumper atd.

Ani nie. OTX začal už na TGY9X ( vtedy sa ešte volal inak ), ktoré to rádio začali niektorí nadšenci vylepšovať až po novú základovú dosku. Tam kdesi sa dohodol FrSky s vývojármi a začal legendárny Taranis X9D. To ešte bol FrSky ochotný počúvať pripomienky vývojárskej komunity. Potom mu sláva stúpla do hlavy a išiel sa udělat pro sebe...
A čo sa týka Jumper a RM, tak ten druhý rozbehol vývoj TX16S tiež v spolupráci s vývojármi a dúfam, že im tá spolupráca vydrží dlhšie, jak FrSky :roll:

blesk píše:Už mám skoro objednanou X10, doteď má X9D+ no a stále tam někde hlodá možnost Ethosu...

Ak chceš mať na výber Ethos/ OTX, tak choď do X10 Express, ako Ti radí Juraj. Len si daj bacha na nejaké špeciálne upgrady FrSky, aby nezablokovali externú šachtu pre tretích výrobcov ( ak to vôbec je možné )...
X9D & T16Pro & TX16S & nejaké lietadlá, heli a koptéry www.rcmodelytt.sk
blesk
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od blesk »

No tak to mám na té X9D a tam spokojenost...
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“