Chvilkama Ethos zkouším (na X12S a na simu) a zatím jsem přesvědčený, že to hlaní (vlastní mixer) je stejný jako OpenTX, možná s kosmetickými úpravami. Takže z tohoto pohledu se mi oba systémy jeví prakticky shodné (a vzhledem k autorovi se není čemu divit). Jen se ETHOS jinak nastavuje (trochu jiné UI) + je tam spousta "přednastavítek", které "profláklé" mixy naklikají za vás a mohou tak, pravda, mnohým pomoci.
To, že v ETHOSu (zatím?) není čudlík, který přenese trimy na subtrimy je skoro divné, protože pokud subtrimy existují, není důvod tam takové tlačítko nedat.
Jednoho dne jsem si řekl, že si začnu myslet, že přepínání trenér-žák ala Spektrum DX10* je prostě super a že ho chci taky. Vyzkoušel jsem si takové přepínání a už tak nějak nechci jinak. V OpenTX lze realizovat více způsoby, z nichž jeden je hodně rychlý a dá se snadno realizovat i "na poli" a to včetně možnosti výběru, které rádio bude řídit model**. Na ETHOSu je též realizovatelné, ale protože tam chybí to, co je v OpenTX stránka vstupů (nebo jsem ekvivalent špatně hledal?), je pak celý mix v Ethosu mnohem složitější. Totéž bude platit o modelech, kde se jedním vstupem ovládají různé věci v různých režimech (typicky větroň a páka plynu pro plyn nebo brzdu).
Stránka logických vstupů a možnosti přiřazovat logickým vstupům něco na základě nějaké podmínky dělá mixer OTX proti ETHOSu u složitějších modelů mnohem přehlednější.
Příklad toho Spektrum trenéra - v OTX stačí volba toho, jestli je vstup z páky nebo z kanálu trenéra, zatímco v ETHOSu musmím na základě vstupu z ternér kanálu vyrobit všechny mixy znovu, případně mixovat už na straně žáka (mít v žákovi/trenérovi stejný model - pokud lze celý model přenést "na poli" mezi dvěma rádii, tak asi OK.)
Možná je výklad trochu zmatený, ale pořád mi OTX přijde jednodušší, možná i malinko "mocnější". Pokud vezmu v potaz možnost použít i Companion, tak ještě o kousek víc jednodušší a víc "mocnější".

----
* trenér pustí žáka přepínačem a zpátky si bere řízení tak, že pohne svými kniply
** to, že řídí model žákovská vysílačka (rozuměj vysílá řídící signály do modelu) mi přijde tak nějak rozumné, zvlášť pokud je model žákův a "učitel" chce jen pomoci, nemusí tak vytvářet žákův model ve svém rádiu a může tak pro všechny "žáky" použít v podstatě jen jedno nastavení co ovládací prvek, to kanál v plném rozsahu.