RESIK

Dřevěné dvoumetrovky startované gumicukem. Modely řízené jen směrovkou, výškovkou a brzdícím štítem. Kategorie snadno dostupná a velmi vhodná pro kroužky a mládež.
Zpráva
Autor
littlebull

Re: RESIK

#61 Příspěvek od littlebull »

Já teda nevím, my používáme Emaxy 08, v desítkách modelů této kategorie, zatím 0 na kontě porucha nebo její náznak.
Ivo Kulich

#62 Příspěvek od Ivo Kulich »

littlebull píše:Já teda nevím, my používáme Emaxy 08, v desítkách modelů této kategorie, zatím 0 na kontě porucha nebo její náznak.

Nejedná se o Emax ale o JX...
rodzr

#63 Příspěvek od rodzr »

Ivo Kulich píše:Omlouvám se, ale serva JX PDI-D56MG se mi nakonec neosvědčila. Nechám je na brzdách, ale na výškovku a směrovku dám Blue Bird BMS-A10H. Jsou sice dražší, ale spolehlivá. Jako levnější možná varianta jsou třeba Blue Bird BMS-126WV nebo BMS-125WV.

...bohužel jen mohu potvrdit negativní zkušenost. Dvě ze čtyř serv JX PDI-D56MG mi v halovém modelu ( Clik 140 g ) postupně po cca 2 hodinách provozu začala kmitat kolem středu. Zdá se, že použitý potik asi nebude to pravé...
Ivo Kulich

#64 Příspěvek od Ivo Kulich »

Tuto sobotu 30.4. se na letišti v Podhořanech uskutečnilo první oficiální mistrovství české republiky v kategorii F3L. Soutěž byla vypsána zvlášť pro seniory a zvlášť pro juniory a pořadatelé zvládali tak náročnou soutěž naprosto bezproblémově. Celkem dost se nás sešlo už v pátek, kdy byla možnost si ještě trochu potrénovat, ale hlavně se večer grilovalo a klábosilo u pivka až do noci.
Sobotní prosluněné ráno slibovalo pěkné polétání, ale zas tak jednoduché to nebylo. Největší problém dělal vítr, který někdy foukal kolmo na gumy a tak někdy dosažené výšky nebyly nic moc... Létalo sedmnáct juniorů a třiatřicet seniorů na pět základních kol a dvě kola finálová. První finále odlétali junioři, kde po napínavých letech zvítězil Pavel Šrámek, druhý byl Jenda Kulich s modelem RESIK a třetí byl Martin Vencel. V seniorech zvítězil Ondra Rezler, druhý jsem byl já s modelem RESIK a třetí byl Petr Břinčil s modelem TRISTAR Light.
Resiků bylo v soutěži už několik a v seniorském finále létaly tři modely :wink: .
Přílohy
20220430_175429.jpg
sramy
Kontaktovat uživatele:

#65 Příspěvek od sramy »

Jen doplním Ondřej létal s modelem DEX (i ostatní z našeho klubu) z dílny jeho otce Luboše Rezlera a syn se starším X-RESem.
nějaké foto z této soutěžehttps://lmkchotebor.cz/foto-video/fotogalerie/category/271-30-4-f3l-mcr-podhorany
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz
Ivo Kulich

#66 Příspěvek od Ivo Kulich »

Inspirovala mě fotka od Honzy Kubici ze stavby Sýčka http://www.rcex.cz/?p=6548 . On umístil servo brzdové klapky opačně než já a takto to funguje lépe. Navíc servo při plném otevření klapky není nijak namáhané a lépe se klapka seřizuje :wink:
Přílohy
Starší varianta...
Starší varianta...
Nově
Nově
Ivo Kulich

#67 Příspěvek od Ivo Kulich »

Včera byla soutěž v Hostomicích. Bylo nádherné termické počasí a téměř bezvětří. Celou soutěž jsem odlétal s modelem Resik s pracovním názvem "No wind" a zadařilo se první místo. Model se liší od stavebnice hlavně jiným profilem a větší výškovkou. Použil jsem ho i v Podhořanech při MČR na první ranní kolo a druhé finálové. S tímto typem jsem létal již minulý rok a pužil ho třeba na finále v Podhořanech, kde jsem vyhrál a pak ve finále na Slovensku, kde jsem byl třetí. Myslím, že model je již dostatečně prověřený a stavebnice této varianty se již připravuje :wink:
Přílohy
IMG-20220516-WA0003.jpg
IMG-20220516-WA0004.jpg
IMG-20220516-WA0002.jpg
20220516_160921.jpg
Ivo Kulich

#68 Příspěvek od Ivo Kulich »

Dvě fotky ze včerejší pohodové soutěže v Havlíčkově Brodě.
1. Benda Milan-RESIK
2. Šimša Miroslav-WIKI
3. Pechan Libor-RESIK
junioři:
1. Vencel Martin-SAMBA
2. Chytil Ondřej-BALU MAX
3. Kulich Jan-RESIK
Přílohy
20220522_164032.jpg
20220522_163919.jpg
MilanBe

#69 Příspěvek od MilanBe »

Létání mě od malička přitahovalo.
„Létal jsem skoro se vším, co mělo křídla“ :-)
Asi před rokem mi kamarád pověděl o kategorii RES - dnes F3L.
Velice mě tato kategorie zaujala a začal jsem přemýšlet o tom „nejlepším“ modelu.
Postavil jsem RESky z rakouských stavebnic a vyrazil na soutěže. Překvapilo mě vřelé přijetí pilotů, velká podpora mladým, začínajícím pilotům a milá pohodová atmosféra.
Zároveň jsem začal obhlížet modely ostatních soutěžících a jejich výkony.
Nejvíce mě zaujal Resík, se kterým létají Ivo a Jenda Kulichovi. Velice často se umísťují na předních místech a oba vyhráli v žebříčcích RES za r.2021.
Při první možnosti jsem si proto pořídil stavebnici Resíka od firmy Star Pila.
Stavebnice je výborně zpracována, je vidět velká technická propracovanost a vložené zkušenosti
konstruktéra a pilota Ivo Kulicha. Pravda, některé zejména překližkové díly jsou trochu opálené od řezání laserem, ale nijak to neubírá na kvalitě a snadné stavbě. Je to daň patřící k výrobě. Samotná stavba jde rychle, jednotlivé díly do sebe dobře pasují a držíte-li se plánu, nelze postavit Resíka špatně. Výborné jsou šablony na nastavení správných negativů a další pomůcky usnadňující stavbu.
Zálet a samotné létání s Resíkem je jedna velká radost. Model je velice stabilní a zároveň citlivý
na termické proudění. Dobře se ustřeďuje ve stoupavých proudech. Je také velice pevný díky oboustrannému potaku křídla balsou. Snese i rychlé sestoupení a tvrdé přistání.
Resík je výkonný větroň a splnil všechna má očekávání. Létání s nímje radost a opravdový zážitek.
V letošní sezóně jsem s Resíkem na soutěži ve Staňkově obsadil 2.místo a na soutěži v Havlíčkově Brodě 1.místo.
Děkuji Ti, Ivo, za skvělé éro i podporu. Resíka všem doporučuji.

28.5.2022 Milan Benda
Naposledy upravil(a) MilanBe dne sob 28.05.2022 20:42, celkem upraveno 1 x.
MilanBe

#70 Příspěvek od MilanBe »

Létání mě od malička přitahovalo.
„Létal jsem skoro se vším, co mělo křídla“ :-)
Asi před rokem mi kamarád pověděl o kategorii RES - dnes F3L.
Velice mě tato kategorie zaujala a začal jsem přemýšlet o tom „nejlepším“ modelu.
Postavil jsem RESky z rakouských stavebnic a vyrazil na soutěže. Překvapilo mě vřelé přijetí pilotů, velká podpora mladým, začínajícím pilotům a milá pohodová atmosféra.
Zároveň jsem začal obhlížet modely ostatních soutěžících a jejich výkony.
Nejvíce mě zaujal Resík, se kterým létají Ivo a Jenda Kulichovi. Velice často se umísťují na předních místech a oba vyhráli v žebříčcích RES za r.2021.
Při první možnosti jsem si proto pořídil stavebnici Resíka od firmy Star models. (Star Pila).
Stavebnice je výborně zpracována, je vidět velká technická propracovanost a vložené zkušenosti
konstruktéra a pilota Ivo Kulicha. Pravda, některé zejména překližkové díly jsou trochu opálené od řezání laserem, ale nijak to neubírá na kvalitě a snadné stavbě. Je to daň patřící k výrobě. Samotná stavba jde rychle, jednotlivé díly do sebe dobře pasují a držíte-li se plánu, nelze postavit Resíka špatně. Výborné jsou šablony na nastavení správných negativů a další pomůcky usnadňující stavbu.
Zálet a samotné létání s Resíkem je jedna velká radost. Model je velice stabilní a zároveň citlivý
na termické proudění. Dobře se ustřeďuje ve stoupavých proudech. Je také velice pevný díky oboustrannému potaku křídla balsou. Snese i rychlé sestoupení a tvrdé přistání.
Resík je výkonný větroň a splnil všechna má očekávání. Létání s nímje radost a opravdový zážitek.
V letošní sezóně jsem s Resíkem na soutěži ve Staňkově obsadil 2.místo a na soutěži v Havlíčkově Brodě 1.místo.
Děkuji Ti, Ivo, za skvělé éro i podporu. Resíka všem doporučuji.

28.5.2022 Milan Benda
Přílohy
20220528_182938.jpg
20220528_183001.jpg
clouseau
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od clouseau »

Když jsem viděl RESíka poprvé, tak to bylo na soutěži v roce 2020. Létali s ním oba pánové Kulichové. Létalo to prostě jinak, líp. Tak jsem nelenil a šel jsem se na ty zázraky mrknout. A koukám vidím A-dvojku se servama uvnitř placatého trupu. Tak to by mě nenapadlo. Hned jsem pojal úmysl to postavit. No jo, ale kdo to bude dělat od začátku, času není nazbyt.... V roce 2021 mi volal Jirka Hvězda, že se s Ivem Kulichem dohodli a udělají z toho stavebnici. Zajásal jsem. V současné době ji už víc než 2 měsíce stavím... :(. V sezóně se staví dost blbě... téměř každou sobotu nebo neděli závod a doma taky občas musím udržovat naše bydlení. Nicméně v současné době mám hrubou kostru modelu. JAk se mi daří můžete vidět zde:
https://photos.app.goo.gl/jCTuaXffHJLNJdVm9
Po dlouhých debatách a konzultacích s Ivem Kulichem, Jirkou Hvězdou a Jardou Brojírem jsem se rozhodl, že RESík bude potažen vliesem. Navíc je už v produkci i trup na ERES. Ten musím mít taky :).
Že jsem udělal dobře a pustil se do stavby RESíka je vidět i z výsledků soutěží v Podhořenech minulý víkend. RES vyhrál RESík jak celkově, tak v juniorech. V neděli pak i ERES verze zvítězila v juniorech. Vím, že je to taky a možná hlavně rukama kluků Kulichů.... No uvdíme už se těším na můj kousek.
a tady Jenda Kulich v Podhořanech s ERES verzí RESíka, vždy usměvavý. foto Jan Kubica přímo na závodech v Podhořanech.
ERES_Jenda.jpg
Vladislav Plichta
www.clouseau.eu
místopředseda
KLeM ČR
Ivo Kulich

#72 Příspěvek od Ivo Kulich »

Prázdninami se vývoj Resika nezastavil. Včera jsem zalítal variantu s motýlem. Byl jsem dost překvapený jak model pěkně v termice točí.
Přílohy
20220817_181036.jpg
20220817_181043.jpg
20220817_181036.jpg
20220817_181028.jpg
20220817_181027.jpg
20220817_181020.jpg
Ivo Kulich

#73 Příspěvek od Ivo Kulich »

Malé info ze soutěží...
Junior Radek Bačina si postavil Resika a hned na první soutěži 21.8. na letišti Jelenice s ním zvítězil.
11.9. opět na soutěži v Jelenici si vylétal pěkné druhé místo.
Já jsem v neděli na soutěži NeraRES poprvé soutěžně prověřil variantu s motýlem a skončil třetí. Mám pocit, že létání s motýlem ve větru je výhodnější. Model se proti větru lépe prosazuje...
Přílohy
IMG_20220911_151831.jpg
IMG_20220911_151607.jpg
IMG_9717.jpg
IMG_9755.jpg
kastlikvita

#74 Příspěvek od kastlikvita »

Zdravím nadšence do Resíka a měl bych dotaz na konstruktéra. Ivo prosím, již se to tady řešilo. Jedná se o úhel seřízení křídla standartního a křídla no wind. Tak nějak se stalo, že stavím nové varianty trupu z balzové překližky a s motejlem a mám obě varianty křídel. Na plánu u trupu je uveden profil no wind. Nasadím-li profil standart na výztuhy křídel, vychází mi odtokovka asi o tři milimetry mimo obrys trupu. Jaký je ideální úhel nastavení standartního profilu vůči profilu no wind použiji-li motýlkové ocasní plochy? Mohu jít trochu do plusu a schovat odtokovku do obrysu trupu? Abych to pak nemusel moc dohánět na kormidlech :wink:

Zdraví Víťa
Ivo Kulich

#75 Příspěvek od Ivo Kulich »

Ahoj Víťo.
Koukal jsem se na to a opravdu je klasické křídlo výš posazené. Nicméně díry na spojky sedí a úhel náběhu vychází správně. Rozhodně bych s úhlem na hlavici nehýbal a raději bych v zadní části trochu upravil tvar hlavice. Úhel náběhu Resika je 1,6 stupňů a je stejný jako u No winda. Motýla pokud svrtáš podle přípravku tak je v nule se spodní stranou trubky.
Hezké Vánoce všem.
Odpovědět

Zpět na „Větroně RES“