Převážně kluzák z Lidlu, s motorem i bez něj

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Grugh

Re: Převážně kluzák z Lidlu, s motorem i bez něj

#1141 Příspěvek od Grugh »

Jiri píše:Mně prostě nejlíp vychází natáčecí křídla. ...

Natáčí se celá křídla nebo jen nějaká koncová část? V druhém případě bych se bál přetažení o okamžitého zavrtání po křídle - podobně jako když se používají křidélka jen na koncích křídel jako flaperony.
automet

#1142 Příspěvek od automet »

Natáčajú sa celé krídla
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XUWQkNxdRGg[/youtube]
JFV

#1143 Příspěvek od JFV »

Letu zdar! Dovolím si zde vložit příspěvek i když se přímo nejedná o kluzák z Lidlu. Pro kamaráda, který se učí lítat jsem předělal na RC EPP házedlo Fénix 80. Požadavek zněl na malé, pomalé, hodné a odolné letadlu. Mám za to, že jsem úkol splnil. Model při testech nalétal na jedno nabití 45 minut, mohl by klidně i hodinu, ale nerad šťavím baterie co to jde :D
Přikládám odkazy na video z letu a pár fotek z přestavby modelu :wink:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2Z6zbR1stEs[/youtube]

https://www.rajce.idnes.cz/jfv/album/ep ... lany-ma-rc
automet

#1144 Příspěvek od automet »

Tento fénix, konkrétne 80-tka lieta v bezvetrí jednoznačne lepšie ako Lidl klzák.
Lidl klzák nie je autostabilný, to znamená že po čase jemne niekde zatočí a "pristane".
Tento je schopný z kopca dole proste uletieť.
Samozrejme píšem o voľných modeloch.
Janek2

#1145 Příspěvek od Janek2 »

Pro JFV:
konec té antény, který zrovna přijímá signál umístit téměř k servu není vůbec dobré řešení. Serva bývají zdrojem rušení.
Když už jsi dělal novou směrovku s výškovkou, tak jsi mohl výškovku dát zhora na trup. A na ten spodní výřez, který byl pro ni nalepit kousek EPP. Když nemáš podvozek, tak je ta výškovka při přistání dosti zranitelná. Stačí nějaký drn a oddělí se od trupu.
Napsal jsem jen svůj názor.
ellet

#1146 Příspěvek od ellet »

JFV píše:...
Máš to hezký... Můžeš napsat jakou tam máš vrtuli a změřit maximální odebíraný proud motorem?
Igor659

#1147 Příspěvek od Igor659 »

Kluzák Fenix 80 je určitě vhodnější polotovar pro pomalu letící začátečnický model než "Lidl", který má hladší povrch a menší "ušatost". Taky jsem o něm uvažoval, ale zatím na něj nedošla řada. Určitě předchozí příspěvek zvýšil šanci, že na něj dojde.
Taranis QX7, Quattro, Wendy, Classic EP, Decathlon Super, Hotwing 1200, Z-50 ŠAD
JFV

#1148 Příspěvek od JFV »

Děkuji za reakce a hodnocení :wink:

automet:
Ano ten Fénix lítá pěkně i jako volný model, také jsem ho vyzkoušel, než jsem se pustil do přestavby. Když jsem ho vybíral v prodejně, prohlížel jsem si ho a líbilo se mi, že uši jsou už vyřezány s překroucením do negativů. Čekal jsem dobré letové vlastnosti a to se vyplnilo.

Janek2:
Co se týká rušení od serva, tak to jsem nezaznamenal po celou dobu "testování" modelu a nalétal jsem s ním něco přes hodinu a půl. Létal jsem s ním i do vzdálenosti kam si ho nový majitel určitě nepustí a v pohodě. Na konci trupu je zespod přilepena "ostruha" z kousku EPP, asi jsem udělal chybu, že jsem to nenafotil. Výškovka tedy při přistání neleží na zemi. Výška ostruhy je trošku vidět na fotce, kde leží trup na kuchyňské lince a výškovka je ve vzduchu.

ellet:
Vrtuli tam mám GWS 6x3 podle doporučení výrobce motoru. Proud jsem neměřil, dle výrobce by s touto vrtulí měl být max 3,5A. S modelem jsem létal většinu času na půl plynu a doba letu odpovídala době dobíjení baterie, kde mám nastaveno 0,8A, předpokládám, že za letu by se měl proud asi pohybovat kolem této hodnoty. S tímto pohonem není model žádný rychlík, do přemetu se musí "rozjet", ale pro účel který má plnit má podle mě výkonu dost.
ellet

#1149 Příspěvek od ellet »

No, s tím proudem...nevím...ale každopádně děkuji za odpověď. :)
Janek2

#1150 Příspěvek od Janek2 »

Igor659 píše:
Taky jsem o něm uvažoval, ale zatím na něj nedošla řada. Určitě předchozí příspěvek zvýšil šanci, že na něj dojde.

No já už delší dobu pokukuji taktéž po Fenixovi, ale po 120 centimetrovém rozpětí.
Matyas

#1151 Příspěvek od Matyas »

Ahoj
koupil jsem si jeden kluzák z Lídlu a chtěl bych se zeptat jestli je lepší natáčet celá křídla nebo jenom křidélka?
Jiri

#1152 Příspěvek od Jiri »

Já volil natáčení křídel z několika důvodů
- stačí jen dvě serva (váha, cena, jednoduchost)
- lze snadno Líďáka složit do minimálních rozměrů sundat křídla a VOP
-při rozebírání / skládání netřeba nic rozpojovat / zapojovat, serva jsou jen v trupu, křídla ovládají válečky z trupu čumící, VOP se jen zacvakne
- chtěl jsem vyzkoušet, zda a jak to funguje.... a funguje
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Matyas

#1153 Příspěvek od Matyas »

Díky, vyzkouším to.
Janek2

#1154 Příspěvek od Janek2 »

Zdravím, 4.4.2024 ve čtvrtek budou mít "Lidl kluzák" v Lidlu za 199 kč.
Rozpětí 86 cm. Kdyby to byl ten "širokotrupí", tak bych si aj ještě jeden :?: (nebo dva) :lol: přikoupil. Ale podle fotky se zdá, že to asi bude ten "úzkotrupí".
Pokud nezapomenu, tak se tam vypravím.
zelkar

#1155 Příspěvek od zelkar »

Byl jsem se teď podívat a je to tlustá odtokovka.
Mají taky v pytlíku bez krabice rozpětí cca 50 cm, to má odtokovku tenkou - tuším přibližně za 160 Kč.
FrSky / Dingo, F5J ...
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“