Tady ale zřejmě bylo důvodem potěšení jeho určení pro nitrované palivo, které jsme tenkrát neměli.
MVVS 1,5 D
-
JardaRůžička
Re: MVVS 1,5 D
Enya 1,6 jsem také startoval rukou (nebyl můj), ale připouštím, že to trvalo nejméně 1/2 hodiny.
Tady ale zřejmě bylo důvodem potěšení jeho určení pro nitrované palivo, které jsme tenkrát neměli.
Tak takové zkušenosti mám také "Osmaxy" jsou snad nejvymazlenější motory co znám. Enya 0,09 byla mrcha ale Enya 0,15 a 0,19 byly boží motory dodnes je mám a stále spolehlivé. Kdysi jsem v Modeláři četl od nejajého snaživého svazarmovce, že se Japonci s výkonem "emvvéesek" nedají srovnávat což pravda byla, ale na druhou stranu to byly spolehlivé motory, které dobře držely volnoběh, měly spolehlivé přechody nechcípaly co víc si mohl člověk přát do RC modelu nebo účka a pyloňáky a modely C1 a C2 nebo-li ječáky stejně většina modelářů nedělala.
Dodnes nechápu rozhodování svazarmovských bafuňářů, že nedovolili vyrábět spotřební motory podle pana Davidoviče z Klatov. Zřejmě v těch letech mělo MVVS hodně červenou tlačenku a tak mohli vznikat motůrky které byly jen pro úzkou skupinu modelářů, ale prodávali se v celém státě. To už by jsme se dostali na úplně jiné téma debaty.
Dodnes nechápu rozhodování svazarmovských bafuňářů, že nedovolili vyrábět spotřební motory podle pana Davidoviče z Klatov. Zřejmě v těch letech mělo MVVS hodně červenou tlačenku a tak mohli vznikat motůrky které byly jen pro úzkou skupinu modelářů, ale prodávali se v celém státě. To už by jsme se dostali na úplně jiné téma debaty.
Prosim, Hledam navod pro tento motor. ma nahodou negdo PDF navodu? ktery by my mohl odeslat?
Ota Kudrna USA
Ota Kudrna USA
- MS COMPOSIT
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
našel jsem tohle.
našel jsem tohle.
- Přílohy
-
- návod 1,5-2,0.pdf
- (374.27 KiB) Staženo 263 x
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
Fantastycke, dekuji. Uz mam schovano a natisteno. Tady je par obrazku moji konverzi pro RC prispusobeni. Karburator a tlumic pro Junior-2
Zdravím,
neco málo jsem našel ve starých Modelářích 1/1971 str.6 scan stránky přikládám
Sice se jedná o test motůrku, ale zajímavé jsou i receptury paliva pro detoňáky.
neco málo jsem našel ve starých Modelářích 1/1971 str.6 scan stránky přikládám
Sice se jedná o test motůrku, ale zajímavé jsou i receptury paliva pro detoňáky.
- Přílohy
-
- MVVS_1-5D.pdf
- (450.92 KiB) Staženo 253 x
Hned sem si taky daunloudoval stranku. Dekuji.
Nevíte někdo od kdy se začaly vyrábět motory MVVS 1,5D s plastovým víkem karteru a s prodlouženým difuzérem? Asi to nebylo najednou, jak je vidět z obrázku.
Tak přesné datum nevím, ale podle mé paměti se tyto motory s oddělitelným difuzerem daly pořídit v druhé polovině 70 let. Tehdy jsem si pořídil první. Případně se zkus třeba zeptat zde http://www.old-engine-model.com/cz/kontakt/, případně přímo na MVVS - https://www.mvvs.cz/cs/.
P.S. ani jeden z mých motorů nemá zadní víko kovové, všechna jsou plastová.
P.S. ani jeden z mých motorů nemá zadní víko kovové, všechna jsou plastová.
Hitec Aurora 9X
Díky Dafe za odkazy, hned jsem učinil dotazy, tak jsem zvědav jestli se něco konkrétního dozvím.
Jinak jak jsem psal výše (24.8. 2021), měl jsem tento motor v Leticii na pylonu. S velkým úsilím jsem ze střípků paměti vydedukoval, že jsem motor musel kupovat někdy v roce 1978, 1979. To zadní víko měl určitě kovové, protože když jsem po několika letech viděl motor s tím plastovým víkem, tak mě to dost překvapilo a připadalo mi to takové divné. Co se týče difuzéru, tak mám dojem že měl ten nízký s oválným ovorem, tak jak byl prvotně uveden na trh v tom roce 1971. V době koupě mého motoru (v prodejničce hraček s modelářským koutkem) tam jiné provedení neměli. Ten koutek byl ale velmi dobře zásoben a nijak nezaostával za vývojem, prodavač se v modelařině asi trochu vyznal. Nové provedení (pokud již v té době bylo) třeba ani neobjednal, protože to staré by pak neprodal.
Jinak jak jsem psal výše (24.8. 2021), měl jsem tento motor v Leticii na pylonu. S velkým úsilím jsem ze střípků paměti vydedukoval, že jsem motor musel kupovat někdy v roce 1978, 1979. To zadní víko měl určitě kovové, protože když jsem po několika letech viděl motor s tím plastovým víkem, tak mě to dost překvapilo a připadalo mi to takové divné. Co se týče difuzéru, tak mám dojem že měl ten nízký s oválným ovorem, tak jak byl prvotně uveden na trh v tom roce 1971. V době koupě mého motoru (v prodejničce hraček s modelářským koutkem) tam jiné provedení neměli. Ten koutek byl ale velmi dobře zásoben a nijak nezaostával za vývojem, prodavač se v modelařině asi trochu vyznal. Nové provedení (pokud již v té době bylo) třeba ani neobjednal, protože to staré by pak neprodal.
Naposledy upravil(a) Amigo2 dne pát 22.03.2024 16:06, celkem upraveno 1 x.
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Poptal bych se lidi co se se starymi i novymi motrurky lehce zaobiraji, viz zdejsi MPml, nebo napr : http://www.old-engine-model.com/
pozn: mam krome jinych motoru i tri kusy MVVS 1,5. Dva maji duralove viko , vc. 374,514 a vc.675/B plast.
Je mozne, ze plastova vika se zacali osazovat po prevedeni vyroby do Brezinky , ale nikdy jsem to nezkoumal.
veka1
pozn: mam krome jinych motoru i tri kusy MVVS 1,5. Dva maji duralove viko , vc. 374,514 a vc.675/B plast.
Je mozne, ze plastova vika se zacali osazovat po prevedeni vyroby do Brezinky , ale nikdy jsem to nezkoumal.
veka1
kdy se přesně přešlo na ty víka z plastu se bude poměrně těžko zjišťovat - protože mě nenapadá nikdo, kdo by přicházel do úvahy z těch, co by to s jistotou mohli vědět. Jirka Kalinů, už nám to neřekne, Karel Gotz taky ne, jestli ještě žije někdo z tehdejší Malé Železnice (pozdější Modely), netuším. Miloš O (ten by byl nejlepší) taky netuším, jestli je ještě vůbec živ - od doby kdy prodal středisko jsem s ním mluvil tak možná dvakrát, naposledy před xx lety. Jediný, co můžu, zkusit, tak je takový logický odhad. Jedenapůlka je z r. 71 - ten článek o tom, že se budou dodávat i žhavíky a R/C - že prototypy už běhají a že první serie by měly být na konci roku je z r. 1971. Nový dvaapůlky (ty co vyšly z Rossi Normale) jsou cca z roku 1975 - to by dohledat šlo - jednak budou výsledky v starých modelářích (první prototypy dostali kluci co lítali F1C - Venca P. a ostraváci - tuším D a M). Vency se můžu zeptat - ale nic nového se asi moc nedozvím, protože už jsem se ho na to kdysi několikrát ptal. Principiálně by to šlo zjistit z meření geometrie výbrusů, které tehdy Venca v práci udělal - když to neběhalo, jak se chtělo - a ty papíry z toho Talyrondu Surftestu a z kuželovitostí vložek mj.
mám já - kdysi mi je Venca z studijních důvodů dal - je to Rossi, Vencovo prototypová dvaapůlka a to upravený prototypový středisko od Doležela (to jediný údajně běhalo srovnatelně s původním FI). No a ty měření jsou tuším 75 nebo 76.
No a teď k tomu plastu na 1.5 - ten vznikl jako požadavek na racionalizaci - aby se ušetřil strojní čas a hlavně odlitky - protože to v akceptovatelné kvaltě tehdy nikdo nechtěl lejt. Uvaha byla, že se to udělá na zkoušku právě na jedenapůlku, a když to bude fungovat, tak i právě na ty nový dvaapůlky - no a protože v začátku ty dvaapůlky to víko plastový rozhodně neměly, tak by to mohlo být tak někdy pár let po 75 - odhad tak spíš 78 - 80 - 82. Asi by se to mohlo dát dohledat v starých modelářích - pokud si matně pamatuju, tak tam byla zmínka o to, že se udělala v rámci BSP "bokem" forma. S Březinkou to podle mě nesouvisí - protože v Březince se pokud vím nikdy nic nestříkalo - to byla akorát výroba (spíš hrubovna) dílců, co se Milošovi nevyplatilo (nechtělo dělat, takže je vypraskl mimo, aby si uvolnil strojní čas) a montáž, později i výroba modelů.
No a teď k tomu plastu na 1.5 - ten vznikl jako požadavek na racionalizaci - aby se ušetřil strojní čas a hlavně odlitky - protože to v akceptovatelné kvaltě tehdy nikdo nechtěl lejt. Uvaha byla, že se to udělá na zkoušku právě na jedenapůlku, a když to bude fungovat, tak i právě na ty nový dvaapůlky - no a protože v začátku ty dvaapůlky to víko plastový rozhodně neměly, tak by to mohlo být tak někdy pár let po 75 - odhad tak spíš 78 - 80 - 82. Asi by se to mohlo dát dohledat v starých modelářích - pokud si matně pamatuju, tak tam byla zmínka o to, že se udělala v rámci BSP "bokem" forma. S Březinkou to podle mě nesouvisí - protože v Březince se pokud vím nikdy nic nestříkalo - to byla akorát výroba (spíš hrubovna) dílců, co se Milošovi nevyplatilo (nechtělo dělat, takže je vypraskl mimo, aby si uvolnil strojní čas) a montáž, později i výroba modelů.
Amigo2 píše:Nevíte někdo od kdy se začaly vyrábět motory MVVS 1,5D s plastovým víkem karteru a s prodlouženým difuzérem? Asi to nebylo najednou, jak je vidět z obrázku.
ty tři motory na fotce jsou každý jiný - ale chtělo by to lepší fotku.
To první zleva (pokud má ten vyfrézovaný difuzer) je z úplného začátku - ještě než se udělal univerzální karter pro volnou, C/L a R/C verzi - karburátor na něj nasadit nejde - není kam. Vzhledem k tomu, že se R/C zprototypovalo hned v začátku, tak bych to odhadl na první serií až kusy. To prostřední je stejný odlitek, ale už jako univerzál (protočená díra pro komín, ale ještě má nálitky na původní průběžnou trysku přímo do nálitku), to třetí je už nový karter - nová forma - má jiný nálitek difuzeru a jiný tvar odlitého kanálu výfuku - ten šikmý s radiusem dole - aby to lepší navazovalo na okno v vložce.
Mj, je to vidět na první pohled.
- MS COMPOSIT
- Kontaktovat uživatele:
V roce 1980 jsem mněl 2 ks MVVS 1,5 ,oba plastové víko a duralový difuzer - nástavec.
Jan Hess-MODELSPORT,RC,vrtulníky SAB Goblin-RAW,e- shop,jhess@mscomposit.com,www.modelsport.info
Já jsem si z nostalgie pořídil před časem tento motor, ale sehnal jsem jen provedení s plastovým víkem a prodlouženým difuzérem. V záručním listu je uvedeno výr. č. H163, výstupní kontrola Urbánek, podpis Mercl, datum 27.3. 1985. A je ještě přiložen papírek s poznámkou, že od 1.1. 1985 bude provádět servisní opravy tohoto výrobku Modela podnik UV Svazarmu, závod 16, Podhořany u Ronova nad Doubravou, PSČ 53841.
Jak jsem také psal, učinil jsem dotazy na některá dopručení v této diskuzi. Ale nezjistil jsem buď nic nebo jen to, že se plast. víka montovala od roku 1988, nebo že plastová víka se vyráběla v Podhořanech. To ale odporuje příspěvku od MPml i MS COMPOSIT i tomu mému motoru.
Připadá mi tedy (dle výše uvedených příspěvků), že delší kruhové difuzéry byly osazovány dříve už i v MVVS a pak následovala plastová víka (zřejmě koncem 70. a počátkem 80. let) montovaná možná už i v MVVS a pak následně i v Podhořanech. Plastová víka se nevyráběla v Podhořanech nýbrž ve Valašském Meziříčí. Ale je to jen můj závěr a nerad bych nějak zkresloval historii
Jak jsem také psal, učinil jsem dotazy na některá dopručení v této diskuzi. Ale nezjistil jsem buď nic nebo jen to, že se plast. víka montovala od roku 1988, nebo že plastová víka se vyráběla v Podhořanech. To ale odporuje příspěvku od MPml i MS COMPOSIT i tomu mému motoru.
Připadá mi tedy (dle výše uvedených příspěvků), že delší kruhové difuzéry byly osazovány dříve už i v MVVS a pak následovala plastová víka (zřejmě koncem 70. a počátkem 80. let) montovaná možná už i v MVVS a pak následně i v Podhořanech. Plastová víka se nevyráběla v Podhořanech nýbrž ve Valašském Meziříčí. Ale je to jen můj závěr a nerad bych nějak zkresloval historii