OS FT-160 Gemini - jak dostat ven ložiska
Re: OS FT-160 Gemini - jak dostat ven ložiska
Popsané je to naprosto srozumitelně, ale bohužel moje možnosti obrábění se limitně blíží nule. Ze "strojního" vybavení mám jenom stojanovou vrtačku hobby kvality, zbytek je obvyklé ruční nářadí malé domácí dílny.
Ještě mě napadla mírná modifikace toho ohřívacího postupu. Přijde mi totiž, že ten blok motoru je poměrně velký a nedokáže se ohřát dost rychle a ložisko to teplo poměrně rychle přijme taky a ohřeje se současně s tím. Zkusil bych to nejdřív celé ohřát a pak ložisko prudce zchladit kostkou ledu. Snad se k tomu zítra dostanu.
Ještě mě napadla mírná modifikace toho ohřívacího postupu. Přijde mi totiž, že ten blok motoru je poměrně velký a nedokáže se ohřát dost rychle a ložisko to teplo poměrně rychle přijme taky a ohřeje se současně s tím. Zkusil bych to nejdřív celé ohřát a pak ložisko prudce zchladit kostkou ledu. Snad se k tomu zítra dostanu.
Mno, tak se pochlubím tím, jaké jsem nemehlo.
Další pokusy s ohříváním a zchlazováním byly taky neúspěšné, tak jsem se rozhodl, že tomu ložisku vykrákám vnitřek, aby zůstal jenom vnější kroužek, a že ten potom vyndám tím stahovákem, protože to už bude mít použitelný průměr.
Podařilo se mi rozebrat klec kuliček a postupně ji vypreparovat ven (resp. jednu její stranu), pak se mi podařilo postupně všechny kuličky posunout na jednu stranu a když jsem páčil ven ten vnitřní kroužek, tak jsem prolomil stěnu karteru.
No prostě šikula.
Dlužno poznamenat, že stěna je v místě toho ložiska fakt tenoučká, stačila na to úplně malá síla.
No nic, už mám od Japonců objednaný nový karter.
Další pokusy s ohříváním a zchlazováním byly taky neúspěšné, tak jsem se rozhodl, že tomu ložisku vykrákám vnitřek, aby zůstal jenom vnější kroužek, a že ten potom vyndám tím stahovákem, protože to už bude mít použitelný průměr.
Podařilo se mi rozebrat klec kuliček a postupně ji vypreparovat ven (resp. jednu její stranu), pak se mi podařilo postupně všechny kuličky posunout na jednu stranu a když jsem páčil ven ten vnitřní kroužek, tak jsem prolomil stěnu karteru.
Dlužno poznamenat, že stěna je v místě toho ložiska fakt tenoučká, stačila na to úplně malá síla.
No nic, už mám od Japonců objednaný nový karter.
-
JardaRůžička
No tak hlavně ať dál věrně slouží.
Tak to co Jarda poradil a já slovně předtím taky, jsem teď nakreslil, ale bohužel než jsem to dokreslil, tak věc už byla "vyřešena"
trochu tvrdším způsobem (nicméně i ten mohl být účinný). Prolomený karter jde zavařit laserovou svařovačkou, mně to občas dělá jedna firma za 20€, když restauruji staré motory.
Ale když už jsem se s tím nákresem tolik páral, tak to sem dám, třeba to poslouží i někomu jinému.
nebo pro někoho lepší PDF
Jarda to popsal bez toho rantlíku, ten tam být ani nemusí, nebo měně výrazný, či jiného tvaru (průměr rantlíku 6,5mm je možná zbytečně moc a bude se to blbě zakládat, ono postačí i 6,1 pokud to ten šroub rozevře dostatečně těsně, to ale lze odlaborovat na místě), ale já to ještě doplnil vnějším závitem M8, za který se to pomocí matky M8 a velkoplošné podložky pak může tahat ven.
A konec může být rozřezán i na 4 segmenty tedy 2 řezy nakřiž, bude se to pak snadněji vkládat do kroužku ložiska.
Taky mě dodatečně napadlo, že ten dlouhý otvor 5mm průměru je asi příliš velký a zbytečně by oslabil tu tahovou část s M8. Jde o to, že nařezat M4 v celé délce by byl problém, ale aby se tam dal vsunout dlouhý šroub M4 na to zafixování, tak jako vodící postačí i otvor o průměru 4,2mm. Tím nebude dřík s M8 tolik oslaben. A z hlediska vrubové houževnatosti je opravdu lepší to vyrábět z M8 šroubu s valcovaným závitem, než ten M8 řezat, protože řezané závity jsou z hlediska trhání podstatně méně odolné.
Jinak si myslím, že tohle by se dalo vyrobit i s tím vybavením co máš doma, samozřejmě krom vrtačky je třeba mít i závitníky M4 a očko M8. Dokonce ani to ne, kdybys to vyráběl s kusu M8 závitové tyče.
I když pochopitelně je to lepší dělat na soustruhu, ale já v dobách, kdy jsem taky krom vrtačky jiný elektrický obráběcí stroj neměl, tak jsem takové drobné věci i v skličovadle "soustružil" pilníkem.
Dokonce s trochou úsilí se něco takového dá vypižlat pilníkem i bez vrtačky, jen tak ve svěráku.
Jako v té Mládkově písničce: "Pižli, pižli, pižli boys, vypižlali na Rolls-Royce ..."

Ale když už jsem se s tím nákresem tolik páral, tak to sem dám, třeba to poslouží i někomu jinému.
Jarda to popsal bez toho rantlíku, ten tam být ani nemusí, nebo měně výrazný, či jiného tvaru (průměr rantlíku 6,5mm je možná zbytečně moc a bude se to blbě zakládat, ono postačí i 6,1 pokud to ten šroub rozevře dostatečně těsně, to ale lze odlaborovat na místě), ale já to ještě doplnil vnějším závitem M8, za který se to pomocí matky M8 a velkoplošné podložky pak může tahat ven.
A konec může být rozřezán i na 4 segmenty tedy 2 řezy nakřiž, bude se to pak snadněji vkládat do kroužku ložiska.
Taky mě dodatečně napadlo, že ten dlouhý otvor 5mm průměru je asi příliš velký a zbytečně by oslabil tu tahovou část s M8. Jde o to, že nařezat M4 v celé délce by byl problém, ale aby se tam dal vsunout dlouhý šroub M4 na to zafixování, tak jako vodící postačí i otvor o průměru 4,2mm. Tím nebude dřík s M8 tolik oslaben. A z hlediska vrubové houževnatosti je opravdu lepší to vyrábět z M8 šroubu s valcovaným závitem, než ten M8 řezat, protože řezané závity jsou z hlediska trhání podstatně méně odolné.
Jinak si myslím, že tohle by se dalo vyrobit i s tím vybavením co máš doma, samozřejmě krom vrtačky je třeba mít i závitníky M4 a očko M8. Dokonce ani to ne, kdybys to vyráběl s kusu M8 závitové tyče.
I když pochopitelně je to lepší dělat na soustruhu, ale já v dobách, kdy jsem taky krom vrtačky jiný elektrický obráběcí stroj neměl, tak jsem takové drobné věci i v skličovadle "soustružil" pilníkem.
Dokonce s trochou úsilí se něco takového dá vypižlat pilníkem i bez vrtačky, jen tak ve svěráku.
Naposledy upravil(a) VTjr dne úte 12.12.2023 9:14, celkem upraveno 6 x.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
dt píše:... Ještě mě napadla mírná modifikace toho ohřívacího postupu. Přijde mi totiž, že ten blok motoru je poměrně velký a nedokáže se ohřát dost rychle a ložisko to teplo poměrně rychle přijme taky a ohřeje se současně s tím. Zkusil bych to nejdřív celé ohřát a pak ložisko prudce zchladit kostkou ledu. Snad se k tomu zítra dostanu.
To může fungovat u velkých dílů (spíš při montáži, kde se ložiska mohou před ní schladit v mrazničce, nebo i tekutým dusíkem), ale při vyndávání malinkých ložisek to nezafunguje. Kostku ledu nikdy neumístíš tak, abys schladil jen to ložisko, ale studená voda z ní Ti nateče i k bloku.
Celý smysl ohřívání je v tom, že koeficient roztažnosti bloku z Al slitiny je větší než u oceli a tím se to uvolní i když oba díly budou mít stejnou teplotu. Jen je potřeba to nahřívat dostatečně. Nějakých 120-150°C je často málo, musí se většinou přes 200°C i víc, samozřejmě s ohledem na zdraví bloku. Zdraví ložiska většinou neřeším, poněvadž ty co vyndávám stejně vyhazuji.
Tak ještě pro úplnost sem dávám výkres upravené verze vytahováku, kde je rozpínací špice přeřízlá na čtvrtiny a průměr rantlu jen 6,1mm. to se bude asi snadněji zakládat do toho vnitřního kroužku ložiska.a taky to samé v PDFA jak už uvedl Jarda, závit M4 v té roztahovací části řezat je dvojkovým závitníkem, trojkový jen v části kde to rozřezané není!
Tak se musím pochlubit. Generálka motoru je hotová a motor po 16 letech nastartoval na první brnk. Měl jsem z toho radost jak malé děcko.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OZZyAs6XaG4[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OZZyAs6XaG4[/youtube]
Video mi nefunguje, asi je vloženo nějak špatně. 
-
JardaRůžička
Gratuluju, dokonalý výsledek. 
VTjr píše:Video mi nefunguje, asi je vloženo nějak špatně.
Děkuji za upozornění, omylem jsem tam něco nepovolil. Nyní by mělo jít.