Zkušenosti se školou s leteckým zaměřením

Pokud máte chuť jen tak tlachat, tak tady je to správné místo... také sem budou admini přesouvat věci, které podle jejich názoru jinam nepatří.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Pravidla fóra
Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.
Zpráva
Autor
MPml

Re: Zkušenosti se školou s leteckým zaměřením

#16 Příspěvek od MPml »

kofejn píše:V sobotu je v Kunovicích den otevřených dveří, tak se tam dojedeme podívat, ať máme srovnání k Vodochodům příští týden.

tak se nezapomeň pokochat poslední shlédnutelnou sochou :lol: 610 na místním šroťáku
https://desperado.cz/clanek-2422-svet-k ... galerie/29
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od kofejn »

blesk píše:Ideální volba, na DOD se dá pobavit jak s vedením školy, tak s vyučujícími a nebo žáky, kteří obvykle provádí. Navíc osobní návštěva je k nezaplacení, přece jen naživo je to něco jiného než z fotek a "tvrdých" dat z netu.

Sice se mu tam nechce, protože dojíždění na intr je 4-5hodin, ale přesvědčil jsem ho, ať může ty školy porovnat. Po D1 to zvládnem kolem 2,5 hodiny, v sobotu by to mohlo být okolo Brna snad v cajku.

MPml píše:tak se nezapomeň pokochat poslední shlédnutelnou sochou :lol: 610 na místním šroťáku.

Uvidíme podle rozpoložení po návštěvě....
Malé elektolety, zatím do 1kg
Update: elektrolety do 1.5kg
blesk
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od blesk »

MPml píše:tak se nezapomeň pokochat poslední shlédnutelnou sochou :lol: 610 na místním šroťáku
https://desperado.cz/clanek-2422-svet-k ... galerie/29

Kromě šroťáku je jedna i přímo v LETu, možná vás vezmou i tam na ukázku.
Cmelak007

#20 Příspěvek od Cmelak007 »

LittleFalco píše:N tvém místě bych se zajímal hlavně o to kolik let mu ta škola dá zápočet praxe pro získání licence AML. Minimum je v jeho případě 5 let praxe. Teoretické moduly musí stejně složit separátně - z těch institucí co jsi vyjmenoval na to mají oprávnění pouze Kunovice nebo Odolka.
...

(Krátké rozpovídání o životě leteckého mechaniak dopravních proudových letadel)
Toto je velmi důležitá záležitost. V provozu pro dopravní turbínové letadla jsou například 3 levely - bez průkazu, A-průkaz, B-průkaz (a pak i C na těžkých revizích)
Mechanik bez průkazu nemá žádnou odpovědnost, je to vyloženě dělňas, někdo ho musí potom zkontrolovat.
A-průkaz má už omezenou odpovědnost - může podepisovat svou práci na revizích, nemůže uvolňovat letadlo do provozu. Potřebná praxe 2 (1) roky + A moduly
B-průkaz má úplnou odpovědnost a může uvolňovat do provozu - To je víceméně cíl. Potřebná praxe 3 (2) roky + B moduly

Dovolim si upravit praxi pro získání B1/B2 licence (turbínové motory mechanik/avionik)
Člověk bez technické střední školy potřebuje min 5 let praxe
Člověk se střední technickou školou min 3 roky praxe
Člověk s tech. Školou a certifikátem o absolvování základního výcviku potrebuje min 2 roky praxe.

Dále teorie - moduly - v dnešní době rozhodně nebrat na lehkou váhu, 100% jít tam, kde dělají moduly. Je to třeba 13 předmětů a každý je třeba splnit na postup.
- Zkušenosti z provozu - udělání modulů je v dnešní době šílené. UCL vše posrává, mění, ztěžuje a je to obecně problém pro začínající mechaniky. Výběr škol, které jsou ochotné provádět testování k modulům, se zúžin na dvě (kunovice, čvut). Pokud si člověk neudělá moduly na škole, tak to potom těžko dohání - v dnešní době z odolky a ruzyně chodí dělat moduly na čvut (poměrně nereálné), zatímco kunovice to mají na škole.

Obecně - Dnes bych volil školu, ve které dokážu splnit moduly. Pokud výstupem školy dostanu i "certifikát o absolvování základního výcviku", který mi snižuje potřebnou praxi na průkaz o rok, je to bonus.

Ideální případ - Pokud člověk půjde do provozu a bude mít moduly, už se bude jen učit o těch letadlech, které v té dané firmě provozují. Firma mu udělá typový výcvik na ten typ letadla, ve firmě si za ty 3(2) roky udělá "On job training (OJT - seznam prací na letadle)" a bude ve firmě 3 roky (nebo 2 s certifikátem). Po této době se všemi papíry -OJT, moduly, typový výcvik - skočí na UCL a dostane B-průkaz a pak mu začně ten pravý život mechanika.

Za mě v dnešní době Kunovice, i když jsem tam nestudoval (jsem z ruzyně), dávají největší smysl. Věci jako praxe v dílnách a podobně jsou dle mého názoru přeceňované. Ano, manuální zručnost a selský rozum je základ (Utáhnout, zajistit, odjistit,odvrtat, vše rozebrat bez poškození něčeho dalšího), ale je zas věc, kam se člověk poté vydá.
Existuje v základu Line maintenance (poměrně jednoduché úkoly pro udržení letadla ve vzduchu, člověk s B-průkazem víceméně více zapisuje než maká rukama) a base maintenance (Kompletní rozborky částí, testování, výměny celků.. mraky manuální práce). Pak je specializace - klempíř, lakýrník..

Nemám zkušenosti ze strany armádního mechanika. Mají to jinak.
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od kofejn »

Díky za pohled z praxe. Kluk asi nebude mít radost, ale každopádně mu to pomůže v rozhodnutí.
Cmelak007

#22 Příspěvek od Cmelak007 »

Tak samozřejmě máme v práci kluky z odolky i ruzyně (i z kunovic, ale s těma se nestýkám), já jsem byl na ruzyni maximálně spokojen jako student - praxe super, učivo fajn, na škole ženský. Podpora koníčků na té škole je ale nulová (před zhruba 10 lety, pochybuji že teď je to jinak). Občas jezdíme do kunovic a tam naopak si myslím že podpora koníčků (3d tisk, plastikové modely..) je viditelná už jen průchodem chodbou. Je to jiná kultura.
Když vystuduje odolku, tak má nakročeno do armády, protože se setká s těma lidma a maká na vojenských letadlech.
Když vystuduje kunovice, tak je tam vize práce u turbohřídelí.
Když vystuduje ruzyň, tak je to práce okolo turbínových dopraváků.

Ale letectví je letectví, může jít vlastně po škole kam chce, nehledě na to, jaký má základ. Pokud se naučí, jak jsem psal, manuální zručnosti, selskému rozumu a principu mechanika, absolutně se neztratí nikde. ALE pokud nepůjde do kunovic, bude mít problém s uděláním průkazu kvůli právě modulům. A průkaz (Je to velká zodpovědnost, ale také peníze) prostě mechanik chce a víceméně i potřebuje (když úspěšně ukončí typový výcvik na daný typ letadla, musí si ten typ zapsat do 3 let do průkazu, jinak to propadá).

Samozřejmě píši jen z mé zkušenosti a co vidím v mém okolí.
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od kofejn »

Tak jsme se vrátili z výletu. Že se tam líbilo mně je fajn, ale že se tam líbilo klukovi, je ještě lepší! Jediné mínus je intr, kdy místní mají studenti jistý jen do druháku, od třetího ročníku se může stát, že si budou jinde, kde nebude tak dobré dojíždění. Instruktor u školních Turboletů mi přišel jako člověk na svém místě a u i rozestavného Š-38 jsem si pokochal.
Uvidím ještě jak dopadnou Vodochody a Ruzyň na čtvrtečních DOD, ale laťka je vysoko :) . Navíc ta možnost přípravy na B licenci má velkou váhu.
Přílohy
Modelařina 1:1 už asi není modelařina
Modelařina 1:1 už asi není modelařina
610 je v areálu, ale prohlídka jen dodávky
610 je v areálu, ale prohlídka jen dodávky
blesk
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od blesk »

Kluci to řeší pak případně pronájmem, v okolí to není tak hrozně jak cenově, tak vytížením, ale co byli se mnou na výšce, tak měli intr celou dobu.
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od kofejn »

S pár klukama jsme se tam bavili a byli i na jiném intru a dojížděli autem. Klukovi bude v září ve třeťáku 18 a stejně chci, aby měl řidičák dřív a já mu dělal mentora. Nějak to dopadne a řešení se případně najde.
Bayeux
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Bayeux »

Kofejne - sleduju téma, obdivuju to nasazení a maje jen holky - závidím synátora (ale to už víš dávno :wink: ).
Mno Kunovice jsou trochu z ruky, ale když chceš pravej Sacher dortík s tou správnou atmosférou, taky musíš do Vídně :)
Jinými slovy - vím že to asi nebude lehké rozhodování a přeju, ať vyberete to nej...
Moc sympatické je, že i když víte že to třeba nebude pár let úplně lehké a pohodlné - po zbytek života může pak dělat, co ho baví a o čem my tady mnozí sníme nebo SI na to hrajeme. A že pro TO skutečně udělal maximum !
Držím palce... Bayeux
PS: nějak PRUDCE nám ty děti vyrostly - ještěže my jsme pořád stejní :wink:
Apropos - taky s tou mladší hledáme, a dokonce jsem TOHLE v Atlasu školství zatrhl - načež mi to zatrhla ona :roll:
Přílohy
Atlas_školství.jpg
EXminimaketář & El & CO2 maniac dezertující ke kořenům - KHMM.cz; Hitec FLASHman 4 až 8, HTS
kofejn
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od kofejn »

Ve Vidni jsme byli minulý týden. Sachr nebyl, zato jsem měl nejdražší řízek v životě. Naštěstí byl výborný i s tím jejich salátem, ale těch lidí...
V Kunovicíích nějaká děvčata študují a jedna holčina nás tam prováděla, stejně jako na průmce v Praze. Asi kvůli PR :). Synátor mě překvapil, že když se ho tam kluci ptali v kabině na přístroje a ovladače, tak dokonce poznal přepínač na praporování vrtule a věděl k čemu to je. O praporování jsme se asi bavili, ale přepínač bych nenašel. Asi to má nakoukané z leteckých katastrof :)
Jinak taky si přijdu zaseklý v čase, ale dětech je vidět, že fakt ne.
misamltr

#28 Příspěvek od misamltr »

Mohu se zeptat, jaka prumerna mzda takoveho bezneho leteckeho mechanika?

Jestli je to klasicka bída a delas to, protoze te to bavi, nebo je to i o rozumnem penizku.
guchar

#29 Příspěvek od guchar »

● Mladí lidé si jen málokdy vybírají budoucí povolání, podle platových tarifů platných v daném oboru. Pokud se časem vypracují na nezbytně potřebné špičkové odborníky, jde najít řada cest, jak si takové zaměstnance udržet.
● Navíc s touto průpravou není zásadní problém přejít na žádoucí a ne špatně odměňovaný obor CNC Operátor/Seřizovač.
● Pokud je k dispozici platový medián (nejčastější plat) jde o víc vypovídající údaj než je "průměrná mzda".
LittleFalco

#30 Příspěvek od LittleFalco »

misamltr píše:Mohu se zeptat, jaka prumerna mzda takoveho bezneho leteckeho mechanika?

Jestli je to klasicka bída a delas to, protoze te to bavi, nebo je to i o rozumnem penizku.

Je to jako v každém jiném oboru. Pokud se bude starat, bude mít. V bývalých PTSkách (převážně malá letadla, větroně) či v Kunovicích na lince 25 tis měsíčně a chodí domů ve dvě, na "velkých" letadlech mají 2x tolik. Pokud nebude chtít životem prohnít cestou nejmenšího odporu - nebude mu vadit se vzdělávat a nést odpovědnost za provedenou práci tak se během deseti, patnácti let může dostat na několikanásobek této částky. Píšu o zahraničí, u nás je to dost stlačené díky jednomu nejmenovanému (dnes největšímu) přepravci.
Generálně mají větší výplatu avionici - je jich nedostatek protože letadla jsou elektrikou nabouchaná čím dál tím více a fyzika dnes není úplně v módě
Zpátky doma, v kopcích :-)
Odpovědět

Zpět na „Smetiště“