LittleFalco píše:N tvém místě bych se zajímal hlavně o to kolik let mu ta škola dá zápočet praxe pro získání licence AML. Minimum je v jeho případě 5 let praxe. Teoretické moduly musí stejně složit separátně - z těch institucí co jsi vyjmenoval na to mají oprávnění pouze Kunovice nebo Odolka.
...
(Krátké rozpovídání o životě leteckého mechaniak dopravních proudových letadel)
Toto je velmi důležitá záležitost. V provozu pro dopravní turbínové letadla jsou například 3 levely - bez průkazu, A-průkaz, B-průkaz (a pak i C na těžkých revizích)
Mechanik bez průkazu nemá žádnou odpovědnost, je to vyloženě dělňas, někdo ho musí potom zkontrolovat.
A-průkaz má už omezenou odpovědnost - může podepisovat svou práci na revizích, nemůže uvolňovat letadlo do provozu. Potřebná praxe 2 (1) roky + A moduly
B-průkaz má úplnou odpovědnost a může uvolňovat do provozu - To je víceméně cíl. Potřebná praxe 3 (2) roky + B moduly
Dovolim si upravit praxi pro získání B1/B2 licence (turbínové motory mechanik/avionik)
Člověk bez technické střední školy potřebuje min 5 let praxe
Člověk se střední technickou školou min 3 roky praxe
Člověk s tech. Školou a certifikátem o absolvování základního výcviku potrebuje min 2 roky praxe.
Dále teorie - moduly - v dnešní době rozhodně nebrat na lehkou váhu, 100% jít tam, kde dělají moduly. Je to třeba 13 předmětů a každý je třeba splnit na postup.
- Zkušenosti z provozu - udělání modulů je v dnešní době šílené. UCL vše posrává, mění, ztěžuje a je to obecně problém pro začínající mechaniky. Výběr škol, které jsou ochotné provádět testování k modulům, se zúžin na dvě (kunovice, čvut). Pokud si člověk neudělá moduly na škole, tak to potom těžko dohání - v dnešní době z odolky a ruzyně chodí dělat moduly na čvut (poměrně nereálné), zatímco kunovice to mají na škole.
Obecně - Dnes bych volil školu, ve které dokážu splnit moduly. Pokud výstupem školy dostanu i "certifikát o absolvování základního výcviku", který mi snižuje potřebnou praxi na průkaz o rok, je to bonus.
Ideální případ - Pokud člověk půjde do provozu a bude mít moduly, už se bude jen učit o těch letadlech, které v té dané firmě provozují. Firma mu udělá typový výcvik na ten typ letadla, ve firmě si za ty 3(2) roky udělá "On job training (OJT - seznam prací na letadle)" a bude ve firmě 3 roky (nebo 2 s certifikátem). Po této době se všemi papíry -OJT, moduly, typový výcvik - skočí na UCL a dostane B-průkaz a pak mu začně ten pravý život mechanika.
Za mě v dnešní době Kunovice, i když jsem tam nestudoval (jsem z ruzyně), dávají největší smysl. Věci jako praxe v dílnách a podobně jsou dle mého názoru přeceňované. Ano, manuální zručnost a selský rozum je základ (Utáhnout, zajistit, odjistit,odvrtat, vše rozebrat bez poškození něčeho dalšího), ale je zas věc, kam se člověk poté vydá.
Existuje v základu Line maintenance (poměrně jednoduché úkoly pro udržení letadla ve vzduchu, člověk s B-průkazem víceméně více zapisuje než maká rukama) a base maintenance (Kompletní rozborky částí, testování, výměny celků.. mraky manuální práce). Pak je specializace - klempíř, lakýrník..
Nemám zkušenosti ze strany armádního mechanika. Mají to jinak.