Nový paraglide z Hobbykingu (modrý singleskin)

Měkká křídla nad hlavou, RC i volné. Vrchlíky, krosny i tříkolky. Rozumy, tipy a všemožné triky.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Nový paraglide z Hobbykingu (modrý singleskin)

#376 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: stř 14.05.2025 21:27
Ale dnes jsem si znovu pročital tady to vlákno a možná jsem při startu dělal chybu kterou zde zmínil ZDZ.

Že ta sedačka musi i při startu směřovat vuči padaku v letové poloze, tedy vrtulí směrem do země— nejsem si jistý, ale si myslim že ja měl tu sedačku při startu vždy spíš v letové poloze čimž jsem pak bud pro start nebo zase pro let měl bud povolený, nebo naopak přitažený řidičky.
https://www.youtube.com/watch?v=zU8fiY7dh6Q&t=62s

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
pepin

#377 Příspěvek od pepin »

Isoroku Jamamoto píše: stř 14.05.2025 22:09
Věřím, že mé "knížecí rady" budou alespoň částečně aplikovatelné i na ten vrchlík z Hobbykingu, držím palce. ;)
Díkec, dva vhodný svahy tady mám, právě na tom jednom jsem poprvé uspěl s čimsi co už mohlo připomínat let.

Ted ale než bezvětrné počasí mi trápí jiná věc, jak jsem s tim cca tyden pořad blbnul na louce— pořád máchal do zblbnutí pravou rukou, do toho ještě rejčem spíš než ryl vysekával pro moji kočku hrobeček, nějak jsem si pochroumal záda, bolest od lopatky až k loktu a to taková, že jediný kdy to nebolí je když ležim.

Vysílačku udržim v ruce tak dvě minuty a pro bolest musim sednout. Začalo to bolet někdy v sobotu a absolutně to neustupuje, zitra zajdu k doktorce bo mi to přijde docela divný.
Isoroku Jamamoto

#378 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

To mě mrzí, tak snad se to brzy spraví..
Isoroku Jamamoto

#379 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

No, jinak dopadl jsem dneska taky vtipně, jak jsem se po čase koukal na youtube kanál toho Chorvata,
tak se mi stala taková nepříjemnost. Nebudu chodit kolem horké kaše, prostě budu mít taky single skina.

Ke konci videa větřím, že ta věc má velice slušný klouzáček, ještě pumpoval, aby to zabrzdil a dostal dolů.
K tomu si udělat 3d tištěnou mini lehačku, jen tak 1.5-2 kg a lovit v klidnějším počasí bubliny, myšlenka vtíravá.

Prostě jsem tam toho hajzlíka cvaknul, už jen ze zvědavosti, jestli to vůbec dorazí, jsem pacient...
Ještě je tam jeden na skladě, kdyby se objevil nějaký další pacient.. :)

https://www.ebay.com/itm/186277042042?i ... Sw1n5l6vxl

Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz
prikrylm

#380 Příspěvek od prikrylm »

Himbajs... nějaký vyzkoušený model té "lehačky"? Tiskárnu mám přístupnou, elektroniku v bordelbedně taky vyhrabu...
Je nějaký důvod nemít tu vrtuli "tažnou"?
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
Isoroku Jamamoto

#381 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

prikrylm píše: čtv 15.05.2025 7:13 Himbajs... nějaký vyzkoušený model té "lehačky"? Tiskárnu mám přístupnou, elektroniku v bordelbedně taky vyhrabu...
To jsi byl ty ten druhý? :)

Model budu také shánět, přinejhorším kreslit.
Tažná vrtule problém není, už jsem to také někde viděl.
prikrylm

#382 Příspěvek od prikrylm »

Njn. Ten druhý. Je tam 1,6 m², takže kolem 2,5m (natažený) to tak nějak vyjde, co?

Jako v reále tažná vrtule blbý, fouká ti do ... tváře, ale RC, navíc sklopka by mohla být lepší jak ta tlačná...

Když tlačná, tak se mi jeví optímálně jednoduchý model tento: https://www.printables.com/model/420908 ... or-gondola
Má i variantu se speedbreak, ale jestli jsem správně pochopil, tak takovou "věc" mají akorát ta komorová křídla.

... zatím vím o paraglide akorát že existuje a že jsem si cosi zaplatil. 100 stran tady o RC para se mi moc procházet nechtějí, tak zkusím "google", AI a systém pokus-omyl. Přece jen TO bude málo rozbitné a vcelku dobře přenosné.
Že to bude mít jakési druhy šňůr už jsem nakoumal, že TO bude nejspíš chtít nějaké (drobné?) seřízení je mi taky jasné. Padák tu prý bude až o prázdninách, tak můžu zatím nasát moudra a nachystat "ty pohony".
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
pepin

#383 Příspěvek od pepin »

měl bych jeden technický dotaz, přitahování řidiček co by výškovka pouze do plusu mám na otočném potenciometru, neměl bych to mít i na páce výškovky?---třeba kuli přibrždění při přistání, nebo pumpování pokud by křídlo klaplo?
zdzd

#384 Příspěvek od zdzd »

prikrylm píše: čtv 15.05.2025 7:13 Himbajs... nějaký vyzkoušený model té "lehačky"? Tiskárnu mám přístupnou, elektroniku v bordelbedně taky vyhrabu...
Osvědčený model by tu byl, je z mé dílny. Dalo to dost práce a tak, upřímně řečeno, se mi jej nechce jen tak hodit do prostoru. Uvažuji, že bych to možná dal jako placený model na printables, ale zatím jsem nezkoumal jak a hlavně se mi nechce psát návod...

JInak tu mám volný jeden z prototypů se zúženou šířkou pro snadnější uchopení při startu. Funguje, létal, ale zdálo se mi to moc úzké na pohled a tak jsem přešel na širší variantu.

Délka je 465 mm, výška bez hlavy 160mm, šířka 75mm. Prostor je tam na motor AXI 4120 a accu 4S2P 21700VTC6A. Vrtule sklopka 18x9"

Černá barva je protiskluzový nástřik pro lepší úchop. Zapotřebí je jen doplnit ramena hrazdy. Jsou z pásoviny, ke krosně přitažené M6 svorníkem, na ramenech jsou dva čepy, které zapadají do gumového silentbloku k odpružení při nárazu.

Pod předním krytem je RC, pod zadním regl.

Tady mi to zabírá místo, pokud by to někdo chtěl na pokusy tak bych to mohl prodat za symbolickou tisícovku i s nabarvenou hlavou 007.
Otevřená lehačka
Otevřená lehačka
Úzká varianta
Úzká varianta
Buční pohled
Buční pohled
007
007
zdzd

#385 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: čtv 15.05.2025 11:43 měl bych jeden technický dotaz, přitahování řidiček co by výškovka pouze do plusu mám na otočném potenciometru, neměl bych to mít i na páce výškovky?---třeba kuli přibrždění při přistání, nebo pumpování pokud by křídlo klaplo?
Nějak nechápu co máš na mysli.

Standardně se to mixuje tak, že při kniplu výškovky v neutrálu jsou obě ruce úplně nahoře, při plném natažení sjedou úplně dolů. Při kniplu křidélek (směrovky) naplno doleva sjede úplně dolů levá ruka, doprava pravá.

Pokud má vrchlík speed (stahování předního popruhu), tak to se teprve dává na tahák, točítko nebo přepínač pro nastavení rychlosti. Také se přimixovává stažení potlačením výškovky. Pak je možné vrchlík výškovkou popostrčít/přibrzdit do správné polohy nad krosnou bez zbytečného rozhoupání.
pepin

#386 Příspěvek od pepin »

zdzd píše: čtv 15.05.2025 11:54 Nějak nechápu co máš na mysli.

Standardně se to mixuje tak, že při kniplu výškovky v neutrálu jsou obě ruce úplně nahoře, při plném natažení sjedou úplně dolů.
jde mi právě tady o to----v neutrálu mám obě ruce nahoře,při plném natažení sjedou dolu, ale já to mám ovládané pouze otočným potenciometrem, nikoli i pákou výškovky, jsem to puvodně pochopil tak, že u toho single křídla to ovládání ---možnost přitažení výškovky slouží pouze k dotrimování, tedy že nemá smysl mít to ovládané i výškovkovou pákou.
zdzd

#387 Příspěvek od zdzd »

pepin píše: čtv 15.05.2025 12:03 jde mi právě tady o to----v neutrálu mám obě ruce nahoře,při plném natažení sjedou dolu, ale já to mám ovládané pouze otočným potenciometrem, nikoli i pákou výškovky, jsem to puvodně pochopil tak, že u toho single křídla to ovládání ---možnost přitažení výškovky slouží pouze k dotrimování, tedy že nemá smysl mít to ovládané i výškovkovou pákou.
Kdepak, "výškovkou" se normálně řídí. Potlačit sice nemůžeš ale přibržďovat je třeba i za letu, třeba když se to rozhoupá, pro fullstall, při přistání... Rozhodně to není prostý trim.

To je prostě to, co jsem psal už dříve. Paragliding má svá specifika, které je nejlépe zkouknout u někoho, kdo je zná. Samotnému bádat jde ztuha a je to nejlepší cesta k tomu to vzdát...
pepin

#388 Příspěvek od pepin »

zdzd píše: čtv 15.05.2025 14:03 Kdepak, "výškovkou" se normálně řídí. Potlačit sice nemůžeš ale přibržďovat je třeba i za letu, třeba když se to rozhoupá, pro fullstall, při přistání... Rozhodně to není prostý trim.
Aha a díky, tak to jsem to měl blbě.

Ted má docela dlouho fučet, tak doufám že se mi mezitím srovnaj ty záda a další pokusy už na svahu za mirného větru.

Prvotní nasrání zpusobený mojí neschopností ze mě už myslim vyprchalo 😀
Isoroku Jamamoto

#389 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

prikrylm píše: čtv 15.05.2025 10:52 Njn. Ten druhý. Je tam 1,6 m², takže kolem 2,5m (natažený) to tak nějak vyjde, co?
Tak teď se cítím trochu jak Horst Fuchs, jak jsem to vychválil. Jsem to vyprodal a na rozdíl od Horsta jsem ani nemusel demonstrovat,
že se na tom s použitím letlampy dají upéct i vajíčka. :D

Ano, můj odhad je tak 2.2 - 2.6 m rozpětí, nikde to nepíše, takhle nějak to bude, ale já si počkám až to přijde, než budu cokoliv řešit dál.
Pokud nám přijde to co má přijít, tak to bude fajn křídlo. Super vhodné do začátků - jak to startuje vidíš na videu.
Za tuhle cenu nemáš šanci nic srovnatelného od větší firmy sehnat. A nenavrhl a neušil to žádný neznalý Číňan, ale nadšenec,
který létá i na velkých a ví jak to má fungovat. A prostě to taky funguje.

Já to pořídil tak nějak pocitově, prostě mě zaujalo, jak se to chová po vypnutí motoru. Cítím tam jistý potenciál,
že by z toho mohl být krásný a skladný lehouš, citlivý na termické bubliny, 1.4 - 2 kg. Takový šikovný "čichač" vzduchu,
který si dám i do batůžku vedle svačiny během "výletu na Kokořín". Prostě mít ještě něco takhle menšího a šikovného..

Navíc mi to připomíná takové ty ultralehké single-skin speciály pro ty ultra blázny, co si s křídlem na zádech ráno vyběhnou na Mont Blanc a pokud
zrovna nedostanou infarkt, tak si to na tom šnuptychlu dají i dolů. K tomu nějakou šikovnou realističtější lehačku v měřítku, to bude vypadat super.
Na rozdíl od té účelové hrůzy, kterou pod tím má pověšenou na videu. Tolik moje motivace, dál uvidíme klasické "expectations vs reality". :)

Vše budu řešit až to dojde...a pak až na to dojde, mám toho víc.
Naposledy upravil(a) Isoroku Jamamoto dne čtv 15.05.2025 18:05, celkem upraveno 1 x.
Isoroku Jamamoto

#390 Příspěvek od Isoroku Jamamoto »

zdzd píše: čtv 15.05.2025 11:44 Osvědčený model by tu byl, je z mé dílny.
Díky, pěkné, ale domnívám se, že na tohoto prcka to bude trochu veliké.
Odpovědět

Zpět na „Paragliding“