Menší katapult pro RC modely
Re: 3D tisk modelů letadel II
Pošlu večer. Teď nejsem u počítače.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Díky, nespěchá to, ale třeba o víkendu bych se zase rád vrátil do dílny a něco udělal.
Gumy podle tohoto. Konstrukce vlastní, mnohem jednodušší.Woita píše: pon 19.05.2025 12:26 Díky..
Stačí ta délka? Všude (zkoumal jsem Youtube) jsem viděl delší, přes 2 m.
A jakou máš gumu? Kombinace vlasec+ guma?
https://owlplane.com/owlplane-catapult-launcher-10/
Ovládáš OpenSCAD?warhawk píše: pon 19.05.2025 14:42 Díky, nespěchá to, ale třeba o víkendu bych se zase rád vrátil do dílny a něco udělal.
Pošlu to v něm. Je to uděláno tak, že se jednoduše dají přizpůsobovat rozměry podle potřeby a tyček.
Pošlu spojky i pedál.
Jak to složit vykoumáš sám. Není to žádná rocket science.
OpenSCAD
https://openscad.org/
Katapult mám celý z vodovodních trubek, jen dole jsou desky z lakované překližky. Prohýbá se, ale nevypadá to, že by to něčemu vadilo.
Spouštění nohou je inspirované mechanizmy středověkých kuší. Jednoduché, funkční.
Mám ho nízký, deprimovalo by mě jak tah stejně míří k zemi.
Vodítka nemám, spodky samokřídel jsou ploché, tah si to pobere ve svém směru, jiná možnost stejně není.
Při startu mačkám tlačítko, kterým trochu natáhnu výškovku, když už to pak letí, pustím a řídím.
https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=1562698
Spouštění nohou je inspirované mechanizmy středověkých kuší. Jednoduché, funkční.
Mám ho nízký, deprimovalo by mě jak tah stejně míří k zemi.
Vodítka nemám, spodky samokřídel jsou ploché, tah si to pobere ve svém směru, jiná možnost stejně není.
Při startu mačkám tlačítko, kterým trochu natáhnu výškovku, když už to pak letí, pustím a řídím.
https://www.rcmania.cz/viewtopic.php?p=1562698
jyrry.webnode.cz
Tak tady to máme:zdzd píše: pon 19.05.2025 15:16 Ovládáš OpenSCAD?
Pošlu to v něm. Je to uděláno tak, že se jednoduše dají přizpůsobovat rozměry podle potřeby a tyček.
Pošlu spojky i pedál.
Jak to složit vykoumáš sám. Není to žádná rocket science.
OpenSCAD
https://openscad.org/
Pokud se v prvním řádku Katapult_pedal.scad zadá Tisknout = true; tak se dily rozloží k tisku na podložce. Pokud Tisknout = false; ukáží se složené. Čep záchytu je odříznut ze svorníku M5 se šestihrannou hlavou. Je provrtán a prostrkuje se zkrze něj nad kroužkem silonu pojistný kolík aby nedošlo k nechtěnému vystřelení.
V Katapult_spojky.scad se na řádcích 30 - 34 určuje co se má vygenerovat
*Spojka ();
*Objimka ();
*Vyztuha ();
Sestava ();
Celá spojka se lepí z dílů kvůli odolnosti - mají různě směřováné vrstvy aby spojka byla co nejodolnější a neštípala se ve vrstvách.
Dvě spojky situované na přední straně ližin mají zkosené vnitřní hrany (řádek 10 či 11) aby nevznikla překážka pro pohyb trupu.
Katapult mám částečně sešroubovaný natvrdo, zbytek se jen zasune do sebe. To kvůli převozu.
Pokud se vyskytne potřeba změnit některý rozměr, stačí ho změnit u příslušné proměnné na začátku programů. Souvislosti si člověk musí uhlídat sám aby nevrtal dírů větší než je dílec.
-
warhawk
- Kontaktovat uživatele:
Zdeňku děkuji, OpenScad znám, ale neovládám, což se samozřejmě může změnit. Určitě to vykoumám. Líný nejsem.zdzd píše: pon 19.05.2025 17:17 Tak tady to máme:
Katapult.zip
Pokud se v prvním řádku Katapult_pedal.scad zadá Tisknout = true; tak se dily rozloží k tisku na podložce. Pokud Tisknout = false; ukáží se složené. Čep záchytu je odříznut ze svorníku M5 se šestihrannou hlavou. Je provrtán a prostrkuje se zkrze něj nad kroužkem silonu pojistný kolík aby nedošlo k nechtěnému vystřelení.
V Katapult_spojky.scad se na řádcích 30 - 34 určuje co se má vygenerovat
*Spojka ();
*Objimka ();
*Vyztuha ();
Sestava ();
Celá spojka se lepí z dílů kvůli odolnosti - mají různě směřováné vrstvy aby spojka byla co nejodolnější a neštípala se ve vrstvách.
05-19-2025, 17-13-29.png
Dvě spojky situované na přední straně ližin mají zkosené vnitřní hrany (řádek 10 či 11) aby nevznikla překážka pro pohyb trupu.
Katapult mám částečně sešroubovaný natvrdo, zbytek se jen zasune do sebe. To kvůli převozu.
Pokud se vyskytne potřeba změnit některý rozměr, stačí ho změnit u příslušné proměnné na začátku programů. Souvislosti si člověk musí uhlídat sám aby nevrtal dírů větší než je dílec.![]()
Děkuji moc za ochotu.
Ono ta věc má dost omezené možnosti při exportu:
Ale to 3MF umí načíst třeba Rhino... načítat a editovat STL je zvrhlost (absolvoval jsem, ale vyhýbám se tomu)
jyrry.webnode.cz
Pokud máš možnost půjčit si svářečku a nůžky na vodovodní trubky, dá se celá konstrukce ulepit za pár desítek minut bez zdlouhavého tištění dílečků na plastoslintu.
Taky ten spouštěcí mechanizmus se dá postavit daleko jednodušší, než je ten vyvinutý nejspíš raketovým inženýrstvím (tedy obdobně jako současné napouštěcí i vypouštěcí mechanizmy splachovacích nádržek WC
jyrry.webnode.cz
Re: Menší katapult pro RC modely
(asi TO sem moc nepatří, ale)
Se dívám, ten openSCAD je ale hodně masochistický CAD. Není to spíš pro vizualizaci kódu, co stvořil stroj? Programování se tak nějak nevyhýbám, ale toto mi přijde opravdu jako "nic pro lidi".
Není jednodušší zkusit třeba onShape? Když nic, nemusí se nic instalovat.
Nebo když offline a free tak FreeCAD. Má sice dost much, ale bude "kapku" produktivnější, jak ten openSCAD.
Se dívám, ten openSCAD je ale hodně masochistický CAD. Není to spíš pro vizualizaci kódu, co stvořil stroj? Programování se tak nějak nevyhýbám, ale toto mi přijde opravdu jako "nic pro lidi".
Není jednodušší zkusit třeba onShape? Když nic, nemusí se nic instalovat.
Nebo když offline a free tak FreeCAD. Má sice dost much, ale bude "kapku" produktivnější, jak ten openSCAD.
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka)
O tom svařování jsem také původně uvažoval. Ale zavrhnuto z důvodu rozebíratelnosti a převozů. Ty fitinky na trubky se dají navařit jen natvrdo, dočasně zasunout nejdou.jyrry píše: čtv 22.05.2025 10:21 Pokud máš možnost půjčit si svářečku a nůžky na vodovodní trubky, dá se celá konstrukce ulepit za pár desítek minut bez zdlouhavého tištění dílečků na plastoslintu.
Taky ten spouštěcí mechanizmus se dá postavit daleko jednodušší, než je ten vyvinutý nejspíš raketovým inženýrstvím (tedy obdobně jako současné napouštěcí i vypouštěcí mechanizmy splachovacích nádržek WC).
A spouštěcí mechanismus na owlplane musel fakt vymýšlet nějaký šílenec...
Kvůli přepravě jsem trubky fiknul uprostřed a do jedné poloviny zalepil spojovací trubky, do druhé jdou suvně.
jyrry.webnode.cz
Já to mám tak, že jsou dvě metr a půl dlouhé tyčky a k tomu taška zvící asi tak poloviny velké nákupní tašky. V ní jsou zbývající díly katapultu, stanové kolíky, cívka silonu s gumou a startovací šlapka.jyrry píše: čtv 22.05.2025 16:04 Kvůli přepravě jsem trubky fiknul uprostřed a do jedné poloviny zalepil spojovací trubky, do druhé jdou suvně.
- Celeron
- Kontaktovat uživatele:
Nejlepší katapult je kámoš na letišti. Stejně mě to tam samotnýho moc nebaví. 
Myslíš toho bez pudu sebezáchovy, co drží gumu nad hlavou?Celeron píše: čtv 22.05.2025 17:37 Nejlepší katapult je kámoš na letišti. Stejně mě to tam samotnýho moc nebaví.![]()
Jako jo, na našem airshow jsem kdysi střílel F16 a pak F18, to jsem dva přemluvil, co drželi gumu do "V"
Prý to byl silný zážitek, říkali pak
jyrry.webnode.cz